Mooie kerstdagen toegewenst

14

We naderen de kerstdagen. Het kerstverhaal is van oorsprong wel een christelijk verhaal, maar het kan iedere mens aanspreken en kan door ieder heel persoonlijk worden ervaren. Er zijn mensen die het verhaal heel letterlijk nemen en anderen zien het als een zinvolle mythe. Weer anderen vinden het een ontroerend verhaal met een diepe betekenis en er zijn ook mensen die er gebruik van maken om geld aan te verdienen. Anderen gebruiken het om gezellig bij elkaar te komen.

Het kerstverhaal confronteert ons met de vraag waar het om gaat in ons leven. Wie serieus op het verhaal ingaat, kan zich bewust worden van de harde realiteit van het leven en ook van de diepe zin van ons grillig bestaan. Ongeacht rijkdom, macht of kennis kunnen mensen er blind voor zijn, maar ze kunnen er ook voor open staan.

Het gaat om het menselijk welzijn en niet alleen om winst.

In het Kerstverhaal ontmoeten we arme onontwikkelde herders, maar ook drie koningen of wijzen die allen open stonden voor dat wat komen zou. Deze drie wijzen uit het Oosten volgden een ster, die hen aan zou wijzen, waar de nieuwe koning van de Joden, zou worden geboren. Dit door de Romeinen uit hun land verdreven volk, werden door de vazalkoning Herodes wreed onderdrukt in hun vrijheid.

De vrijheid van de mens blijkt altijd al een groot mysterie te zijn. Niet alleen vrij om eigen keuzes te willen en kunnen maken, maar ook vrij om zich voor de betekenis van hun leven te openen en zich daaraan te spiegelen. Ook vrij om zich voor dit alles af te sluiten. We kunnen anderen niet veranderen. Alleen ons goede voorbeeld kan mensen tot nadenken en inspiratie brengen.

In de Kerstboodschap gaat het om het kind, als de essentie van het leven. Onbewust roept het de vraag op of het kind in ons beleid en in onze politiek ook centraal staat. In het Kerstverhaal wordt het kind gezien binnen het gezin, eveneens een belangrijke, wellicht de belangrijkste stakeholder van elke organisatie. Zijn we ons hiervan bewust in ons bedrijfsleven?

Er zijn talrijke bekende bedevaartplaatsen in de hele wereld waar dit Kerst mysterie wordt herdacht. Ergens in de bergen van Italië is er een bedevaartplaats van een kerstkribbe waar weinig over gesproken wordt, maar die heel druk wordt bezocht. Eén voor één kruipt de pelgrim een grot in die steeds nauwer wordt en tenslotte doodloopt voor een spiegel op de bodem, waar men een kerstkribbe verwacht.

Als de pelgrim in de ruimte naar het kind zoekt, ziet de pelgrim tot zijn of haar grote verwondering diens eigen gezicht weerspiegeld. Op die spiegel staat met duidelijke letters getekend “Hier ben ik mens geworden”. De pelgrim wordt er stil van en beleeft de kernboodschap van Kerstmis. Het gaat over mij! Het gaat over mijn mens-zijn! Dit is de kern van het kerstverhaal, dat het goddelijke in mij mens wordt, dat ik mens word en mens ben.

Het gaat in heel ons leven en ook in het bedrijfsleven uiteindelijk om dit mens worden, dat is het menselijk wel-zijn en niet alleen winst. Dat is het business model van Business Spiritualiteit, waar de rector van de Business Universiteit Nyenrode ook op wijst in het zakendoen: het gaat om het menselijk welzijn en niet alleen om winst.

Boodschap van de Rector van de Business Universiteit Nyenrode:

Breukelen, 25 november 2010

We leven in een wereld waar verandering en schaalvergroting exponentieel toeneemt. Tegelijkertijd is er in de maatschappij een enorme behoefte aan zingeving en verankering. Het bedrijfsleven heeft hierin een verantwoordelijkheid en dit vraagt om leiderschap. Business Spiritualiteit betekent volgens De Blot denken in welzijn in plaats van enkel in winst. Nyenrode leidt nieuwe leiders op met een brede, maatschappelijke blik. Hoofd, Hart en Handen zijn de drie hoofdcomponenten van de onderwijsvisie van Nyenrode. De leerstoel van Paul de Blot is voor Nyenrode een inspirerende bron die een diepere betekenis en richting geeft aan de studenten, alumni (en vrienden van Nyenrode). Een betekenis en richting waarmee deze nieuwe leiders, in de toekomst anderen kunnen inspireren om samen te werken aan een meer duurzame samenleving.

