Het geheim van Kerstmis

32

Het kerstfeest is een gebeurtenis dat over heel de wereld wordt gevierd. Dat merk je als je in deze dagen een internationale vlucht maakt. In het grootste Islam land Indonesië is Kerstmis een nationale feestdag die voor heel het volk, ongeacht de religie, geldt. Daar wordt Kerstmis de Dag van de Geboorte genoemd, Hari Natal.

Dat is inderdaad de diepste betekenis van het Kerst gebeuren als bewustwording van de geboorte van het Kind in mijn leven en in ons leven. Als een persoonlijk gebeuren en ook als een collectief gebeuren. In feite is de geboorte het meest fundamentele in ons leven, geen verbetering of vernieuwing, maar als een nieuw begin.

Het Kerst gebeuren is een bewustwording van het mysterie van ons leven.

Door de sleur van ons werk staan we niet meer stil bij dit mysterie van geboorte. Het is ook het geheim van de gratuïteit van ons leven. We hebben ons bestaan niet op bestelling gekregen, niet zelf ontworpen en ook niet gekocht. Heel ons leven en alles wat ermee samenhangt, is ons gratis geschonken. Als we erbij stilstaan en er dieper over nadenken is dit mysterie een bron van dankbaarheid, maar tegelijkertijd ook van angst en onzekerheid.

Zowel het begin als het einde van ons aardse leven is volledig onberekenbaar. We hebben er geen greep op. Het is een zo diepgaand existentieel gebeuren dat het ons bang kan maken. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in Zweden tegen de Kerstdagen het hoogste aantal zelfdodingen plaats heeft. Iemand die in de donkere Kerstdagen alleen is, zonder familie of vrienden kan in de eenzaamheid tot een dieptepunt komen. Het leven kan zo beangstigend worden dat een einde eraan maken de enige uitweg lijkt.

In een situatie waar alle relaties wegvallen, kan de zin van ons leven tot een nulpunt komen. Als het diepste verlangen naar vriendschap en liefde, naar geborgenheid en zich aanvaard voelen, als dit alles niet meer mogelijk is kan de dood de enige uitweg zijn. Ik heb zelf een dergelijke angst in het concentratiekamp kunnen ervaren en geleerd dat iemand zonder vrienden niet in staat was de gevangenschap te overleven.

Heel ons leven met alles wat ermee verbonden is blijft een onberekenbaar gegeven dat ons toevalt en tot dankbaarheid kan stemmen en vreugde. Hierin hebben we eenvoudig geen keuze. Toch blijven we in het diepste van ons hart een vrij mens, volledig vrij om ons lot te aanvaarden of ertegen in opstand te komen.

We zijn vrij om te kiezen hoe we omgaan met ons lot en ons bewust te maken van de zin van ons leven. Ik kan een ontslag beleven als een onrecht en me ertegen verzetten ten koste van alles, maar ik kan het ook aanvaarden als een uitdaging voor verandering in mijn leven. Ik kan de dood van een geliefde als een dieptepunt zien zonder uitweg maar ook beleven als iets dat bij het leven hoort.

Het Kerst gebeuren is een bewustwording van het mysterie van ons leven, van onze geboorte, van ons Kind zijn. De momenten die me raakten, de gebeurtenissen waar ik stil van werd, dat zijn de raakpunten met het diepste Zijn van ons leven. Het is een ‘acte de présence‘ van alles in ons leven, samengevat in dat ene moment van stil-zijn. Noteer het en bewaar het in je hart om het te herlezen als het donker wordt in je leven. Dat is het geheim van Kerstmis.

Ik wens alle lezers en hun dierbaren fijne kerstdagen toe.

 

