Onzekerheid

22

De bezuinigingen voorgesteld door het huidige kabinet worden radicaal ingevoerd. De gevolgen zijn even radicaal, want niemand beschikt meer over zekerheid. Niemand heeft nog garantie of ze hun baan kunnen behouden, of ze de kosten kunnen dekken en in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien. 

Alles wordt duurder, maar de inkomens nemen af. Vooral de lagere inkomens en ouden van dagen komen tot wanhoop. Een steeds groter aantal mensen doet een beroep doen op de voedselbank, onbegrijpelijk in een welvarend land als Nederland. Het leven wordt onbetaalbaar. De zorg wordt onbetaalbaar. Zelfs het doodgaan wordt onbetaalbaar.

De welvaart heeft ons het gevoel gegeven van zekerheid en vertrouwen op financieel houvast en onze geest is in slaap gevallen. We lieten ons de luxe welgevallen. De crisis heeft ons wakker geschud en we doen alle moeite om de verouderde economische zekerheden te herstellen want die zijn we als de bron van ons houvast gaan zien. Maar het herstel lukt niet. De gangbare succesformules werken niet meer, want die waren vooral gebaseerd op financiële en materiële zekerheden. We vergeten dat de tijden veranderen en zien dat de economische zekerheden niet meer werken. Men weet geen raad en speelt paniekvoetbal. Er heerst een collectieve stress met alle gevolgen van dien.

We komen tot besef dat geld niet alles is, want het verschaft slechts tijdelijke zekerheden. En zoals bij elke crisis, gaat men op zoek naar nieuw houvast en velen worden zich bewust van hun innerlijk houvast.

Ons leven heeft ook een geestelijk karakter die over innerlijke zekerheden kan beschikken, over geestelijke energie en spirituele kracht. Dat is al vaker gebleken in onze geschiedenis zoals in de chaos na de wereldoorlog en bij de watersnood van Zeeland. Na dergelijke rampen vallen alle externe zekerheden weg, maar de mensen blijken toch in staat om het leven weer op te bouwen. In dergelijke crisissituaties komt de innerlijke kracht van een volk tot leven.

Men wordt zich bewust van hun geestelijk vermogen om vanuit een innerlijke zekerheid de opbouw aan te pakken en het leven weer op te bouwen.

De eenzijdige aandacht aan geld, bezit en macht blijkt verdovend te werken op het besef van innerlijke rijkdom. Het leven is een gegeven dat we voor niets hebben gekregen en alles wat daarbij nodig is blijft altijd beschikbaar. In Latijns Amerika, in India zien we mensen die niet weten wat ze morgen moeten eten. Maar ze blijven blijmoedig geloven in het leven, in de levenskracht van het leven en de rijkdom van onze natuur. Dat ontbreekt ons vaak.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

22 REACTIES

 1. Helemaal mee eens. Deze economische crisis is er niet voor niets, op die manier krijgen we weer nieuwe kansen om anders te gaan denken.
  hoe moeilijk dat ook kan zijn. Het komt goed !
  hartelijke groeten Kootje Koppe

 2. Beste meneer de Blot,

  Het blijmoedige geloven uit uw column herken ik me in, alleen wil ik verder gaan. Het is een rotsvast vertrouwen in het leven. Tussen geloven en vertrouwen zit voor mij een wereld van verschil. In geloven zit nog een zekere angst. Vertrouwen geeft een innerlijke rust, zekerheid en openheid naar je medemens. Dat is een fijn gevoel.

  Dit vertrouwen is gekomen in een periode waarin ik alles verloor. Mijn huis, baan en relatie. Vanaf dat moment ben ik aan het leven gaan vragen wat het van mij wil in plaats van wat ik van het leven wil. Sindsdien zijn er wonderlijke dingen gebeurd.

  Sinds het begin van dit jaar volg ik met veel plezier en interesse uw colleges en columns. Soms heb ik net genoeg geld voor de heenreis en het college. Ik vertrouw er dan op dat het leven met een oplossing komt voor de terugreis en meestal is dat zo.