Maurits van Rooijen, Rector Magnificus & CEO
Nyenrode Business Universiteit

 

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

14 REACTIES

 1. Zelf bewust zijn en de vrijheid om positieve levenskeuzes te maken , doe het en maak je droom waar. Wat is je passie, streef ernaar om het beste voor jezelf in harmonie met het universum naar boven te halen. Schenk met oprechte intensies een gedeelte vrijblijvend op de wijze die bij jou past terug aan de samenleving. Kerstdagen 2017 staan voor de deur, een goed moment om je persoonlijke balans van het jaar op te maken. Hoe sta je ten opzichte van een partner, baan, droom of passie. Is je gezondheid in balans? Maak de balans op en denk erover na hoe je de kerstdagen bewust ingaat. Is er iemand met de kerstdagen waar je iets liefdevols voor kan betekenen door een bezoek, een maaltijd of slaapplek aan te bieden.? Ga ervoor ook al is het buiten de comfort zone en zin in geven veranderd in bewuste zingeving. Monique Evenhuis

 2. Dank voor jouw, in dit tijdsgewricht, meer dan broodnodige woorden die mij persoonlijk steeds steun en hoop geven.

  Ik hoop dat eenieder binnen zijn mogelijkheden naar julie boodschap wil en kan handelen. Hoe dreigend verandering ook lijkt, met respect en liefde als kern is deze ook boeiend, opwindend en uiteindelijk waardevol.

  Hele fijne dagen in vrede en gezondheid gewenst voor iedereen,
  Klaas

 3. Beste Paul,

  Als eenvoudige lezer van uw inspirerende colums, dank ik u hartelijk. De kerstboodschap wordt door u prachtig verteld. Wij allen, groot, klein, professor of gewoon lezer zullen ons er bewust van moeten zijn deze boodschap steeds uit te dragen en uit te stralen.
  Ook ik (die van de spiegel in de grot) doe dat met liefde en van harte.

  Een liefdevol Kerst en voor 2011 een leven in welzijn voor u en alle andere lezers,

  Anja van Rijswijk
  (werkzaam bij LOC Zeggenschap in zorg)

 4. Dag Paul, Dank voor de mooie kerstgedachte en inspiratie.
  Inderdaad begint het welzijn binnen in een gezin, waar het kind centraal staat. In dit geval het Kerstkind. Wij vergeten maar al te vaak dat de toekomst van onze kinderen in onze handen is. Met Kerst krijgen wij de kans hier bij stil te staan en bewust te zijn van onze plaats.
  Dat Maurits van Rooijen het over de visie van Nyenrode heeft; het handelen van Hoofd, Hart en Handen kan geen toeval zijn. Ook in onze organisatie gaat het om 3 “H’s”: Healthy, Happy and Holy Organisation (3HO) door middel van Kundalini Yoga. Moge Business Spiritualiteit het voortouw nemen. Het gaat niet om winst, maar om welzijn. Fijne dagen en veel rejeki…!

 5. Bijzonder mooi stuk.. Ik kom terug op mijn werk aan na een gesprek op de basisschool met de conrectrice. Onderwerp van gesprek was het onlangs gekregen rapport van mijn middelste dochter, en dan specifiek het sociaal emotionele stuk.
  Ze heeft een m (matig) op vertellen in de groep. Isabelle (nieuwetijdskind) is een rustig en beschouwend meisje. Niet verlegen maar ze heeft wel de behoefte om eerst te observeren en af te tasten hoe de dynamiek in de klas met de nieuwe juffen is. Als het veilig voelt stapt ze zelfbewust in. Wij (mijn man en ik) vinden dat een mooie kwaliteit. Juist omdat zij hierdoor evenwichtig is en blijft.
  Waar het mij om gaat is het feit dat er een waardeoordeel wordt uitgesproken op het zijnsstuk van het kind. Hier heb ik moeite mee omdat we ons doel, nml het kind ondersteunen in zijn of haar “wording” , voorbij schieten. Isabelle, die bij het zien van de matig in haar rapport zichtbaar is geraakt en stil wordt vraagt mij: “mam, moet ik dan meer zijn zoals (vriendin) Marie?” Ik zie de onzekerheid (hoe moet ik dat doen en ben ik niet goed genoeg?). Uiteraard vertel ik haar dat het gaat om de wens (het verlangen) van de juffen om een beter beeld van haar te krijgen (en dus meer grip). Dat ze het juist leuk vinden als ze iets meer van zichzelf verteld. En toch staat het in haar rapport waar ze mee langs opa en oma wil.. Hier is in aanleg een blokkerende overtuiging in wording (ik ben niet zo spontaan..).

  En dan zo’n mooi stuk over menselijk wel-zijn en (dan pas) gezond resultaat. De aandacht die er zou moeten zijn voor het kind, de basis, waar transformatie in denken en handelen zal leiden tot een duurzame samenleving!

  Dank voor de woorden en warme kerstgroet,

  Esther Mars

 6. Bedankt Paul voor de mooie verwoording van de kerstgedachte. Al schrijvend tegenover mijn zoon waarvan de lichtjes van de kerstboom zich weerspiegelen in zijn ogen, besef ik dat iedere leider die denkt vanuit het hart en authentiek durft te zijn er één is die voor het Nu en voor de volwassenen van de toekomst de boodschap meegeeft dat het anders kan en zingeving en business goed samen gaan.