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

32 REACTIES

 1. Beste heer Paul de Blot,
  Mooie wijze woorden over keuzes in het leven. Ik las uw tekst een aantal dagen, telkens opnieuw. Dankbaar voor uw woorden.
  Zien waar je dankbaar voor mag zijn. Misschien is dat wel mijn speerpunt voor 2012, zien wat voor mij als mens waardevol is om te doen. Met Kerst voelde ik eenzaamheid, een emotie die ik al tientallen jaren heb gevoeld, altijd met Kerst stromen er -on/gezien- tranen uit mijn ogen terwijl familie-leden om mij heen zijn. Dit jaar vierde ik kerst met mijn kinderen en een neef. Wederom werd ik overdonderd door eenzaamheid en onbegrip in mezelf. Ben ik toch vergeten waar het over gaat in je leven: de stilte met daarin de dankbaarheid voor al wat was in het afgelopen jaar. Het gevoel was missen van liefde, liefde die ik kreeg van mijn dierbare geliefde die een ander pad op is gegaan. Mijn keuze het gemis te voelen, werd naar aanleiding van uw woorden een eye-opener! Ik ben toch de enige die mezelf altijd liefde kan schenken. Vergeten was ik ook dat ik nooit echt alleen ben, ik ben namelijk altijd bij mezelf!! En zo werd ik er aan herinnerd dat de liefde of verbinding met mezelf de basis is om gezonde verbindingen met andere mensen te kunnen scheppen. Is dat niet waar we zelf stil voor kunnen zijn? Dankbaar voor de verbinding met jezelf. Elke dag, niet alleen met Kerst.
  Geraakt werd ik na Kerst van verhalen over diners met dierbaren en de eenzaamheid die gevoeld werd. Als iedereen nu toch in ieder geval de vriendschap en verbinding met zichzelf sluit, wat zou er dan allemaal kunnen veranderen?? Te laat voor Kerst, maar op tijd voor het nieuwe, lege (met een groot vraagteken bij het jaaral 2012) Nieuwjaar wens ik toe aan ieder dat hij zich verbonden mag voelen met in ieder geval zichzelf! Warm, voedend en insprirend, wens ik u en uw lezers een prachtig jaar toe! Een warme en knallende groet, Frederieke

 2. Beste Paul,
  Dank voor je bemoedigende woorden in je kerstcolumn.
  Ook wil ik je danken dat je me vandaag herinnerde aan het feit, dat Ignatius, toen hij 400 jaar geleden de Constituties schreef voor de jezuieten, daar uitdrukkelijk in zette, dat hij met deze constituties niemand wilde verplichten onder zonde, want zo zei hij, het is de Wet van de liefde die ons moet leiden.
  Dat herinnerde mij aan een ander bemoedigend woord, dat ik hoorde in het TV-debat over het Rapport Deetman en de vele misbruiken in onze kerk. Uitermate pijnlijk.
  Iemand opperde, dat de katholieke kerk wel een zinkend schip leek, en daarop kreeg hij prompt als antwoord: ‘Als het schip zinkt dan moet je ZWEMMEN’.
  Ik houd van die kerk ondanks alles. Dan is het goed om er weer eens een keer aan herinnerd te worden, dat we het zelf zullen moeten doen. Want wij zijn en blijven een liefdesgemeenschap.
  Ik wens je een zalig Kerstmis en een gezegend Nieuwjaar.

  Dirk

 3. Beste Paul,
  Bedankt voor je kerstcolumn met dat bemoedigend woord.
  Ook deed het mij goed, dat jij mij vandaag herinnerde aan Ignatius onze stichter, dat hij, toen hij de Constituties schreef er uitdrukkelijk in zette, dat ze niet onder zonde verplichtten, want, zo zei hij, het is de wet van de liefde die ons moet leiden.
  Gisteren in het TV-debat over het rapport Deetman en de vele misbruiken in de kerk, opperde iemand dat de kerk een zinkend schip leek. Waarop hij het mooie antwoord kreeg: als het schip zinkt dan moet je ZWEMMEN.
  Ik houd van die kerk, ondanks alles. Dan is het goed om te horen, dat je het zelf zult moeten doen.
  Ik wens je een zalig kertstmis en een gezegend Nieuwjaar.
  Dirk

 4. Lieve Paul

  Dankbaar voor jouw liefde en wijsheid lees en herlees ik je woorden.
  Het maakt me zacht en ontvankelijk voor alles dat ik op mijn pad mag omarmen en verder kan laten groeien tot een vol-wassenheid.

  Het mysterie van de geboorte is er iedere dag weer, elke nieuwe ont-moeting, het aanschouwen van de schoonheid van de natuur, de glinstering in de ogen van degenen die je liefhebt, het enthousiasme van de mensen om je heen die een drive hebben om bij te dragen aan een mooiere wereld.

  Je overdenking brengt me dichter bij mezelf, al het moois, als bron van vrede, liefde en plezier in het leven is al heel in mijzelf aanwezig. De stilte van deze plek opzoeken in een ritme bij de acties die ik inzet om gehoor te geven aan mijn innerlijke stem om op mijn manier bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de wereld geven me een voldaan gevoel. Ook deze kant van het zijn hoort naar mijn idee bij geboorte: de baby die voldaan gevoed is aan de moederborst, de moeder die blij is met de voorspoedige bevalling en de vader die tevreden die beeld registreert en zich beseft dit leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

  Elke dag een nieuwe geboorte!

