Waar gaat het om bij Business Spiritualiteit?

4

Naar aanleiding van de oprichting van de leerstoel Business Spiritualiteit op Nyenrode kreeg ik kritiek van een bekende organisatiedeskundige waar Nyenrode toch mee bezig is. Zijn ze op deze universiteit ook al met esoterie of religieuze praktijken bezig? Deze persoon heeft zeker niet de bedoeling van Nyenrode met deze leerstoel begrepen. Nyenrode is een Business Universiteit en elke leerstoel is dan ook hierop gericht.

Business Spiritualiteit valt onder organisatievernieuwing, maar wel vanuit de diepere spirituele kracht en zingeving van een organisatie. Het gaat daarom in de eerste plaats om het deskundig zakendoen, dat is effectief iets presteren. Deze prestatie is niet noodzakelijk geldelijke winst. In de zorgsector en in het onderwijs, bij het Rode Kruis en andere goede doelenorganisaties, bij religieuze en andere non profit organisaties, altijd gaat het bij een goed beleid om een meetbare prestatie. Er moet altijd winst gemaakt worden, maar deze komt niet noodzakelijk terug bij de geldschieters. Dat noemen we zakelijk, dat is business.

Door de steeds sneller veranderende omgeving als globalisatie, technische en wetenschappelijke ontwikkelingen is het niet meer mogelijk op het doe niveau bij te blijven zonder gevaar voor overspanning en burn out. Om goede beslissingen te nemen zijn zekerheden nodig. Die zijn met de vaak onberekenbare ontwikkelingen, zoals de huidige crisis, niet meer experimenteel en rationeel te verantwoorden. We zoeken daarom naar andere criteria voor zekerheid, dat is onze innerlijke zekerheid op het diepste zijnsniveau, dat is ons bewustzijn voor zingeving.

Zowel persoonlijk maar ook collectief zijn we in staat tot een bewustwording van de zingeving van een organisatie. Dat zijn onze spirituele krachten, de bron van onze zowel persoonlijke als collectieve energie waar we in organisaties nog weinig gebruik van maken. Een organisatie bestaat uit mensen en is ook gericht op mensen. Een bedrijf is daarom eveneens een levend organisme met een bezieling en zingeving. Het ontdekken, herkennen en ontwikkelen van instrumenten van deze spirituele kracht is de taak van de leerstoel Business Spiritualiteit van Nyenrode Business Universiteit.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

4 REACTIES

 1. Beste Paul,

  Fijn dat er op deze manier meer aandacht wordt gegeven aan bewustwording en zingeving!
  20 mei lanceer ik het eerste gratis online Choicez Magazine, een lifestyle magazine waarin mens en spiritualiteit centraal staan.
  Ik zou je graag interviewen over business spiritualiteit.

  Groet, Chantal van den Berg

 2. Dit is een reactie op het werkcollege Business Spiritualiteit d.d. 26.1.2009 Bijzonder om te ervaren: het werkcollege van Prof. Dr. Paul de Blot SJ met als thema Energie. Daaraan zijn, zo bleek, zo veel facetten verbonden. Tijdens deze avond was de focus gericht op de bron van spiritualiteit in ons mens-zijn, namelijk op de innerlijke vrijheid van het kind-systeem, een dimensie in ons bestaan die meer en meer op de achtergrond raakt door ons aan te passen aan wat wij denken te moeten doen. Daaronder valt ook beweging, niet in de zin van sec fysieke inspanning, maar beweging die ons in verbinding brengt met beleving en daarmee met onze gevoelslaag. Paul de Blot liet ons mediteren over de vlam van een kaars, letterlijk voor ogen, de beweging van deze energiebron waarnemend. Waar staat dit beeld en deze beweging voor? Dit is voor eenieder weer anders. Met de intentie om de vlam in ons zelf te ervaren zijn wij gaan bewegen, uitgenodigd door rustige muziek en de inspiratie van de beweging van de vlam. In korte tijd was de zaal met 100 mensen één geheel, was de onderlinge verbondenheid, mogelijk door de zelfde inspiratiebron en de beleving van de beweging, voelbaar. Dit bleek uit de vele dankbare en enthousiaste reacties achteraf van aanwezigen. Verrast te zijn zich zelf hieraan over te durven geven. Verwonderd te zijn door de innerlijke vrijheid en speelsheid die erdoor ontstond. De ervaring van vrijkomende energie door openheid van geest én hart en van daaruit de verbinding met anderen aangaan in beweging, synchroon: de eenheidservaring. Graag zou ik vaker deze inspiratie in beweging en samenzijn willen ervaren, waardoor energie vrijkomt. Energie die ons in staat stelt om nieuwe perspectieven te vinden, met een frisse blik te kijken en om creatief te zijn.
  Met dank aan de bereidwilligheid van alle aanwezigen, Karin Sorbi

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


60 + = 70