Vrijheid van meningsuiting

37

Vrijheid is een heel belangrijke waarde. Zij is de spirituele kern van ons menselijk bestaan en manifesteert zich op verschillende niveaus van ons menselijk handelen. Op het juridische niveau komt vrijheid tot uitdrukking in de spotprenten over de islam met dodelijke rellen als gevolg.

Op het ethisch en existentieel niveau van ons bestaan is vrijheid onlosmakelijk verbonden met verantwoordelijkheid voor elkaar. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid leidt tot willekeur.

Op het gedragsniveau kan vrijheid tot willekeur leiden als men geen rekening houdt met het feit dat anderen ook vrijheid hebben om hun eigen religieuze overtuiging uit te dragen en daarbij niet bespot willen worden. Op dit niveau wordt de vrijheid van meningsuiting dan ook juridisch bepaald en begrensd. De vrijheid om het terrorisme of de kinderporno te verdedigen is verboden.

Op een dieper ethisch niveau is vrijheid een ethische waarde die de verantwoordelijkheid met zich meebrengt, deze vrijheid ook voor anderen te respecteren en niet te bespotten.

Op het diepste bestaansniveau is de verantwoordelijkheid van de vrijheid nog sterker. Vrijheid is dan gericht op het welzijn van de mens, door zowel zijn eigen leven als die van zijn medemens zinvol te maken.

Voor de islamiet is zijn geloof zinvol en God is de hoogste zingeving van zijn bestaan. Hij kan het als een doodsteek ervaren als die door spotprenten zinloos wordt gemaakt. Het christendom heeft in de geschiedenis met zijn inquisitie een soortgelijke houding gekend als het islamitisch kalifaat.

Op het ethisch en existentieel niveau van ons bestaan is vrijheid onlosmakelijk verbonden met verantwoordelijkheid voor elkaar. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid leidt tot willekeur met vaak dodelijke gevolgen. Voor vrijheid gekoppeld aan verantwoordelijkheid is training en oefening nodig en het kost tijd om zich hiervan bewust te worden. Toch is het mogelijk. Het begint kleinschalig in persoonlijke kontakten waar mensen elkaar leren kennen. Nederland is een monocultureel land en men heeft hier vaak moeite met de gedragspatronen van andere culturen. Langzaamaan ontdekt men dat ook andere culturen over een eigen rijkdom beschikken.

Nawoord:

Ik ben enige tijd uit de lucht geweest omdat ik op mijn 91e jaar even rust heb genomen om weer op krachten te komen. Ik heb nu weer genoeg energie om mijn ervaring met jullie te delen. Ik wens jullie allen veel leesplezier en inspiratie. Make the best of it and keep smiling!

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

37 REACTIES

 1. Lieve Pater Paul,
  terima kasih atas berbagi inspirasi pengalaman dan kebijaksanan hidup dari Pater. Selamat ulang tahun yang ke-91, saya ikut berbahagia sekali karena Pater masih menemani kami, menerangi jalan kami, generasi muda. Salam rindu dari Jakarta.

  Ucu

 2. Prof. P. de Blot u schrijft een inspirerende artikel over vrijheid en verantwoordelijkheid. Het is leerzaam om uw berichten te lezen. Hiervoor wil ik u hartelijk bedanken.

  Het grootste goed dat we in Nederland hebben is onze individuele vrijheid en de mogelijkheid om ons leven naar eigen keuze in te richten, met ieder zijn eigen leefwijze en religie. In Nederland lijken we met elkaar te leven maar ook naast elkaar waarbij verantwoordelijkheid voor elkaar eigenlijk minder lijkt te worden. Zoals u denk ik inderdaad dat dit negatieve gevolgen kan hebben.

