Oprichting CBS Manresa

82

Er was enige tijd een radiostilte want ik had tijd nodig om orde op zaken te stellen. Er is namelijk veel gebeurd. Er is een wet die zegt dat alles wat een keer mis kán gaan ook een keer mis zál gaan. Dat hebben we gezien in de politiek. Dat is ook met mijn leerstoel gebeurd en dat zal zich altijd weer opnieuw herhalen. Dat is ook duidelijk de wet van mijn eigen leven, waarbij al mijn plannen zijn mislukt. Het succes was telkens weer te danken aan wat mij toeviel, met name van mijn vrienden. Dat is voor mij de wet van het loslaten.

Ik had grootse plannen met mijn leerstoel, maar die zijn na vier jaar als een zeepbel uiteengespat. De leerstoel Business Spiritualiteit is per 1 juli opgeheven. Dat doet heel veel pijn, want het is altijd moeilijk om iets moois los te laten. De crisis slaat ook in mijn werk toe, evenals in de politiek en in heel ons leven. Een crisis is nodig voor vernieuwing. Die vernieuwing kwam en viel me toe, te danken aan mijn vrienden. Ik werd buiten alle verwachting benoemd tot honorair hoogleraar Business Spiritualiteit, dat is voor het leven, voor altijd zolang ik er plezier in heb.

Dit gebeuren maakt me weer sterker bewust van het belang van een crisis met nieuwe kansen. Een crisis maakt een radicale schoonmaak mogelijk van vervuiling om de essentie te zuiveren  en zo vernieuwingen mogelijk te maken. Een crisis betekent loslaten van wat ons vertrouwd is en ons kan verstarren. Alles kan veranderen en alles kan aangepast worden als het nodig is, maar de essentie mag nooit verloren gaan. Dat is de les van een crisis.

Deze crisiswet geldt in heel het leven. In de herfst sterft alles in de natuur af wat kan vergaan, bladeren vallen af en verzwakt leven gaat dood. In de winter is alles wat niet wezenlijk schijnbaar dood. De essentie blijft en komt in de lente weer in volle bloei.  Zo gaat het ook in onze ups en downs. Alles verandert voortdurend, steeds sneller en wie niet loslaat  blijft in de herfst steken en komt niet meer tot leven. Wie vasthoudt aan succesformules gaat te gronde omdat de omgeving steeds verandert.

Ik heb geen leerstoel meer maar krijg wel nieuwe kansen. Daarvoor heb ik een nieuwe kapstok nodig. Dat is CBS Manresa, het Centre of Business Spirituality Manresa. Dit Centrum zal ook mijn maandelijkse werkcolleges overnemen. Wie zich hiervoor interesseert is van harte welkom. Dit nieuwe Centrum kan een netwerk worden van spiritueel bezielde managers  niet alleen om iets te komen zoeken maar vooral om iets te komen brengen voor onze vernieuwingsidealen. Het gaat om de vijf P’s die aangeven waar het bij Business Spiritualiteit om gaat.

Het gaat niet om het praten of denken over spiritualiteit maar om iets te doen voor het welzijn van de mensen en iets presteren, dat is de Profit. Hierbij gaat het altijd om mensen, om iets te doen vóór mensen dóór mensen, dat is People. Mensen zijn wezenlijk verbonden met de aarde. Vervuiling van de aarde is ook vervuiling van de mens. Duurzaamheid van de aarde hangt samen met het welzijn van de mens, dat is Planet. Dit duurzame welzijn wordt gedragen door de spirituele energie op het zijnsniveau, dat is de diepere geestelijke bezieling, door de Geest, dat is Pneuma. Dan pas kunnen we de zin van ons leven en ons welzijn ook ervaren als een innerlijke vrede en rust, dat is Peace. Deze 5 P’s vormen ook de missie van ons centrum, dat is de bezieling en zingeving van het zakendoen om te werken aan het welzijn van de mensen en duurzaamheid van onze wereld.

Ik ben jullie dankbaar voor je belangstelling en support en ik hoop met jullie een netwerk te vormen van bezielende energie om iets moois van je leven en je werk te maken.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

82 REACTIES

 1. Tja,
  heb ik u net een dankbericht gestuurd vanwege het e-book,
  en daarin gezegd hoe hoopgevend ik het wel niet vind dat u opereert op een plaats als Nyenrode,
  lees ik hier dat het alweer voorbij is.
  Wat jammer nou
  en
  wat mooi dat het zich op een dergelijke manier voortzet.
  Hartelijk bedankt voor het delen in de bemoedigende feiten:
  inderdaad: blijven steken in de herfst, betekent niiet meer tot leven komen.
  Tot nu toe wordt het altijd weer lente;
  of we er nu mee in stemmen of niet.

  Het goede..
  en vriendelijke groet,
  Marjan Booy

 2. Dag Paul,

  Heel mooi dat het verder gaat, dat jij verder kan. We hebben mensen nodig die stem geven aan hoe we zinvol mens kunnen zijn in deze wereld. Ik ben dankbaar dat jouw stem te horen blijft. Hieronder een tekst die ik geschreven heb voor het kerkblad van mijn gemeente. Een paar jaar geleden. Dat was voor het oktobernummer in 2007. Graag bied ik deze gedachte aan jou aan. Als stimulans voor jouw werk.

  Heilig spel…

  Niet elke herfst is hetzelfde en we beleven niet allemaal hetzelfde aan de herfst. Maar bijna altijd is daar de wind. De westenwind. In onze streken betekent dat nogal eens onbestendig weer. De westenwind, soms warm, soms koud, en altijd kans op regen.

