Een voorspoedig Nieuwjaar toegewenst

31

De tijd vliegt snel voorbij en onze omgeving verandert ook steeds sneller. Ongemerkt zitten we al in het jaar 2011. Het oude jaar laat nog veel pijnlijke resten na, die vaak nog niet eens zijn opgeruimd. Maar als we eerlijk zijn, blijken er zeker ook verrassende momenten overgebleven.

Het nieuwe jaar zal zeker nieuwe problemen met zich meebrengen. Er zullen ontslagen vallen, alles wordt nog duurder, de zorg wordt minder en andere verrassingen, die ons overspannen zullen maken. Er is genoeg om in paniek te raken.

Als we onze droom kunnen beleven, kunnen we ook de rijkdom van ons leven beter ervaren.

De belangrijkste overlevingsfactor 2011 is om realistisch te blijven en vooral te blijven vertrouwen dat het goed komt. Wie niet gelooft dat het kan goed komen, zal het ook niet kunnen ervaren. Het verleden komt niet meer terug. Over de toekomst hebben we geen enkele zekerheid en niemand weet wat er gaat gebeuren. Het enige houvast kan ons het NU bieden. Waar ik nu voor sta daar kan ik iets aan doen. Daarom is het belangrijk in het nu te blijven en na te gaan welke mogelijkheden ik nu heb in deze concrete omstandigheden. Als we ons daarop concentreren en het stap voor stap afwerken, is ons leven het gemakkelijkste te ontrafelen.

Als we in het nu nagaan wat voor mij de essentie is van mijn leven, wat voor mij nu het belangrijkste is om aan te werken, is het halve werk gereed. Wat is het belangrijkste in mijn leven en wat wil ik uiteindelijk bereiken met mijn bezit, met mijn werk, met mijn familie, met mijn recreatie? Als we daar duidelijk in zijn, het opschrijven en telkens weer in herinnering brengen dan komt er lijn in ons leven. Dan is er steeds minder stress. Dan ervaren we de zin van ons leven en beleven we concreet wat wel-zijn is. Dat is waar we plezier in hebben, wat ons blij maakt en wat ons voldoening geeft en energie. Die essentie van wat we willen met ons leven, ligt diep in onszelf verankerd, voorbij de wens naar geld en macht.

Het begin van het nieuwe jaar is de beste tijd om hierin duidelijkheid te vinden, want anders blijven we het hele jaar doorsukkelen. Pas als ik helder voor ogen heb wat de zin is van mijn leven en wat mijn diepste droom is en mijn grootste verlangen, kan ik de mogelijkheden op hun juiste waarde herkennen. In dit licht zie ik wat belangrijk is en wat niet. Ik kom er gemakkelijk achter als ik bij mijn routinewerk telkens de vraag stel, waarom ik het doe. Dan blijkt het vaak een routinematig gedrag te zijn, een verborgen streven naar macht of bezit, dat niets te maken heeft met mijn droom. Het gaat hierbij niet enkel over de persoonlijke droom maar ook over de collectieve droom in het gezin of de organisatie.

Het leven kan hard zijn, heel hard en heel erg zwaar. Maar tegenstanders en tegenslagen zijn de beste leermeesters in ons leven. We komen enkel vooruit door vallen en opstaan. Als we onze droom kunnen beleven, kunnen we ook de rijkdom van ons leven beter ervaren. Martin Luther King toonde deze kracht in zijn uitspraak “I have a dream!”. Je leven is sterker dan je denkt.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

31 REACTIES

 1. Dag Paul,
  Dank voor je inspirerende woorden.
  Ook voor jou een vernieuwend nieuwjaar waarin aandacht voor elkaar
  en bewustwording centraal mogen staan in de ruimte om ons heen.
  Ik hoop dat we mogen blijven delen in gedachten en tot een gestage vernieuwing
  komen in dat wat ons bindt.
  Anna Wondergem

 2. Beste Paul,

  Dankjewel voor je inspirerende woorden.
  Mijn wens voor het komende jaar is dat wij nog lang van je inspirerende woorden mogen horen. In mijn droom over kunst ga ik het woord “kunst” veranderen in “jouw woorden”.

  Gisteren was kunst het zaad voor vandaag.
  Vandaag is kunst de bloesem voor morgen.
  En morgen zal kunst vrucht dragen.

  Gisteren was kunst een anker voor vandaag.
  Vandaag is kunst de inspiratiebron en het kompas voor morgen.
  En morgen zullen wij herboren opstaan.

  Gisteren waren je woorden het zaad voor vandaag.
  Vandaag zijn je woorden de bloesem voor morgen.
  En morgen zullen je woorden vrucht dragen.

