Vernieuwing van de mens

51

Een Kerstboodschap van menselijkheid:

Het is Kerstmis en bij duizenden gaan de dorpsbewoners van een klein Italiaans dorp naar een hoog in de bergen gelegen pelgrimsoord met een overal bekende maar geheimzinnige kerststal. De mensen keren er sterk veranderd van terug maar niemand van hen vertelt wat er gebeurd is.

De pelgrims wachten geduldig in de rij om de grot binnen te gaan. De ingang wordt steeds smaller en lager zodat de mensen uiteindelijk kruipend verder moeten gaan. Op het einde komen ze in een kleine ruimte met een zacht licht. Op de grond ligt een lege kribbe met enkel een spiegelglas waarin ze zichzelf vergroot zien. Daaronder licht met grote letters de tekst op “Hier ben ik geboren voor de mensen”.

Wat je bent straal je uit, wat je hebt verlies je weer.

In de stilte van deze grot van de menswording komt men tot bezinning. Ze kruipen diep onder de indruk terug en zijn niet in staat om iets te vertellen van wat ze hebben ondergaan. Je moet het zelf beleven als een innerlijk proces.

Kerstmis is vaak een hoogtepunt van het jaar dat feestelijk wordt gevierd. Vragen we ons ook af waar het om gaat? Beseffen we dat het vooral gaat om de roep om menselijkheid? We zien een wereld van ellende, armoede, honger, aids, oorlogsgeweld, corruptie, en andere vormen van onmenselijkheid en we staan machteloos. Daarom doen we niets.

Inderdaad kunnen we niets veranderen, we kunnen niemand veranderen, maar wel onszelf. Door zelf meer mens te worden voor anderen activeren we ook anderen om iets te veranderen in de wereld. Dat is het antwoord op de crisis. Wat je bent straal je uit, wat je hebt verlies je weer. Zelfbewustzijn van ons mens-zijn voor anderen, ieder op de eigen unieke manier, dat is de waarde van Kerstmis waar de wereld behoefte aan heeft.

Ik dank de lezers voor je belangstelling voor mijn visie en wens jullie een heel mooi kerstfeest toe. Laat het een uitdaging zijn om mens te worden voor andere mensen Daarmee bezielen we elkaar en helpen we elkaar om te werken aan een nieuwe wereld. Mooie feestdagen en een mooi nieuw jaar!

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

51 REACTIES

 1. Beste en Waarde Paul,
  Met vele andere lezers ben ik het eens, dat jouw woorden, jouw visie eigenlijk de aangewezen weg zijn om de mensheid te veranderen. Maar hoeveel lezers snappen het? Ze snappen het niet uit domheid, maar door hun maatschappelijke rijkdom, macht, bekendheid etc etc. Die houden hen tegen om het te snappen!! En daardoor ontbeert de mensheid een eerlijke verdeling van aardse rijkdom, macht, menselijkheid enz.! Vooral tevredenheid! Men wil steeds meer, meer rijkdom, meer macht meer bekendheid, meer aanzien! En dat terwijl juist het tegenovergestelde de wereld kan verbeteren. Het is jammer dat ik in dat opzicht erg pessimistisch ben! Hopenlijk dat een juiste viering van het jaarlijkse Kerstfeest daar verandering in kan brengen.
  Leo Hoestlandt

 2. Beste Paul de Blot,

  Bedankt voor uw ontroerende kerstboodschap.
  Een van de aspecten van mens-zijn houdt toch in dat we geraakt kunnen worden en dat we weten te raken.
  U raakt met uw kerstboodschap aan iets wat me zacht en bescheiden maakt.
  Het helpt me mijn kop te buigen voor de zaken waar het werkelijk om gaat, waardoor ik de warmte en menselijkheid kan ontvangen die er altijd en overal wel is..

  Ik wens u prettige kerstdagen en een plezierig en gezegend 2010.

  John de Haas

 3. Geachte mijnheer de Blot,

  Hartelijk dank voor uw diepzinnige woorden. Bij mij kwam onwillekeurig Plato’s Grot in gedachten. Daar is de situatie precies omgekeerd. De mens zit in de grot en ziet alleen af en toe vaag wat flitsen van een andere werkelijkheid. Maar hij blijft gevangen in zijn begrensde kleine “zelf”. Ik sluit me graag aan bij uw kerst boodschap, verhef jezelf uit de dagelijkse sleur en realiseer je dat jij de schepper van je eigen universum bent. Oorlog en vrede zijn fluctuaties van je eigen bewustzijn. Breng het kleine bewustzijn op het niveau van het grote universele bewustzijn en alle oorlogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De ontdekking van het universele Zelf, de absolute stilte in jezelf, brengt rust en vrede, men wordt een getuige van de gebeurtenissen, maar wordt er niet meer door ‘geraakt’.

