Ons verlangen naar vrede

10

We zitten in een diepe crisis. De premier zegt dat we in oorlog zijn. Er wordt in elk geval gevochten en de stroom van vluchtelingen houdt aan. Er is paniek en we weten geen raad. Daarnaast worden we bedreigd door luchtvervuiling en temperatuurstijging, waardoor hele woongebieden onder water komen te staan. Onze wereld is verduisterd door angst en onzekerheid, want overal kunnen er slachtoffers vallen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er met Kerstmis een wapenstilstand. Er werd één dag niet gevochten, want het was Kerstmis, de dag van de vrede. Het ging niet alleen om een dag zonder oorlogsgeweld, maar ook om die dag de vrede van innerlijke rust en diepe zingeving van ons leven te ervaren, zoals dat in het joodse begrip shalom wordt uitgedrukt. Dat is de vrede waar we naar hunkeren, naar vrede diep in ons hart zonder angst en onzekerheid. Het is het gevoel van geborgenheid, waarbij we ons thuis voelen bij vrienden en we ons veilig weten in Gods hand. Ook de niet-religieuze mens snakt naar deze ervaring.

Een kleine verrassing of een vriendelijk woord kan voor hen als vrede worden ervaren na het oorlogsgeweld dat ze hebben ondervonden.

Die innerlijke vrede wordt des te sterker ervaren na een periode van geweld. De soldaten uit de Eerste Wereldoorlog voelden die dag van vrede door het sterke contrast met de harde oorlog. De zon wordt veel meer gewaardeerd na een donkere nacht met onweer, net als gezondheid nadat we erg ziek zijn geweest. De vijandige soldaten werden op de Kerstdag voor één dag elkaars vrienden. Vriendschap ervaren we als we in vrede leven en zonder vrienden ervaren we geen vrede.

Bij ons leven nu duizenden vluchtelingen in eenzaamheid en angst, zij zijn ook slachtoffers van de oorlog. Met hen kunnen we ook de vrede als een shalom-ervaring vieren ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond. Een kleine verrassing of een vriendelijk woord kan voor hen als vrede worden ervaren na het oorlogsgeweld dat ze hebben ondervonden. Het is ontroerend de berichten te lezen over de gastvrijheid die menig vluchteling gelukkig maakt. Met weinig moeite kunnen we het leven van mensen in wanhoop zin geven.

Tot slot wil ik alle lezers de rijkdom van de vrede toewensen met de Kerstdagen en ik hoop dat jullie elkaar hiermee ook verrijken. Graag wil ik jullie ook van harte danken voor je belangstelling voor mijn boodschap. Ook mijn hartelijke dank voor jullie financiële bijdrage om dit web te vernieuwen. Ik wens jullie heel mooie Kerstdagen toe en een nog mooier 2016.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

10 REACTIES

 1. Laten wij het bundelen van het licht vergezeld gaan van de bede, dat alle regeringsleiders alleen de ware vrede, goedheid, eerlijkheid, zullen nastreven.
  En daarbij ook zullen denken aan de geschiedenis van eigen land en van de hele wereld.
  Een kleine poging tot verdraagzaamheid!, de basis van VREDE.

 2. Hartelijk Dank U Inspirerende Heer Paul de Blot,
  voor telkens Uwe Wijze Inspirerende Visie aan ons aanreiken en ons stimuleren de in ons allen aanwezige goede eigenschappen als compassie , mededogen in praktijk laten activeren.
  Hartelijk Dank U voor Uwe Inspirerende wensen voor ons allen en wij wensen U ook
  van harte alles aller Vreugdevolle toe.

  Gelukkig, is Vrede in vooruitzicht, 15 landen hebben besloten ” Vrede realiseren ” in Syrië,
  binnen kort .
  In Nederlandse kwaliteit televisie Programma waren j.l. wijze personen m/v, die pleidooi hebben uitgesproken voor intensieve betrokkenheid van Nederlandse Volk laten praktiseren. Vluchtelingen in grote getale ontmoeten, inspireren hen naar werken uitzien,
  oefenen met Nederlandse Taal, mogelijk die genen die van hun vaderland moesten vluchten van oorlogs gebied heel graag zouden willen terugkeren om hun Land in Vrede laten opbouwen. In Nederland kunnen zij extra expertise leren, vriendschappen met Nederlanders aanknopen en voor later fijne wederzijdse relatie.
  Nederland is gezegend met in “bijna ” elke woonplaats een ” buurthuis” = gebouw met mogelijkheid velen elkaar ontmoeten , voor vriendschappelijke activiteiten, samen film kunnen bekijken, voor kinderen spelen organiseren, samen maaltijden stellen en
  warme – vriendelijke ontmoetingen beleven.