  Voor mij betekent de herfst ongemak. Nattigheid. Soppende schoenen. Plakkende broekspijpen. Ook slecht zicht. Ik ben een brildrager. ‘Hé, kijk uit je doppen, man!’ Maar vooral betekent de herfst voor mij: genieten van het spel van de wind met de bomen. Ik luister graag naar het geritsel van hangend en vallend blad en kijk aandachtig hoe grote bomen buigen onder de kracht van de wind.

  Juist in dit jaargetijde lees ik graag ‘Ode to the West Wind’ van de Engelse dichter P.B. Shelley (1792-1822). De dichter mist inspiratie, creativiteit, woorden die zijn bestaan in een nieuw perspectief plaatsen. Hij roept de westenwind aan en verlangt van de wind dat deze zijn ‘dode gedachten’ als ‘verdorde bladeren’ zal wegblazen, zodat er een weg vrijkomt voor een nieuwe geboorte in hemzelf. Het gedicht is een verlangen naar geestkracht en lijkt op een gebed.

  De herfst ervaar ik een beetje anders, als ik Shelley’s gedicht weer onder ogen heb gehad. De wind en de bomen spelen een levensgeheim uit: steeds weer durven loslaten wat verdord is in ons leven en in ons geloof. Gewoonten, gebruiken en opvattingen, maar ook plannen, verlangens of verwachtingen. Loslaten vraagt om moed, want het gaat vaak om dingen die ons dierbaar zijn of zijn geweest. Voor mij is dit levensgeheim tegelijk een geloofsgeheim. Het gevecht tussen vasthouden en loslaten is het heilig spel van Gods Geest met de mensen. En wie zich gewonnen geeft, wordt ongedacht winnaar. Want wie zijn dorre bladeren loslaat, maakt de weg vrij voor iets nieuws, en wat echt goed (voor ons) is, waar leven in zit, dat blijft zitten.

  Ds Rien op den Brouw

 3. Beste Paul,
  Mooi zoals u in het leven staat. Wens u veel succes.
  De crisis geeft inderdaad vele mogelijkheden tot innerlijke en uiterlijke groei.
  Gelukkig dat steeds meer medemensen zich hiervan bewust worden.
  Het zal een eer zijn voor en met u te mogen samenwerken opdat het spirituele leven op natuurlijke wijze geintegreerd kan worden in de samenleving.
  Met warme en openhartige groet
  Marian Muller

 4. Geachte heer De Blot, beste Paul,

  Sinds kort volg ik je activiteiten. Ik lees op dit moment je boek Business Spiritualiteit.

  Een mooi boek. Het is een begin. Wat ik mis is het begrip ‘liefde’. Ik denk dat het van groot belang is dat we Business Spiritualiteit concreet weten te maken. Ik ben zelf niet zo heel blij met deze term. De term ‘spiritualiteit’ schrikt mensen af. Als ‘believer’ heb je erg de neiging om vooral steeds te weerleggen dat BS niet zweverig is. En waar je volgens mij bezielde bedrijven aan herkent is de ervaring van liefde; liefde voor je product of dienst, voor je klanten, je collega’s, je management, de markt enzovoort. En vooral ook liefde voor jezelf en je eigen leefomgeving.

  Als we het voor elkaar krijgen dat we mensen in organisaties in liefde met elkaar samenwerken, voorbij angst en onwetendheid, dan is ons verlangen naar eenheid gerealiseerd.

  Liefde manifesteert zich via de energie van het hart. Veel organisaties zijn, in deze donkere en onzekere tijden, afgesloten van hun eigen hartsenergie. Kennelijk heeft ook een invloedrijk instituut als Nyerode het nog niet begrepen waar het in essentie om gaat. Jammer.

  Het goede nieuws is dat jij gewoon doorgaat. En dat op jouw leeftijd. Daar buig ik voor. Ik denk dat we het zonder Nyerode het ook wel redden.

  Ik volg je graag.

  Een hartelijke groet,

  Cees Jan Buurman

  • Beste Meneer Buurman,

   Dank u wel voor uw interessante aanvulling en reactie. Wat mij vooral erg aansprak is het totale plaatje aan Liefde wat U uitlegd.
   Wat er bij mij naar boven komt: en hoe gaan we dat in onze organisatie in praktijk brengen?
   Heeft u tips?

   Ik wacht uw antwoord met interesse af

   Vriendelijke groet,

   Cynthia Verresen
   Schatkamer

 5. Dag Paul, Fijn te horen dat je doorgaat met Business Spiritualiteit als honorair hoogleraar. Ook al is er geen leerstoel meer; je gedachtegoed blijft. Dat de crisis ook Nyenrode treft is niet onnatuurlijk. De trainingen op Nyenrode zijn immers praktijk gericht. En dat jij je missie volgt is een bewijs dat je geen kamergeleerde bent, maar iemand die handelt uit levenservaring en wijsheid. Je bent een voorbeeld voor menigeen en voor mij in het bijzonder. Ik ben dankbaar voor de ruimte die je me tot nu toe gegeven hebt om Kundalini Yoga uit te dragen in je werkcolleges en zie uit naar je activiteiten met CBS Manresa. Poekoel Teroes dus! Armand Mensingh

 6. Ik ben gesterkt in Uw artikel, ik heb dat “iets voor andere mensen doen en iets te presteren” letterlijk en figuurlijk genomen. Ik woon in Zuid-Italie wen hier heerst een jeugdwerkeloosheid van meer dan 40%, de corruptie heerst in de hoogste ambtelijke regionen, mijn zoon heeft geen toekomst hier en studeert dus in Milaan. Tcoh heeft dit mij niet weerhouden om samen met 2 vrienden een kunstgalerij op te richten en we doen leuke dingen omdat er toch een strategie van de Hoop is ( zie C. Zwart). In de crisis zien we toch lichtpunten, een toekomstperspectief, een spiritualiteit.

