Organiseren met een menselijk gelaat

13

Ik heb vol bewondering het koningsfeest gevolgd dat als een uiterst zakelijk evenement was georganiseerd. Toch was er voldoende ruimte ingebouwd voor evenementen waarbij mensen zelf invulling aan het feest konden geven en waar met plezier aan werd gewerkt. Wanneer iets op het hoogste nationale niveau wordt georganiseerd, zoals een koningskroning met hoogwaardigheidsbekleders uit heel de wereld, is een zeer strak protocol vereist. Ondanks de schermutselingen rondom het koningslied verliep alles door de zakelijke aanpak zoals het hoorde.

Het was wel opvallend dat er ondanks de strikte protocollaire aanpak toch een uitstraling van warme menselijkheid werd ervaren. Een van de belangrijkste elementen was wellicht wel het feit dat de drie kinderen voortdurend in beeld kwamen met hun verwondering en spontane reactie. Ook kwam duidelijk de warme band tussen moeder en zoon tot zijn recht en tussen oma en de kleinkinderen. Ondanks de harde zakelijkheid van het protocol bleek er ook ruimte voor de zachte binnenkant van de menselijke relaties. Zakelijkheid heeft ook een zachte binnenkant die in het management vaak over het hoofd wordt gezien.

In de zakenwereld krijgen de stakeholders wel grote aandacht maar twee belanghebbenden worden vaak over het hoofd gezien: dat is de familie en de eigen persoonlijke verantwoordelijkheid. Bij de kroningsplechtigheid kwamen juist deze beide factoren sterk tot hun recht. De koning spreekt duidelijk uit dat hij geen politieke verantwoordelijkheid draagt maar zich wel verantwoordelijk voelt. Het gaat bij leiderschap om de collectieve verantwoordelijkheid waarbij ieder ook persoonlijk verantwoordelijkheid is voor de eigen taak. Die wordt niet enkel bepaald door wat iemand doet, maar wat iemand is op het diepste zijnsniveau van het bestaan.

In Afrika is het uitgangspunt van het beleid het WIJ waaruit zich het IK ontwikkelt. In tegenstelling tot deze Afrikaanse WIJ-cultuur krijgt voor de West-Europeaan het IK primaire aandacht, waarbij vooral de nadruk valt op het eigenbelang van zijn rechten. Daarbij verarmt de WIJ-cultuur gemakkelijk tot de IK-cultuur. Het kroningsfeest heeft veel mensen diep geraakt omdat de WIJ-ervaring duidelijk werd beleefd. Ik hoop dat dit kroningsfeest ook voor het zakenleven een leerschool kan zijn van warme menselijkheid binnen de harde zakenwereld.

 

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

13 REACTIES

 1. Dank weer Paul voor je treffende en inspirerende observatie. Ja laten we eraan blijven werken om van een ik- naar een wij-focus te komen, dat maakt het samenleven zo veel aangenamer,
  Hartelijks,
  Ad de Regt

 2. Beste Paul,
  Op het moment van het kroningsfeest zat ik in Engeland en moest het doen met het verslag van mijn 27-jarige filosofie studerende zoon. Hij is uiterst kritisch en ik was aangenaam verrast door het feit dat hij zo diep onder de indruk was geweest van het gebeuren. Er was iets bijzonders aan de hand. Nu door jou zo helder en prachtig verwoord.
  Ons land heeft een koningshuis. Dat brengt oude rituelen met zich mee, waarbij het samenbinden centraal staat. En dat is iets waar een samenleving te allen tijde, nu meer dan ooit, intense behoefte aan hoeft. Dank voor je inspirerende woorden.

 3. Beste Paul,
  Je blog treft me recht in mijn hart!
  Value by People is mijn motto en levensmissie.
  Mensen zijn niet ‘maakbaar’, de kunst is om samen waarde te ontwikkelen met respect voor ieders eigenheid.