 3. Dankjewel Lieve Paul voor het delen van je prachtige, verhelderende en liefdevolle inzichten! Iedere keer weer zijn ze hartverwarmend en geven de lezer een gevoel van vrede en hoop. Het is de boodschap die we zo missen van onze wereldleiders. Gelukkig hebben we allemaal de vrijheid en keuze door ‘wie’ en ‘wat’ we ons laten leiden!!

  Liefde, Licht en Vrede!!
  Monique

 4. Dank u wel Paul, voor woorden die eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn in deze tijd. Waarom alleen vrede met Kerstmis? Waarom niet altijd? Hoe lang moet een mens nog met elkaar vechten voordat zij begrijpen dat ze alleen maar tegen zichzelf vechten? Vrede begint in ons eigen hart als we daar van overtuigd zijn dan is het niet lastig om ook een ander de helpende hand toe te steken en ieder welkom te heten. Want zijn we niet allemaal een klein deel van het Gehele Grote Geheel God genaamd?
  Vrede, liefde en waarheid voor iedereen.
  Namasté
  Maria

 5. Bedankt voor deze mooie en inspirerende woorden.
  Woorden die aanzetten tot overdenking en gebed, voor een wereld waarin vrede,liefde,eerlijkheid en respect voor elkaar belangrijke zaken zijn.

 6. Beste Paul,

  Dank je wel voor je mooie en liefdevolle woorden en blik op de wereld. Je hebt me aan het denken gezet; Wat kan ik doen voor de vluchteling die ik niet persoonlijk ken? Wat kan mijn bijdrage zijn om hen ‘liefde en licht’te laten voelen. Ik ga hier invulling aangeven. Op welke manier weet ik nog niet maar ik ga het wel doen! Met een hartelijke groet, Anna

 7. Dank Paul voor je indringende woorden,
  Wellicht zoeken we diep in ons hart allemaal naar innerlijke vrede, maar velen kiezen voor de tweedeling, het conflict en daarmee voor onvrede.Ik keek naar de verkiezing van politicus van het jaar. Het werd Geert Wilders, de man die zojuist had uitgeroepen: Alle asielzoekers het land uit. Nergens wordt hierover in de pers gesproken. Onze tolerantie gaat zover, dat we intolerantie en extremisme bevorderen. Ik ben geen moraal filosoof, maar geloof dat kinderen de ideeen van jou en ook van mij al vroeg op de scholen zou moeten worden bijgebracht. Als ik mijn verhalen voorlees op scholen laat ik niet na om de kinderen voor te houden dat zij de toekomstige hoeders zijn van de vrede. Dat pesterijen niet getolereerd mogen worden, dat je niet alles kunt zeggen zonder een ander te kwetsen en dat er niets mis mee is om de pijn in het hart van de ander te voelen en zo een brug naar hem te slaan teneinde een mogelijk conflict voor te zijn of op te lossen.
  Ik wens je hele fijne feestdagen en een zo gezond mogelijk, creatief en vreedzaam jaar toe.
  Bard Bothe

 8. Beste Paul, beste mensen,

  Allereerst, wederom hartelijk dank voor jouw vredelievende boodschap. Eigenlijk lees ik die wens naar vrede in elke blog die u schrijft, nogmaals dank daarvoor.
  Ik wens jou heel veel goeds, liefde en vrede toe voor nu en voor het nieuwe jaar!
  Maar ook alle medemensen wil ik via deze weg veel goeds, liefde en vrede toewensen.
  Laten we van deze mooie Wereld een prachtige, liefdevolle planeet maken waarin iedereen in vrede en vrijheid kan leven.

  Warme hartegroet, Abraham

 9. Dank u wel meneer de Blot voor uw column Ons verlangen naar vrede.
  U verwoord wat we wensen: innerlijke vrede, dan ontstaat ook uiterlijke vrede, zo mogen wij geloven.
  Wat kunnen wij doen in deze tijd naast tastbare hulp bieden? Ik denk aan vier keer per dag ons Innerlijke/goddelijke Licht bundelen met elkaar en over de aarde laten gaan zodat harten aangeraakt kunnen worden en iets van dat Licht en de Liefde ervaren kan worden. Licht overwint immers duisternis.
  Een dergelijke oproep is ook te vinden op de website van Source of Light. Daar wordt aangegeven dat Licht bundelen wonderen kan bewerkstelligen. Ik nodig u allen uit.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


5 + 2 =