  De schaduwkant van de individuele vrijheid is dat we ervan uitgaan dat ieder zichzelf wel kan redden en verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes. We zijn meer bezig met zelfverwerkelijking met vaak perfectionistische gedachten die zeggen dat iets op een bepaalde manier moet gaan en niet anders, hierdoor worden problemen van een ander en niet meer van onszelf. Misschien worden de relaties met anderen daardoor wel afstandelijker en is er minder verantwoordelijkheid voor elkaar.

  Ik geloof dat deze verantwoordelijkheid weer kan groeien als we méér met elkaar verbinden, problemen ons eigen maken en angsten voor andere religies en denkwijzen opzij zetten. We stellen ons daarbij open en kunnen we perfectionistische idealen loslaten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groei voor een verbonden samenleving.

 3. Dank u wel Paul dat u weer aanwezig bent, en af en toe hebben we tijd nodig om op te laden zodat hierna de woorden als vanzelf weer uit onze monden of uit onze handen (vroeger pennen) stromen. Ik sta volledig achter uw woorden, waar ik moeite mee heb en misschien kunt u hier ook uw visie eens op laten schijnen is het woord respect, naar elkaar toe, waarom mag er geschreeuwd worden fuck you naar de Koning en de Koningin? Is dat respect hebben? Het gaat er toch om in het leven dat wij elkaar leren erkennen en herkennen als ons zelf? Is het dan niet als je de ander uitscheld of verwenst dat je dan ook jezelf uitscheld en verwenst?
  Is men er dan niet van bewust dat vrede alleen maar komen als je jezelf respecteert, zodat je ook de ander kan respecteren. Hoe kunnen de mensen van nu bewust worden van deze Wetten dit zijn geen aardse Wetten maar Universele Wetten! Ja de wereld veranderen, begint immers bij jezelf en dan kan dit als een olievlek doorstromen! Ik kan geen respect opbrengen voor iemand die een ander verwenst en toch zal ik hier ook mee moeten leren omgaan door in mijn liefdeskracht te blijven waardoor er steeds meer Licht zal gaan schijnen naar wat nu nog donker is. Dank voor uw woorden wat mij weer inspireert om daarop te reageren. Maria

 4. Lieve Paul,

  Fijn dat je er weer bent en dat het weer beter gaat. Ja, rust op z’n tijd is van groot belang. Voor iedereen, maar zeker op jouw leeftijd. En het is je van harte gegund dat je rust neemt, ook al doet het goed om weer van je te horen. En weer wijze woorden rond dit onderwerp.

  Hartelijke groet,
  Jeannette.

 5. Beste Paul,

  Ook ik heb je gemist en was heel erg blij je ‘stem’ weer te horen. Die te horen is altijd inspirerend. Jouw woorden ‘leen’ ik als het te pas komt in gesprekken omdat je de onderwerpen telkens zo diep hebt doordacht en helder hebt verwoord. Heel hartelijk dank voor de energie die je er altijd weer in steekt. Ik wens je het aller-, allerbeste toe!

 6. Hallo LIEVE Paul en Lezers,

  Iedereen wordt in vrijheid geboren. Je bent als mens vrij, altijd al geweest. Ik bedoel daarmee dat je ZIJN, je licht, je oorsprong, je ziel in alle vrijheid mag en kan leven. Dat hoort bij de ontwikkeling van onze Aarde. Leven met die vrijheid, kun je dan ook pas, als je helemaal zuiver bent. Zuiver ben je als je vrij bent van bepaalde menselijke emoties/gedragingen die we niet meer nodig hebben, zoals bv; vooroordelen, jaloezie, egoïstische, argwaan, boos, bepaalde angsten, liegen, macht. Pas als je samenleeft met mensen die helemaal zuiver zijn, dus altijd eerlijk zijn en in alle vrijheid mogen zijn in hun denken en doen, gerespecteerd door de ander. Dan….kun je pas in alle vrijheid leven. Jou eigen vrijheid.
  Samen leven in die vrijheid, zorgt voor verbinding met elkaar, zorgt ervoor dat we op een hoger niveau kunnen gaan communiceren. Telepatisch. En telepatisch communiceren zorgt er weer voor dat vrijheid van leven een hoger level krijgt. Want telepatische communiceren heeft meer inhoud dan de woorden, die we nu gebruiken om te kunnen communiceren. Telepatische communiceren geeft woorden in een snelheid van enkelen seconden, waarin een heel verhaal zit wat nu nog 15 minuten duurt.En…in die seconden zit dan ook nog beeld en emotie.