 7. Beste Paul,

  Geen doorleefdere manier om duidelijk te maken wat voor keuzes we hebben in tijden van crises. Het is een grote rijkdom om mensen te hebben die je op zo’n impactvolle manier op deze keuzes blijven wijzen. Dank je wel en heel veel succes.

  John de Haas

 8. Beste Paul,

  Allereerst gefeliciteerd met jouw volgende fase! Daarnaast; alles wat er met je gebeurt en nog zal gebeuren, heeft invloed op de 5 P’s. Daarmee gepaard gaat de 6e P (en dit is misschien wel de belangrijkste P) de P van Perceptie. Hoe is een bepaalde reactie op iets en waarom. Is dit wenselijk en hoe kan ik dit eventueel veranderen. Dit vergt behoorlijk wat graafwerk, maar brengt je uiteindelijk via spiritualiteit, bij de P van Peace. Keep up the good work!

  Vriendelijke groet,

  Robbert Boin

 9. Beste Paul,
  Met ontroering las ik je column. Ik ervaar delen met anderen als een wezenlijk deel van spiritualiteit. Dat je in je column je pijn met mij-en ons als lezers deelt, doet goed.
  Inderaad, loslaten doet pijn. Ook heeft het tijd nodig om te helen. En, het biedt ruimte voor nieuw. Dat kan dan toch geen ‘toeval ‘ zijn?
  Wat prachtig te lezen dat je deze ruimte invult met je nieuwe Centrum. Ik zal met warme belangstelling je inspanningen volgen en blijf graag op de hoogte van je nieuwe uitdaging!

  Heel veel succes en plezier in je nieuwe functie!

  Warme groet,
  Joke van der Stempel

 10. Ik miste uw column al. Ik moest daarom regelmatig aan u denken.
  Weliswaar is uw leerstoel opgeheven, maar u moet weten dat u erg veel mensen inspireert. Uiteindelijk is de bezieling en spiritualiteit die u gestart hebt, helemaal niet verdwenen.

  Ik hoop dat u nog lang met uw business spiritualiteit door kan gaan. Nederland heeft het nu harder nodig dan ooit. In wat voor vorm dan ook

  met spirituele groet,

  Guido

 11. Beste heer De Blot,

  Van harte gefeliciteerd,
  Kennelijk is het Instituut Nyenrode nog niet zover om het licht onder ogen te zien.
  Met uw kennis en energie om verbinding te maken met daar waar het in essentie om gaat “LOSLATEN” in al z’n hevigheid zal het bij CBS Manresa een feest worden.
  Gaarne wens ik me aan te sluiten in het feest-gedruis.

  Heb het goed. Oomke Bouman

 12. Beste Paul,

  je schrijft het al, uit een crisis kunnen ook kansen volgen, als men die maar (tijdig) pakt. Soms is de gravitatie van het oude systeem te groot, te hardnekkig. Misschien is het tijd om nu een ‘nieuwe’ organisiatie, een idee dat vorige week bij mij is ontstaan. Ik bel je morgen voor een afspraak!

 13. Beste Paul,

  Het doet mij deugt om te weten dat er altijd een platform zal zijn, in welke vorm dan ook, om samen te komen, te delen en te leren!
  Zo veel te geven en ook steeds weer de kracht vinden om dat te doen!
  Je blijft voor mij een lichtpunt.

  In volle genegenheid groet ik je,
  Caroline

 14. Beste heer de Blot,

  Jammer en onbegrijpelijk dat Nijenrode een soortgelijke beslissing neemt. Juist nu. Juist in deze tijd.Jammer dat we als mensen altijd geneigd zijn terug te grijpen naar het ‘vertrouwde’ ook al is dat duidelijk niet (meer) de beste beslissing… Fantastisch hoe jij het het hebt omgebogen naar een nieuw ‘kindje”. Gefeliciteerd!!!!

  Graag hoor ik hoe ik via CBS Manresa je werkcolleges kan volgen!

  Hartelijke groet, Chantal

 15. Beste Paul,

  Geweldig om te zien hoe tegenvallers omgebogen kunnen worden tot Kansen. Elke keer weer. Ook zelf ervaar ik dat met enige regelmaat. En hoe geweldig de wereld wel niet in elkaar zit, dat die kansen ook steeds weer voor onze voeten worden gelegd.

  Bij mij kwam de P van Passie sterk naar voren. Als je weet waar je voor gaat, waar je enthousiast en blij van wordt en daar je werk van kunt maken, ben je bezield, begeistert. Dat is in ieder geval mijn leidraad in tegenslagen omzetten naar kansen.

  Succes en vooral ook plezier gewenst met CBS Menresa

  Hartelijke groet, Hiske Huiting

 16. Geachte heer De Blot,

  De geboorte van iets moois en nieuws, CBS Manresa. Van harte gefeliciteerd en natuurlijk mijn gelukwensen. Mooi om dit als thema en titel van de blog te nemen. Tegelijkertijd loslaten van ‘oudere’ ook heel mooie dingen, die aan veel mensen inspiratie, nieuwe gedachten en ideeën brachten. Prachtig onder woorden gebracht in je column. Laten we ‘het goede’ houden! Op een mooie toekomst!
  Hartelijke groet, Caroline

 17. Hallo Paul, erg jammer dat een business school zo’n beslissing neemt. Juist in deze tijd waar het vak van business en organisatie aan vernieuwing toe is. Jouw rol daarin was volgens mij zeer waardevol. Vaak heb ik de verhalen uit jouw artikelen geciteerd in mijn workshops en nieuwsbrieven. Ik sluit me graag aan bij het spirituele vervolg van je activiteiten! Met een hartelijke groet, Rik Berbé

