Mandela

16

Mandela is dood en toch leeft hij. Men heeft verdriet en toch viert men feest. Er is veel mis in Zuid-Afrika, ook in het leven van Mandela was niet alles ideaal geweest, toch werd er geen scepsis gehoord. Er was verdriet, vreugde en vooral dankbaarheid. De wereldleiders toonden allen hun ontzag voor hem. Hij bracht een belangrijk deel van zijn leven in gevangenschap door, maar hij was en bleef een vrij man en voelde zich geen gevangene. Wat is het geheim van zijn leiderschap?

Mandela wilde geen leider zijn maar de mensen vrijmaken: geen overheersing van de blanken, maar ook niet van de zwarten. Om anderen te bevrijden moet je eerst jezelf bevrijden, want je bent zelf de belangrijkste factor om anderen vrij te maken. Mandela heeft zich in gevangenschap zelf vrijgemaakt door niet toe te geven aan haat. Dat was zijn kracht en zijn geheim. Hij was zichzelf in alle vrijheid. Hij liet zich niet meeslepen door de tegenstellingen, maar ging erboven staan tot op het niveau waar alles met alles één is, waar ook tegenstellingen elkaar kunnen verrijken. Zijn kampkommandant was zijn eregast toen hij president werd.

De kracht van Mandela is dat hij zijn volk heeft meegenomen in zijn eigen innerlijke  vrijheid, waar ook de dood een bevrijding is. Op dit niveau lost de strijd zich op tot een diepe vrede en verzoening en tot een diep gevoel van dankbaarheid, dat tot uitdrukking komt in het gebed. De kerken stroomden vol en de mensen gingen bidden om te danken. Toch is Zuid-Afrika met Mandela nog geen paradijs geworden, de tegenstellingen zijn niet opgelost, maar er is wel een bewustwording ontstaan van vrijheid en verzoening.

De Kerstdagen worden op heel uiteenlopende manieren gevierd: als een uitbundige festijn of als een stil samenzijn van geliefden. In de wereldoorlog werd met Kerstmis een wapenstilstand ingesteld. Op deze dag heerste er vrede en werd er niet gevochten. Vriend en vijand hielden zich eraan. Voor één dag was het vrede.

Mandela heeft deze wapenstilstand tot beleid gemaakt als een koers van verzoening. Het is ondoenlijk de schuldigen te vinden van de apartheid, want we zijn allen schuldig. Wat wel mogelijk is, is verzoening. Dat is geen manier van denken maar een manier van leven met elkaar en voor elkaar. Het is onbegrijpelijk dat één man in staat is een dergelijk wereldomvattend proces van verzoening op gang te brengen. Mandela had zeker ook zijn gebreken, maar zijn kracht was zijn menselijkheid en zijn innerlijke vrijheid. Toch is het een mogelijkheid waartoe iedereen in staat is, op zijn of haar eigen manier. Helaas zijn we te kleingelovig om in onze eigen geestelijke kracht te geloven. Het feest van Kerstmis toont dat ook een kind de wereld kan veroveren door te worden als een Kind.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

16 REACTIES

 1. Beste Paul

  Baie dankie vir jou gereelde pitkos aan my. Ja, Mandela het inderdaad 16 Desember in Suid Afrika wat tradisioneel Geloftedag heet (16 Des 1883 toe die Boere ‘n eed afgele het om die Zoeloes te oorwin); wat moontlik konflik kon stook na 1994, verander na Versoeningsdag. Interesant dat hierdie week van om en by 16 Des – 24 Des deur die Joodse broers gebruik word om Hakunnah te vier (Oorwinning onder Judas Makabeus). Spritualitiet en Volksgeskiedenis loop maar saam…

 2. Beste mijnheer de Blot,

  Wat een mooie wijze woorden. Uit het hart gegrepen. Het zou mooi zijn als deze woorden ook in andere werelddelen hun weg zouden mogen vinden zodat er weer rust komt in brandhaarden zoals het Midden-Oosten en Zuid-Sudan, daar waar de financiele belangen en macht tot nu toe de overhand hebben.
  Ik wens u een gezond en bijzonder 2014.

 3. Beste meneer blot

  Ze kunnen je alles af nemen je op sluiten .
  Maar je gedachtes kunnen ze je niet afnemen .
  Mandela had de kracht van het geschreven woord ondekt
  DE VRIJHEID van gedachten
  Geeft je vrijheid waar geen plaats is voor haat .