  Ik Wens, dat de mens die dit kan, niet belemmerd wordt door zijn leef omgeving om in vrijheid te leven.

  hartelijke groeten van mij.
  Yvonne van de Wouw.

  • Geachte Mevrouw Yvonne van de Wouw een fijne reactie heeft U geschreven.
   Telepatische communiceren is dat in cursus leren?
   Graag ben ik met elk woord van U eens.
   Jadwiga.

   • Hallo Jadwiga, dank je voor je vraag.
    daar is geen cursus voor. Je kunt dit ontwikkelen als je zo leeft zoals ik het heb beschreven hierboven. je kunt al heel ver komen als je tegen jezelf en iemand anders heel eerlijk bent. bv een hartsvriendin, met die persoon kun je nu al thelepatische communiceren. probeer maar eens. gebruik bewust minder woorden en durf te voelen wat die ander bedoelt.
    veel plezier voor jou toegewenst hiermee.
    lieve groet van mij
    Yvonne

 7. Wat een eervolle en respactabele leeftijd, Paul!
  En dan alweer zo’n mooie tekst over vrijheid. Dank je wel.

  Moge je in vrijheid van gedachten nog een poos verder leven.
  Met een aandachtige en warme groet.
  Helga Helena.

 8. Goedemorgen Paul, allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wens jou weer een mooi nieuw levensjaar. Goed om te lezen dat je weer de energie hebt om mij / ons te inspireren om vraagstukken vanuit de verschillende invalshoeken te bekijken.
  Dank hiervoor.

  Met een allerhartelijkste groet,
  Petra

 9. Hoe meer vrijheid van meningsuiting mensen claimen, hoe meer verantwoordelijkheid
  ze zouden moeten dragen. Het een gaat niet zonder het ander. Vrijheid van meningsuiting lijkt echter helaas vaak hand in hand te gaan met vrijheid van verantwoordelijkheid… Mooi artikel Paul!

 10. Dag Paul , mooi dat u weer in de lucht bent ik heb uw column , wijsheid gemist U op Uw leeftijd is het goud voor onze maatschappij, maar vrijheid van meningsuiting is een groot goed, ik ben het met u eens het komt neer op respect voor elkaar want er is
  Geen vrede onder de volkeren
  zonder vrede tussen de godsdiensten
  Geen vrede tussen de godsdiensten
  zonder dialoog tussen de godsdiensten
  Geen dialoog tussen de godsdiensten
  zonder onderzoek naar de fundamenten van de godsdiensten
  Laten we hier voor Bidden.
  Hans Steltenpool.

 11. dag wijze Paul,

  Be good do good, zo simpel en zo moeilijk te leven.
  jouw woorden rijgen een ketting van liefde en verantwoordelijkheid. Dank en blij dat je weer wat nieuwe energie hebt ontvangen, wij kunnen jouw woorden goed gebruiken.

