Haiti ramp

26

De aardbeving van Haïti is verschrikkelijk en voor de meesten moeilijk te verwerken. De grote vraag is: waarom overkomt dit hun? De reacties zijn zeer uiteenlopend. De een zegt dat is Gods Wil en de ander komt in opstand: hoe is het mogelijk als God goed is? Een bevredigend antwoord is niet te vinden, want het leven is en blijft een mysterie. Kan de spiritualiteit er een antwoord op geven?

Een rationeel antwoord is er zeker niet te vinden. Niemand kan begrijpen waarom het straatarme Haïti nu weer de klappen krijgt. Het zijn gemengde gevoelens die ons overspoelen en waar we vaak geen raad me weten. Verstandelijk komen we er niet uit. Een spiritueel antwoord is wel te geven maar niet te begrijpen. Spiritualiteit is realisme.

Het leven wordt aanvaard zoals het is. Het blijft onbegrijpelijk. Het verloopt in drie stappen die zich telkens weer herhalen, dat is geboren worden, dood gaan en nieuw leven. De dood hoort bij het leven. Een plant komt op, gaat dood en de zaadjes worden nieuw leven dat zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Ook mensen ondergaan deze cyclus, zowel fysiek als geestelijk.

Het is nodig om dingen los te laten om in leven te blijven. Een familielid, een vriend sterft maar komt in je hart tot een dieper leven met een mooie herinnering. De grootste rijkdom van mijn leven blijft mijn ervaring in de cel van het concentratiekamp, toen ik in de diepte stortte zonder enig houvast en me opeens gedragen voelde door een innerlijke kracht waar ik geen naam voor had. Ik noem het maar God. In de meest uitzichtloze ellende van ons leven kunnen de mooiste dingen gebeuren zoals ook in de vuile modder de mooiste lelies kunnen bloeien.

Het is wonderlijk hoe mensen uit heel de wereld solidair worden om Haïti te helpen. Maar het is ook onbegrijpelijk hoe weerloze kinderen verhandeld worden en mensen elkaar bevechten. Dat is de realiteit; dat vreugde is en ellende, dat er liefde is en hebzucht. Deze wereld kunnen we niet veranderen, wel kunnen we onszelf veranderen. Als we dat doen stralen we het uit zoals een Mandela deed. En een Ghandi, en momenteel een Obama. Dan werken we mee aan een nieuwe wereld, ook kleinschalig en onzichtbaar.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

26 REACTIES

 1. Iemand The Obama Deception (google video nederlands ondertiteld) al gezien?
  iemand Zeitgeist 1 maar vooral deel 2 al gezien?
  Iemand Endgame of Terrorstorm al gezien?
  Iemand de populariteitcijfers van Obama er al op nageslagen van dit moment?
  Iemand de statistieken gezien wat betreft zijn beloofde vooruitgang en de huidige toestand? Mainstream media liegt en bedriegt (Bilderberg vriendjespolitiek). Allemaal te googelen.

  Ik geloof in ieder mens, ook de ware diepere mens in Obama, hij speelt zijn rol, maar blindstaren op leugens doe ik niet. Hij doet precies niet dat wat hij zegt. Als je wilt geloven in de wereld geloof dan de waarheid. Das mijn mening. Ondertussen draag ik mijn steentje bij in mijn omgeving. Gandhi, Mandela, Theresa: JA! Maar Obama in dat rijtje? Nee, sorry…

  In Liefde

  ps. Alles is mijns inziens onlosmakelijk met mekaar verbonden, dat betekent niet dat er geen dualiteit bestaat of heeft bestaan (yin yang). Hierin heeft oppositie een functie, de vraag is de manier waarop deze gevoerd wordt. Vraagtekens plaatsen bij de waarheid is geen misdaad. Je erin verliezen bewijst de wereld daarentegen geen dienst. Daarom eigen geloof voorop. En deze respecteren. Ik geloof dat God de verzamelnaam (het beestje moet een naam hebben) is van alles wat is. Alles en iedereen is God.

