Een vernieuwend 2014

34

Wat brengt 2014 ons? De berichten zijn tegenstrijdig. Aan de ene kant gaat het beter, want de koopkracht groeit. Maar tegelijkertijd dreigen er nieuwe ontslagen. Bezuinigingen blijven eveneens doorgaan. De situatie blijft zorgelijk.

We leven in een wereld in wording, in een natuur die blijft voortleven door steeds opnieuw dood te gaan en te herleven. In de winter gaat alles dood wat niet nodig is om voort te leven en in de lente komt alles weer tot nieuw leven. Dat is de wet van de natuur.

De mens beschikt over de vrijheid om zelf het ritme van zijn voortbestaan te bepalen en pas iets los te laten als hij het wil. Dat schept spanningen, want de omgeving verandert voortdurend in een steeds sneller tempo. Dat zien we aan de snelle technische ontwikkelingen en de wildgroei van de media. Alles verandert steeds sneller maar we houden vast aan verouderde structuren van beleid en bureaucratie. De mensen worden ouder, de natuur wordt uitgeput en de bevolking neemt toe. Er is daarom een radicale vernieuwing van leven nodig.

Dat gaat niet vanzelf en vernieuwingen lopen vaak stuk op onwil, onmacht of onwetendheid. Het loopt soms behoorlijk vast en velen raken op een dood punt. Gelukkig is er meestal op het laatste moment nog een uitweg mogelijk, zodat het leven kan doorgaan. Vaak gaat het ook mis. Bij elke crisis blijken er mogelijkheden te zijn om te overleven, als we maar bereid zijn het oude radicaal los te laten en opnieuw te beginnen. Dat gaat niet altijd zonder pijn, soms met zeer hevige barensweeën.

In de westerse cultuur is het feest van Nieuwjaar verbonden met het kerstverhaal dat we met Kerstmis vieren. Een zwangere vrouw in nood, zonder onderdak, speelbal van bureaucratische willekeur en slachtoffer van harde onmenselijkheid. Wat er echt gebeurd is weten we niet, maar het verhaal heeft wel menigeen houvast geboden en hoop gegeven. Het is het verhaal van een diepgaande crisis zonder uitzicht, dat zich in onze tijd nog steeds in uiteenlopende vormen afspeelt, ook in Nederland, zoals bij de vluchtelingen en de daklozen.

Dit kerstverhaal heeft zowel gelovigen als niet gelovigen al 20 eeuwen houvast geboden op een dood punt in hun leven, om kracht te vinden en door te gaan. Ze hebben tegen alle hoop in toch iets gevonden in de puinhoop van hun leven om er iets nieuws van te maken. Zo’n leven met nieuwe mogelijkheden wens ik al onze lezers toe met het nieuwe jaar, voor onze lezers die het niet zien zitten. Make the best of it and keep smiling.

Paul de Blot SJHartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

34 REACTIES

 1. Tot mijn verbazing blijkt mijn naam van enige titels te zijn voorzien die niet van mij zijn. Ik ben noch gepromoveerd noch Hooggeleerd.
  Maar slechts een Mr. Met een academische graad van de KUN. En met mijn eigen MBA.(Motherhood as Business Asset)
  Vriendelijke groet.
  SJ.

 2. Dank! Mooie wensen voor het nieuwe jaar.
  In een tijd waarin we op zoek zijn naar manieren om onze drijfveren als succes en gemak gewin genot op een aardiger manier in te vullen, lijkt 2014 weer een prachtig jaar te worden. Ik hoop dat je ons weer wilt blijft inspireren!

 3. Beste Paul,

  Zeker maken we ‘ons’ beste ervan; daar is ons hart op gebouwd. En zeker ‘I keep smiling’; ik hoop velen met ons. Niet ondanks de ellende en de pijn die we elke dag weer tegenkomen, maar dankzij de zon die elke dag weer opkomt en nieuwe energie geeft aan de opkomst van de Nieuwe Tijd en de nieuwe circulaire economie.

  Dank voor je columns van 2013. En dank alvast voor de columns die mij in 2014 gaan inspireren verder te vernieuwen.

  Dhian Sioe

 4. Beste Paul,

  Weer raak! Steeds weer zie ik hoe lastig het is om enerzijds richting te geven en anderzijds ook weer los te laten en te laten komen wat komt, het te omarmen in dankbaarheid. “Loslaten is niet vrezen maar liefhebben”(Mandela).
  Ik wens jou en alle lezers hier ook een liefdevol nieuwjaar toe!
  We keep smiling!

  warme groet,
  Esther van der Zee

 5. Lieve Paul,

  Dank voor je inspiratie.