 12. Dag allemaal
  nog een lange weg voor iedereen om te gaan. Wij kunnen het allemaal bespreken maar als mensen naar macht dingen ligt vaak de wortel van kwaad en lijden. Zolang we meegaan in het ego is er een probleem naar welzijn voor zichzelf en anderen.
  Zoals Shell toelating gekregen heeft om te boren in de Noordpool met consequenties voor iedereen- hun schepen evenwel als ze geen toelating krijgen, toch komen. Neem eens een kijkje bij Avaaz.org – die probeert de daad bij het woord te voegen en zo een mooi tegenwicht te bieden. De ? is waar staan we dan? Zoals Gandhi zei: ‘je bent de verandering die je zelf wil worden – en dit vraagt anders denken en de moed om dit waar te maken. Dan is misschien die weg minder eenzaam.
  Rita

  • Hartelijk Dank U Mevrouw Rita Dedeyne, dat U over Avaaz-org. en de kwetsbaar
   Aarde op Noordpool vermeld .
   Onderwijs is nodig ANDERS NU dan vroeger.
   Greenpeace met hartstocht op televisie probeerd ook actie te voeren voor behoud van Natuur en Jongeren bewust laten worden over ” efenis”.
   Nodig is de Aarde sparen niet alle kostbare schatten als oil, in de snelle tempo verbruiken.
   website ” Inhabitat ” vermeld alle nieuwste ontwikkelingen in de Wereld door wetenschappers en technici,
   onder andere in Energie winning, er zijn eenvoudige apparatten die voor elke bewoner in stad of buiten Energie kunnen leveren, en gratis !
   en zonnepanelen en windmolens, en waterkernfusie, voor Industrie dat alles zou de behoefte aan fossiele brandstoffen afnemen.
   Avaaz-organisation en een Inspirerende organisatie die door middel van handtekeningen beoogd die grote ” machthebbers met ” geld circuits ” tot bezinning brengen en voor duurzame methoden voor Enerige winning kiezen.
   U heeft mij geinspireerd mijn handtekening zetten tegen olie winning op NoordPool.
   Hartelijk dank U nog eens.
   Jadwiga

   • LEGER Wetenschappers en Leger Wijze Personen protesteren voor de Olie Boring op Noord Pool,
    die bestuurders van SHELL die luisteren niet, die willen/ blijven Planeet Aarde -Bronnen, LEEG ROVEN, ! dat in miljoenen jaren of nog langer hebben zich gevormd
    en die eigendom zijn van ALLE Toekomstig Mensheid.
    Vandaag wij dienen die Bronnen te BEHOUDEN voor Toekomstige Generaties omdat dat mogelijk is door investeren in Duurzaam Energie als Zon, water en Wind.

    http://www.ignatianspirituality.com
    ” The Ignatian Way #7: Decision Making

    is een ” Licht aan Horizon ” voor Visie te leren, door aangeboden
    Leer traject.
    Voor alle Fijne Mensen wil ik deze Leer traject aanbevelen van de Jezu:ieten Orde,
    om doelmatig op Wereld Toneel Dialoog starten over
    noodzaak voor Mensheid en Natuur Voortbestaan en niet alle fossiele bronnen leeg roven.

 13. Geachte heer Blot,

  Graag verwijs ik naar het bijgaand document omdat eens nader te bestuderen.
  Rapport Staatscommissie Grondwet: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/11/11/rapport-staatscommissie-grondwet.html

  Wij als Vrouwen Partij zijn van mening dat er sprake is van een nieuwe tweedeling in Nederland. Dit is hoofdzakelijk te danken aan artikel 120 Grondwet. Het Artikel 120 Grondwet, gecombineerd met de versnelde invoering van de huidige kieswet uit 1989, heeft grotendeels een nieuwe vorm van apartheid in Nederland mogelijk gemaakt.

  Was u zich hiervan bewust? Met name als u het over vrijheid van meningsuiting heeft, was u ervan op de hoogte dat geen enkele burger door Art.120 Gw nog aanspraak kan maken op de grondrechten van de Grondwet? Dus ook niet de vrijheid van meningsuiting? Ook niet via de EVRM, want dat advies is namelijk niet dwingend. Enig idee wie hier de architect van is geweest?

  Door middel van artikel 120Gw kan er sinds 1910 weer gesproken worden van een gelegaliseerde juridische en fiscale uitsluiting van groepen mensen in de Nederlandse samenleving. Nederland had namelijk als laatst wereldwijd toen pas de slavenwet afgeschaft

  Als voorzitter van de Vrouwen Partij nodig ik u en de lezers van uw blog uit om met mij hierover van gedachte te wisselen.