 2. Geachte heer de Blot,
  Ik was aan het googelen om iemand hier op Haïti te inspireren. Ik trof echter niet veel Engelstalige literatuur aan. Op uw weblog las ik dat u iets over Haïti schreef. Ikzelf zit hier nu 2 maanden om te helpen. Dit vanuit mijn financieel economische achtergrond.
  Het positieve van de natuurramp met het hoogste aantal overledenen ooit is dat er nog zeker 10-100 x zoveel mensen zijn die God dankbaar zijn dat zij net ergens anders waren of zoals wij in juni 2009. Vrijwel al deze mensen voelen iets in zich om in beweging te komen. Zij realiseren zich dat ze bevoorrecht zijn en hiermee iets moeten gaan doen. 12-01-2010 is dus echt een turning point. Op weg naar een Emerging Haiti want wij kunnen nog veel leren van dit trotse land vol met survivors. Nota bene de eerste onafhankelijke zwarte staat ruim 200 jaar geleden.
  Maar goed. Weer mooi gesproken door u. Voorlopig blijf ik hier nog een maand om de economie hier nieuw leven in te blazen. Wederom bedankt !

  Groeten uit Port-au-Prince van Dick Dijk (het regenseizoen is begonnen……)

 3. Dag Paul,

  Dank je wel voor je -als altijd inspirerend- blog!

  Ik denk -net als jij- dat we onszelf inderdaad kunnen veranderen. Maar ik denk ook dat die verandering in onszelf er op den duur ook toe zal leiden, dat we de wereld kunnen veranderen: mogelijk zullen we niet de oorzaken van natuurrampen kunnen wegnemen, maar wel (een groot deel van) de gevolgen. Als we een fractie van de middelen die we nu gebruiken om mensen zelfzuchtig te maken gaan gebruiken om hun persperspectief te wisselen, gaat er vast een heleboel ten goede keren.

 4. Lieve Paul,

  wat een inspirerend blog, maar vooral erg Waar. Toch, deel ik uw mening niet wat betreft Mr. Obama. Ik kan u ervan verzekeren dat deze man een marionet is van een schaduw regering die Wallstreet heet. De feiten zijn onoverkomelijk. Het is schandalig hoe hard deze man de wereld voorliegt. Even ter notificatie: Haïti is 1 miljoen dollar geschonken door de beste man en zijn regering, terwijl de begrote militaire uitgaven van 2010 527 miljard dollar bedragen. Het gewicht ligt op oorlog en niet op vrede. Tuurlijk willen de VS ook vrede, zolang ze de coöperatieve macht maar in handen hebben, wereldwijd. Kolonialisme heet tegenwoordig kapitalisme. En kapitalisme is niets meer of minder dan communisme of fascisme. Ik heb mijn onderzoek gedaan en de feiten zijn schokkend. Zo ook de wantoestanden binnen de gezondheidszorg, door de misselijkmakende corrupte macht van Big Pharma. Dit alles in stand gehouden door het Monetaire Stelsel, welke in grondbeginsel FRAUDULEUS is.

  Toch is bij de pakken neer zitten en negativiteit de boventoon laten voeren alles behalve mijn intentie. Toch moeten mensen de waarheid weten. Obama is niet heilig, integendeel. Wel zijn wij allen spirituele wezens met een menselijke ervaring en niet andersom. We hebben de potentie onze bron te her-inneren en ons fysieke lichaam en onze leefomgeving met onze geestelijke essentie te beïnvloeden. Daarom vergeef ik eenieder die een valse agenda naleeft, maar zal tot in de lengte der dagen op hun geweten blijven teren. Verantwoordelijkheid kent namelijk grenzen. Het enige wat de wereld kan redden is Liefde. Liefde is de enige echte allesomvattende universele waarheid, de kern en de gulden middenweg. Graag sluit ik af met een citaat van Jimi Hendrix:

  “When the power of Love overcomes the love of power, the world will know peace…”

  In Licht, Vrede en Liefe,

  Mart Timmer

  • Beste Mart…..je reactie noopt mij tot reageren, delen wat bij me opkwam: het “concept” van “vergeven” roept bij mij een gevoel van dua-liteit op, en een oordeel over de ander. Het lijkt uit te gaan van “ik” versus “de ander”. Zwart versus wit, goed versus fout, beter versus slechter. Daar kan geen Liefde, geen eenheidsgevoel zijn…voor mij. Als de ander “ik” is, dan veroordeel ik mezelf. Voor mij gelden de woorden acceptatie van dat wat is…en keuzes maken in hoe ik mezelf toon in de wereld. Ook in de natuur ontvouwt het leven zich, en kennen wij niet alle paden die genomen werden voordat de boom boom werd, die ene bloem die bloem.
   Obama heeft aangeraakt in de wereld wat aan ons allen is om vorm te geven in de realiteit. Zijn energie nodigt uit tot voelen waar je Zelf staat. Zijn bekendste uitspraak is “yes…WE can”. Hij verwoordt hoop (voor mij) dat er velen in de wereld zijn die keuzes gaan willen maken die vanuit bron- en eenheidsgevoel komen. Wij kunnen gaan zitten wachten totdat HIJ alles verandert…er zal niets gebeuren. Wij zullen Samen moeten bewegen naar een andere wereld. Daarvoor zal ook zichtbaar moeten worden van waaruit velen op deze wereld nu leven en werken. En dat brengt ook een Obama in beweging.