  Dinsdag 14 december was op Nyenrode de spirituele verbondenheid duidelijk voelbaar.

  Fijne en liefdevolle kerstdagen ,

  Monique Evenhuis

 7. De zin “In de Kerstboodschap gaat het om het kind, als de essentie van het leven” is zo prachtig. Voor allen die met kinderen en hun ouders werken ligt hier de diepe inspiratie.
  Zoals in de jeugdzorg, waarin de medewerkers hun werk met te weinig geld en waardering moet doen.

 8. Paul, bedankt voor je inspirerende collumn.
  Het beeld van de spiegel is verrassend sterk
  en raakt momenteel aan onze adventsoverwegingen
  in de gebedsweek van onze geloofsgemeenschap.
  Enerzijds voelde ik me sterk opgeroepen en
  aan de andere kant bevestigd en bemoedigd
  in ons bezig zijn.
  Moge het vieren van het Kerstfeest dit jaar
  raken aan jouw spirituele verlangen.
  Een lieve groet en een warm sjaloom van

  Maria en Ruud

 9. Beste Paul en mede-lezers,

  In deze column weet Paul heel goed een van de grootste essenties van het kersverhaal – en dus van het christelijk geloof – te verwoorden: ‘de geboorte van Christus in ons’, opdat Hij in ons een nieuwe mensheid mag worden.

  Met de onderstaande woorden van Rudolf Steiner uit de Grondsteenspreuk
  wens ik iedereen een zegenrijke Kersttijd en een gelukkg en gezond Nieuwjaar!

  Op het keerpunt der tijden
  Trad het kosmisch geesteslicht
  De aardse wezensstroom binnen;
  Duisternis van de nacht
  Heerste niet meer;
  Daghelder licht
  Straalde op in mensenzielen;
  Licht dat arme herdersharten
  Verwarmt;
  Licht dat
  Wijze koningshoofden
  Verlicht.

  Goddelijk licht,
  Christus-zon,
  Verwarm
  Onze harten;
  Verlicht
  Onze hoofden;
  Opdat goed worde,
  Wat wij
  Vanuit ons hart grondvesten,
  Wat wij
  Vanuit ons hoofd
  Doelbewust willen leiden.

 10. Hoe toepasselijk deze colum in deze tijd van het jaar en de net weer vers gevallen sneeuw in ons land.
  Ik houd van de boodschap in het verhaal van de hr. Blot, een pionier op dit gebied!
  Goed om te lezen dat dhr. van Rooijen dit ook feitelijk ondersteunt, door te vertellen dat we toe zijn aan ander leiderschap, hoe zeer is dit de realiteit, maar de gevestigde orde is zich hier nog lang niet van bewust!
  De onderwijsvisie van Nyenrode: hoofd, hart en handen : laat de voetstappen hiervan maar duidelijk zichtbaar in de versgevallen sneeuw, krachtig het nieuwe jaar in lopen, hopelijk gevolgd door velen!
  Fijne feestdagen toegewenst,
  Marie-Jose Hendrix

  • Beste Marie-Jose,

   Een prachtige aanvulling op de boodschap van Paul, bij ons in Duitsland ligt ook sneeuw, iedereen heeft nu dezelfde mooie tuin.
   Laten we met elkaar inderdaad zichtbaar in de vers gevallen sneeuw krachtig het nieuwe jaar in lopen.

   Ik wens iedereen fijne Kerstdagen en voorspoedig Nieuwjaar.

   Groetjes Gretha

 11. Dankjewel Paul voor je mooie Kerstboodschap. Ook jou wens ik een hele fijne en gezonde Kerst toe.

  Vandaag ben ik toevallig tegelijkertijd geconfronteerd met verschillende sterfgevallen in mijn familie en vriendenkring als ook de boodschap van Liefde eerst en dan Vrede vanuit een mooie spiritualiteit bijeenkomst in Astana in Oktober ( http://www.youtube.com/watch?v=5puOp2q0nw0 ) en jouw boodschap. Zulke combinatie van berichten zijn de spiegel uit die grot waardoor je naar jezelf gaat kijken als kind in dit universum. Mijn jongste dochter ligt met een griepje op de bank en ik geef haar een extra knuffel die zij evenredig beantwoord en met verwachting kijk ik uit naar de thuiskomst straks van mijn oudste die stage loopt. Liefde stroomt intens en maakt het leven zo mooi, zo uniek en speciaal. Die familiaire verbintenis verrijkt met de kaarsjes en lichtjes van de symboliek van de kerst, de warmte binnen en de sneeuw buiten.

  Paul, als altijd dank om ons leven steeds weer te verrijken met je aanwezigheid als waardig en gewaardeerd lid van onze mensen familie.

  Een warme Kerstknuffel van ons allemaal,

  Jean-Paul

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


9 + 1 =