  Gisteren waren je woorden een anker voor vandaag.
  Vandaag zijn je woorden de inspiratiebron en het kompas voor morgen.
  En morgen zullen wij herboren opstaan.

  Alle goeds voor U en de Uwen,

  Anton Klerx

 3. Beste Paul,
  Merci voor dit schrijven. Aandacht voor de realiteit in hier en nu kan enkel resulteren tot verbondenheid met elkaar, met ups and downs van het leven.
  Hopelijk dat in 2011 hier aandacht aan wordt gegeven. Zal ieders welzijn ten goede komen.

  Ik wens jullie allemaal
  een hele prettige
  overgang van oud
  naar nieuw leven

  En spreek de wens uit
  dat we allen leren
  van het weten in je hart

  Om ups en downs
  een plek te geven
  is waarlijk zwaar

  Verbonden met elkaar
  wordt ieder mens
  het liefdevolle kind
  in zichzelf gewaar

  Liefde, Licht en Kracht
  en met name wijsheid
  gewenst

  Marianneke

 4. Paul bedankt voor je woorden, laten we elkaar blijven inspireren.

  Beste Paul en lezers van deze column,

  Een Nieuwjaar staat weer op ons te wachten.
  Een nieuw jaar met mogelijkheden en verwachtingen.
  Voor een ieder op zijn eigen manier in te vullen.

  Mijn wens voor jou is een jaar met een spanningsvolle harmonie.
  Een mooi jaar dat slaagt omdat je als persoon je eigen vorm (opnieuw) hebt gevonden.
  Een jaar dat is als een kunstwerk.

  Om met Michel de Montaigne te spreken:

  ‘We zijn het aan onszelf verplicht om goed te leven,
  Niet om goede boeken te schrijven,
  veldslagen te winnen en gewesten te veroveren,
  maar om kalmte en rust te vinden bij de dingen die we doen

  Hartelijke groet, Reindert van Geresteijn

 5. Beste Paul,

  Dank voor de mooie woorden. Voor mijzelf hoop ik een opening de vinden de droom waar te kunnen maken, al komen er al enkele deeltjes uit. Nadeeltje, het brengt me economisch gezien niets, maar verrijkt bovenal mijn leven. Ik hoop dat velen dat mogen ervaren.

  Harry

 6. Beste Paul,
  heel veel dank voor je geïnspireerde woorden. Ik wens je een gezegend jaar toe waarin je werk door velen zal worden opgepakt. Je woorden over de droom blijven me inspireren, juist nu ik aan het schrijven ben over de kracht van storytelling. Dank en tot eind van de maand.
  Hr grt
  Marius Gosschalk

 7. Beste Paul,

  Hierbij dank ik je voor de leerzame artikelen en wens ook jou en alle lezers/lezeressen van dit bericht een gelukkig 2011 toe.

  Het advies in het NU te leven is heel belangrijk. Het verleden is voorbij en wat wij er ons van herinneren is vaak uiterst onbetrouwbaar. De echt belangrijke resultaten uit het verleden maken echter het NU mede tot wat het is. De toekomst kennen wij niet maar het NU is hiervoor een belangrijke bouwsteen, welke wij kunnen plaatsen.

  Het NU is echter nog afwisselend genoeg. Hoe anders kunnen de zelfde gegeven feiten nog worden indien bezien vanuit een andere gemoedstoestand. Hoe anders kunnen plotseling bepaalde prioriteiten komen te liggen.

  Overweeg eens vanaf nu iedere dag even de tijd te nemen om te mediteren. Niet vanuit jezelf maar door jezelf èn jouw situatie als het ware te beschouwen vanf een afstand, als door de ogen van een volkomen neutrale “derde”. Dit kan zeer verhelderend werken!

  Vriendelijke groet,

  Ronald ter Haar.

 8. Paul,
  ik ben bijzonder dankbaar dat jij jouw gedachten om kunt zetten in de juiste woorden waar ik dan vervolgens mijn lessen uit mag halen.
  Leven in het NU, niet alleen voor mijzelf – juist het delen met de ander, mij kunnen inleven in de behoefte van anderen – er WEL (willen) ZIJN!
  Zien wat er wel is en ervaren in overvloed.

  Voor jou, de jouwe en een ieder die dit leest,
  geniet van jouw geluksmomenten en beleef dat wat er is.

 9. Beste Paul,

  Hartelijk dank voor de bijzonderde leermomenten het afgelopen jaar zowel via je weblog als via BSMN.
  Door het uitdragen van jouw inzichten wordt het een steeds betere wereld om in te werken en in te leven.
  Ik wens je een succesvol en inspirerend 2011 toe.

