Crisismanagement

11

Er zijn geluiden van hoop op spoedig herstel van de crisis, maar er wordt ook gezegd dat de crisis nog lange tijd kan duren. Niemand weet het. Wel wordt er hard aan het herstel gewerkt, en wel langs twee richtingen.

De ene stroming wil herstel van het oude, dat is het economisch systeem weer sterk en gezond maken. De eenzijdigheid van dit economische systeem heeft juist tot een crisis geleid en dat wordt dan vergeten. Dit herstel zal uitlopen op een herhaling van de crisis. Een andere stroming zoekt radicale vernieuwing van de mens in het bedrijf. Vooral de jonge generatie werkt aan deze mens gerichte vernieuwing mede door de invloed van de Amerikaanse president Obama.

In de natuur zien we hoe vernieuwing tot stand komt. In de evolutie ontwikkelen zich steeds hoger ontwikkelde wezens met een steeds sterker bewustzijn. Uiteindelijk ontstaat de mens met een sterk zelfbewustzijn. Dit ontwikkelingsproces voltrekt zich door fasesprongen van geboorte, dood en nieuw leven. Elke plant en elk dier wordt geboren, sterft en komt tot nieuw leven in de nakomelingen. Het nieuwe leven is geen breuk met het oude maar een voortgang en ontwikkeling ervan. Het nieuwe leven van een kat is weer een kat en van een appel weer een appel.

Ook mensen worden geboren, sterven en komen weer tot leven in hun nageslacht. Ze leven ook voort in een hogere vorm van leven, als een mooie herinnering in het hart van hun geliefden, van hun nageslacht en van hun volgelingen. Alleen de dood maakt kansen vrij voor iets nieuws. Dat geldt ook voor organisaties.

Een succesformule of een nieuw initiatief kan nooit blijvend zijn omdat de omgeving voortdurend verandert, steeds sneller. Dan ontstaat er een breuk met de omgeving, een crisis, een doodgaan om nieuwe initiatieven een kans te geven. Het geld heeft de crisis veroorzaakt maar het blijft wel nodig. Het nieuwe denken neemt het geld op als middel voor een beter menselijk wel-zijn.

Er bestaan organisaties die zich eeuwenlang hebben ingezet op vernieuwing door gebruik te maken van de crisis. Ignatius van Loyola heeft dit vijf eeuwen geleden gedaan voor zijn vernieuwende organisatie die nog steeds voort bestaat in bijna alle landen. Over zijn werkwijze als crisismanager voor organisatievernieuwing heb ik een boek geschreven dat mensen in deze tijd kan inspireren om uit de crisis te komen.


Klik hier voor meer informatie over mijn boek ‘Ignatuis van Loyola’

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

11 REACTIES

 1. Iedereen kan toch een gesprek beginnen met Ignatius de Loyola, rechtstreeks en in open, modern debat? Je hoeft maar mee te doen met de Stad van Morgen en daarin deel te nemen aan de seminars van Paul de Blot of het MBA Holistisch Leiderschap waarin Paul een fundamentele rol speelt. Ignatius leefde toen en Paul nu.

  Wij gaan zelfs verder dan dat. Wij willen de kracht en kennis van Paul ook zodanig blijvend integreren in de samenleving dat zijn opvolging altijd is gegarandeerd en over 100den jaren nog teruggedacht wordt aan deze grandioze man en geleerde: Paul de Blot.

 2. Beste Paul,

  Tot nu toe vind ik het een leuk boek om te lezen.

  Even een tweetal vragen; bestaat er een beschrijving van het moment dat Plato (zelf wist dat hij) filosoof werd of filosofisch bezig was? Heeft Plato ook het gevoel van Eudaimonia gekent?

  Wat verstaat U onder de ‘common sense’?
  Heeft Ignatio het hier wel eens over gehad? Hoe weet je dat je goed doet voor de ‘algemene mens’?
  Wat is de common sense?

 3. Beste Paul,

  Wanneer je het woord organisatie letterlijk neemt kom je heel dicht bij cyclische vernieuwing. Vernieuwing waarbij je als onderdeel de zin mee kan bepalen. Jouw andere geluid helpt mij steeds weer in te zien dat de mens zin aan die delen moet kunnen geven. Een wat mij betreft “Rijnlandse” menselijke maat(schappij).

  Je verrast steeds weer. Nu met een in spirituele geschiedenis geworteld managementboek over verandering. Ik ga het zeker lezen.

  • Elke verandering is een scheppingsdaad. Jijzelf bent de schepper. Eigenlijk geef je altijd ‘zin’ aan een daad. Jouw zin.
   Paul verteld ook in zijn voorwoord dat hij een virtueel gesprek met Ignatio aangaat. Dat is inderdaad dé manier om ‘zijn’ antwoorden te vinden. In combinatie met het moment en dat moment bepaal jijzelf, geeft jou een antwoord.
   Stel je denkt aan Ignatio en je vraagt iets…ergens geef je zelf het antwoord maar je krijgt hoe dan ook een ‘bevestiging’. Het moment bijvoorbeeld dat er precies op dat moment een vogeltje fluit of een claxon van een auto rinkelt. Het moment.

   ‘Slapende’ mensen zouden zeggen dat je gek bent. Je praat tegen iets dat niet bestaat. Maar alles bestaat altijd ook als je er niet meer bent. Je zal altijd onderdeel blijven van het fenomeen leven. Ook als je -in onze beleving- dood bent. Dat komt omdat het leven een energie is. En energie gaat nooit verloren. Het blijft even-gelijk.

 4. Ik bespeur een voorzichtig opkrabbelen van het optimisme om me heen. Natuurlijk is het ook zo dat mensen het slechte nieuws beu zijn. Een half jaar tot een jaar geleden werden positieve berichten genegeerd. Nu richt de focus zich weer op goede berichten en dit gaat vanzelf weer over in een euforie met alle (oude) gevaren van dien. Wat we eigenlijk zouden willen zien is een meer gebalanceerde situatie waarin excessen naar boven en beneden worden vermeden. Hierdoor ontstaat volgens mij ook een rustiger beeld in de samenleving waar respect voor mens, dier en zorgvuldig ontworpen culturele uitingen terugkeert. Samen leven zijn twee woorden die nu een meer positieve uitstraling hebben dan de samenvoeging hiervan!
  Ronald Molendijk is de motor achter Wonen in Oude Sfeer.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


5 + 3 =