 5. Beste Paul,
  Is het niet simpelweg zo dat er een aardbeving was en die mensen op die plek leefden ? Niet meer en niet minder. De vraag is meer waarom de mens zichzelf zonodig centraal wil zetten in zijn denken. Eeuwen geleden dacht men dat de aarde het centrum van het heelal was, nu dat het om de mens draait. Ook fout ! indien wij durven aanvaarden dat wij onderdeel zijn van het geheel en ‘zelf’ dus niet bestaan, zijn wij vrij van angst en beperking. Of zoals Mandela aanhaalde bij zijn benoeming: “Our deepest fear is that we are poweful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.” In iedere cel zit een volledige mens, in iedere mens een volledige aarde, in iedere aarde , etc.
  200.000 jaar geleden bestonden we niet, over 200.000 jaar bestaan we weer niet. Laten we zoals Seneca zei de tijd dat ‘we’ er zijn goed gebruiken. Fred

 6. lieve Paul,

  Een kaarsje branden en denken aan allen die lijden……onze energie is veel groter dan dat wij kunnen beseffen, het lijden in de wereld kan ik niet veranderen, wat ik kan is oordeelloos kijken naar, en dat is op zichzelf al een hele klus, want God wat zijn we oordelers!
  Obama is een prachtig mens dat zie je in zijn ogen en ook hij mag nog veel leren, gelukkig zou ik zeggen, net als ik !
  Ik snak naar mildheid, het zou veel oplossen in de wereld.
  dank je Paul voor je wijsheid.
  wil

 7. Beste Paul,
  ja, het gaat erom of de mensen de dingen gaan zien, zoals ze zijn en het ook (kunnen)accepteren, zoals het is. En of men bereid is om niet te oordelen, maar meer en meer los te laten…. en het toeval te zoeken en te benutten. Wat zou het mooi worden als we bereid gaan worden om onszelf te veranderen….. Grote kans dat “de wereld” zal volgen. Bedankt voor deze mooie bijdrage Paul!

 8. Dear Paul,
  Man is in world every moment and not separate from it. If the world cannot change how can man change? The world changes every moment and so does man for he is part of the world, albeit illusory.

  Regards,

 9. Mooie woorden, met respect geschreven. Zo ook de reactie van Marcel Hof. Toch denk ik meer en meer dat wij niet kunnen oordelen over de achterkant van een schilderij, als we nauwelijks de bedoeling van de voorkant begrijpen. Als God hier de schilder is, dan zijn wij hooguit de verf, of de kwast. Met ons, door ons, wordt geschilderd wellicht.
  Met hartelijke groet, John Knappers

 10. Beste Paul,

  hoe wij de wereld zien is afhankelijk van ons perspectief. Op momenten dat we niets meer te verwachten hebben kunnen we momenten beleven van directe waarneming waar alle ideen vervallen en wij eenworden met datgene waar we deel van uitmaken. Onze identificatie met ons kleine ik vervalt en we voelen dan het leven als geheel en voelen ons gedragen en geborgen in die totaliteit die nooit verloren gaat maar alleen verandert. Graag zou ik met u daarover nog eens verder willen praten,hartelijke groet,Marcel Hof.

 11. Beste meneer de Blot,

  Dat u Mandela en Ghandi noemt als voorbeelden van hoe wij kunnen gaan stralen vind ik fijn om te horen maar ik heb een probleem met de opmerking dat Obama er ook bij hoort. Waar was Obama toen de democratisch gekozen president José Manuel Zelaya Rosales van Honduras werd afgezet middels een militaire coup? Het feit dat De Verenigde Staten van Amerika zonder blikken of blozen goedkeuring gaf aan het (door de militairen) naar voren geschoven puppetregime heeft mij doen inzien dat Obama geen haar beter is als zijn voorgangers. Voor mij geldt dan dat stralen als Obama gelijk staat aan stralen als Bush jr. Nee dank u…ik doe daar even niet aan mee.

  Met vriendelijke groet.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


5 + 5 =