  Mijn droom voor de mensheid is dat we meer gaan vertrouwen. In onszelf, elkaar en de natuur. Nog een fijne zomer voor iedereen en tot het volgende college…..

  Een hartelijke groet van Paul

 3. Paul,

  Wij realiseren ons te weinig dat we een mens zijn van de dag, in dienst van ons zelf, ten behoeve van anderen. Daar moet je wel lef voor hebben, ons onvoorwaardelijk kunnen geven… Als we ons dat bewust zijn, deze stap kunnen zetten, kunnen we groeien met elkaar en voor elkaar.
  Sascha Feijen

 4. Kom Paul, kop op We gaan met sprongen vooruit:
  Jaar na jaar wordt er per hoofd van Nederlandse bevolking meer geproduceerd met meer inkomsten voor de staat (want we betalen toch allemaal belasting zonder Griekse toestanden!!)
  We worden allemaal ouder en met meer mensen in het land moet het toch wel gezelliger worden. Al is het soms te lezen in de krant, wie niet de gebruikelijke spelregels volgen.
  We eten gezonder, doen meer aan sport: geen wonder dat we ouder worden!!
  We maken steeds meer nuttige dingen en diensten, waar we allemaal geld voor over hebben.
  We leren van internet, kunnen over de hele wereld met mensen praten.Er is nog nooit zoveel kennis en informatie beschikbaar geweest.
  Kortom ik wilde dat ik weer 20 jaar was om die vooruitgang, die er aan komt mee te maken.
  Niet omkijken naar wat geweest is: dat komt nooit meer terug. Doe mee met al die nieuwe ontwikkelingen.Wees optimistisch dat de mensheid met kleine stapjes vooruit gaat. Proost op een boeiende toekomst

 5. Beste Paul de Bloth,

  De vinger op de zere plek leggen is u wel toevertrouwd. Reden waarom ik uw columns altijd graag lees en deze gaf me zelfs een klein schokje. Ik ben een beetje dubbel als het om geld gaat. Enerzijds tobben als de bodem van de schatkist in zicht komt, anderzijds opgegroeid in een tijd dat niemand geld had en dat het toch allemaal op zijn pootjes terecht kwam. Waardoor ik geloof dat wij mensen heel veel meer aankunnen dan we denken, mits we onze creativiteit en veerkracht weten te behouden en blijven hechten aan onze eigen intregiteit. Want wij zijn ons geld niet – al voelt dat soms zo. Het is slechts een ruilmiddel. We zijn door alle luxe wel een beetje ingedut. In die zin ben ik het eens met de reactie van mr. Dekker: wij missen spirituele en bestuurlijke figuren die ons inspireren met een nieuwe creativiteit die niks met geld te maken heeft. Want waar dat ‘creatieve’ geklungel met geld toe heeft geleid weten we zo intussen wel en dat heeft niets inspirerends. Om kort te gaan: ik ben blij met uw spirituele en inspirerende columns, ieder keer weer.

  Groet, Ilse hesp

 6. dag paul

  dank weer voor jouw column; de kern is dat we op diverse niveuas geen echte spirituele leiders hebben; niet alleen op wereld niveau maar zeker niet op nationaal , regionaal en lokaal niveau: we lijden aan bestuurlijke bloedarmoede.
  Ook in het bedrijfsleven zien we geen echte pathfinders; leiders waar mensen zich aan optrekken ; echt vertrouwen in hebben; die de koers uitstippelen.

  mr . jacques c dekker

 7. Beste Paul,

  Dank voor je prachtige overweging, en ook de reacties daarop lees ik met veel plezier.
  Eigenlijk wil ik reageren op je vorige overweging waarin je de crisis in Griekenland beschreef al een ramp zoals elke andere ramp die een volk kan treffen.
  Wij moeten in zulke situaties elkaar helpen, zeker nu Griekenland er ook zelf hard aan
  werkt om hun situatie te boven te komen.