  Paul ik wens je nog vele geboortes toe en wil je graag in 2012 in contact brengen met een collega clown van je MD Patch Adams. http://www.patchadams.org

  Hartelijke groet
  Rik Konings

 5. Herkenbaarheid ten top, los van alle soorten religie, met elk zijn gelijk, is dit wat iedereen in zichzefl en medemens kan herkennen.
  Zo wordt Kerstmis weer een echt feest in plaats van een dof geworden ritueel.

  Fijne Feestdagen en een o zo goed 2012.

 6. geachte heer de Blot, beste Paul,
  dank voor het delen, dank voor het wijzen. Kerst is inderdaad een moment, een van de momenten, om stil te staan bij wat er in het leven gebeurd is en de betekenis daarvan.
  je columns zijn vaak welkome boodschappen en ik deel ze graag met anderen. Ook deze zal ik weer doorsturen zodat meer mensen de kans krijgen om van de gedachten over een Hari Natal kennis te nemen.

  Ik wens jou en de mensen om je heen fijne dagen toe; met Kerst en alle dagen erna.
  Dominique.

 7. Geachte heer De Blot,

  Nadat ik een artikel in de Happinez over u heb gelezen, heb ik mij aangemeld op uw website en vindt het fijn uw columns te lezen. Het geeft me (na het lezen) een goed gevoel en ik weet zeker dat u heel veel mensen inspireert met uw wijze woorden.
  Ik wens u hele fijne warme dagen toe!

  Vriendelijke groet,
  Andrea Marteijn-Hamelink

 8. Beste Paul

  Hartelijk dank voor je inspirerende Kerstboodschap, die ik met alle erkenteljkehid graag doorstuur naar familie vrienden en collega’s. Zo geeft een kaarsje in een donkere tunnel altijd vele malen meer licht, dan een verzameling verlichte kerstbomen bij elkaar.

  Je woorden vormen een baken in deze onrustige tijd en zijn inderdaad een balsem voor ieder mens. In de stilte van de kerstnacht overvalt vaak de weemoed, heimwee naar gelukkige tijden, naar de onbevangen blik en herinneringen toen je nog kind was. Meestal blijft het bij dit gevoel, maar deze beelden te ‘noteren’ en te bewaren om ze te herlezen als het in je leven donker wordt, raakt me diep. Ook als volwassene kun je met nieuwe ogen leren kijken.
  Ik hoop van harte je regelmatig te kunnen ontmoeten op je boeiende lezingen in het land of Masterclasses bij Nyenrode en misschien een keer mee te kunnen/mogen mediteren in de Emmaus priorij in Maarssen.

  Ik wens je een Zalig Kerstfeest en een gezegend 2012!

  Hartelijke groet,
  Emmeliek Boost
  http://www.workingparentsprogram.nl

 9. Lieve Paul,
  Dank je wel voor deze column. Je helpt mij daarmee om de verbinding met mezelf en anderen in dankbaarheid, aan te gaan.
  Jij en jouw dierbaren een zalig Kerstfeest toegewenst.
  Karin

 10. Paul, uit al je woorden spreekt je eerbied voor het Leven. In jouw levenswijsheid proef ik steeds de intensiteit waarmee je leeft en je inzet om te blijven streven
  naar een leefbaar en harmonieus milieu, een wereld als Shangri La, de plek in de
  Himalaya, waar wijsheid en harmonie en liefde hand in hand gaan. Lieve Paul,
  door jouw innerlijke roerlingen met ons te delen, breng je steeds inspiratie en
  een stukje aards paradijs nabij. Oprecht dankbaar dat onze paden zich wel eens
  kruisen.

  Licht & Liefde voor jou en je dierbaren in deez’donkere dagen voor ‘n Kerst, die
  op de drempel van het Nieuwe Jaar 2012 staat. En graag nog vele ontmoetingen!

  Peg Meijboom

 11. Mooie woorden die me veel doen in deze donkere dagen op weg naar Kerst,
  Vandaag mijn laatste werkdag gehad bij MSD, best raar,vervelend, maar opeens lees je dan weer een heel mooi artikel,t geeft me kracht om positief verder te gaan,op zoek naar iets nieuws!!

  Van Harte een Zalig Kerstmis,alles goeds voor 2012

 12. Beste Paul,

  Bedankt voor je mooie woorden en inspirerende column’s in de afgelopen jaren.
  Innerlijke kracht, zorg voor anderen, aandacht voor de mensen en je omgeving. De geboorte van Christus, het feest van licht.
  Hoe kan het dat mensen zo onzorgvuldig met elkaar en anderen om gaan. Dat woorden slechts woorden zijn en beloften slechts (oninwisselbare) schuld.
  Voor de derde keer in vier jaar verlies ik zo vlak voor kerst mijn baan en nu hierdoor ook mijn huis. Innerlijke kracht, ik moet er ergens nog iets van hebben, mijn zakjes flexibiliteit en veerkracht zijn al leeg. Mijn huis bijna en ik ook.
  Ondanks alles wens ik jou en iedereen die dit leest veel liefde toe en dat 2012 het jaar van de oprechte verbinding mag zijn voor en met ons allemaal.

