De Olympiade, waar gaat het om?

9

De Olympiade is vanouds het belangrijkste sportevenement. De geschiedenis gaat terug tot de oude Grieken die dit sportfestijn als een religieus evenement beleefden. Een uitverkoren hardloper bracht het vuur naar de Olympus , de heilige berg. Het was een heilig vuur. Sport had een spiritueel karakter. De bedoeling was duidelijk en men deed er alles aan om deze spirituele rijkdom in ere te houden.

Het karakter van de Olympische Spelen als hoogste sportevenement is behouden gebleven, althans aan de buitenkant, want van de spirituele rijkdom is niet veel  meer over. De beleving van het spirituele karakter van onze fysieke kracht is   verloren geraakt. Geld en macht krijgen een steeds belangrijkere invloed op de sport, die dreigt te vervallen tot een economische aangelegenheid en een politieke machtsstrijd. De beloningen van sportprestaties overtreffen vaak in hoge mate de inkomens op andere terreinen. Bij topsport gaat het vaak gaat meer om het geld dan om de sport. Een duidelijk beeld hiervan zien we bij het professionele voetbal, waar het om miljoenen gaat.

Het recreatieve karakter van de topsport en Olympiade kan niet ontkend worden en is ook heel waardevol. Uit de opening van de Olympiade blijkt de Olympiade waardevol te zijn voor de eenwording en zelfbewustwording van de volkeren     Sporters uit de hele wereld krijgen de gelegenheid om elkaar tijdens de wedstrijden te ontmoeten en vrienden te worden. Het is daarom van het grootste belang om vervuiling van de Olympiade door corruptie en machtspolitiek te voorkomen en bestrijden.

De resultaten van de topsport zijn ook een bron van inspiratie voor de sportbeoefening in het algemeen. Het draagt bij aan de volksgezondheid en ons menselijk welzijn. Voor de jeugd is het belangrijk voor het kweken van een sportieve levenshouding. Daarom dienen we ons goed te realiseren dat sport meer is dan geld verdienen en macht verwerven. Een sportieve houding is een onmisbare onderdeel voor ons welzijn maar het is niet ons levensdoel. Het is wel  een belangrijk middel in ons leven die we niet moeten vervuilen door geld en macht.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

9 REACTIES

 1. Beste Professor de Blot,
  Met veel interesse las ik jouw interessante column over de Olympiade en deel hierover uw mening.
  Vòòr de aanvang van de spelen kregen we via de media al een hele hap te slikken over corruptie, macht en geld. Maar zoals bij veel zaken in het leven zijn er twee zijden aan de medailles en is het goed om ze beiden te bekijken.
  Zelf ben ik net terug uit Sochi waar we de Bobslee meisjes aangemoedigd hebben voor hun fantastische prestaties. Ik heb de voorbereidingen op deze fysieke prestaties van op een afstand kunnen volgen. Voor zoveel uithouding, kracht, focus en discipline doe ik mijn hoed af en kan ik alleen maar zeggen dat het voor mij zeer inspirerend werkt!
  De organisatie en infrastructuur van deze Olympische Spelen was groots, heel de stad was in de ban. Het Olympisch dorp en de vlam waren indrukwekkend!
  Bij het zien van al deze verwezenlijkingen heb ik de mensen die zich hiervoor hebben ingezet, vaak in erbarmelijke omstandigheden of via uitbuiting, in mijn hart gedragen.

  Wat me heel erg raakte was de verbroedering tussen de verschillende nationaliteiten: in de bus op weg naar de bergen waar de afdalingen plaats vonden, aan de politie controleposten, op de tribunes waar de vlaggen geruild werden en we samen op de foto gingen…
  De Spelen doen mensen dromen, voor sommige atleten vervullen ze ook hun langverwachte droom. De Spelen zorgen voor vreugde en verdriet en zorgen ervoor dat het leven ten volle geleefd wordt, en daar mocht ik deel van uitmaken en ben ik God heel dankbaar voor.