 18. De column ontroerde me, maar zeker ook de grote hoeveelheid reacties. Het is waar dat je soms moet sterven en loslaten voordat er wat nieuws geboren kan worden. Dat is een kunst, levenskunst en gaat lang niet altijd zonder pijn. Dat wordt door u dan ook volmondig erkend. Ik hoop dat alle steunende en positieve reacties ook een balsem zijn voor de wond die er ongetwijfeld ook is. Fantastisch dat de business spiritualiteit doorgang vindt en zijn vleugels uitslaat en nieuwe wegen in gaat. Wie weet welke hoge vluchten er nu nog genomen kunnen worden.
  Het netwerk -idee voortzetten waarbij ieder naast haalt ook brengt spreekt me erg aan. Waar mogelijk wil ik mijn bijdrage graag leveren.
  Heel veel succes!

 19. Beste Paul,

  Vaak noemen wij je als voorbeeld, zo ook afgelopen donderdag tijdens een door ons georganiseerd seminar. En dan lees ik de dag daarna deze column. Bizar. Maar je bent als voorbeeld zo mogelijk nog groter geworden. Nu ook als meester in de Kunst van het loslaten.

  Alle goeds,

  Pierre

 20. Het valt niet mee om in deze wereld iets van spiritualiteit te brengen. Veel mensen verwarren spiritualiteit nogal eens met zweverigheid, en dat terwijl nuchterheid een eerste vereiste is om überhaupt met de fijnstoffelijke energieen te kunnen werken. Andere mensen zijn misschien bang, bang dat de essentie ervan mogelijk dat wat geloofd wordt kan ondermijnen…. Je plek in Nijenrode was volgens mij een bijzondere plek, misschien wel een gedoogplek, geen vreemd woord meer sinds ons nieuwe (lees: hetzelfde met slechts een andere nadruk) kabinet.

  Maar wie je bent en wat je te brengen hebt is niet afhankelijk van de plek die je hebt. Dat maakt wat je wilt brengen hooguit wat makkelijk of juist moeilijker. Maar ja, een plek innemen betekend altijd dat je zult inleveren want dat is inherent aan het inhaken in de plek… misschien is dit wel een betere positie om nog vrijer te kunnen zijn in het laten zien wat er in je is…

  Veel succes

  Rob Droog

 21. Hallo Paul,

  Je nieuwsbrief ontroerde me. Omdat je voorleeft dat je altijd keuze hebt hoe met onverwachte gebeurtenissen om te gaan. Kennelijk is dat niet leeftijdgebonden maar aan het leven verbonden.
  Ik wil graag gehoor geven aan je oproep dat geinteresseerden in het netwerk CBS Manresa ook zelf iets gaan brengen. Uiteindelijk is netwerken alleen effectief als je bereid bent te geven voordat je neemt.

  Mijn dank voor de oprichting van Manresa.
  Hartelijke groet,
  Silvia Maes

 22. Beste heer Paul de Blot,

  het is weer prettig enig nieuws van u te vernemen,….

  Wens u, en allen die geloven in de vernieuwingsidealen veel succes en werplezier,
  dat t centrum een bewegende plek zal worden die bijdraagt aan t welzijn van de mens, en planeet aarde!!

  Dat velen geinspireerd mogen worden, en dichterbij de ESSENTIE komen,

  Een groet uit Slowakij,
  Miranda Hofmans

  Groeten Miranda Hofmans

 23. Beste Paul,
  In mijn werk in de Vrouwenopvang zeggen wij ook altijd, dat crisis kansen biedt om te veranderen. De noodzaak zet aan tot reflectie van de huidige situatie en het stellen van nieuwe doelen voor de toekomst. Een van de oefeningen, die wij gebruiken in een cursus is de koetsiersoefening. Hierbij leren wij de vrouwen om weer op de bok te klimmen en de teugels in handen te nemen.
  Ik wens jou, dat je de koets weer een nieuwe mooi richting in stuurt en hoop op nog vele inspirerende columns. groet Annelies

 24. Beste Paul,

  Als altijd weet je met je helderheid, zuiverheid en zorgvuldige bewoording me diep in mijn hart te raken en de breedbekkikkertjes te produceren die moed en doorzettingsvermogen activeren! Ja … ik steun je van harte, doe graag mee en wil graag Manresa bezoeken bij je voordrachten. En wat ben je toch als een prachtige bamboestelling … resilient … altijd weer terugkerend tot de essentie, alle klappen opvangend, verwerkend en weer licht te zien en te entameren om door te gaan … Dank!

 25. Beste Paul,

  Reuze bedankt voor de prachtige inspirerende brief,het geeft kracht en moed om steeds weer naar de essentie te richten en verder te gaan,

  heel veel succes met je verdere carriere,

  warme groet Karin van den Heuvel

 26. Beste heer Paul de Blot.
  Ik ben een beetje bedroefd door uw informatie. Maar u blijft positief en zoekt nieuwe kansen en die vindt u ook met hulp van uw vrienden. Veel succes met cbs manresa. Ik hoop nog lang van uw nieuwsbrieven te mogen genieten.
  ( En wat moet een mens gelukkig zijn als hij vrienden heeft).
  Hartelijke groeten,

  Jildert de Rapper

 27. Beste, geachte Paul,

  Dank voor het bericht, hoe schrijnend ook. Er zal veel gesneden worden de komende tijd. Als dat zorgvuldig gebeurt, kan er nieuw leven ontstaan, groei zelfs. Gaat dat met een botte bijl, dan zullen er veel wonden geslagen worden waarvan het nog maar de vraag is of en hoe herstel mogelijk is.

