Happy New Year

27

Het klinkt nogal ironisch om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen terwijl onze wereld in brand staat. Het terrorisme werkt beangstigend, zelfdoding  blijkt één van de belangrijkste doodsoorzaken te zijn, de vechtscheiding neemt toe evenals de kindermishandeling, de ecologische verwoesting van onze aarde is niet af te remmen. De media beelden in alle toonaarden uit dat het niet goed gaat. Bij al deze onheilsberichten wil ik twee opmerkingen maken.

Ik wens iedereen toe de dankbaarheid voor het leven vanuit het hart te mogen ervaren.

Alle genoemde misstanden hebben altijd bestaan, maar de moderne media zijn in staat de ellende van de wereld aansprekend in beeld te brengen. Het sensationele nieuws spreekt ons het meeste aan. De menslievende en zinvolle gebeurtenissen zijn niet minder belangrijk maar vaak minder bekend.

Onze aandacht is vaak sterk gericht op zaken die niet goed gaan, op doelstellingen die we niet hebben bereikt. In de zorg streven we naar onhaalbare idealen ofschoon we al heel wat bereikt hebben in Nederland. Veel onrust kan voorkomen worden als we met dankbaarheid erkennen wat een rijkdom we al genieten. Het is de bureaucratische vervuiling die vaak roet in het eten gooit.

Bij al onze problemen wordt vaak de kernvraag vergeten: hoe komen we aan ons leven? Hebben we het zelf samengesteld, hebben we ervoor betaald? Het antwoord is kort: al onze menselijke mogelijkheden en beperkingen hebben we voor niets gekregen. Het enige antwoord hierop is : Dank je.

Wie dankbaar is staat open voor de mogelijkheden zonder onhaalbare eisen te stellen. De dankbare mens beseft de rijkdom van zijn bestaan om er iets moois van te maken, maar is ook in staat te accepteren dat er grenzen zijn. Dankbare mensen zijn in staat elkaar te helpen om tot een symbiotisch samenspel te komen zoals we in de natuur zien. Dankbare mensen zijn dienstbaar, altijd bereid anderen te helpen.

De grootste behoefte van onze maatschappij is aandacht voor de angst en de onzekerheid van de mensen, vooral van oude en zieke mensen, van  kinderen die zich niet welkom voelen in het leven.

Het kerstverhaal geeft een mooi beeld van een arm gezin dat rijk is aan dankbaarheid, gevoed vanuit het hart. In zo’n gezin voelt iedereen zich thuis. Ik wens iedereen toe dat hij de dankbaarheid voor het leven vanuit zijn hart mag ervaren.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

27 REACTIES

 1. Beste Paul, dank je wel, voor al jouw woorden.
  voor jou dit lied:
  Gracia’s a la vida,
  https://youtu.be/WyOJ-A5iv5I

  Hartegroet van Gea

  Vertaling van: Mercedes Sosa – Gracias a la vida
  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het gaf me twee ogen, die, als ik ze open,
  perfect het zwart van het wit onderscheiden
  en in de hoge hemel, de met sterren bezaaide diepte
  en in de menigte de man van wie ik houd.

  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het heeft me gehoor gegeven dat in zijn volle bereik,
  de nacht en de dag, krekels en kanaries
  hamers, turbines, geblaf en regenbuien opvangt,
  en de zo tedere stem van mijn geliefde.

  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het heeft me geluid en het alfabet gegeven;
  daarmee de woorden die ik denk en spreek:
  moeder, vriend, broer en licht dat de weg verlicht
  naar de ziel van degene die ik liefheb.

  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het heeft vaart aan mijn vermoeide voeten gegeven ;
  met hen liep ik door steden en plassen,
  stranden en woestijnen, bergen en vlakten,
  en door jouw huis, jouw straat en jouw tuin.

  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het heeft me een hart gegeven dat heftig slaat
  als ik de vrucht van het menselijk verstand zie,
  als ik het goede zo ver van het kwade zie,
  als ik in de diepte van jouw heldere ogen kijk.

  Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
  Het heeft me de lach en de traan gegeven.
  Zo onderscheid ik geluk van verdriet,
  de twee elementen die mijn lied vormen,
  en jullie lied, dat eenzelfde lied is,
  en het lied van allen, dat mijn eigen lied is.

  Dank aan het leven.

