Wat brengt 2012 ons?

33

De berichten voorspellen niet veel goeds voor 2012, een zware crisis. Het gaat erom hoe we het zien. Economisch gaat het slecht, maar als ik zie  hoe de aandacht voor goede doelen groeit en er ook mooie dingen gebeuren, zoals de bewustwording van duurzaamheid en  spiritualiteit dan wordt het beeld anders. Iemand met dorst, die een half glas water krijgt, kan teleurstellend reageren met: “maar een halfvol glas”, of met dankbaarheid: “gelukkig weer een halfvol glas!”.

In een crisis is de natuur een goede leermeester. In de herfst gaat alles dood dat niet wezenlijk tot het leven hoort. Het is nutteloos om de afgevallen bladeren weer trachten terug te plaatsen aan de boom. Maar in de lente komt het leven tot nieuwe bloei, eenzelfde plant maar met een nieuwe schoonheid. Het leven in de natuur is een levensproces dat door een crisis tot nieuw leven komt.

Ons menselijk leven, onze organisaties, ons gezinsleven, allen zijn het vormen van leven met een herfst en een lente. In onze vrijheid kunnen we de herfst vasthouden en de lente afremmen. We kunnen veelal moeilijk loslaten wat al zo mooi is en zo goed. We vergeten dat de omgeving sneller verandert dan we denken, en we wel los móeten laten wat verouderd is. Het vasthouden aan oude waarden en gewoonten brengt ons zonder loslaten in een diepere crisis, zonder uitzicht op een lente van vernieuwing.

In de natuur is na de herfst de winter nodig als een rustpunt van stilte. Ook in ons leven is dit rustpunt nodig om tot een vernieuwende lente te komen. In ons menselijk leven zijn dat gebeurtenissen waar je stil van wordt. Momenten waar je even kunt genieten van de rijkdom van je leven, ook al moet je iets loslaten. Iedereen kent deze ervaring van momenten of herinneringen waar je samen stil van wordt, ook bij droevige gebeurtenissen. Jammer genoeg hebben we voor deze stilte vaak geen tijd.

In de actiekoorts met de 24-urige werkdagen is er weinig ruimte voor rustpunten. We laten ons gemakkelijk meesleuren in stroomversnellingen waar we in kunnen verdrinken en waar we in kunnen opbranden met een burn out tot gevolg. Met alle ellende van dien. Door ons geen rust te gunnen en de stilte niet te zoeken gaan we voorbij aan de rijkdom van ons leven.

Het zijn vaak deze stiltemomenten van zaadjes levensvreugde, die in crisismomenten een vernieuwingskracht kunnen ontplooien. Het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om even stil te staan bij onze mooie herinneringen van het afgelopen jaar waar je stil van werd. Wat heeft je diep geraakt en aangesproken. Het kan een herstel zijn van een zware ziekte, een toevallige ontmoeting of zomaar iets onbelangrijks waar je toch blij van werd. Het zijn zaadjes van leven die in het nieuwe jaar tot bloei kunnen komen als een nieuwe lente ervaring in al hun schoonheid. De mooiste herinneringen van diepe vriendschap heb ik bewaard uit de hel van het concentratiekamp. Zo kan het nieuwe jaar 2012 ook nieuw worden, een nieuwe lente en een nieuwe zomer. Deze wens ik de lezers van mijn weblog toe.


Paul de Blot SJHartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

33 REACTIES

 1. Beste Paul,

  ” In de herfst gaat alles dood dat niet wezenlijk tot het leven hoort. Het is nutteloos om de afgevallen bladeren weer trachten terug te plaatsen aan de boom. Maar in de lente komt het leven tot nieuwe bloei, eenzelfde plant maar met een nieuwe schoonheid. Het leven in de natuur is een levensproces dat door een crisis tot nieuw leven komt.”

