Spiritualiteit en Werk

1

‘Spiritualiteit en werk’ is een snel opkomende beweging die vooral in de Verenigde Staten van Amerika, maar ook in Nederland, bijna alle terreinen van wetenschap bestrijkt: Filosofie, Theologie, Letterkunde, Psychologie, Sociale wetenschappen, maar vooral ook Management en Organisatie. Helaas blijft deze vernieuwing vaak beperkt tot wetenschappelijke discussies.

De essentie en kracht van spiritualiteit op het werk blijft vaak ongrijpbaar verpakt in wetenschappelijke begrippen en rationele discussies. De mensen in de praktijk kunnen er meestal niet veel nuttigs mee beginnen.

Ook in het zakendoen gaat het om het leven, dat is bezield leven, ook in een organisatie.

Business Spiritualiteit maakt de rijkdom van spiritualiteit op het werk toegankelijker voor de praktijk. Bijvoorbeeld door de spirituele reis van succesvolle managers meer bekendheid te geven en te tonen hoe ze daarmee diepe invloed hebben gekregen op de vernieuwing van hun organisatie.

Business Spiritualiteit wil voor praktijkmensen herkenbaar maken hoe de spirituele krachten zich in het individu kunnen ontwikkelen en daarmee ook in de organisatie.

Voor de spirituele verdieping op individueel niveau zijn reeds vele technieken ontwikkeld door zeer uiteenlopende spirituele scholen. Uit deze beperking van individuele spiritualiteit is de behoefte ontstaan om aan de ziel van de organisatie te werken, de organisatie spiritualiteit.

Vaak beschikken we nog niet over de nodige tools. Hoe kunnen dan toch de doelstellingen, de organisatiecultuur en de identiteit van een bedrijf overstegen worden door een nieuwe bezieling om te komen tot een radicale vernieuwing en groter succes?

Een vernieuwde bezieling komt altijd tot uitdrukking in het dagelijkse werk van het bedrijf, dat steeds beter in staat is naar behoren te functioneren en daarmee een verrijking betekent voor alle belanghebbenden.

Winst is voor de zakenwereld wat de ademhaling is voor de mens. Beide zijn noodzakelijk om in leven te blijven. Maar het wezenlijke is het kunnen overleven, niet het kunnen ademhalen. Het ademen is niet het doel van ons leven en de winst is evenmin het doel van het zakendoen. Het gaat om het leven, dat is bezield leven, ook in een organisatie.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

1 REACTIE

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


82 + = 89