  Met vriendelijke groet,
  Rob Kreté

 10. Geachte Prof. de Blot,
  De afgelopen weken kom ik regelmatig naar uw site en ontvang ik uw columns per mail. Daarvoor zeer hartelijke dank! Ze bieden perspectieven en bevestigen gedachten die reeds in mij leven. Dank dat u ze kunt en wilt verwoorden. Ook voor u en alle lezers van uw columns een gezegend en geïnspireerd 2011,
  Het zou fijn zijn u eens te mogen ontmoeten,
  Hartelijke groet,
  Hanneke Arts-Honselaar

 11. Beste Paul,

  Bedankt voor deze bemoedigende woorden. Het geeft mij een duwtje in de goede richting mijn droom te blijven volgen.In april 2007 schreef ik in mijn schrift een droom op. een hardloopwedstrijd in de Vinexwijk Stadshagen. Afgelopen jaar is de derde editie geweest. We gaan dit jaar op naar de vierde editie. http://www.stadshagenrun.nl

  Afgelopen jaar heb ik mijn “droom” baan beschreven. Jou blog stimuleert mij daar mee verder te gaan.

  Vanavond heb ik een afspraak met een jongeman die MS heeft. Hij gaat zondag 30 janauri naar een msbenefiet. Zie ook http://www.msbenefiet.nl

  Voor de wijkkrant http://www.vinexpress.nl wil ik hier een mooi artikel over schrijven.

  Paul nogmaals bedankt voor je inspirerende blog. Blijf ons – aangenaam – verrassen met je inspirerede blogs het komende jaar.

  Hartelijks

  Harry

 12. Beste Paul,
  We zijn net terug van een paar dagen uitwaaien op Terschelling en gaan weer met frisse moed het nieuwe jaar tegemoet.
  Oud en nieuw is altijd zo’n moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar
  en nieuwsgierig vooruit te kijken naar wat het komend jaar brengen zal.
  Het is een tijd vol uitdagingen en het zal zeker spannend worden komend jaar.
  Maar de belangrijkste boodschap is om daarbij vooral niet vergeten om gewoon nu te genieten van wat is.
  We wensen ook jou en ieder die dit leest voor 2011 veel mooie momenten van geluk, liefde en verbondenheid!

  Hartegroet,
  Esther en Franc

 13. Beste Paul,

  Elke keer zijn je woorden weer hartverwarmend en precies op zijn plaats. ‘k Had vanmorgen net mijn persoonlijk statuut voor dit jaar herzien. Mijn belangrijkste voornemen is om dagelijks zoveel mogelijk verbonden te zijn met mijn innerlijk kompas. Om niet teveel en teveel vooruit te willen overzien en te handelen vanuit compassie.

  Hartelijke groet
  Ad de Regt

 14. Geachte heer de Blot,
  Fantastische woorden ! Voor u ook “Selamat Tahun Baru 2011″…

  Met veel bewondering (en voel ik me verbonden met uw woorden) ..volg ik u al een tijd in 2010 – waarvoor dank. Het inspireerd !

  Keep up !
  Ivo Beckman Lapre

 15. Voor 2011…

  Een drieënnegentig jarige, gebrekkige vrouw moest een nieuw identiteitsbewijs aanvragen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waarin zij woont. Alleen al dit gegeven doet mij de wenkbrauwen optrekken, want deze vrouw komt nauwelijks de deur uit, maakt geen reizen meer naar het buitenland en voor wie zou zij zich op haar leeftijd nog moeten identificeren?

  Zij gaat eerst naar de fotograaf, die een pasfoto van haar maakt volgens de geldende richtlijnen. Na deze vermoeiende tocht volgt een tweede, naar het gemeentehuis. Daar krijgt ze te horen van de dienstdoende ambtenaar dat de pasfoto niet correct is. Wat blijkt? Er zit een minuscuul vlekje op de foto. En daar houdt ‘big brother’ niet van. Ook na aandringen weigert de ambtenaar de foto te accepteren. De vrouw moet terug naar de fotograaf en er moet opnieuw een pasfoto worden gemaakt. Daarna kan ze weer naar het gemeentehuis om opnieuw een lange tijd te moeten wachten tot ze aan de beurt is…… Van alle stress en vermoeienissen heeft ze inmiddels een stevige griep te pakken.