  Groetjes angel

 4. Beste Paul,

  Van deze column neem ik een heel mooi beeld voor mezelf het nieuwe jaar in. Dat ik probeer mijn innerlijke vrijheid te leven en dat andere dat wellicht als voorbeeld kan dienen. Zonder te willen prediken, raden of oordelen; gewoon innerlijke vrijheid als eigen toeststeen.
  Dank je wel. Ik wens jou en iedereen in 2014 de ruimte om innerlijke vrij te zijn.

 5. Mooi verwoord Paul. Mandela heeft juist in gevangenschap het geheim van de smid ontdekt. Je vijanden en je haters zijn geen vijanden, maar mensen die verdwaald zijn, het juiste spoor bijster zijn. De mens is zijn eigen vijand. En wanneer je zelf je haat en vijandschap opgeeft en verzoening en begrip voor die verdwaalde ander probeert op te brengen, met vallen en opstaan uiteraard, dan heb je de betekenis te pakken van de uitspraak van Jezus: je andere wang toekeren. Dat wil zeggen vanuit een andere, meer geestelijke invalshoek, vanuit mededogen reageren in plaats van vanuit het ego, dat doorgaans vanuit gekwetstheid reageert.
  Een vreedzaam nieuw jaar in steeds meer harten van steeds meer mensen wens ik mezelf en iedereen toe.

 6. Beste meneer de Blot,

  Wat een prachtige blog en uit het hart geschreven. Ikzelf realiseerde mij tijdens 1e kerstdag dat Mandela toen hij gevangen zat meer in vrijheid leefde dan vele mensen nu die in vrijheid leven.

  Laat hem voortleven in ons hart, ik blijf vertrouwen dat er ooit een wereld in vrede en vrijheid zal zijn. Wanneer wij het de ander gunnen en geven en de ander zichzelf laten zijn. Stop met oordelen en veroordelen. Laat ieder in zijn eigen prachtige waarde schitteren.

  Wij allen zijn gelijk, wanneer er onderscheid moet zijn wees dan zelf de verandering.

  Maak van iedere dag een Nelson Mandela dag!

 7. Beste Paul,
  Kerstmis is een byzonder moment- zoals je al schrijft – het valt niet mee voor de moderne mens op zijn eigen geesteskracht te vertrouwen. Wellicht is Mandela hier een uitzondering op geweest. Blij dat de mensheid ook inspirerende mensen aan ons laat zien om een bevestiging te krijgen van onze eigen geesteskracht, maar wellicht ook de bescheidenheid daarvan, als je deze kunt aanwenden.
  Mandela was een prachtig mens, mooi om hem in dit leven te hebben meegemaakt.
  Ook jij dank voor je inspiratie.
  Kerstmis was fijn om deze mee te maken met mijn naaste familie en terug te mogen denken aan mooie vriendschappen.
  Op weg naar 2014 – ik ga de uitdaging aan – heel benieuwd hoe mijn geesteskracht verder te mobiliseren is.
  Hartelijke groet,
  Hans

 8. Beste Paul,

  Dank voor je wijze woorden. Terecht wijs je naar het Kerstfeest. We mochten daarin het feest vieren van de enige volkomen mens Jezus Christus, die als geen ander verzoening en vergeving heeft voorgeleefd. Wij mogen daarvan leren en daar uit putten!

  Door “Daar is uit ‘s wereld duistere wolken een Licht der lichten opgegaan” (Nicolaas Beets) en “For unto us a Child is born” (Jesaja / Händel) en vele andere liederen zijn we er weer bij bepaald. Een mooie basis om het nieuwe jaar mee in te gaan.

 9. Dank voor u vertaling van zoveel gebeurtenissen in 2013. Ze inspireren me en geven o zo vaak een open venster! Zo ook nu: verzoening een diepgaand proces zo goed beschreven, u nodigt uit om het te leven.
  U en ieder die het leest een verzoenend 2014!

 10. Helaas, Mandela is geen voorbeeld (meer) voor mij. Niet dat ik hem iets kwalijk neem. Wie ben ik? Ik heb tenslotte mijn handen al vol aan mijn eigen leven.

  De voorbeeld Mandela was een projectie van mijzelf, gevoed door massa mediale informatiekanalen.

  Dat hij moge ruste in vrede.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


32 + = 42