  Mailen kan naar info@vrouwenpartij.nl

 14. Super Inspirerende Wijze Paul de Blot, Hartelijk Dank U dat U schrijft en met Uwe Wijsheid
  is onze Visie verrijkt.
  Ik ben met elke Woord van U eens.
  Citeer deel tekst van artikel van Stichting I.S.I.S.(International study-centre for Independent Search for truth): “…..” Een mening is een subjectieve, illusiore en veranderende opinie over een bepaalde gebeurtenis.”…
  “..Een mening is nooit vrijblijvend”. …” Als er absolute vrijheid was, kon geen enkele gemeenschap bestaan” ..” “..Het uiten van gedachten leidt tot gevolgen”. ” Daarom beinvloeden we elkaar. Daarom is het uiten van een gedachte niet vrijblijvend”.
  (bron: L.nr.2/april 2015,blz.60-61).

  IK ben niet eens met ” spot prenten over religieuze thema’s”!
  die spot prenten die ik heb gezien waren ” beledigend ! GENERALISEREND ! Beledigend en NIET onderwijzend.

  Twee jaar geleden heb ik ontdekt Orde van Jezuïeten Wijsheid, Spiritualiteit, Pedagogie,
  die ongeveer 500 jaar ! bestaat.
  Onderwijs met Levensfilosofie met ethische richtlijnen, deze Wijsheid van verbondenheid van: ” Religie plus Filosofie plus Wetenschap ” is een
  sterke Fundament om Jonge Mensen breed Visie leren om/en HOE ” TE LEVEN ” .

  Mijn Hartelijke pleidooi voor invoeren van Ignatiaans Pedagogie en Spiritualiteit in Alle Onderwijs van Laag tot Hoog,is omdat zal Vrede en Welzijn en Voortbestaan van Mensheid en onze Planeet Arde Inspirerend laten Evolueren.

  We leven in 21e eeuw, met gigantische veranderingen elke dag, sterke fundament om te kunnezn keuzes doen voor Jonge Mensen die ‘”keuzes kunnen zien” , dat leert Ignatiaans
  Spiritualiteit en Pedagogie.

  • Jadwiga aanvulling alstublieft voor Ignatiaans Spiritualiteit.
   ” The Newsletter of: … IgnatianSpirituality.com
   vandaag 15 mei, heeft titel: ” Decision Making, Decision Making in the Ignatian mode
   involves both the Heart and the Mïnd”……..”
   1. Iedereen is vrij en kosteloos abonneren voor deze Nieuwsbrief.
   Hartelijk dank U Jezuïeten Orde Wijze Ingewijden.

   2. ” The Heart And The MIND” ,
   in laatste decenia zijn wetenschappelijke ontdekkingen dankzij hoogwaardige instrumenten die elektromagnetische golven kunnen meten en weergeven, die hebben bewezen dat ” ONZE HEART is verbonden met deel van Onze Hersenen”.
   Dat ” verbondenheid is met o.a. NON -LOKALITEIT “.

   3. In Ignatiaan Spirituality zijn vele oefeningen om ons allemaal op ons gemaak
   met onze HEART leren/kunnen verbinden.

   4. ” Decision Making In The Ignatian Mode involves both the Heart and the mind” ,
   is Hoogwaardige stijl voor Leiderschap.
   Leiderschap niet alleen voor zogenaamd ” directeuren-managers” , wel ook voor ons
   allemaal op onze allemaal posten in die wij verantwoordelijkheid dragen in onze dagelijkse leven activiteiten.
   Van harte graag aanbevelen wil ik met enthousiasme dat dat Nieuwsbrief van
   Ignatiaans Spiritualiteit Super Inspirerend en Leerzaam is.