  • Beste Paul en lezers van dit antwoord,
   Ik wens ieder een open oog voor elkaar en een helpende hand voor de mensen om je heen.
   Het wonder van de geboorte leert ons om open te staan voor de geschenken van het leven. Dit ligt niet in het materiele, maar in de contacten met de mensen om ons heen.
   Veel warmte en goede contacten met aandacht voor jou en je naasten gewenst. groet Annelies

 13. Beste Paul,

  Dank voor de telkens weer inspirerende woorden om in verbinding te komen met je existentiële laag: als individu, als lid van een organisatie, als burger van een land, als medemens….

  Ik wens jou en alle lezers fijne feestdagen en een dankbaar 2012!

  Han

 14. Weer bedank Paul voor je inspirerende woorden.

  Wat een bemoediging dat we door stil te worden en contact te maken met onze innerlijke rijkdom, die ons aller geboorterecht is, altijd weer verder kunnen. Ook in tijden dat rotsblokken ons pad lijken te versperren.
  Een fijne kerst en een mooi nieuw jaar toegewenst,

  Ad

 15. Uw colomn met interesse gelezen en kan delen in wat u schrijft. Wat ik mis, is ten diepste waarom we Kerst vieren en dat betekent voor mij de komst van het Christuskind die in zijn leven heeft laten zien hoe wij in het leven kunnen staan en gaan om hetgeen u verwoord realiseerbaar te maken.

  Ik wens u goede Kerstdagen- en jaarwisseling toe!

 16. beste Paul
  Zelf heb ik nooit begrepen waarom het gevoel op Kerstmis zou zijn dan op een andere dag in het jaar, het is natuurlijk allemaal een zaak van interpretatie. Het is een prachtige gedachte die je met ons deelt dat het een feest is van de geboorte van het Kind in mij. Zelf ben ik ergens in mijn leven gaan in zien dat we slecht mens zijn door andere mensen (Ubuntu) Dit betekent voor mij dat ik elke ontmoeting met een andere mens betekenis robber te geven. Dit kan van alles zijn, een artikel aanreiken in een supermarkt omdat ik we handiger voor sta, vragen of ik iemand kan helpen, de bakkersvrouw vragen hoe het met haar gaat. Kleine dingen zodat je je eigenlijk nooit meer alleen voelt
  dank alle mooie dingen die ik van je mag lezen en hele fijne dagen toegewenst
  maja

 17. Geachte heer de Blot,

  Mijn grote dank voor uw wijze en inspirerende woorden in het afgelopen jaar. Steeds waren ze een pas op de plaats, een moment van ruimte voor alles om mij heen en rust in een wereld vol gekte.
  Ik wens u een zalig kerstfeest en gezegend en kleurrijk 2012

 18. Dank je wel, Francis!! Voor dit moois om onder de aandacht te brengen. En wat een goed idee, die plek aan tafel.
  Dank Paul, voor het prachtige stuk wat zo raakt (en nog even mag ‘doorwerken’…

  Veel liefs en een warme groet Daniela

 19. Beste heer de Blot,

  Dank voor uw inspirerende woorden dit jaar. Ik heb u (indirect) leren kennen via de masterclass van de Hogeschool Zuyd, genaamd Personal Leadership waar wij een lezing (online) van u hebben bijgewoond.

  Ik wens u en uw geliefden fijne feestdagen en alle goeds voor 2012.

  • Uw woorden zijn als een balsem voor mijn ziel.

   Iedere keer ben ik verwonderd als ik uw column ontvang.

   Bedankt voor de inspirerende woorden.

   Ik zeg wel eens gekscherend tegen mensen dat u mijn oudste digitale vriend bent.

   Bedankt voor uw vriendschap ook in het afgelopen jaar.

   Het geeft mij weer moed nieuwe zaken op te pakken.

   Er is een nieuwe column geboren!

   Het gaat over de geboorte van een “kind”.

   Mijn kindje.

   http://sportiefzwolle.nl/nieuws/4535/column-i-have-a-dream.html

   Nummer twee en drie zijn ook al verschenen, nummer vier wordt aan gewerkt.

   Vanuit de verre verte wens ik u en de mensen die dicht om u heen staan goede kerstdagen toe!

   Een hartelijke warme groet!

   Harry Bartelds

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


48 + = 53