  Wat wij nodig hebben zijn duidelijke structuren. Richtlijnen waarnaar wij kunnen leven.
  Zonder elkaar steeds de les te lezen.

  Een van die richtinggevers zijn jouw overwegingen en de reacties van anderen daar op.
  Mijn hartelijke dank daar voor.

  Hartelijke groet Mieke willems

 8. Geachte heer Paul de Blot,

  Uw column van juli vind ik van uitzonderlijk grote waarde.
  Het geeft volgens mij aan hoe onze maatschappelijke situatie er uit ziet en tevens geeft u aan wat de belangrijke houwvasten zijn en waar onze denkrichtingen naar toe kunnen om weer vertrouwen te krijgen in onze toekomst.
  Ik vind uw verhaal een grote ondersteunning voor mij en voor alle positief denkende mensen.Dank voor dit cadeau.

  Wim Vrolijk

 9. Merci voor uw schrijven en compassie voor het leven. Helder en duidelijk verwoord.
  Het lijkt wel alsof we in de materie vast gepind worden, geen kant meer op kunnen tenzij met een goed gevulde portemonnee.
  Hopelijk dat alom compassie, ook voor de leiders, kan ontstaan. Uiteindelijk wensen we toch allen van harte een letterlijk en figuurlijk beter leven.
  Met vriendelijke groet

 10. Dank u wel mijneer de Bot,

  Treffend, liefdevol en met compassie onder wooorden gebracht. Compassie gekoppeld aan correcte inhoudelijk kennis van zaken en ontwikkelingen. Het is een item dat steeds meer lefft onder grote en kleine groepen van de (wereld)bevolking.
  Innerlijke en spirituele kracht maakt ons (weer) rijk(er), ook al komen we wel eens geld te kort.
  Vorige week waren we met de familie (uit binnen en buitenland) samen. Een ‘Kumpulan’ met 4 generaties -de jongste 9 maanden en de oudste 90 jaar- en all generaties zage het balng van deze kwestie en ontwikkelingen in!
  Dank en hartelijke groet
  Arnold Gnocchi

 11. Dag Paul,

  Ooit bedachten we geld. Het was een helpende creatie. De creaties sparen, beleggen, investeren, lenen volgden. De samenleving vaarde er wel bij. Economische wetmatigheden, financiële regels, beurskoersen: het geld ging een eigen leven leiden. Geld ging ons leven lijden.

  Mij lijkt het tijd dat we ons leven weer zelf gaan leiden. Dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons doen en laten, ons plezier in het leven. En dat zit h’m inderdaad niet in materie. Ik denk dat we aan nieuwe waarden toe zijn. We groeien van de economische ‘wetten’ naar een ruimer en spiritueler bewustzijn waarvan we de consequenties nog niet helemaal overzien.
  Dat is trouwens helemaal niet erg: wat zou men voor ogen gehad hebben bij het eerste zilverstuk dat geslagen werd?

  Laten we ons verder ontwikkelen vanuit compassie. http://www.youtube.com/watch?v=YF6MMCdUzII en kijken waar we komen gaan.

 12. Paul, uit het hart geschreven en o zo waar. En dan, Justin, jij vraagt of er een verbindende factor is. Ik zeg ja, die is er! Die factor zijn we zelf en de vraag die we ons steeds weer dienen te stellen is: wat wil ik ontmoeten? Daar krijgen we zicht op als we dan even omkijken, waar toch al dat blinde volgen vandaan kwam. We komen dan uit bij waar we allemaal zo graag willen zijn, bij o.a. inspiratie & energie die echter voor de meesten van ons omgezet worden in hoop. Is het niet logisch dat we steeds weer opnieuw moeten beginnen, het was immers niet van onszelf? Wij mensen zijn over het algemeen gemakkelijk en willen het beste voor zo weinig mogelijk. En dan komen we (steeds weer) tot de conclusie, door schade & schande zoals dat zo mooi heet, dat we inspiratie en energie vooral zelf moeten creëren om tot WHOW te kunnen komen. Kom op, schouders eronder en hierna: samen doen?
  Hartelijke groet
  Ron Tenten

 13. Dag Paul,

  Bijzonder dat alle maatregelen gericht blijven op het handhaven en herstellen van de gevestigde orde.
  Wellicht geven we te weinig ruimte om kritische vragen te stellen.
  Dank voor je wijsheid en richtinggeven dat er meer is onder de zon, dan het najagen van materiele waarden.