  Wat zou het fijn zijn als er een maatschappelijke beweging zou zijn, waarvan de leden zich inzetten voor het goede.

  Ik heb al een naam voor die beweging : BSNU,
  Bemin de Schepping en de Naaste als Uzelf.

  Dank en groet, Albert Koot

 6. Lieve Paul,

  wat bent u een prachtmens! Telkens weer geniet ik van uw mooie woorden en voel mij geinspireerd verder te gaan met mijn pad van levenskunst en biodanza. Liefdevolle ontmoetingen creëren is mijn grootste passie en in 2014 zal dit zich verder uitvouwen. Ik vond het heerlijk om met u te mogen dansen op Nyenrode en weet dat biodanza de weg is naar een liefdevolle samenleving waarin mensen werken aan hun eigen leven en dat van de ander.

  Liefs van Monique

 7. Beste Paul en alle bloglezers,

  wat een rijkdom om jou te kennen en jouw wijze woorden te mogen benutten. Er zijn meer mensen aan de verandering aan het werken dan wij bevroeden. We zien of herkennen dit niet altijd.
  Zelf wil ik in 2014 nog meer (terug)doen voor de mensheid. Ons huis (want ook mijn vrouw Ria gaat mee in de verandering) is al niet langer meer privé-bezit. Met oud en nieuw hebben we open huis gehouden en een fantastisch feestje mogen beleven. Onze dankbaarheid groeit met de dag en dat stralen we ook uit. Iedereen die meer wil en niet precies weet hoe om te gaan met deze verlangens helpen we groeien. Hoe? gewoon door er voor elkaar te zijn. En elkaar concreet te ondersteunen. Vonden we het een jaar geleden misschien nog bijzonder, nu ervaren we het als de normaalste zaak van de wereld.
  Hoe kunnen we dit doen? Door ons open te stellen voor het Goddelijke (wat dat dan ook wezen moge, “al dat is”, “het verenigd veld” etc) en dankbaar te zijn aan onze ouders en onze voorouders.
  Mijn verlangen voor 2014 is net zo helder te mogen schrijven als jij doet Paul. Misschien is het allemaal wat vaag, toch wilde ik het direct met dit blog vanuit mijn hart delen, veel onvoorwaardelijke liefde voor iedereen gewenst, Frans Beskers

 8. Beste Paul, allen,

  Hartelijk dank weer voor uw inspirerende woorden. En meer dan dat, het zet weer aan tot handelen en een andere houding. We zijn allemaal met elkaar verbonden en dat besef mag meer worden aangewakkerd; samen kunnen we bergen verzetten! Als we daarbij de ruimte en de overvloed (want er is echt genoeg!) blijven voelen is dat een goede stap in de richting van een minder angstige samenleving, maar een wereld van eenheid en saamhorigheid. Of het haalbaar is,.. maar er elke dag naar streven en het in eigen kleine kring zo goed mogelijk uitvoeren is een goed begin.
  Van hartegroet, Vonny

 9. Beste Paul en Frank Serraarens,
  Hartelijk dank voor jullie bezielende woorden. Een vraag ‘ wat brengt 2014 mij?’ is een vraag om bij stil te staan. De hierop volgende vraag ‘ Wat breng ik 2014?’ is hierbij een goede vervolg-vraag voor het nieuwe jaar. Hoe kan ik een bijdrage leveren in 2014 om de wereld beter te maken. Niet leven vanuit angst maar vanuit een crisis ‘leermomenten’ halen. Hierin wordt ik geholpen door de vele mooie columns van Paul, het boekje ‘leren vliegen’ met zijn levenservaringen, maar ook Nelson Mandela. tijdens de kerstvakantie werd ik opnieuw geïnspireerd door een boekengeschenk van mijn werkgever: ‘ 400 brieven van mijn moeder’; door Joseph Oubelkas. Deze Brabantse Marokaanse Nederlander (1980) beschrijft zijn ervaringen in Marokaanse gevangenissen. Op 24 jarige leeftijd wordt hij zonder bewijs of onderzoek tot 10 jaar gevangenis veroordeeld alleen omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Ondanks deze onterechte gevangenschap weet hij tijdens dit harde leven bijzondere vriendschappen op te bouwen en wordt hij onvoorwaardelijk gesteund door de 400 brieven van zijn moeder. Hij put moed en overlevingsdrang uit bv. een overvliegende vogel, een stukje blauwe lucht.
  Vanuit zijn positieve inslag geeft hij mij veel inspiratie mee. “Gezonde verbondenheid” is voor mij hierbij het sleutelwoord.
  ik wens ons allen voor 2014 hierbij ‘ een gezonde verbondenheid met veel inspiratie’
  Annelies Heijnen