  Dank je wel voor je inspirerende blog.
  Hartelijke ontwikkelingsgroet,
  Karin Andela

 4. Lieve Paul,
  Als een van mijn inspiratiebronnen heb je weer een inspirerend verhaal geschreven wat mij in hart en ziel raakt. Mijn moeder kreeg dit jaar een lintje van onze koningin en ook dat bracht het wij-gevoel duidelijk naar voren in ons gezin en familie, zelfs in ons dorp.
  Door je vorige verhaal kwam de Ubuntu-filosofie in mijn leven en dat voelt als de missing-link waar ik naar op zoek was. Bedankt voor al de kadootjes die je telkens weer geeft. En nu verder met durf te leven omdat wij dat waard zijn. En wat is zakelijkheid wanneer je samen met anderen, met hart en ziel, vol passie, samenwerkt en samenleeft, betaald of onbetaald.
  Met Liefde en een Hartelijke groet, Gonnie

 5. Lieve Paul, zoals altijd, prachtig verwoord. Het is precies waar het omdraait in deze vernieuwde tijd. De tijd van ikke, ikke, ikke en de rest kan ……. is voorbij. Mede dankzij het koningshuis gaan we de verbinding aan met elkaar. Met arm en rijk, met mooi en lelijk, met bruin, blank , zwart of rood. We beginnen te beseffefen dat we één zijn, allemaal zijn we één deel van het Goddelijke. Laat dit doordringen tot in de verste uithoeken van de wereld, dan gaan we de verandering aan die zo hard nodig is. Liefs Maria

 6. Helemaal met u eens. Zelf zou ik nog een stap verder durven gaan en de laatste zin veranderen in ” Ik hoop dat dit kroningsfeest ook voor het samenleving een leerschool kan zijn van warme menselijkheid binnen de harde wereld “. Mij trof dat onze nieuwe koning en zijn gezin zich lieten zien als mensen, naast hun koninklijke status en uiteraard gaat dat kinderen beter af dan volwassenen.
  Het is juist doordat voor de West-Europeaan het IK primaire aandacht krijgt en belangrijk wordt gevonden en waarbij vooral de nadruk valt op het eigenbelang van zijn rechten, dat het voeren van een dialoog als zo complex of vreemd wordt ervaren.
  Dialoog is een vorm van wij-denken.

 7. Zelf was ik één van de hulpouders bij de Koningsspelen op de school van mijn kinderen. Het WIJ gevoel waarover je schrijft, heb ik daar bijzonder intens ervaren.

  Niet alleen door de bijzonder professionele landelijke organisatie (ieder kind een t-shirt en elke klas twee volle ontbijttassen) maar ook door de aanpak van de school zelf (i.c. Nutsbasisschool Dirk van Veen in Breda).

  Alle kinderen werden in groepjes verdeeld waarbij ze niet bij vriendjes/vriendinnetjes uit hun klas zaten maar een leuke mix van leeftijden, bijv. 2 kleuters, 2 uit groep 4, 2 uit groep 6 en 2 uit groep 8. De oudere kinderen hielpen de jongere, het ging allemaal zo natuurlijk. Ik ben voor het initiatief om dit evenement jaarlijks te laten terugkeren.

  Hartelijke groeten,
  Rutger Westenburg
  Directeur Westenburg Assurantiën B.V. (Breda)

 8. Beste Paul,

  Ik vind dat je het prachtig verwoord. Het boeit me hoe het wij- en ik-gevoel vaak verward worden en een dubbele betekenis hebben in het westen.
  Zoals je zegt: als het i-gevoel op een zijnsniveau wordt ervaren dan raakt het aan het wij-gevoel, waardoor iedereen in het collectief zich kan spiegelen in de persoonlijke motivatie van de leider. Maar als het ik-gevoel over persoonlijke rechten en verworvenheden gaat, dan heeft dit het collectief niets te bieden.
  Anderzijds, als het wij-gevoel gaat over het voldoen aan groepscodes en de belemmering van persoonlijke (zijnsgedreven) motivatie, dan kan het wij-gevoel de krachten in een organisatie verstikken.
  Wat zou het heerlijk zijn als we deze dingen met z’n allen nu eens uit elkaar kunnen houden. Bedankt voor je nooit aflatende bijdrage hieraan. Marlou van Paridon.

  • Beste Paul
   Dank je wel voor deze verwoording van een naar mij schijnt gedeeld gevoel over het karakter van het koningsfeest.
   Het is voor mij evident dat in onze Westerse cultuur opnieuw het ‘wij’ in het geding gebracht mag worden. Zonder de ander geen ethiek en een afzakken naar louter pragmatisme.
   Ik ben het met Marlou van Paridon eens dat het gesprek over de verhouding tussen het ‘ik’ en het ‘wij’, het individu en de gemeenschap van voortdurende betekenis is. Het is wel haast een aparte oefening om dit gesprek alsmaar voortgang te laten vinden.
   Paul, dank je wel voor je volharding in dit opzicht.
   Mauk Pieper

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 32 = 34