 2. Helaas niet alleen in de sport zijn we de spiritualiteit kwijt. Het lijkt meer een sport te zijn om elke sport kapot te maken. Niet alleen met geld, ook met agressie en geweld, doping en omkoping.
  Misschien kunnen we de spiritualiteit terugbrengen door de manier waarop we er zelf mee omgaan. Hoe we onze kinderen leren van sporten te houden, sporten te doen en hoe we zelf sporten en naar sport kijken. Hoe we erover praten en schrijven. Journalisten zijn van harte uitgenodigd om eens kritisch naar hun eigen commentaren te kijken en luisteren. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in de bewustwording van het spirituele aspect van sport.

 3. Als sportief element is sport, kennis, het opdoen van ervaringen van groot belang. We zien echter steeds meer dat geldbelang en machtsstrijd de boventoon voert ten koste van medemenselijkheid. Daar schrik ik wel eens van.

 4. Beste Paul,

  Sport is inderdaad heel belangrijk voor ons welzijn. Ik ben zelf begonnen met een kleine hardloop groep. De eerste die zich melde was een vrouw van 65 jaar. Ze is met pensioen en wilde wat nieuws gaan doen. Ik ben zelf mij aan het voorbereiden op de halve marathon van Zwolle samen met http://www.warmlopers.nl We lopen voor een goed doel. De stichting van ex dakloze Jan ten Bloemendaal. Jan wil met zijn stichting 100 zwerfjongeren een steun in de rug bieden. Daar is € 300,00 per persoon voor nodig. Naast dat ik voor zijn stichting ga hardlopen ga ik ook voor hem zingen. Ik ben te volgen via twitter @dreamin_man. Wij halen geen gouden plakken. Het hardlopen zoals wij dat doen met De Warmlopers is goed voor het welzijn van onszelf en die van anderen. Bedankt voor uw inspirerende woorden.

  Dreamin Man!

 5. Beste Paul,

  Ik kan mij helemaal weer vinden in je column. Ook wil ik inhaken op de reactie van John, ook hij heeft gelijk. Maar we zien toch overwegend misbruik van het krijgen van Spelen , EK’s of WK’s . mensen moeten bijna als slaven werken om de podia (lees stadions) voro de machthebbers op tijd klaar te krijgen. Kijk nu naar Brazilië en Quatar. Te zot voor woorden dat dit soort landen überhaupt dit toegewezen krijgen. Alle internationale verdragen over gelijkheid, vrijheid en openbaarheid worden heir met voeten getreden.
  In het verleden hadden we 1978 Argentinië, 1980 Moskou.

  Spelen, WK’s en EK’s moeten verbroederend zijn in landen die MVO en PPP in top hebben.
  En deze mogen best minder kosten en beheersbaar. Ook door meer landen als cluster organiseren.

  Voetbal is uitgegroeid door de geldmagnaten erachter, die het als speeltjes zien in hun Monaco.
  En wij gaan er als kuddevolk erachter aan, naar de stadions en tv’s.
  Ik doe dat gelukkig al en tijd niet meer, omdat ik weiger voor een avondje voetballen, 100 EUR neer te tellen. De enige uitzondering heb ik onlangs met vrienden gemaakt. Een weekend naar Liverpool, Liverpool-Aston Vila bekekene en cultuur snuiven van de Beatles.
  een lang gekoesterde wens vanuit mijn jeugd was in vervulling gegaan.
  En Liverpool is historie in voetbal en plek.

  Verder ben ik aanwezig vanmiddag op de workshop Conscious Capitalism, dat is een een omschakeling na mijn relaas boven.

  Bedankt voor je inspiratie.

  Guido nafzger

 6. Hallo Paul,

  Het is terecht om er op deze manier zo aandacht aan te besteden.
  Ik ben alleen geneigd om het te koppelen aan de huidige Olympische Winterspelen en vervolgens ons te wijzen op de momenten dat het spirituele er toch weer even was. Of is het werkelijk zo dat er niets meer van het ‘oude’ in zit?

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


1 + 9 =