 15. Uw blogs miste ik. Fijn dat er weer een is die een enorme reflectieve mildheid vergt welke opnieuw tot denken aanzet maar die ik jegens terreur niet kan opbrengen . Is dan de pennespot niet een machteloze respons op wreedheid.

 16. Inderdaad, zoals anderen hierboven al schrijven, zo zaken verwoorden op deze leeftijd, verdient bewondering, geeft ook verwondering.

  Er is dus hoop voor jongeren, we hebben nog tijd om wijzer te worden.

  Hopen dat Jesse Klaver kan aantonen dat dit mogelijk is, ook op (relatief) jonge leeftijd.

  hartelijke groet,

  linie.

 17. Beste Paul,
  Fijn dat je weer hersteld bent. Net als de vorige lezers heb ook ik je gemist. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk gegeven in deze woelige tijd.
  Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen vrijheid en dat ook respecteren bij anderen is een belangrijke stap in de goede richting.
  Onder mijn vrienden tel ik uiteenlopende geloven. Wij richten ons op wat ons bindt en vermijden dingen dat ons verdeeld. Ik heb gemerkt dat wanneer de vriendschap sterker wordt de verschillen ondergeschikt raken. De TED-talk van prof Matthew Lieberman waar Alexander de Savornin Lohman naar refereert heb ik ook gezien. Zo zie je hoe zeer wij allen verbonden zijn. Laten we dat toch nooit vergeten. Daarom Paul ben ik ook zo blij dat jij – een groot voorbeeld voor heel veel mensen – met de wijsheid van 91 jaren ons dit artikel toestuurd.
  Een hartegroet van,
  Cornelis

 18. Beste Paul,

  Welkom terug en wat mooi dat je op deze respectabele leeftijd nog steeds artikelen schrijft.

  Helaas ben ik het deze keer niet met je eens.

  Zolang er religies bestaan, zijn en worden nog dagelijks talloze gruwelijk gewelddadige misdaden begaan uit naam van deze verschillende religieuze overtuigingen. Dit feit kun je niet negeren in de discussie over vrijheid van meningsuiting.

  Rekening houden met de gevoelens en overtuigingen van anderen is al lastig als die anderen zich onthouden van fysiek geweld, maar zou in dat geval het proberen waard zijn.

  Rekening houden met de gevoelens en overtuigingen van lieden die er openlijk op uit zijn iedereen die niet leeft volgens de door hen aangehangen religieuze overtuiging te vernietigen, is zelfvernietiging.

  Tegen deze barbaren is spot nog een milde reactie. Zij verdienen niet beter dan met alle middelen te worden bestreden tot zij zijn uitgeroeid.

  Mensen die anderen niet de vrijheid van leven gunnen en zich op grond van hun religie het recht aanmatigen het leven van anderen te nemen, plaatsen zichzelf buitenspel in de wereldgemeenschap van mensen. Laat staan dat wij met hun gevoelens rekening zouden moeten houden bij het uiten van onze meningen over hen.

  Lees bijvoorbeeld dit uitstekende artikel over de werkelijke bedoelingen van ISIS in The Atlantic:
  http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/what-isis-really-wants/384980/

  • Erik,

   Het kost oefening om zonder oordeel mensen te accepteren. Telkens als je denkt een eind op weg te zijn merk je bij, enig, zelfonderzoek weer dat je toch vol zit met vooroordelen. Een soort van vijanddenken is voor veel mensen nodig om zichzelf een duidelijke plaats te geven. De, dus hun, wereld overzichtelijk te houden.
   Wie bepaalt wat goed en kwaad is? Waarom leren we kijken in goed en fout?

   Zoals Paul schrijft kennen wij ook een verleden met godsdienststrijd, inquisitie. Uiteraard lijkt dit lang geleden. Vaak is onze z.g. tolerantie niks anders dan onverschilligheid, gemakzucht.