 10. Beste Paul,
  Na het lezen van jouw eerste nieuwsbrief op de eerste werkdag van 2014 ga ik in gedachten nog even terug naar 12-12-2012. Je was toen als spreker aanwezig op het Change in Business congres. Ik ben die dag enorm geraakt en geïnspireerd door jouw woorden. Een wijze les van jou heb ik onthouden “Hoofd en hart moeten altijd kloppen, anders krijg je pijn in je hersenen en die zitten in je buik. Want daar voel je als eerste als er iets niet goed is”. Het was voor mij het zetje om mijn hart te gaan volgen en te starten met mijn bedrijf Wij houden van… Hoe dat gegaan is kan je lezen op de website in de blog 11 maanden later.
  Paul ik wens je een gezond en gelukkig 2014 toe en hoop dat je mij en velen met mij blijft inspireren. Ik ben je er dankbaar voor.

  Hartelijke groet,

  Aad Jörgens

 11. Waarde Paul,

  Hartelijk dank voor de inspirerende overweging bij het begin van dit nieuwe jaar. Graag wens ik u, en alle lezers van uw blog, van harte een in alle opzichten Zalig Nieuwjaar.

  Nu wij langzaamaan tot het besef komen dat er geen sprake is van een ‘dip’, maar van een nieuwe realiteit is het de wens dat het eenieder in zijn persoonlijke en zakelijke leven de mogelijkheden ziet en krijgt om zich daar op aan te passen en vanuit een nieuw begin verder te gaan.

  Hartelijke groet,
  Paul Stoele

 12. Ook 3 wijzen hebben, mede bezield door Kerst, elk intellect al eeuwen met zorg en liefde mogen bekleden.

  Jouw columns hebben – zowel gelovigen als niet gelovigen – al decennia houvast aangereikt op elk dood punt in ons (bedrijfs)leven. Zo vinden bestuurders en ondernemers inspiratie en kracht om door te gaan. Jij actualiseert blinde vlekken die alle valkuilen van kennis en calculatie kennelijk hebben gewaarborgd.

  ‘Participatiesamenleving’ werd “Het (meest vage…) woord van 2013”! Mede versterkt door jouw columns in 2014 mogen wij gaandeweg effectiever (en geloofwaardiger) hoopvolle wegen vervolgen.

  Alvast dank voor al het goede dat jij hopelijk ook weer in 2014 – bij velen – in beweging mag brengen.

  Alle goeds en veel inspiratie toegewenst!

 13. Beste Paul,

  hartelijk dank weer voor je mooie column; bij deze wens ik jou en alle mensen een heel mooi en vooral gezond 2014: met elkaar kunnen wij er echt een mooi jaar van maken!

 14. Mooie woorden weer Paul,
  Inderdaad brengt kerstfeest en de jaarwisseling weer nieuwe hoop in deze voor vele toch wel donkere dagen. Maar met de geest om er toch weer iets moois van te maken kunnen we de loop van het leven wel degelijk beïnvloeden.
  Ik wens jou en alle lezers van je blog een heel mooi en gezond 2014 toe.
  Cornelis

 15. Hallo Paul,
  In ieder woord wat je schrijft, zit steeds een stukje kracht, een boodschap, die we elkaar kunnen toeschijnen.
  Ik wens dat er meer licht zal gaan schijnen op alles, opdat alles zal worden opengelegd, op een open en integere manier.
  Wat ons samen zal brengen en dragen en bewust zal maken van ons zuiver bewustzijn.
  Die kracht zal ons steeds brengen waar we mogen zijn.
  Ik dank je voor je steeds inspirerende boodschappen.
  Lieve groet Mirjam

 16. Merci voor de inspirerende woorden. Hopelijk gaat het beter dan afgelopen jaar, met name wat betreft goede gezondheidzorg, mentaal, emotioneel en fysiek. Laten we geenszins vergeten medemensen te heten want volgens mij krijgen we dan heel veel voor elkaar. We hebben een regering die zorgen maakt en veel meer mensen, die in de zorgen terecht komen door faillissement en/of verlies van hun baan. U kaart mooi aan dat de veranderingen veel te snel gaan en juist in deze roerige tijden hebben we het broodnodig te kunnen bedaren.
  Hier in Hengelo starten wij met de armoede partij Nederland. Het is te zot dat kinderen aan het lot worden overgedragen omdat zogenaamde volwassenen geen maatschappelijke verantwoordelijkheid meer willen dragen en geld zijn gaan beschouwen als zijnde God.