  Je bent een groot inspirator. Ik ga per 1 november een nieuwe uitdaging aan, waarin aspecten als leiding geven, mede zorg dragen voor economische en spirituele groei heel belangrijk zijn.

  Ik heb ‘Manresa’ opgezocht en zag dat het een plaats in Spanje is, in de Pyreneeën, en met bijzondere betekenis voor Jezuïeten, omdat Ignatius van Loyola daar verbleef. Hij heeft er de basis gelegd voor zijn ‘geestelijke oefeningen’. Voor de spiritualiteit dus.

  Ik voel me aangesproken, omdat ik als gelieerd aan de orde der Karmelieten ook zo’n bijzondere historische plaats ken: de berg Karmel.

  Ik hoop dat voor ons beiden deze plaatsen kunnen dienen als uitvalsbasis en plaats van terugkeer en rust, bezinning. Ik ga met o.a. jouw Business en meer spiritualiteit, die je niet enkel uitdraagt maar ook voor-leeft, mee naar mijn nieuwe werkplek nemen.

  Dank je wel voor alles en voor wat nog komen gaat.

  Hartelijke groet,
  Marianne

 28. Beste Paul,

  Leerstoel of niet, de energie en intentie die je de wereld in stuurt wordt opgevangen en beweegt anderen. Vanuit een instituut als Nyenrode te werken kan misschien wel beperkend zijn op de totale boodschap die je hebt te brengen.

  Veel succes met CBS Manresa en ik zou graag op de hoogte blijven van de activiteiten.

  Vriendelijke groeten,
  Daniel Rademaker

 29. Beste medemens, Paul,

  Bezieling bezielt. Dat voel je door de ether heen.
  Dank voor het delen van weer zo’n diep persoonlijke levenservaring. En alle reacties hierboven voeden ook. Het is goed te voelen dat er steeds meer mensen zijn die niet alleen in de stilte van hun hart zich verwonderen en verlangen, maar daar ook steeds meer anders doen, en samenwerken, aan koppelen. In verbondenheid, of we elkaar nu in persoon kennen of niet.
  Ik heb tegelijkertijd het gevoel dat we nog meer donkere nachten zullen zien om en zelfs in ons heen. Ik troost me in het weten dat met het donker(st)e van de nacht het ochtengloren naderbij is. Veranderingen die tot meer bewustzijn en andere keuzes leiden, zoals waar u ook over spreekt en die we ook om ons heen zien, roepen onherroepelijk tegenkrachten op. Het riet in de wind zijn, en werkelijk te ervaren dat de reis het doel is…dank voor uw voorbeeld.

  Veel succes, en veel plezier in het nieuwe veld. Dat het zich mag ontvouwen wat daarin de gift is, voor u en anderen. Ik hoop dat u me/ons op de hoogte houdt van de activiteiten van CBS Manresa.

  Warme groet, Marij

 30. geweldig nog meer mensen laten samenwerken, wil graag meedoen, ben als eenling en soms met zijn tweetjes bezig om een middelbare school te supporten in Suriname, daar hebben ze geen subsidie daar is een enthousiaste orthopedagoge die met heel haar hart op zich heeft genomen om kinderen in Suriname een stem te gaan geven.daar hebben we al mooie dingen gerealiseerd en het kan nog beter. wat kan ik zijn om met elkaar de wereld nog een beetje mooier te maken
  lieve Paul het sterven van het een is de geboorte van het ander,

 31. Geachte heer de Blot,
  Eerlijk gezegd begrijp ik de beweging niet helemaal. Volgens mij ligt er een ander plan voor u. Ik vind het erg jammer dat u niet meer verbonden bent met Nijenrode. Hierdoor kreeg Nijenrode een positief “aura”. Wel mooi dat u het proces accepteert van loslaten e.d. en dat het past in deze tijdsgeest. Toch wil ik u aanraden de rust te nemen om uw werkelijke pad te gaan ontdekken. De wereld mist bezieling en u kan dat overbrengen. Veel gesprekken voeren de komende weken met uw netwerk en het pad wordt duidelijk. Ik wens u bij die ont-dekkingstocht veel succes toe. U heeft mij in ieder geval altijd erg geïnspireerd. Wellicht dat ook ik nog eens met u een dergelijk gesprek ga voeren.
  Vriendelijke groet
  Dick Dijk inmiddels gestopt bij Rabobank en docent geworden bij Stenden University. Ik ga hier ook een nieuwe minor opzetten: international sustainable entrepeneurship.

 32. Beste Paul,

  Ik ben blij dat u de radio stilte hebt door broken. Soms is het goed de stilte te zoeken.

  Uw woorden raken mij. Vorig jaar heeft mijn web-log ook een radio stilte gekend.
  Zie ook http://harrybartelds.web-log.nl/mijn_weblog/2009/12/een-druppel-zen.html

  U doorbreekt de stilte op uw manier. Dank dat u ons laat zien hoe u de de stilte door breekt.

  Ik ben blij dat u de draad weer hebt opgepakt. Ik zie uit naar u uw volgende column.

  Hartelijke groet!

  Harry Bartelds

 33. lieve Paul,
  De beleving dat we alle 4 de seizoenen nodig hebben, in onze natuur maar ook in ons leven doet zich op dit moment aan ons allen weer sterk kennen, we waren wellicht even vergeten dat de natuur níet maakbaar is ookal denken we zo vaak van wel..
  Nu de herfst loslaten heeft gebracht en de winter bezinning en verstilling, het eerste ontluiken van de lente zichtbaar aan het worden is met CBS Manresa blijf ik in stille verwachting wat de zomer ons gaat brengen……….
  Ik wens iedereen, maar jou in het bijzonder omdat je deze met ons zal delen, een mooie warme zomer toe.

