In 2013 is alles nieuw

24

Ik wens de lezers van mijn website in de allereerste plaats na de mooie Kerstdagen een heel gelukkig 2013 toe, een jaar van grotere bewustwording van de zinvolheid van het leven en een jaar om van de geboden kansen iets moois te maken.

De droom van Kerstmis en Nieuwjaar is achter de rug. Nu begint de harde werkelijkheid weer. De viering van Kerst en Nieuwjaar kan op verschillende niveaus worden geduid. Aan de buitenkant gaat het om werken aan een feestverlichting, aan organiseren van feesten, aan leuke dingen doen, en dat allemaal om er veel plezier van te hebben ondanks de crisis. Maar waar gaat het eigenlijk om? Het is het diepste verlangen dat in ieder mens leeft: om samen kind te zijn, om samen plezier te hebben in het leven. Dat is de stille binnenkant van al deze drukke bezigheden.

Oorspronkelijk gaat het bij het Kerst- en Nieuwjaarsfeest om het Kind-zijn in ons. Het Kind dat met Kerstmis geboren wordt om vreugde en blijdschap in de wereld te brengen, het Kind dat 7 dagen later op 1 Januari een naam krijgt en erkend wordt. Dan begint de eerste dag van de eerste maand van het eerste jaar van ons leven. Dat was althans de bedoeling maar het liep anders. 

In de geschiedenis van Kerstmis wordt het Kind aanvaard, niet alleen door arme daklozen, maar ook door notabelen, de drie Wijzen uit het Oosten. En tegelijkertijd wordt het Kind ook door de meerderheid van het volk afgewezen en vervolgd. Kerstmis is van oorsprong de dag van het Kind, de dag waarop ieder mens voor niets de rijkdom van het leven geschonken krijgt. Deze rijkdom is tegelijkertijd ook zijn grootste zwakte en machteloosheid. Het leven wordt gemakkelijk beschadigd, verminkt en zelfs gedood en het kan zich niet verzetten. In Nederland loopt 1 op de 3 huwelijken stuk, in Amerika 1 op de 2. Hierbij is het kind meestal het slachtoffer en gaat zijn Kind-zijn verloren.

Ik zag een foto van een generaal die in vol ornaat onder de tafel kroop om zijn kleinkind te grijpen. Een generaal, die in zijn macht en grootheid een kind achterna kruipt. Dat is de macht en rijkdom van het kind dat liefde opwekt. Onze geestelijke rijkdom, onze innerlijke kracht en onze diepste bron van vreugde is het Kind in ons te vinden. Wie zich hiervan bewust is, is rijk, ook al is hij arm aan goederen, ook al is hij eenzaam, ook in de diepste crisis die denkbaar is.

Kerstmis en Nieuwjaar zijn geen vieringen die buiten onszelf plaatsvinden, maar drukken onze eigen rijkdom aan levensvreugde en spirituele kracht uit. In ons leven gaat het er om het Kind in ons te erkennen en het steeds duidelijker naar buiten toe te tonen. Dit Kind in ons kan ook beschadigd worden en zelfs gedood. Dan worden we onmenselijk.

In deze Kerstdagen kreeg het Kind weer alle gelegenheid om tot leven te komen, soms op grootse wijze zoals we zagen in het programma ‘Serious Request’ dat miljoenen ophaalde om pasgeboren kinderen in leven te houden. Het Kind garandeert duurzaamheid van ons welzijn. Het is daarom van groot belang om hierin te investeren en er niet op te bezuinigen.


Paul de Blot SJHartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

24 REACTIES

 1. Heel erg dank voor het doorgeven van deze oer-betekenis van Kerstmis en Nieuwjaar.
  In ons secularisatieproces is deze bijna met het badwater verdwenen. Mooi is het te zien hoe deze betekenis naadloos aansluit op het Nieuwe Tijdse (en spiritueel) denken over een zinvol leven en werken, authenticiteit en talentontwikkeling.

  Met aandacht het kind-in-jezelf koesteren, deze identiteit te erkennen en deze – in samenwerking met geestverwanten – tot volledige wasdom te laten komen in je unieke bijdrage aan het geheel, is ook mijn verlangen voor 2013.

  Ik wens u eveneens een gelukkig en waardevol Nieuw Levensjaar toe!