 17. Beste Paul, wederom bedankt voor de heldere column. Het leven gaat vooralsnog altijd maar door en wij zijn allen pelgrims op zoek naar het licht : de weg naar binnen , naar bewustzijn en wijsheid. Misschien kunnen we de puinhoop van ons leven beter begrijpen als we onszelf beter begrijpen.
  We zijn veroordeeld tot elkaar op deze aarde , dus probeer een licht te zijn voor een ander. Jouw columns zetten aan tot denken en zoeken .Hopelijk ga je er nog lang mee door om zodoende mij en anderen te inspireren . Dank en het beste voor alles wat nog op je pad komt.
  Warme en HARTelijke groet,

  Gerda den Os

 18. Beste Paul, Dank u wel voor uw eerste vraag: “Wat brengt 2014 ons?” Ik zou het graag om willen draaien: “Wat breng ik, wat brengen wij 2014?”

  Stilstaan bij deze vraag geeft inzicht en verantwoordelijkheid zelf de dingen te doen die nieuw leven mogelijk maken. Met alle innerlijke spanningen en krakkemikkigheid zet deze vraag mij in beweging verantwoordelijkheid te nemen voor nieuw leven. Loslaten wat het denken heeft aangericht geeft nieuwe richting, nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen, zonder de omstandigheden te ontkennen.

  Wat 2014 ons brengt kan niemand voorspellen. Het enige dat ik kan doen is in mijn kleine omgeving geven wat ik graag van 2014 verwacht.

  Maak er het mooiste van.

  • Beste Frank Serraarens,
   Dank je wel voor deze reply op het verhaal van Paul, ik schrok er even van maar het is wel een antwoord. We weten niet wat hét (2014) zal brengen, we weten wél wat we zelf kunnen geven, kunnen doen. Niet afwachten maar actie!!
   Ik zit zelf voor een keuze wat mijn leven en dat van mijn familie drastisch zal veranderen. Ik wil werk gaan doen wat ik écht leuk vind, maar dat heeft nogal wat financiële consequenties. In de afweging van die keuze ben ik in een passieve afwachtende houding terecht gekomen. Dat gaat mij in 2014 niet verder helpen. Actie wel!! Niet vasthouden aan het oude zoals Paul het omschrijft maar uitreiken naar het nieuwe.

   Dank jullie wel en een goed, gezond en vernieuwend 2014

   Kees

   • Beste Kees,
    Wat betreft het wel of niet doorgaan in een bestaande baan: er is altijd een juist moment voor alles. Vermoed ik.
    Ik heb de afgelopen jaren een sneeuwbal vooruit geduwd. Zo voelde het terwijl ik in een prachtbaan zat. En toch zei een klein stemmetje wat het zei. In december heb ik er, in de aanloop naar de kerst, een klap op gegeven. Waarop? Op wat mijn intuïtie al langer zei. Alleen had het wel blijkbaar die tijd nodig om te rijpen. Het zij zo. Nu voelt het weer goed in mijn hart en hoofd.
    Morgen is een nieuwe dag, net als vandaag. Geniet van alles wat er op je pad komt.
    Warme groet, Ger

  • Beste Frank,

   Ik zat in dezelfde situatie maar heb inmiddels gekozen. Ja, het had ook financiële consequenties, maar dat vergt ook weer aanpassingen en creativiteit van de geest. Het gevoel bevrijd te zijn is amper in woorden uit te drukken. Dit nieuwe jaar ligt onaangeraakt en open voor me, met het oude jaar is het oude zeer voor wat betreft het werk als sneeuw voor de zon verdwenen (zo snel kan dat kennelijk ook gaan bij de mens).

   Ik wens jou dezelfde beslissing en bevrijding toe!

   Groet,
   Annet

"Wat is uw reactie op mijn artikel? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter voor mij, of reageer op elkaar. Het zou mij een plezier doen. Bedankt aan alle lezers die mijn weblog verrijken met een reactie." - Paul de Blot

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 43 = 53