 34. Beste Paul de Bloth,
  Veel geluk in deze nieuwe lente en het is goed dat uw heldere visie en spiritualiteit niet de kans krijgen om weg te teren onder een dikke laag bevroren sneeuw. Ik blijf uw activiteiten dan ook graag volgen. Dank ook voor de bemoedigende woorden want crises kennen we allemaal. Geen einde van een situatie maar een nieuw begin; een standpunt dat energie geeft om eens lekker aan de slag te gaan. Succes daarmee!
  Vriendelijke groet, Ilse Hesp

 35. Beste Paul,

  Fijn van je te vernemen dat na de radiostilte het lijkt dat er een nieuwe lente onderweg is met het starten van je CBS Manresa. Uit dit alles blijkt dat je rijke geest onuitputtelijk is om andere mensen te blijven verrijken. Succes met alles! Groetjes, Tonnie

 36. Beste Paul,

  blijkbaar zit je nu in de lente van je leven! Van harte gefeliciteerd daarmee. Ik wens je heel veel plezier met al dat jonge leven om je heen en zal waar ik kan ook inspirerend meedoen aan dat magische leven van ons allen. Laten we afspreken dat wij het met elkaar gaan presteren dat er echt vrede komt op deze aarde, beginnende in de geest van alle mensen!

 37. Dag Paul,

  Jouw verhaal inspireert mij om verder te gaan op het nieuwe pad die ik ga bewandelen. Een dreigende crisis en toch vertrouwen hebben in het universum, opent deuren en maakt paden naar een nieuwe dimensie zichtbaar.

  Veel succes in jouw nieuwe dimensie bij CBS Manresa.

  Hartelijke groet,

  Martin Smith

 38. Beste Paul,

  Als het èèn niet meer volstaat om te leren uit onze levenslessen ,doet
  het Universum het stoppen. Er ontstaan nieuwe kansen, vaak uit onverwachte richtingen. Bedankt dat je ons laat meedelen in de perioden dat het mee zit, eveneens als het tegenzit. Terug naar de Essentie, het ontstaan van iets nieuws
  Ik blijf uitkijken naar je columns,

  Monique Evenhuis

 39. Hallo Paul,

  Ik sprak je al over je mooie ‘doorstart’. Je aftrap met dit waardevolle artikel laat zien dat je nog niets aan inspirerende kracht hebt verloren. Dank je wel en ik wens dat je het nog vele jaren leuk blijft vinden. 🙂

  Succes en warme groet,
  Theo

 40. Beste Paul,

  Als je verbinding een binding wordt, maak je dan los en verbind je opnieuw. Daar moest ik aan denken toen ik je mail las.
  Paul, veel succes met CBS Manresa en ik blijf graag meedoen in je netwerk.

  Succes, Houwke

 41. Beste Paul,
  Een moment was ik bezorgd, want ik genoot immers van je colomn. Fijn dat jij je crisis met ons wilt delen, je bent nog even gepassioneerd. Proficiat en succes met CBS Manresa. Loslaten geeft mij ruimte en mag anderen inspireren dit ook te ervaren en te koesteren. ik ga je binnenkort ontmoeten.

  Hans Keuren

 42. Beste Paul,
  Je hebt mij weer geinspireerd met je nieuwe verhaal ! Het is pijnlijk te moeten lezen dat je leerstoel Business Spiritualiteit is afgeschaft, maar heel goed te vernemen dat zovelen – waaronder ik – je gedachtegoed een warm hart toedragen. Je verwoord de gevoelens die bij velen leven in deze maatschappij. Je maakt duidelijk je bewust te zijn van wat belangrijk is voor jezelf en je medemens en dat je vervolgens hier ook daadwerkelijk iets mee moet doen vanuit een spiritueel kader. Mensen zijn vaak met hun hoofd bezig, maar vergeten hun hart (hun passie) vaak aan te spreken, laat staan om hun handen er naar te laten handelen.
  Ik wens je heel veel succes met de verdere opzet en uitbouw van CBS Manresa en ik zou het fijn vinden hier ook een daadwerkelijke bijdrage aan te leveren.
  Hartelijke groet,
  Karlo

 43. Beste Paul de Blot,

  Het is niet altijd makkelijk om ons over te geven aan de stroom van het leven, met wat het brengt… en wat het (af)neemt… Afscheid gaat gepaard met nieuwe mogelijkheden.

  Heel goed dat het een tijdje stil is geweest om alles te laten bezinken, te overdenken en opzoek te gaan naar mogelijkheden dat de werkcolleges weer verder gaan!

  Bedankt voor alle inspanningen en tot gauw!

  Hartelijke groet,
  Marjon Parmentier

 44. Beste Paul,

  Ook ik ben diep geroerd door jouw artikel. Je geeft zo mooi weer hoe deze persoonlijke crisis van jou een mooi initiatief doet ontstaan. Uit de reacties kunnen we lezen dat velen zich daar in herkennen en anderen er hoop uit putten.
  Ik wil graag dit artikel in mijn coachpraktijk gebruiken, als je geen bezwaar hebt.