 2. Dag Paul
  Het blijft een oud en nieuw verhaal tegelijkertijd. Als je de verbinding tot het Koningskind in jezelf ontdekt is het nieuw en anders gaat het aan ons voorbij – tenzij wij geconfronteerd worden met situaties van macht. Ook dan weer opent het perceptief van liefde met z’n kwetsbaarheid een nieuwe oproep en dynamiek, opent zich een nieuwe keuze. Alles in het leven met z’n dualtiteit biedt een kans om te groeien in mens-zijn en ons hart te openen – ook al lijkt het niet zo. Zoals je zei : ‘wie durft loslaten, vindt/ blijft leven.’
  Misschien juist daarom heeft Herodus zich mispakt…?
  Of mag ik het zo uitdrukken:
  Salomon’s zegel:
  Ja God’s grootste en mooiste tempel
  is nog steeds het kleine mensenkind
  dat met zachte, zoete lipjes
  je spontaan aan d’ hemel bindt. Fie

 3. Beste Paul, jij bent een geweldige bron van inspiratie op het snijvlak van kennis en wetenschap! Al geruime tijd mogen wij ons in Nederland afvragen welke waarde(n) wetenschap nog toevoegt aan wat onze ‘economie van mensen’ ten diepste ooit zal behoeven… Phil Bosmans schreef hierover destijds zijn visionaire boek: ‘In Liefde weer Mens worden’. Nederland begon in crisistijd net vóór de 2e WO, 2 april 1938, met: ‘Verbeter de Wereld en begin bij jezelf’. Phil mocht 21 jaar later aanschuiven en loopt anno 2013, met BZN te Antwerpen, onbeschrijfelijk ver & op inspirerende wijze vóór op wat wij tot ontwikkeling hebben gebracht. ‘Politiek- en ambtelijk gezien’ mogen wij vanuit Den Haag of Hilversum anno 2013 niet echt Heil gaan verwachten. Ik zal jou één bladzijde uit dit boek toezenden, t.w. Als dit voldoende relevant en inspirerend vindt, mag je het vervolgens ook via jouw website publiceren. Kerken lijken onvoldoende in staat om Universiteiten en Wetenschappers anno 2013 nog voldoende te gaan bezielen en enthousiasmeren. Als iemand nog ‘geloofwaardige- c.q. menswaardige’ invloed op Nederlandse Universiteiten zou kunnen hebben, dan ben jij dat..! Alleen is ook maar alleen… Daarom zou een inspirerend bondgenootschap met Phil Bosmans (c.q. BZN Antwerpen) hierbij zinvol- en gaandeweg effectiever kunnen worden…

 4. Altijd weer geraakt door uw columns ook omdat ze zo raken waar ik me in mijn werk mee bezig houd. Laten we het gezin en het kind weer terug brengen in bedrijven en organisaties. Niet werk en privé als twee werelden zien, maar als twee communicerende vaten waarin je opereert als mens die je bent en van daaruit de bevlogen werknemer, ouder, partner, vriend etc.
  Telkens weer bevestigen uw columns het belang van het kind en hoe de instanties daarom heen het kind kind moeten laten zijn om maximaal te kunnen ontplooien. Ik hoop nog veel van uw columns te mogen lezen en wens u een heel gelukkig, geïnspireerd en gezond 2013!

 5. Beste Paul,

  Goed dat je ons voortdurend herinnert aan dat we zo makkelijk over het hoofd zien. Ditmaal aan het kind in ons dat zo zorgeloos kan genieten. Ik wens je toe dat je ons in goede gezondheid het komend jaar weer mag blijven inspireren met je mooie columns.
  Hartelijks,
  Ad de Regt

 6. Dank Paul voor uw prachtige woorden die weer zo raak zijn en mij bewust maken van de kracht van ons eigen kind-zijn. Gisteren zag ik een flard van de klassieker Sissy, waarin zij met haar man keizer Franz Venetie bezoekt en zij een koele ontvangst krijgen van de bevolking. Totdat hun dochtertje over de rode loper aan komt rennen, daar gebracht door haar eigen moeder, die zo goed weet wat zij nodig heeft om gelukkig te zijn. De levensvreugde en het geluk dat zij uitstraalt wanneer zij op haar kind afrent vertedert de Italianen, die spontaan beginnen te juichen en ‘Viva di Mama’ roepen. Zelfs de paus, die hen tegemoet treedt zegt, ‘Zalig zij die overlopen van levensvreugde’.

 7. Lieve meneer de Blot,

  (praktisch vraagje: hoe spreekt men uw naam uit? op de Hollandse manier , eindigend op op de uitgesproekn ot,
  of op de Franse manier waarop ot klinkt als au?
  Als ik anderen over u en deze column vertel, stoort het me eigenlijk dat ik uw naam niet uitspreken kan)

  Heel hartelijk dank voor uw welgemeende wens.
  U wens ik eveneens een goed en mooi 2013 toe.