  Beter kan het niet gezegd worden. Aan dit gegeven zou breed aandacht gegeven moeten worden op scholen, maar ook in onze dagelijkse beslommeringen en bezigheden. Reflectie, het af en toe stil staan bij wat er om je heen gebeurt en hoe je je daarbij voelt is essentieel voor het welzijn van een mens. Ik kom vaak in Hong Kong en daar heb je in het centrum feitelijk nooit rust. Ik zal nooit vergeten dat ik de eerste keer ‘s-nachts in Mong Kok (Kowloon) was. Om half drie in de morgen leek het wel het begin van de avond: veel mensen op straat en restaurants vol bezet. Dat heet dan letterlijk een 24-uurs: het leven als een continue stream van activiteit, gericht op consumptie en geld verdienen. Je raakt er weliswaar aan gewend, maar voor veel mensen betekent het werken, naar huis (reizen in de drukke metro / bus), eten, slapen, naar het werk en dat 5, 6 soms 7 dagen per week.

  Als je iemand vraagt ‘waarom’ , dan blijft het antwoord vaak uit. Mensen worden geleefd door het systeem dat ze zelf gecreeerd hebben en door de drang naar (meer) geld verdienen (uit noodzaak of uit hebzucht) komt men amper aan zichzelf toe.

  Het is een manier van leven die m.i. niet bijdraagt aan de kwaliteit van het bestaan. Stilte en rust zijn een weldaad voor de ziel.

  U heeft het weer mooi omschreven.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

 2. Goedenavond Paul de Blot
  Op een voor mij ondoorgrondelijke manier bereikte mij via de mail uw column waarin u de lof bezingt van de Stilte.Ik ben ondernemer in de recreatieve sector en zit middenin een proces van noodzaak en verlangen tot verandering/verbouwing van mijn groepsaccommodatie.Lang geleden al heeft zich het idee bij mij vastgezet dat ik iets wilde doen met het thema Stilte.Een Stilte-hotel,een Spiritueel-hotel een plek van bezinning, van introspectie maar ook eenvoudig genieten van het element Stilte.Reden voor deze reactie is dat ik ontzettend aan het worstelen ben met de vraag welke vorm mijn idee moet krijgen en of het uberhaupt levensvatbaar is.Uw bespiegeling over de Stilte,die ook de mijne zijn,inspireren me om op de ingeslagen weg door te gaan.Hartelijk dank.Vr groet Jan w.Eggink

 3. Beste heer de Blot

  Allereerst wens ik u ook een heel goed en vooral gezond 2012. Wat een mooi verhaal over de werkelijkheid van het leven.

  Bedankt en vriendelijke groet,

  Trudy

 4. Lieve Paul,

  Bedankt voor je wijsheid en op een spiritueel en liefdevol 2012!

  Daar gaat het om! Dit transformatieproces gaat om er van te leren wat de echte waarde in de mens zit! Het gaat om de spirituele bewustwording. Bewuster leren leven. Iedere stap die we bewust zetten, brengt ons naar een hogere bewustwording. Er is veel aan het veranderen in de wereld, maar de verandering hebben we ook nodig. De verandering is nodig om compassie te voelen met alles wat leeft. Om te voelen waar onrecht is en die te transformeren in de positieve energie. En wat Paul zegt, los laten wat verouderd is. Het is nu tijd om los te laten, om karma in te lossen. Om ruimte te maken voor de nieuwe positieve energie, een energie die uit het hart komt! En leren leven van uit de liefde!

  Hartelijke groet,

  Maria Popovska

 5. Beste Paul.
  Fijn dat er mensen zijn als U die, ondanks al het negatieve waarmee we dagelijks geconfronteerd worden, hoopvol naar het nieuwe jaar kijkt. Dank hiervoor. Ik wens U
  een gelukkig en zegenrijk 2012.
  Dank voor Uw geestelijke Steun.
  Groeten Toon van der Linden

 6. Beste Paul, héél hartelijk dank voor het steeds weer positief kijken naar alle ontwikkelingen.
  Positieve bewustwording, luisteren met je hart groeit overal ter wereld !
  Iedereen héél veél Kracht en Liede, Vrede en Vreugde toegewenst in dit nieuwe jaar !
  Hartelijke groeten Kootje Koppe.