  Veel succes met het o ag op de hoogtegrapzetten van de nieuwe beweging. Ook ik blijf

 45. Vanochtend vroeg ik me nog vertwijfeld af waarom mijn plannen mij aardig bezighouden, maar bijna nooit hun einddoel halen. Gisteren werd namelijk mijn idee voor E-coaching voor en door partnerzorgers (mensen die voor hun langdurig zieke of gehandicapte partner zorger) niet beloond met de 75.000 euro voor de Nat. Zorgvernieuwingsprijs waar ik op had gehoopt. Waar haal ik nu het geld vandaan om zo’n landelijk netwerk op te zetten is mijn vraag van vandaag. Maar ook…. wat wil ik eigenlijk.
  En dan… spreek ik vanochtend meteen al iemand met wie ik het plan nog beter kan doen slagen, en krijg ik een vraag van iemand die vraagt of ze mijn visie (ergens op Linkedin gedropt) op bezuinigingen in de gezondheidszorg mag gebruiken voor een interne discussie in een groot ziekenhuis. En … dat is nou precies wat ik wil!
  Toeval bestaat niet.

 46. Beste Paul,

  Veel succes met de nieuwe uitdaging in Uw leven.

  Hoewel ik het vreemd en onvoorstelbaar vind dat zo’n mooie leerstoel opgeheven wordt.

  In Uw verhaal hebt U het over Profit,People,Planet,Pneuma en Peace prachtig, geweldig, maar met het woord manager heb ik wat moeite.

  Al met al hoop ik dat Manresa een bloeiende (lente-zomer) beweging wordt.

  Groetjes Gretha.

 47. Beste Paul

  Wat prachtig authentiek. Vorig jaar bij de MKB Krachtcentrale zei je tegen 300 MKB ondernemers “je moet sterven om opnieuw geboren te worden”, en dat is precies het voorbeeld dat je ons wederom geeft. De geboorte van een nieuw centrum.
  Ik wens je alle geluk en energie om nog veel meer mensen te inspireren om de weg naar business spiritualiteit te ontdekken en op te gaan.

  greetz
  Caroline Rijnbeek

 48. Beste Paul,

  Verrassend, en toch ook weer niet in het huidige klimaat, om dit van je te horen. En ach, professoraten zijn ook maar ‘bladeren’ en die vallen altijd weer ook al was dit hoogzomer!!!
  Jij hebt volledig gelijk met de uitspraak dat we alleen met crises tot ites nieuws kunnen nkomen. En gezien de omvang en diepte van deze crisis mogen we dus heel wat verwachten!!! En ‘2012’ is ook niet ver weg meer!!!
  Bestens uit Rome en veel succes en…..het goede nieuws is dat MANRESA een ’21’ is en synomiem met LOVE en vele andere goede zaken!!

  Jelle

 49. Zeer geachte heer De Blot,
  Hartelijk dank voor uw inspirerende column. Toch is het niet te begrijpen waarom Nijenrode uw leerstoel heeft opgeheven, juist in deze tijd. Met het samenbrengen van uw zeer waardevolle denkbeelden en de bedrijfseconomische realiteit heb ik steeds veel moeite. Veel succes met uw nieuwe initiatieven.
  Adriaan Meij

 50. Beste Paul,

  Fijn om te weten dat het goed met je gaat.
  Gefeliciteerd met je benoeming tot honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit, terechte erkenning voor het leven.
  Ik hoop dat CBS Manresa je geeft wat je zoekt en je het geluk zal schenken wat je zo ontzettend verdient.
  Jouw activiteiten houden mijn volste aandacht en als ik je van dienst kan zijn, schroom niet.

  Hartelijke collegiale groet,

  Ton

 51. Dag Paul,

  dit is blijkbaar wat (naar) je toe komt. Het voelt als ongelofelijke ruimte. Ik ben benieuwd naar je volgende berichten en hoe jij ziet dat we in dit geheel een rol kunnen nemen.

  All yours,

  Lenie

 52. dag Paul,

  Wuivend in de wind
  fluistert de bamboe
  met duizend groene aren.

  Verkleurend naar bruin
  geeft hij zich bloeiend
  over om af te sterven.

  * * *

  Veerkracht, dynamiek en bloei gaan nooit verloren.
  Het ga je goed, gefeliciteerd.

  Een prachtig Phoenix-toonbeeld.
  Dank voor de les, professor!

 53. Beste Paul,

  ik ben geraakt door uw column over dit bijzondere proces. In gedachte zie ik een wild stromende rivier die in zijn flow alle kanten raakt, bomen mee sleurt en vloeit naar een bergmeer. Op die stroom vaart een bootje en daar in zit Paul de Blot in overgave en verwondering om zich heen te kijken; waar zou ik heen stromen?
  Ik wil graag bijdrage leveren aan dit nieuwe initiatief. Graag hoor ik wat ik kan doen om verbonden te worden en te blijven.
  Hartegroet,
  Sabine

 54. Beste Paul,

  Gefeliciteerd met uw nieuwe uitdaging! Ik herken uw enthousiasme in uw woorden, en ik herinner me aan het stralen in uw ogen toen ik onlangs tijdens een bijeenkomst naar u luisterde. Mensen met zo veel passie en compassie hebben me steeds geïnspireerd, en ik hoop dat nog veel mensen van uw daadkracht en liefde mogen genieten.

  In mijn werk streef ik ernaar om anderen te motiveren tot een gezonde leefstijl, tot een respectvolle houding t.o.v. de natuur en hun medemensen, en tot voortdurende nieuwsgierigheid en het waarderen van verandering. Zodat hun (spirituele) energie kan stromen en hun welzijn kan ontplooien. Fijn om te weten dat u actief blijft en ons als een prachtig voorbeeld kunt diensen. Veel succes, en blijf uzelf ‘vernieuwen’!

  Met hartelijke groet,

  Katrin Streich

 55. Beste Paul,

  Fijn dat je weer in het net bent. Ik blijf graag op de hoogte van de ontwikelingen.
  En wil gaar gweten of er al informatie bestaat over CBS Manresa.
  Dan kan ik eens een lezing bijwonen in de toekomst.

