Een nieuw begin

12

Het jaar 2015 was een crisisjaar, zelfs een oorlogsjaar, waardoor de dijken het begaven en vluchtelingen in grote aantallen ons land binnen kwamen. Het leek allemaal uitzichtloos. Door de grote verdeeldheid over de aanpak van dit probleem kon er geen goede oplossing worden bereikt. Daarom denken veel mensen dat een herstel van deze diepgaande crisis niet mogelijk is. Zij vinden dat we gewoon opnieuw moeten beginnen met nieuwe waarden, niet meer met de waarden van bezit en macht, maar met de waarden van zingeving, vriendschap en samenwerking.

Ons netwerk kan blijven bestaan als we met ons allen, elk op zijn eigen wijze, blijven werken aan een zinvolle vernieuwing van ons bestaan.

Door deze grondwaarden van menselijkheid en rechtvaardigheid is er in het afgelopen jaar toch ook wel iets nieuws gebeurd. In de eerste plaats het succes van de klimaatconferentie waar men uiteindelijk tot een positief resultaat is gekomen. Een eerste stap van wereldomvattende samenwerking.

Ondanks de negatieve geluiden heb ik vooral ook genoten van berichten over opvallende gastvrijheid, die op verschillende plaatsen aan vluchtelingen werd getoond. De ontheemden werden met veel begrip en vriendschap ontvangen. Dat hebben ze in het oorlogsgeweld of door de armoede moeten missen. Het begrip en de warmte die ze in ons land hebben ontmoet was voor velen een verrassende rijkdom. Aan deze gastvrijheid van het hart kan iedereen medewerken, oud en jong, arm en rijk. Ook kinderen kunnen met de verweesde kinderen plezier maken.

Naast de angst en de onzekerheid van de crisis hebben we in 2015 ook rijke momenten met elkaar kunnen beleven. Daar kunnen we met dankbaarheid aan terugdenken. Het geeft ons voldoening als we ook met dankbaarheid afscheid kunnen nemen van 2015 om dan met nieuwe energie aan 2016 te beginnen.

De lezers van mijn artikelen op deze website wil ik bedanken voor hun belangstelling. De vele reacties hebben mij ook verrijkt. Verschillende van jullie heb ik persoonlijk kunnen ontmoeten en velen van jullie hebben door hun bijdrage ook aan de instandhouding van de website kunnen bijdragen. Daarvoor nogmaals mijn hartelijke dank. Ons netwerk kan blijven bestaan als we met ons allen, elk op zijn eigen wijze, blijven werken aan een zinvolle vernieuwing van ons bestaan. Ik wens ieder van jullie een heel mooi 2016 toe en een heel mooie toekomst.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

12 REACTIES

 1. Beste Paul,
  Allereerst een mooi en zingevend jaar toegewenst waarin je in gezondheid door kunt gaan met je waardevolle reflectie op onze samenleving. ‘k Blijf je volgen en me erdoor laten inspireren.
  Hartelijks, Ad de Regt

 2. Beste Paul,

  ik hoop dat we in 2016 verder mogen gaan op ons pad naar verlichting. Het is voor mij een beetje een eer om bij dit netwerk te mogen horen. Meegaan met de negativiteit lijkt zo’n eenvoudige keuze voor veel mensen. Ik ben dankbaar dat ik voor het positieve mag strijden,

  warme hartengroet voor ieder

 3. Waarde Paul, degenen die u dierbaar zijn en alle (mede)lezers,

  Op de eerste plaats wil ik u een gezegend 2016 toewensen. Hierbij mogen de wijze woorden en inspiraties van u, Paul, ons ook in 2016 weer aan het denken zetten. Daarnaast hoop ik van harte dat het ieder gelukt om zich niet alleen door de vele negatieve berichten te laten leiden, maar ook al het goeds dat ik kwantiteit uiteraard de negatieve gebeurtenissen verre overtreft, maar dat nu eenmaal niet via de media tot ons komt in gedachten mag houden. Naast ons geloof geeft juist al het goede ons de kracht en de moed om verder te gaan.

 4. Goede morgen Paul en anderen,

  Graag sluit ik mij aan bij alle goede wensen die al zijn uitgesproken voor 2016. Ik hoop echt van harte dat er veranderingen komen ten goede komen in dit nieuwe jaar. Een voorwaarde is dat wij zelf ook veranderen.
  Hartelijke groeten,
  John van der Hoek

 5. Lieve Paul en andere lezers,
  Dank voor uw inspirerende woorden en een gelukkig 2016 voor iedereen!
  Ik ben overtuigd dat het goede in de mens altijd zal overwinnen, hoe donker het soms ook is.
  Veel licht, wijsheid en vertrouwen voor deze wereld!!
  Hartelijke groet van Sophie

 6. Goedemorgen Paul Blot,

  Hartelijk dank voor Uw wijze woorden en hartelijk dank voor Uw goede wensen !

  Graag wil ik U ook het allerbeste toewensen voor 2016, dat U nog lang Uw wijsheden
  met ons mag delen in goede gezondheid !

  Moge het nieuwe jaar voor iedereen Saamhorigheid, Liefde en Vrede brengen !

  Hartelijke Groet,
  Carla Burer

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 34 = 40