 7. Geachte pater Paul de Blot,
  Bedankt voor uw opwekkende wensen in de lente en zomer 2012. Ik kan meegaan in uw gedachtengoed dat alles verandert en dat loslaten moeilijk is, en dat deze crisis ook positieve waarden kan opleveren. Toch lijkt me de vergelijking met de seizoenen iets te gemakkelijk. De mensheidsontwikkeling verschilt mondiaal en door de technische communicatiemiddelen kunnen we hiervan kennisnemen. Als de bewustwording van duurzaamheid alleen gericht blijft op onze bankrekening en geen gevolgen heeft voor ons consumptiegedrag, ben ik nog lang niet zo optimistisch als u. En wat is spiritualiteit als het niet merkbaar is op straat? Zeker zijn we blij met hier en daar impulsen van enkelen en blijven we alert om daarbij zo mogelijk aan te sluiten. Uw open kijken naar het goede blijft een noodzaak om niet in pessimisme of cynisme te vervallen. We blijven dankbaar voor alle kansen.
  Gegroet, Nel Steur-Schilder

 8. Beste Paul,
  Bedankt weer voor deze mooi column en inspirerend woorden. Ik wens u een heel Mooi & Gezond 2012 vol inspiratie toe. En fijn dat u dit met ons blijft delen. Uw woorden verkondigen een kernboodschap waar we allemaal wat mee kunnen. Ik hoop u gauw weer eens te ontmoeten.

  Hartelijke groet,
  Marjon

 9. Beste Paul,
  Dank voor de mooie wensen. Ik wens jou ook al het goede toe. Er is meer. 2012 of niet, er is iets gaande bij mensen, in de maatschappij. Wat ik wil aanstippen is het positieve effect wat de crisis heeft. Ik hoor al heel lang dat we ‘iets moeten doen aan . . . .’ en dan gaat het over bezinning en soms valt zelfs het woord hufterigheid. De toon wordt bozer, ‘het kan toch zo niet langer’ en ‘denken ze nu echt dat ……’ En dan slaat het gesprek om. ‘Maar als wij nu eens . . . . ‘ ‘ Jij hebt dat netwerk en jij kan . . . . . ‘. ‘Moeten we niet eens samen komen om . . . . ‘. Crisis zorgt ook voor het versterken van de positie kant, van de warmte, van het mededogen, van positieve energie en strijdbaarheid. Voor de mooie vriendschappen in het kamp waar je van spreekt, voor de volle kerken in tijden van nood. Intentie wordt bewustwording en actie. Tegelijk met de crisis gebeurt er veel moois in de wereld. Het gaat me te ver om te zeggen dankzij de crisis want er zijn helaas veel mensen die lijden, in de wereld en zelfs in ons rijke Nederland. Maar zachtjes denk ik wel dat deze crisis misschien wel het mooiste is wat ons nu kon overkomen. En dan bedoel ik qua verandering. Het lijden van mensen raakt me en doet zeer. Ik voel wel dat potentie (en daar is heel veel van) en intentie (velen willen dat we het beter gaan doen) nu gaat omslaan naar actie. Ik ga dit jaar een deel van mijn tijd gebruiken om intenties te helpen transformeren naar acties. En ik ben daar niet alleen in. Ik merk op vele niveaus een grote bereidheid om zonder winstbejag bij te dragen aan initiatieven. Het wordt een heel mooi jaar. Als kerstboodschap stuur ik graag het TED filmpje van Karen Armstrong op. Haar Charter for compassion zegt alles over de verandering die we nodig hebben. Voor de lezers raad ik deze investering van 20 min aan. Misschien een mooi idee om dat elke week een keer te doen. http://www.ted.com/talks/karen_armstrong_makes_her_ted_prize_wish_the_charter_for_compassion.html
  Deze reactie is misschien ook wel een oproep. We hebben zo veel, in termen van kennis, netwerken, empathie en betrokkenheid. Laten we het inzetten om juist in deze tijd de verwarring te gebruiken. Nieuwe, of beter andere ideeen aan te dragen en mee te werken aan een betere wereld. En zoals de Dalai Lama steeds zegt. Die betere wereld begint bij eigen gezin, school van de kinderen, op het werk, in de wijk. En waar mogelijk bij systemen en mensen die in de buurt van het stuur zitten. Maar verandering komt meestal niet van hen die de mogelijkheid tot veranderen hebben, maar van hen die dat juist niet hebben. Een interessante paradox die ook iets zegt van de oorzaak van de crisis. Gewone mensen in omgeving en netwerken maken de verandering. Zullen we die impuls met elkaar versterken? Paul, jij doet dit al door je brede inzet en collumns, door jouw column schrijf ik deze reactie. Dank daarvoor. Ik blijf je graag volgen en van je inspiratie genieten. En weet dat je inspiratie door lezers wordt versterkt en verder gebracht. Dit is precies de kracht waar ik over schrijf. Ik wens je een prachtig jaar, met veel mooie ontmoetingen en mooie momenten. Tot de volgende ontmoeting. Met hartelijke groet,
  Rob