   We kunnen ook besluiten onze mening te uiten op een manier die bijdraagt aan vrijheid i.p.v. nog meer vijandigheid.

   Maar, meningsuiting is iets totaal anders dan wapenhandel, misschien moeten we ons daarin verdiepen. Als er geen wapens verzenden c.q. verkopen kan er niet geschoten worden, toch? Wat is het aandeel van de wapenhandel in onze economie? Willen we dat onder ogen zien?

   hartelijke groet, linie.

 19. Dag Paul,
  Ik ben blij dat je vol positieve energie weer een mooie column hebt geschreven over de essentie van ons leven: vrijheid in samen zijn.
  Ik heb ook geleerd van de uitspraak “wat ik krijg hoef ik niet te ontvangen” of “wat mij wordt gegeven hoef ik niet te ontvangen”. Ik mag liefdevol weigeren om daarbij bv spot bij de mens te laten blijven die het mij wilde geven.
  Een heel groot leerproces waar ik elke dag meer en meer van bewust ben.
  In jou boeken en verhalen ben ik dit vaak tegen gekomen en daarom ben je ook mijn voorbeeld.

  Hartegroet, Gonnie

 20. Dank Paul voor je altijd weer lezenswaardige blogs.
  Wij leven in een doorgeslagen maatschappij met een doorgeslagen individualiteit, gerichtheid op rechten en op materiële/financiële belangen. Het belang van sociale verbondenheid, onderlinge verantwoordelijkheid en respect komen ernstig tekort.
  Hoe belangrijk die sociale kant is toont hersenonderzoek aan. Zie de indrukwekkende TED-talk van prof Matthew Lieberman, die via hersenonderzoek aantoont dat sociale verbondenheid de allereerste levensbehoefte van de mens is en dat voeding, kleding en onderdak pas daarna komt. Zie https://www.youtube.com/watch?v=NNhk3owF7RQ

 21. Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag Paul , geniet er van.
  Hartstikke goed dat weer energie hebt gevonden om te schrijven. Ik geniet hier enorm van.
  Ik vertrouw erop nog veel wijsheid van jet mogen ontvangen.
  Alvast heel veel dank.

  Hartelijke groet,
  Ron

 22. Geachte Paul, allereerst gefeliciteerd met het behalen van deze leeftijd! Ik vind het mooi om de columns te lezen omdat er altijd respect is voor de ander.. Ook deze column is er een naar m’n hart!
  Ik geniet van de manier waarop de hedendaagse problematiek onder de loep wordt genomrn en hoe je daar vervolgens mee om zou kunnen gaan.. Ik hoop nog lang van uw schrijven te mogen geniete!
  Een liefdevolle groet, ook voor een betere wereld..
  Bella Las van Bennekom

 23. Beste Paul,

  Ik heb je inderdaad even gemist, en ben blij dat je er weer bent.
  Ook nu weer geef je een juist beeld hoe we naar soms onbegrijpelijke uitingen in de samenleving mbt de diverse religieuze overtuigingen moeten kijken. En inderdaad zouden wij als christenen moeten weten dat het kalifaat doet wat wij in de middeleeuwen de moslims hebben aangedaan.
  Hoe voorkom je dat het zover komt als wat er in de middeleeuwen is gebeurd.

 24. Beste heer Paul de Blot,

  Ten eeerste van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik wens u nog vele gezonde liefdevolle en krachtige jaren toe.
  Wat ben ik blij weer een column van u te mogen ontvangen en nog wel op uw verjaardag.
  Fijn dat u aandacht en tijd voor uzelf inplant en dat u dit met ons wilt delen.

  Dat al uw wensen uit mogen komen.

  Lieve warme groet,
  Marianne Dijs

 25. Ja, mooi…net als Mahatma Gandhi zei toen men hem vertelde over het opstellen van de mensenrechten: “Dat lijkt me een heel goed idee, maar laten we het dan eerst hebben over de plichten van de mens.”

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


68 + = 69