  Groet,
  Paul JM Elsen

 14. Paniekvoetbal vindt ik een mooie omschrijving. De financiële structuur lijkt nog steeds de laag en midden inkomens in de greep te houden. Maar ik denk dat de kern van het probleem zit in ons gedrag zit. Blind geraakt door decennia lange gretigheid. Met de Informatie Revolutie is de Industriële revolutie tot zijn einde. Pas wanneer dat besef echt doordringt en men om weet te gaan met angsten die gepaard gaan met deze drastische verandering. Dan wordt het besef van levenskracht een gegeven en krijgt die energie ruimte in een westerse beschaving als die van ons.

 15. Beste Paul.
  Mooie analise. Het is zeker waar dat de meeste mensen zich verkeken hebben op de illusie van de materie, maar dat koekje werd ons allen voorgehouden door onze ‘leiders’, die nu van veel mensen ‘lijders’ denken te maken.Zelf hebben ze grote belangen in geldzaken en de mens is daaraan ondergeschikt geworden.Lucht hebben ze verkocht, een illusie en bijna iedereen trapte erin.Maar persoonlijk vindt ik de implosie die nu plaats vindt wel ok, ook al heb ik er zelf ook ‘last’ van. Het roer moet om en dat had 30 jaar geleden al gemogen wat mij betreft. We hebben het blijkbaar nog steeds te goed want waar is het volk om te demonstreren ? Geld is bedoeld als ruil middel en niet om winst mee te maken. Er gaat een hele mooie andere wind waaien en de weg is ‘naar binnen ‘ Daar ligt alle kennis en rijkdom die je jezelf maar kan bedenken en dan heb je weinig of niets meer nodig.Alle angstdenken en melk koeien zoals de klimaats veranderingen zijn illusies en het gros gelooft het. Laat het los en zoek het lichtpunt in je zelf en dan weet je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ondanks de ons aangepraatte crisis gebeuren er zulke mooie dingen, geniet daar maar van! Uiteindelijk kan je als je het aardse verlaat niets mee nemen van alle vergaarde rijkdom behalve je bezieling, daar kan niemand aan komen. Mooi hoor.
  You come whit nothing, and go whit nothing, what do you have to loose ? Nothing !
  Monthy Pyton

  Ik wens eenieder veel bezieling toe !

  Hartegroet Hetty

 16. Dank, lieve Paul voor deze prachtige overweging, en zo waar! Je kunt het probleem geld niet oplossen met geld, het vergt een andere instelling van ons.jammer dat onze “leiders”geen leiders zijn zoals een leider bedoeld is te zijn!
  ze strooien ons zand in de ogen, heel veel mensen hebben dit door en veranderen, delen meer en gaan samen dingen doen, deze crisis leidt ook naar saamhorigheid, nadenken en pas op de plaats. we mogen onze eigen wijsheid weer gaan gebruiken.Afvragen ; heb ik dit echt nodig, voordat er gekocht wordt, het leidt wat mij betreft naar meer diepgang en innerlijke rust.

 17. Weledelzeergeleerde heer de Blot,

  Ik kan enkel zeggen..u heeft in al uw punten gelijk. Het is tijd voor een structurele verandering. It’s not time for a change..it’s time for a structural change..een cultuuromslag op macro niveau en doto inzet..maar..krijg alle neuzen maar dezelfde kant op. Is er een verbindende factor?

  Hartelijke groeten,

  Justin

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


9 + 1 =