  Bij het zoeken naar meer berichtgeving omtrent het overlijden van Moniek Toebosch, vond ik op internet een bericht waarinhaar reactie op het feit dat ze, ondanks de verwachtte 3 maanden, met haar longkanker nog 4 jaren kreeg toebedeeld.
  ‘Je leeft er tegen’, zei ze. Niet er tegen vechten maar er tegen leven….
  Wat een eye-opener! maar, wat kwetsbaar ben je als je deze manier kiest…

  In uw column meen ik hetzelfde te lezen
  kind zijn is immers leven?
  ook als het pijn doet, ook als…
  vul maar in

  Nogmaals heel vriendelijk dank voor wat u schrijft en hoe u leeft,
  dat we het leven allemaal maar mogen verkiezen boven wat dan ook
  en dat we de zegen er in mogen ontdekken en koesteren.

 8. Dank u voor deze mooie gedachten.

  Als we het kind in ons ontdekken en de ruimte geven, zou sat dan ook een stap zijn dat we ons kunnen verlossen van de gebondenheid aan materieele zaken en nog meer zoeken naar de verbondenheid in liefede voor elkaar?

 9. Dank voor Uw warme, inspirerende nieuwjaarswens. Ik wens iedereen ook een gezond, gelukkig en liefdevol 2013!

  2012 was een mooi jaar. Voorbij maar zeker niet vergeten. De in 2012 geleerde lessen zullen 2013 nog mooier maken.

 10. Bedankt weer Paul! Het is mijn grootste ambitie en diepste verlangen om het kind in mij altijd te laten springen, lachen en enthousiasmeren, zolang mijn geest en lichaam het mogelijk houden om anderen te helpen in het ontketenen van hun potentieel! Vitaal kunnen delen tot diep in mijn jaren tachtig, zoals U, hopelijk langer! U bent een bron van inspiratie!

 11. Geachte mijnheer de Blot, uw woorden zijn zeer inspirerend en dankbaar hoe de verbinding gemaakt hebt met kerstviering. Ik heb altijd nagedacht over een andere betekenis die past in de sfeer van transformatie. Ik ben heel blij met uw warme woorden en de diepere betekenis van het gevoel van verlangens om hogere doelen te bereiken. Ik neem uw column mee naar mijn netwerk.

 12. Lieve meneer de Blot,

  Prachtig, uit het hart gegrepen. Dankuwel!!! Ik hoop dat u nog veel mooie teksten zult schrijven die meer en meer mensen in het hart zullen raken!

  Dat we ons innerlijke goddelijke kind, onze zielsverbinding, dieper en dieper mogen ervaren in 2013!

  Uitkijkend naar uw volgende schrijven!

  Hartelijke groeten, Jetty Armaiti

 13. Beste Paul, dank voor je mooie verhaal. Ik wens je een prachtig schitterend en gezond jaar toe, waarin wij samen weer mooie dingen mogen doen om managers te helpen meer mens te zijn en aansluitend op jouw woorden, ook weer kind te kunnen zijn. Het kind in mij komt gelukkig altijd redelijk gemakkelijk naar boven. Twitter: IperenM

 14. Geachte heer De Blot,

  Dankuwel voor deze prachtige woorden. Het kind in je-zelf en in de ander opnieuw ontdekken is een prachtig voornemen, want het is eigenlijk best bijzonder om je te realiseren dat het blijkbaar niet eenvoudig is om als volwassene in verbinding te blijven staan met je kind-zijn. Ik denk dat het aloude adagium “Een betere wereld begint bij jezelf” hierop van toepassing is. Het voelt daarom als een prachtige uitdaging om hiermee zelf te beginnen op de eerste dag van het nieuwe jaar. Namaste

 15. Geachte professor de Blot,

  Dank voor uw nieuwjaarswensen. Voor u wens ik ook een gezond en voorspoedig 2013. Ik kijk al uit naar uw volgende columns. En dan die Generaal, is het eigenlijk raar dat zelfs een dergelijk hoog geplaatst persoon valt voor de charmes van een kind?

 16. Hartendank voor uw column van vandaag aan het begin van het nieuwe jaar!
  Op mijn beurt wens ik u een warm en stralend 2013. Moge het veel waardevolle voeding bevatten voor het kind in onszelf en voor alle baby’s en kinderen in onze wereld.
  Ik ben blij met u en uw columns het hele jaar door.
  Yohanna Hermans

 17. Dankuwel voor deze prachtige column op Nieuwjaarsdag! Alleen al het lezen ervan doet zo goed en maakt de dag zo mooi. Een column om niet te vergeten, maar er het hele jaar mee op weg te gaan. Ik wens iedereen vreugde, inspiratie en creativiteit, en een kinderlijk verlangen om hiermee het leven vorm te geven!

"Wat is uw reactie op mijn artikel? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter voor mij, of reageer op elkaar. Het zou mij een plezier doen. Bedankt aan alle lezers die mijn weblog verrijken met een reactie." - Paul de Blot

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


8 + 2 =