 2. Ik ervaar diepe dankbaarheid voor het leven , er te mogen zijn!
  Vanuit de stilte van de quaker-meeting kwam het naar boven borrrelen;
  alles wat in mijn leven gebeurde aan zwaarte en lichtheid, moeites en gaven;het is me geschonken vanaf mijn eerste ademhaling tot nu toe als een Liefdesbetuiging aan mijn Zijn. Met dankbaarheid ga ik dit drie-weken oude jaar in. Ik wens ieder een jaar waarin we steeds meer gericht worden om het Goede op te merken . Vrede en alle Goeds
  Mariet

 3. Super Hartelijk Dank voor Super Liefdevolle Wijze column en wensen voor ons allen,
  Super Wijze, Inspirerende Prof.Dr. Paul de Blot SJ.
  citeer alstublieft Uw laatste alinea tekst:
  ” Ik wens iedereen toe dat hij de dankbaarheid voor het leven vanuit zijn hart mag ervaren”.

  Sinds kort ervaar ik dankbaarheid voor het LEVEN intenser dan ooit,
  dankzij teksten van Jezuïeten Orde Spirituele en Pedagogische visie.
  Voor mij- een leek, en voor iedereen toegangelijk en begrijpen is.
  ” God Vinden In Alle Dingen” is voor mij een Super Ontdekking van mijn Geluk.

  In laatste tijdschrift voor dit jaar, van Jezuïeten Orde ” CARDONER ” ,
  op bladzijden 19 t/m 30, is wijze en in Taal voor mij begrijpen uitleg:
  met onder andere visie:
  ” God en mens: geen concurrenten”…….
  ” God en mens: partners “……
  ” Leven is kiezen “……
  ” Aandachtig leven: ………..”…..
  Van Harte wens ik Orde van Jezuïeten Ingewijden Alle Liefde van Universum toe.
  Dank voor delen met Wijze ( Onderwijs) Wijsheid.
  Van Harte wens ik Allen Uwe Lezers, Fans, Alle Liefde van Universum toe.

 4. Dank Paul de Blot.

  Richten op het goede, realiserende dat ieder moment een plek is waar we nog nooit zijn geweest wens ik iedereen vooral een liefdevol Nieuwjaar!

  Frank de Graaf

 5. Dankbaarheid geeft een rijk gevoel. Het heeft niet zo zeer met hebben te maken maar meer met het zijn.
  Ik ben dankbaar Paul dat je ons laat zien waar het werkelijk om gaat!
  Maria

 6. Beste Paul, hartelijk dank voor deze mooie blog. Ik ben intens dankbaar voor mijn kinderen; door hen heb ik dankbaarheid voor het leven vanuit mijn hart mogen ervaren. Hierdoor is het steeds een beetje makkelijker geworden om dankbaarheid te ervaren en daarvanuit te leven.

  Iedereen de beste wensen voor 2015!

  Hartelijke groet,
  Caroline aan de Stegge

 7. Als tegengif voor de ‘overvloed en onbehagen’ die we veel te veel zien in Nederland hebben we tijdens het kerstdiner met vrienden een rondje gehouden, waarbij we beurteling s elkaar vertelden waar we dankbaar voor waren terugkijkend op 2014. Lang niet iedereen of diens geliefden verkeerden in rooskleurige omstandigheden. Toch was er veel dankbaarheid. Kleine tekenen van vooruitgang werden gesignaleerd en daar was men ook dankbaar voor. Roerend en inspirerend. En ook zo kloppend met de Kerst; om juist in tijden van duisternis op de kleine lichtjes te letten. Dat geeft je de energie om te vetrouwen en door te gaan.

 8. Beste Paul,
  Dank voor deze mooie en belangwekkende woorden in deze soms verwarrende chaotische tijd.
  Ik ben dankbaar voor de gift van het leven, wil absoluut deze gift ten volle uitnutten voor mezelf, en voor de wereld voorzover ik dat kan. Als ik anderen zie, zie ik hen ook in hun kracht, schoonheid en heelheid. Op die manier is er meer verbinding met elkaar en hoop ik dat we samen in staat zijn de gift van het leven, zoals jij zo mooi zegt, alle eer aan te doen.

  Hartelijke groet en een gezond en gelukkig 2015!
  Juliette Bonarius

 9. Het kerstverhaal geeft de boodschap van Jezus. Laten we meer naar hem luisteren…
  Prachtig stuk, bedankt!!
  Geef en er wordt je gegeven. Een gezegend vreugdevol 2015.