 10. Hallo Paul,

  Op de eerste plaats een heel gelukkig, energiek, gezond en liefdevol jaar. Een jaar vol mooie dromen die in onze wereld ook gerealiseerd mogen/zullen worden.
  Bedankt voor al je inspirerende woorden, die ook voor mij vaak de andere kant van de medaille laten zien; momenten van reflectie en van kracht.
  De kracht en energie die je kolom(s) uitstralen waardeer ik enorm en zijn voor mij een bron waar ik ook uitput om me te realiseren dat alles mogelijk is als je het ook kan/wil zien. Dit deed me denken aan het volgende “motto: als je niets meer kan zien, moet je innerlijk standvastig zijn om te zorgen dat je niet verdwaalt/jezelf niet verliest” (ik weet niet wat de oorspronkelijke bron is).

  Bedankt en tot de volgende kolom.
  Warme groeten,
  René

 11. Beste Paul, ook jou wens ik een nieuw jaar vol mooie momenten toe. Ja, het leven is een opeenvolging van pieken en dalen, momenten van actie en bezinning, hoe meer je de tijd kunt nemen om hierbij stil te staan, hoe rijker je leven kan zijn. Ik vind het prachtig zoals je de wisseling van de seizoenen beschrijft en inderdaad is deze cyclus overal aanwezig. Dank je wel voor deze beschouwing aan het begin van het nieuwe jaar! We gaan er weer iets moois van maken!

 12. Beste Paul de Blot,

  Hartelijk dank voor uw nieuwsbrieven, die me keer op keer inspireren en een frisse kijk bieden op de alledaagse werkelijkheid om ons heen.

  Ik wens u een mooi 2012, vol hoop, geloof en liefde!

  Hartelijke groet,

  Gerda

 13. Op de vraag van deze column: ‘Wat brengt ons het jaar 2012″ wil ik reageren met de onderstaande tekst van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie.
  Daarnaast wil ik Paul bedanken voor zijn spirituele brieven en hem en alle lezers een gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen, Anne

  Gebed van Overgave

  Wat ook komen mag, wat mij ook het
  volgende uur, de volgende dag, het volgende jaar, mag brengen:
  Ik kan het, als het mij volledig obekend is,
  door geen angst veranderen. Ik wacht het af,
  met volledige innerlijke rust,
  in volmaakte zielerust.

  Door angst en vrees
  wordt onze ontwikkeling tegengehouden;
  wij stoten door vlagen van angst terug, wat uit de
  toekomst in onze ziel opgenomen wil worden.

  De overgave aan wat men de goddelijke wijsheid
  in de gebeurtenissen noemt,
  de zekerheid, dat datgene wat komt,
  komen moet en dat het op de een of andere wijze
  zijn goede werking zal hebben:
  het oproepen van deze stemming
  in woorden, in gevoelens, in ideeën
  dat is de stemming van het overgave-gebed.