  Een kleine vraag ken je Willie Smits? Iemand die zich met hart en ziel inzet voor het behoud
  van de leefomgeving van de orang oetan’s op Borneo.
  Een pracht mens en ook zo inspirerend als u.

  Groet,

  Guido en Clarina

 56. Dag Paul,
  Je bericht over het opheffen van je leerstoel heeft me getroffen. Tegelijkertijd voel ik met je mee als je schrijft: ‘Een crisis maakt een radicale schoonmaak mogelijk van vervuiling om de essentie te zuiveren en zo vernieuwingen mogelijk te maken. Een crisis betekent loslaten van wat ons vertrouwd is en ons kan verstarren. Alles kan veranderen en alles kan aangepast worden als het nodig is, maar de essentie mag nooit verloren gaan.’ Om die reden sluit ik me graag aan bij je nieuwe initiatief.
  Hartelijke groet,
  Joep Wijsbek

 57. Dierbare Paul,

  Dank voor de nieuwe column. Ik heb uw colmns gemist. Dank voor uw uitleg, weer inspirerend voor mij. Ik hoop dat u uw wijsheid met ons wilt blijven delen.
  Graag wil ik CBS Manresa steunen. Moet ik me dan ergens aanmelden? En kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkeling van deze organisatie? Ik hoor het graag. Hartelijke groet, Jeanny

 58. Beste Paul,

  Dank voor de update. Alles lijkt vergankelijk maar de liefde is eeuwig. Christus heeft ons met zijn wederopstanding vele lessen ineens laten zien.
  Niet onze opleiding, onze bezittingen maar onze naasten maken het verschil. Het gaat nog altijd om de praktische naastenliefde zolang we in deze gebroken wereld een taak te vervullen hebben.

  Veel succes!

  Met hartelijke groet,

  Monique Veenstra

 59. Beste Paul,
  Fijn dat je weer terug bent. Van harte gelukgewenst met “honorair hoogleraar Business Spiritualiteit” en met CBS Manresa. Veel succes en geluk met beiden. Ik hoop deel te mogen zijn van het netwerk.

  Hartelijke groet,
  Bas Ruizeveld de Winter

 60. Beste Paul,

  Heel hartelijk dank voor je mooie blog. Ik ben ontroerd, juist omdat ik momenteel soortgelijke ervaringen, crisis en kansen ervaar. Een deel van mij wil vasthouden aan de laatste herfsttakken, het andere (overgrote) deel stapt vol goede moed de winter in om herboren de lente te kunnen aanschouwen. Dankjewel voor het delen! 25 oktober ben ik er bij!

  Tot die tijd, veel plezier in alle crisissen en kansen.

 61. Beste Paul,

  Wederom een mooi inzicht gedeeld in openheid. Wat is falen? Wanneer is iets succesvol? Bij iedereen die ik vandaag ontmoet vraag ik mij af “Wat is het geschenk dat ik deze persoon te geven heb?” Dan is wat je onderneemt succesvol. Vanuit daar wens ik je veel inspiratie voor het vormgeven van je nieuwe kans.

  Hartelijke groeten,

  Marco Flipse

 62. Geachte professor De Blot / beste Paul,

  Van harte gefeliciteerd met de oprichting van CBS Manresa. Het klinkt en voelt veelbelovend. Never look back unless it’s with joy and gratitude.

  Hartelijke groet,
  Manu

 63. Beste Paul,
  jouw bericht straalt het positief denken uit en ik wens je dan ook toe dat je met je vernieuwende ideeen velen tot denken kan aanzetten en we daardoor een betere wereld verkrijgen.
  Blij weer van je te horen en hoop nog lang van je inspirerende woorden te kunnen genieten.
  Met hele hartelijke groeten,
  Jeanine Pronk

 64. Beste Paul,

  Heel fijn om weer van je te horen. Graag maak ik verbinding met de beweging die uit is op ‘halen-en-brengen’ van inspirerend, vernieuwend leiderschap. Bezieling is de brandstof voor het doen van goede dingen (activiteiten) en van de dingen goed doen (resultaat). Ik wens je Gods zegen in deze nieuwe fase van je leven!

  Jaap

 65. Beste Paul,

  Jouw verhaal over de crisis die onlosmakelijk verbonden is met vernieuwing, groei, en verandering, vindt een grote toepassing in de tijd die ik afgelopen anderhalf jaar heb doorgemaakt. Dank daarvoor.
  Ook bedank ik je opnieuw voor jouw verhaal aan de studenten van de New Business School Amsterdam van afgelopen donderdag. Ik ken letterlijk niemand die de kern van de gedachte achter Nyenrode beter begrijpt, en beter kan uitleggen dan jij. Je hebt de studenten, en mij opnieuw, daarmee erg geïnspireerd.
  Ik zal je graag gaan helpen met het realiseren van je droom die nu in CBS Manresa gestalte krijgt.

  groet,
  Roderick

 66. Beste Paul,

  Je doet met denken aan de Tao-meester die ‘los staat van iedereen, en daardoor verbonden is met iedereen’.

  Wat kan ik voor je betekenen om van Manresa een bloeiende beweging te maken? Is er al meer info te vinden over CBS Manresa?

  Met verbindende groet van Cees

  • Waarde Paul,

   Zo zie je maar weer, een mens is nooit te oud om te transformeren. Ik wens je toe dat de nieuwe huid je ook weer als gegoten gaat zitten. Ook in de nieuwe situatie blijf ik graag met jou en jouw gedachten verbonden. Voor mij ben je een bron van bevestiging en inspiratie. Nog vele vruchtbare jaren, waar dan ook en hoe dan ook, en wellicht tot nader contact.

   Ik groet je met genegenheid,

   Joop de Kler

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


72 + = 82