Spiritualiteit en Werk

0

‘Spiritualiteit en werk’ is een snel opkomende beweging, die vooral in Amerika, maar ook in Nederland bijna alle terreinen van wetenschap bestrijkt: filosofie, theologie, letterkunde, psychologie, sociale wetenschappen, maar vooral ook management en organisatie. Jammer genoeg is deze vernieuwing beperkt gebleven tot wetenschappelijke discussies. De essentie en kracht ervan blijft daarom vaak ongrijpbaar verpakt in wetenschappelijke begrippen waar mensen in de praktijk niet veel mee kunnen doen.

Business Spiritualiteit probeert met deze rijkdom toegankelijker te maken voor de praktijk door de spirituele reis van succesvolle managers meer bekendheid te geven en te tonen hoe ze daarmee diepe invloed hebben gekregen op de vernieuwing van hun organisatie. We willen voor praktijkmensen herkenbaar maken hoe de spirituele krachten zich in het individu kunnen ontwikkelen en daarmee ook in de organisatie.

Voor de spirituele verdieping op individueel niveau zijn reeds vele technieken ontwikkeld door zeer uiteenlopende spirituele scholen. Uit deze beperking van individuele spiritualiteit is de behoefte ontstaan om aan de ziel van de organisatie te werken, de organisatie spiritualiteit. Hiervoor beschikken we vaak niet over de nodige tools. Hoe kunnen de doelstellingen, de organisatiecultuur en de identiteit van een bedrijf overstegen worden door een nieuwe bezieling om te komen tot een radicale vernieuwing en groter succes? Deze vernieuwde bezieling komt tot uitdrukking in het dagelijkse werk van het bedrijf, dat steeds beter in staat is naar behoren te functioneren en daarmee een verrijking betekent voor de belanghebbenden.

Winst is voor de zakenwereld wat de ademhaling is voor de mens. Beide zijn noodzakelijk om in leven te blijven. Maar het wezenlijke is het kunnen overleven, niet het kunnen ademhalen. Het ademen is niet het doel van ons leven en de winst is evenmin het doel van het zakendoen. Het gaat om het leven, dat is bezield leven, ook in de organisatie.

Paul de Blot SJHartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

"Wat is uw reactie op mijn artikel? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter voor mij, of reageer op elkaar. Het zou mij een plezier doen. Bedankt aan alle lezers die mijn weblog verrijken met een reactie." - Paul de Blot

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


8 + 1 =