  Dit is één van de dingen die we in deze tijd
  moeten leren:
  Uit louter vertrouwen te leven,zonder bestaanszekerheid,
  uit het vertrouwen op de immer aanwezig zijnde hulp
  van de geestelijke wereld.

  Waarlijk, anders gaat het niet in deze tijd,
  als we de moed niet willen laten zakken.

  Laten we daarom onze wil voortdurend sterken
  en proberen haar te wekken
  iedere morgen en iedere avond.

 14. Beste heer De Blot,

  Ook voor u een heel mooi, liefdevol en inspirerende 2012!
  Ik hoop nog veel van u te zien. Het is altijd weer een feest om uw columns te lezen: zo mooi, duidelijk, respectvol en met de intentie van liefde. Hartverwarmend en herkenbaar voor de lezer, maar tegelijkertijd ook met een prachtige boodschap!
  Wat een rijk mens bent u!

  Een liefdevolle groet,
  Monique van Ooteghem

 15. Beste Paul,

  Dank voor je mooie woorden en wensen voor 2012.
  Dit is mijn wens voor 2012:

  bezield verband

  al die hoofden
  zoveel zinnen
  uiten vreugde
  en verdriet

  wie geraakt wordt
  diep van binnen
  is een mens
  die werkelijk ziet

  en waar mensen
  soms heel even
  samen kijken
  hand in hand

  samen dromen
  hopen leven
  daar begint
  bezield verband

  (vrij naar Huub Oosterhuis)

  Ik wens iedereen een bezield 2012.

  Hartegroet,
  Evelijne Swinkels-Braaksma

 16. Hallo Paul,

  Ook ik wens jou en de jouwen (Cesarine en de hele groep van Manresa) van harte een gezond, gelukkig 2012!

  De bomen in de natuur ontlasten zich van hun gewicht aan bladeren in de herfst om de stormen te kunnen trotseren. De mens en haar grote instellingen hebben de neiging om zich vast te klampen aan hun gewicht en dreigen daarom juist om te vallen door de vele stormen die nu door menselijke maatschappij woeden. Veel individuele mensen ontlasten zich, noodgedwongen of met inzicht, van hun oude materiele baggage en afhankelijkheden en bouwen samen, op basis van vriendschap en samenhorigheid aan stabiliteit en voorzieningen om die mensenwinter die ons te wachten staat te doorstaan.

  Sommigen van ons, zoals jij met Manresa en anderen op hun manier, stoppen ook al bollen in de grond voor als die winter voorbij is snel weer kleur te brengen in deze maatschappij. Met deze beeldspraak met de natuur als leermeester kunnen we toekomst met vertrouwen tegemoet net als de boom die er niet aan twijfelt dat er weer blaadjes groeien aan de takken wanneer de zon doorbreekt in de lente.

  Alvast een vrienden groet van ook zo’n mens die de meeste warmte van inzichten, vriendschap en liefde heeft gevonden tijdens de diepste punten van mijn bestaan en heeft leren genieten, net als in een alpenlandschap van de pieken maar ook de diepste dalen.

  Jean-Paul Close

 17. Lieve Paul,

  Dank je wel voor je wijze en bemoedigende woorden! Voor mij is de natuur ook een geweldige inspiratiebron. Wij zijn net als alle levende wezens ten diepste verbonden met het ritme van de seizoenen en de voortgaande spiraal van groei en ontwikkeling. Het is de angst voor verandering die ons beperkt. Als we de angst loslaten dan ontstaat er vanzelf ruimte voor de creativiteit en levensvreugde die onze ware essentie vormen. En laten we die liefde voor het leven delen met elkaar! Een heel liefdevol 2012 voor iedereen!