  Dit is slechts een van de vele verhalen over het gebrek aan medemenselijkheid, sociaal bewustzijn en de robotisering waardoor wij onszelf in toenemende teisteren.
  Ik wens ons allen daarom voor 2011 toe, met als inzet een leefbare wereld, dat er een einde komt aan de desinteresse, hufterigheid, super-egoïsme, geldzucht, oppervlakkigheid en het gebrek aan sociaal bewustzijn en dat de bereidheid om met elkaar samen te werken, open te staan voor de ander, bereidheid om te delen, het wij-bewustzijn en vooral de liefde het mogen gaan winnen van de kilte die ons nu al zo lang in de greep houdt. En dat we elkaar waarde gaan geven in plaats van het gevoel van onbelangrijkheid. Want een ding is zeker, koningin Beatrix wordt niet weggestuurd omdat er een vlekje op haar pasfoto zit. Waarom een gebrekkige drieënnegentig jarige vrouw dan wel?

 16. Beste Paul,

  Dank je wel voor je inspirende column en ook voor de vele vorige. Voor mij zijn ze bakens van licht en warmte. Ze helpen mij om het licht in mijzelf aan te houden en te verspreiden.
  Ik wens je veel liefde, vrolijkheid en anderszins zegen in 2011!
  Marian van den Beuken

 17. Beste Paul,

  Dank voor je inspirerende woorden.
  Lang geleden was ik in de DDR en vond daar in een kerk een kaart waarop stond ‘vertrauen wagen, damit wir leben können’
  Ik was en ben nog steeds geraakt door deze woorden, en wens iedereen die dit leest vertrouwen dat het goed komt toe het komende jaar.

  Hartelijke groet,
  Jannie

 18. Beste Paul,
  Het leven wordt gekleurd door de dingen die je meemaakt en krijgt nog meer kleur als je daar bewust van bent. Paul, een van de mooie dingen in 2010 in mijn leven is, dat ik jou ben tegengekomen. Dat ik je bij mijn thuis en in mijn praktijk heb mogen ontvangen en dat ik genoten heb van de door jou georganiseerde bijeenkomsten. Ik zie in jou een voorbeeld voor mijzelf en vele anderen. Je hebt m.i. in jouw leven de vruchten geplukt en plukt ze nog steeds en deelt ze gul uit. Zo wil ik ook ouder worden. Dat wat je ook nu weer schrijft, leef je ook en daarvoor wil ik je bedanken. Ik wens je ook dit jaar weer zo’n gul jaar toe waarvan velen zullen genieten.

  Liefs van Margot.

 19. Geachte heer Blot,
  Bedankt voor uw woorden en bedankt voor uw zijn. Ik wens u en uw omgeving ook een voorspoedig nieuwjaar! Nog nagenietend van een fantastisch oud-en nieuw feest ga ik zo lekker naar buiten, de natuur in, om te voelen wat er in mij leeft. Ik heb zin om veel op te ruimen en schoon te maken. En wat fijn om uw woorden mee te mogen nemen als leidraad.

  Hartelijke groet,
  Yvette

 20. Paul,

  Een goed begin van 2011 door jouw column te lezen, ik laat hem eens goed tot me doordringen. Vandaag meteen mee aan de slag….lekker nagenietend van een oudjaarsdag met vrienden en geliefden. Ik hoop dat je nog lang in ons midden blijft!
  Nieky de Brouwer

 21. Dankje Paul.
  Dank.

  Bij routine kijken naar je droom
  Naast individueel aan een droom werken ook collectief werken aan een droom
  Leven in het NU

  Paul, die 3 dingen neem ik mee van je lieve wensen!
  Jij ook alle goeds in 2011!

  dat je een zegen voor je omgeving in 2011 mag zijn
  dat je omgeving jou tot zegen is

  Jan Wouter

 22. Beste Paul, dank je wel voor deze mooie woorden. In deze bijzondere tijd waarin er veel gebeurt op allerlei gebieden is dit de essentie waar het om gaat. Zal dit bij me dragen zodat ik er gebruik van kan maken als ik het gevoel heb te worden overspoeld. Toch gaan we de goeie kant op met z’n allen. Wens je een heel mooi 2011.

  Anne Koop

 23. Beste Paul,

  Bedankt voor je mooie bericht, laten we met elkaar van 2011 iets moois maken, zo komt jouw bericht weer precies op het goede moment, hartelijk dank.

  Ik wens dat ieders droom uitkomt en dan op naar een vreedzame wereld.

  Groetjes Gretha

 24. Beste Paul,
  Met een hoop zorgen op mijn schouders kwamen jouw woorden op een goede voedingsbodem terecht. Dank je wel!
  Ik wens iedereen oprechte tevredenheid met wat er al is.

  Gerdi Keeler

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


7 + = 16