  Of zoals mijn Meester ‘Maharishi Mahesh Yogi’ het ooit zo kernachtig formuleerde:

  Silence vibrating is Creation
  Silence flowing is Love
  Silence shared is Friendship
  Silence seen is Infinity
  Silence heard is Adorable
  Silence expressed is Beauty
  Silence maintained is Strength
  Silence omitted is Suffering
  Silence allowed is Rest
  Silence recorded is Scripture
  Silence preserved is our Tradition
  Silence given is Initiation
  Silence recieved is Joy
  Silence percieved is Knowledge
  Silence stabilized is Fulfillment
  Silence alone is

  Een fijne kerst toegewenst,

  Rob van der Sloot

 4. Beste Paul de Blot,

  Hartelijk dank voor uw inspirerende nieuwsbrieven. Dank dat u uw visie wilt delen, dank voor het licht dat u laat schijnen en dank dat u me steeds weer aan het denken zet.

  Ik wens u ontspannen feestdagen , een goede afronding van 2009 en een sprankelend 2010.

  Hartelijke groeten,

  Gerda Mensink

 5. Beste Paul de Blot,

  Dank u voor deze prachtige kerstboodschap.
  Ieder jaar krijgen mijn gasten een kerstgedachte of overweging mee. Dit jaar zou ik graag uw tekst op de menukaart printen.
  Ik wens u fijne kerstdagen en een 2010 zoals u zich dat wenst.

  Antoinette Strik

 6. Beste Paul,

  Hartelijk bedankt voor dit mooie bericht. Het is elke keer weer genieten en een reminder aan de diepere betekenissen van de wereld om ons heen.

  Hartelijke groet,

  Edwin van Dijk

 7. Goedemorgen Paul en andere lezers,

  dank voor dit mooie verhaal. Dank ook voor het mooie seminar gistermiddag, inspirerend en veelzeggend!

  De laatste dagen van het jaar zijn voor mij altijd een extra moment van om mij heen kijken en voelen; bij mijzelf naar binnen voelen en kijken. Ik wens een ieder toe hier rust voor te vinden en te genieten van het moment.

  Voor 2010 wens ik een ieder alle goeds van de wereld en – verbeter de wereld, begin in je eigen wereld met wat jij te bieden hebt.

  Een warme groet,
  Petra Portengen

 8. Beste Paul,

  Ook ik wil jou graag bedanken voor de mooie inspirende visie en woorden die elke keer weer in de teksten op de blog en de nieuwsbrieven staan.
  Deze blijven mij, net als de leergang van afgelopen juni, inspireren om op bezielde wijze te leven, te werken en te genieten.
  Oftewel elke keer meer mens voor de mens(en) te zijn.

  Een zeer mooie boodschap in deze tijd van Kerst (voor mij en ik denk voor velen met mij een periode van bezinning) en een wijze wens en visie voor het nieuwe jaar. Ik zal deze zeker weer ter harte nemen.

  Ook wil ik hierbij jou graag mooie en warme feestdagen en nieuwjaar wensen.
  Hopelijk tot (weer)ziens in 2010!

  Hartelijke, warme groeten,
  Gabrie Rietbergen

 9. Beste Paul,

  Ik ben blij dat je mij en anderen hetgeen gunt waarover je spreekt.

  Dat verhaal van die grot met die spiegel vond ik leuk om te lezen. Maar zoals iedereen natuurlijk snapt is dat het vooral een symbolische bedoeling heeft?

  Hetgeen een spiegel doet is het weerspiegelen van jezelf. Je ziet jezelf. Dat de tekst verhaalt dat ‘ik ben hier geboren’ slaat op het feit dat jíj hier geboren bent bedoeld wordt mag duidelijk zijn toch?
  Kerstmis is de geboorte van Jezus. Aangezien het Jezus-gevoel in jezelf zit en dat er in de bijbel verhaalt wordt dat een ieder van ons Goden zijn, is het inderdaad zo dat als je jezelf ziet in de spiegel je kunt zeggen hier ben ik geboren. Het is dus niet zo dat Jezus hier geboren is.

  Een ieder is God. Een ieder is Jezus. Een ieder is zichzelf. Je leeft vanuit je eigen zelf. Als je de kennis van jezelf, hetzelf machtig bent dan weet je waar je vandaan komt, waar je naartoe wilt en wie je werkelijk bent. Uiteindelijk is de boodschap dat jijzelf God bent. Al die kleine Godjes bij elkaar is die ene grote onuitsprekelijke. Omdat wij met zijn allen die Godjes vormen en omdat we dit beseffen, beseffen we nu dus ook waarom je niet moet classificeren. Aangezien we allemaal hetzelfde zijn is het dus niet verstandig als je de ander classificeert want daarmee classificeer je dus jezelf. Vandaar dat het doden van een ander gelijk staat aan het doden van jezelf. Vandaar de zin “Wat gij niet wilt dat geschiedt, doe dat de ander niet”.

  Dat is ook de bedoeling geweest van God….het aan de man wijs te maken dat de enige religie die kan bestaan de religie is in het kennen van jezelf. De enige religie is de religie van het geloof in jezelf. Niet een christelijke, niet een islamitische, niet een boedistische, gewoon die religie van Jezelf. De kennis van jezelf. De waarheid van jezelf.

  Misschien te verduidelijking is de theorie van de Theosofie hetgeen ik hier bedoel.