  Erica Groenendijk

 18. Dag Paul,

  Hartelijk dank voor deze hoopvolle overweging. Oud en nieuw staat voor mij sowieso voor een bezinningsmoment. Meestal in positieve zin, kijken naar de successen. Dit jaar lijkt het maar niet om te genieten. Het thema van 2011 was het leren loslaten van controle om in 2012 de positieve andere kant daarvan te gaan leven: de eenvoud omarmen, de natuur helpt daarbij. Het staartje van 2011 testte mij nog een keer extreem of ik wel echt klaar ben om controle te laten voor wat het is. Op de valreep nog een pittige les die ik niet bepaald glansrijk heb afgelegd. Ik ben me bewust geworden dat de nieuwe kansen die voorliggen door de zogenaamde crisis het verdienen om uitgewerkt te worden, ik weet dat er nog hobbels komen die genomen moeten worden. Wat is het dus fijn te weten dat er een groeiend aantal mensen is van wie je inspiratie krijgt om de rijkdom te ervaren die in de eenvoud verscholen ligt!

  Alle goeds voor 2012 voor iedereen!

  Monique

 19. Beste Paul de Blot,
  Ik wens ook u een bijzonder inspirerend en gelukkig 2012. Met veel belangstelling heb ik de recente column gelezen. Wat mij betreft zal 2012 in het teken gaan staan van “Bewust-zijn voor anderen”.
  Maurice

 20. Geachte professor de Blot,

  Dank voor uw overweging voor 2012. Wat goede herinneringen betreft, bewaar ik die zeker aan uw column. Daaruit heb ik vaak inspiratie geput. Verder wens ik met u dat 2012 het begin wordt van een nieuwe lente en een nieuwe zomer. Het wordt, naar mijn overtuiging, zeker een jaar van grote transformaties.

  De allerbeste wensen en vriendelijke groet,

  Herman de Roos

 21. Zeer geachte heer De Blot,
  Allereerst de beste wensen voor u en alle lezers voor een liefdevol, gelukkig, gezond en spiritueel 2012, zodat deze ook succesvol zal zijn.
  Zoals iedere keer ben ik ook dit keer weer diep geraakt door uw column. Het kan ook bijna niet anders denk ik, want u bent als geen ander in staat de wezenlijke waarden van het (menselijke en ziele) leven te integreren in de dagelijkse praktijk. Geweldig en veel dank daarvoor.
  Zelf zit ik ook in herfstperiode, maar dat is gelukkig de periode van mijn onbewuste leven. Helaas met privé een echtscheiding en komend jaar zakelijk wellicht met een ontslag. Maar eerlijk gezegd ben ik nog nooit zo energiek en intern gelukkig geweest als nu, juist door het positieve uitzicht op een nieuwe lente in een nieuwe ontwaakte periode in mijn leven. Het is mijn diepe wens een nieuwe taak te vinden om dat bewustzijn, die bewustwording concreet over te mogen brengen in persoonlijke en/of zakelijke sferen. Ik wacht af en let op de kansen die me geboden worden. In vertrouwen op de nieuwe lente.
  Warme groet,
  Andreas

 22. Beste Paul,

  Veel plezier, gezondheid en geluksmomenten gewenst in 2012. Mooi dat je ons wijst op de natuurlijke cyclus die nu eenmaal groei- en opruimmomenten kent. Ik gebruikte deze ‘niet te managen’ metafoor enkele maanden geleden al in verband met de Ecokathedraal. In feite vormde dat verhaal – Fundamentele Constructen – mijn uitgebreide nieuwjaarswens. Mag ik het linkje ter bekrachtiging van jouw column hierbij toevoegen? Hoe meer mensen het lezen, hoe beter.

  http://www.mindz.com/profiles/ceeshoogendijk/blog/18871/Fundamentele_Constructen_-_3e_Louis_Le_Roy_lezing

"Wat is uw reactie op mijn artikel? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter voor mij, of reageer op elkaar. Het zou mij een plezier doen. Bedankt aan alle lezers die mijn weblog verrijken met een reactie." - Paul de Blot

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


83 + = 92