  En ik neem mij voor, Als het goed gaat met de ander wees blij!
  Als het niet goed gaat, bied je hulp aan.
  Dat werkte ook in 2014

 10. Mooie blog altijd weer super fijn om te lezen!

  Maar nu ben ik in de omstandigheden dat ik niet goed weet waar ik de dankbaarheid moet zoeken. Ik ben herstellende van een hersentumor, zeper, onverzekerd en op dit moment eigenlijk best moedeloos. Een nieuw jaar kijk ik met angst tegemoet en ik weet niet echt hoe mijn leven nu zal gaan.

  Ik wil graag participeren maar ben nu nog domweg te zwak.

  Een andere bijdrage maar dit geluid is er ook.

 11. Dank u wel, dankbaar voor de prachtige blogs die ik de afgelopen jaren heb mogen ontvangen.
  Dankbaar dat u een eyeopener bent voor velen onder ons.
  Dankbaar dat ik al levend mag leren. Dankbaar dat ik als ziel er voor gekozen heb om dienstbaar te zijn aan en voor mijn medemens. Dankbaar voor al wat leeft, groeit en bloeit.
  Namasté
  Maria

 12. Bedankt paul voor je gratis geschenk. Dat is het enige dat we kunnen doen: elkaar blijven vertellen over hoe we het geschenk van het leven hebben gekregen en daar dankbaar voor te zijn. Waar het hart van vol is, moet de mond dan wel van overlopen. Helaas is onze huidige economie gebaseerd op ontevredenheid en bestaat bij de gratie van het feit (?) dat we steeds meer moeten (?) hebben en consumeren. Ik denk dat er nog heel wat zending te bedrijven is op Nijenrode. Succes met de economie van het genoeg en tevredenheid. Ik in ieder geval ben dankbaar voor het prille kwetsbare keven dat 2015 heet…. Wie weet is dit een evhrt (ver)nieuwd jaar. Je weet maar nooit…

 13. Mooi Paul, dit gaat voor mij dit jaar een belangrijk punt worden. Dat is niet makkelijk als je deels zorgafhankelijk ben, maar ik realiseer me dat er heel veel mooie dingen om mij heen zijn. Soms heb ik er geen vertrouwen dat het ergens helemaal goed gaat komen. Laten we voor dankbaarheid gaan, wat er ook gebeurd en ik zou er bij willen voegen ook Liefde in Aktie vanuit ons zelf in alle opzichten van het leven!

 14. Mooi om op deze eerste dag van het nieuwe jaar woorden van hoop te lezen. Ik hoop dat dit meer mensen oproept om te kiezen voor een levenshouding van dankbaarheid. Voor nu ben ik in ieder geval een dankbare lezer.

 15. Lieve , wijze Paul , hopelijk zien meer mensen in dat we dankbaar moeten zijn, zéker in Nederland.
  Ik hoop dat u nog lang doorgaat met uw inspirerende columns.
  Bij deze wens ik u een heel mooi 2015 toe.

  Met stille groet,
  Gerda

 16. Ik realiseerde me dat ook voor mij ontevredenheid ook een ‘dingetje’ is. Oeps, au, niet fijn. Want aan de overkant staat het lonkend perspectief, is het gras groener, schijnt de zon vaker. Daarom dank voor deze column om dat wat we zomaar hebben, ons leven, in volle dankbaarheid te omarmen. Mijn voornemen voor 2014 : meer tevreden zijn met mezelf, mijn leven, alles en iedereen om me heen.

 17. ‘Het kerstverhaal geeft een mooi beeld van een arm gezin dat rijk is aan dankbaarheid, gevoed vanuit het hart. In zo’n gezin voelt iedereen zich thuis. Ik wens iedereen toe dat hij de dankbaarheid voor het leven vanuit zijn hart mag ervaren.’ Mooi.

  • Dank voor uw wijze woorden die wij mochten ontvangen en we hopen dat u hiermee nog heel lang door gaat .Het geeft ons inzicht en troost.

   Ik dank God voor de vele zegenlngen die ik mocht en nog zal mogen ontvangen.

   Hierbij wens ik u een gezegend 2015 toe ,
   Hoop dat er vrede in alle harten mag zijn.

   mvg,

   Lucienne

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


31 + = 33