  Aangezien Jezus niet kón veranderen omdat hij eenvoudig was, is het wellicht voor te stellen dat je niet jezelf kan veranderen omdat je dus al bent. Je kan wel degelijk anderen inspireren om te veranderen. Dat Jezus vond dat je anderen kan veranderen kwam omdat hij zichzelf ‘wakker’ vond en de anderen die ‘sliepen’.
  Slapende mensen waren ziende blind en horende doof.

  Jezus was wakker omdat hij de waarheid gevonden had. De waarheid is dat je gewoon je hart moet volgen. Dan ben je het gelukkigst. Misschien is dat de verklaring waarom veel ‘foute’ mensen zo oud worden. Zij doen wat hun hart hun ingaf.
  Jezus wist dat als geen ander….Hij heeft niet gescholden aan het kruis. Hij werd niet boos op Petrus, Hij werd niet boos op Judas. Omdat hij wist dat als zij hun hart zouden volgen zij vrij zouden zijn. En omdat Jezus dit wist was hijzelf vrij.

  Fijne dagen en een goed uiteinde!

 10. Hartelijk dank voor steeds weer een inspirerend bericht. Nadat ik jarenlang in de harde wereld van multinationals gewerkt heb koos ik begin 2009 voor mijn eigen geluk: Ik zoek nu de beste combinatie tussen werkgever en medewerker. Mijn missie: Gellukig zijn in je werk is de basis van succes.
  In 2009 vond ik 9x de beste combinatie, mensen waren juichend met hun nieuwe baan en werkgevers waren blij met mij.
  Ik herken steeds weer delen van de nieuwsbrief van Paul de Blot. Dat ik hem heb leren kennen was geen toeval. Hij heeft mij geleerd dat je nooit bang hoeft te zijn om te mislukken als je dichtbij je eigen diepe verlangens blijft.
  Dank je wel daarvoor en na een fijne kertstijd hoop ik weer geïnspireerd te worden in 2010!
  Hartelijke groet
  Joan Mik

 11. Beste Paul,

  Hartelijk dank voor deze mooie boodschap, realiseer het me al geruime tijd, verander de wereld en begin bij jezelf, daar ligt de sleutel tot een rijker innerlijk leven en een beter leven voor de mensen om je heen. De ervaring leert, als je medemenselijk uitstraalt, ontmoet je al snel ook die medemenselijkheid, verdwijnen de tegenwoordig zo normaal lijkende spanningen tussen mensen als sneeuw voor de zon, dan schijnt de zon!
  Dank voor je colums, ik geniet er van, geeft me steeds aanleiding tot bezinning en ze verrijken me steeds weer.
  Ook voor jou een heel Fijn Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar.
  Hartelijke groet,
  Ben van der Bijl

 12. Beste Paul,
  Een prachtig verhaal. Het voelt als een verlangen naar een persoonlijke bestemming en opdracht. Bedankt voor deze brief en alle voorgaande, ze helpen mij om zaken op een andere, meer authentieke, back to basic, manier te beschouwen.

  Goede kerstdagen en een in alle opzichten gelukkig 2010.

  Hartelijke groet
  Bas Ruizeveld de Winter

 13. Beste Paul,
  met respect, bewondering en vooral veel belangstelling volg ik uw gedachten in de nieuwsbrieven. Ze inspireren me, zo ook uw Kerstgroet.
  Ik dank u voor uw menselijkheid, uw warmte, en wens ook u een heel mooie en fijne Kerst.
  Jasmin

 14. Blessing for peace

  Peace is not the absence of conflict.

  Peace is dealing with conflict

  while honoring justice.

  Peace is not the absence of anger.

  Peace is expressing anger

  while honoring compassion.

  Peace is not the absence of desire.

  Peace is allowing for desire without

  the fantasy that fulfillment brings happiness.

  Peace is not the absence of fear.

  Peace is knowing how to move through fear.

  Peace is not the absence of self.

  Peace is knowing that the self is absent.

  May I cultivate the skills to live in peace:

  to live with honor, to live with justice, to live

  with compassion.

  to live with desire, to live with fear,

  to live with self,

  to live with emptiness.

  (By Rabbi Rami Shapiro)

 15. Geachte heer De Blot,

  Hartelijk dank voor deze inspirerende kerstgedachte en voeding voor het nieuwe jaar. Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier en interesse uw weblog gevolgd en ook al was er niet altijd de tijd om alles te lezen ben ik uw maandelijkse emailtjes als “vriend” gaan beschouwen waar ik veel inspiratie uit haal voor mijn persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van mijn weg in ondernemingsland.

  Ik wil u bij deze graag hele fijne en warme dagen toewensen en een boeiend en gezond nieuwjaar.

  Hartelijke groet,

  Ernst Jan van de Velde

 16. Beste Paul,

  Bedankt voor zo’n helder verhaaltje.
  Ik stuur uw uitspraak: “Wat je bent straal je uit, wat je hebt verlies je weer” naar de Dagelijkse Gedachte.net [dagelijksegedachte@dagelijksegedachte.net] zodat meer mensen door u geinspireerd raken.
  Ik verheug me op uw volgende artikel.

  Met vriendelijke groet,
  Gonnie van Bussel

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 15 = 25