Het bankvirus verspreidt zich

2

Het bankvirus brengt de mensen in verwarring. Alle media zijn er vol van. Niemand had voorzien dat het geldwezen zo kwetsbaar is en in alle onderdelen van ons economische leven doordringt. Vanuit spiritueel inzicht was deze crisis echter te voorzien, vroeg of laat moet die komen. Waarom?

Heel de kosmos is in evolutie, ook de maatschappij. Het proces is duidelijk en onomkeerbaar: steeds grotere complexiteit, maar ook steeds sterkere bewustwording van de vrijheid. De antropoloog Teilhard de Chardin spreekt van een spirtualisatie van de kosmos. We zien een steeds grotere complexiteit, maar ook een steeds sterkere drang naar eenwording van de mensheid. Niet alleen op politiek en sociaal gebied zoekt men naar schaalvergroting, maar ook op economisch en financieel terrein. De mens is nu eenmaal dubbelslachtig, een samenstelling van ziel en lichaam, van stof en geest. Kenmerkend voor de stof is dat het bij schaalvergroting uiteenvalt en verbrokkelt. Kenmerkend voor de geest is dat het bij schaalvergroting tot steeds meer samenhang leidt. Een menselijk lichaam zonder bezieling is dood en valt uiteen. Een bezield lichaam daarentegen komt tot leven en is in staat het lichaam te beheersen en te sturen. De maatschappij bestaat uit mensen en komt tot samenhang van menselijke gemeenschappen. Deze vallen weer uiteen als de bezieling wegvalt.

In de bankwereld zien we de economische macht steeds meer toenemen door schaalvergroting. De geldwereld is een stoffelijke wereld die zonder bezieling van nature uiteenvalt. De ABN AMRO groeit onmenselijk groot als bank, maar uiteindelijk bestaat ze niet meer en wordt in stukken geknipt. De onbezielde “lijken”worden overgenomen, o.a. door Fortis, maar deze overname ontzielt ook Fortis. Fortis valt uit elkaar. Het blijkt dat heel het bankwezen haar kracht krijgt door het vertrouwen van de mensen, dat is hun bezieling om de bank in leven te houden. Met het wegvallen van de bezieling valt de stof uiteen en zonder bezieling zal die ook nooit herstellen. Herstel is enkel mogelijk als er weer bezieling komt in de bankwereld, als die weer menselijk wordt en de mensen er door bezield worden.

Het herstel begint niet bij het geld, bij de structuur of organisatie, maar bij de mens als bezielende kracht. De stoffelijke wereld groeit naar steeds grotere complexiteit en steeds grotere chaos, die gedoemd is uiteen te vallen zonder bezieling door de menselijke geest. Dat is de kracht van de spiritualiteit van het zakendoen, de business spiritualiteit, als een bezielingsvermogen van de bankorganisaties door de mensen die er hart voor hebben.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

2 REACTIES

 1. Beste Paul,

  Intrigrerend!!!!!!!!!!!!!!
  Bezieling daar gaat het om, met passie de dingen doen die het leven voor een ieder van ons aandient, wat het ook is van afwassen tot zakelijke recepties enz enz enz.
  Het begint dus steeds bij onszelf, wij hebben de kracht om katalysator te zijn.
  Doen dus! de bezielende energie oproepen en gebruiken!
  warme groet,
  Marianne Coenradie

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 74 = 83