De zinloosheid herhaalt zich

8

Op deze dag 15 augustus capituleert Japan in 1945. Dat is het einde van een zinloze oorlog met een onbeschrijfelijke ellende van miljoenen slachtoffers, doden, verminkten en gebroken gezinnen. Langzamerhand is de oorlogsverwoesting wel hersteld maar de traumatische ervaring van de oorlogsslachtoffers nog niet. Over de littekens van de oorlog die de ouderen nog ervaren wordt weinig gesproken.

De jongere generaties hebben geen oorlog gekend en begrijpen vaak niet wat oorlog voeren betekent. Niemand wil oorlog, maar toch zitten we na een halve eeuw weer in een oorlogssituatie die geen oorlog is. Op politiek niveau wordt over de situatie nagedacht en worden er wetten afgekondigd. Maar de pijn van de oorlog moet op persoonlijk niveau wel gedragen en verwerkt worden. Dan komt vaak de vraag naar de zin van ons leven. Het is toeval als je al die ellende nog overleeft.

Dan komt de joodse psychiater Viktor Frankl met een antwoord. Hij heeft het vernietigingskamp Dachau overleefd en de zinloosheid van die hel ook persoonlijk ervaren. Zijn reactie is treffend: “als al die ellende zinloos is, is ook het leven van de overlevenden die door toeval overleven zinloos. Toeval is nooit zinvol, ook niet het leven dat je door toeval overleeft.”. Het blijkt dat menigeen in het kamp de kracht van liefde en vriendschap heeft ervaren en daarmee ook de zin van het leven, hoe onmenselijk het ook verloopt.

Frankl vertelt over een collega die bij hem komt, helemaal overstuur omdat zijn vrouw overleed. Na een stilte vroeg hij: “stel je voor dat jij overleed en je vrouw alleen achter bleef. “ De man werd stil en besefte dat zij ook verschrikkelijk zou lijden. Daarop reageerde Frankl: “ dan is jouw lijden nu zinvol, want jij hebt je vrouw bespaard om zonder jou te moeten leven.”

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

8 REACTIES

 1. A.M.D.G.
  Beste Paul,

  Zou het niet kunnen zijn, dat door de struggle for life de menheid heeft verleerd
  het plantje “diepzinnig denken” zodanige zorg te geven dat het kans heeft gekregen
  uit te groeien tot onze redding?

  Ons rest nu alleen maar om vertrouwen te hebben en houden in de SCHEPPER, die op onze bede, alles weer op orde zal brengen!
  Geen FATALISME ! Maar een diep ingeworteld vertrouwen in het GOEDE !

  Gods Zegen!

  Leo Hoestlandt

 2. Beste Paul,
  Ik heb reeds ik mijn studententijd de boeken van Frankl gelezen. Mij is altijd bijgebleven dat hij een onverwoestbaar vertrouwen leek te hebben op een betere samenleving. Zingeving was het toverwoord, zo herinner ik me. Het is de mens gegeven om onder alle omstandigheden zelf zin te geven aan het leven dat hem is geschonken. Onder alle omstandigheden, zelfs in het vernietigingskamp waarin hij verbleef. Daar put ik zelf steeds hoop en vertrouwen uit.

 3. Hallo Paul,
  Door je blog wordt het me duidelijk dat 15 augustus zowel de geboortedag is van mijn moeder en de dag van Maria Hemelvaart en de dag van het einde van de tweede Wereldoorlog. Bijzonder.
  Het collectieve bewustzijn draagt nog de ongevoelde, nog niet geïntegreerde pijn van oorlogen. Recentelijk ontdekte ik Thomas Buehl, hij werkt met het collectieve bewustzijn van het Duitse en Joodse volk betreffende de concentratiekampen. Ik moest aan Viktor Frankl en jou denken Paul, het raakte me erg. Ik kan me niet voorstellen wat jij allemaal hebt meegemaakt in het Jappenkamp. Ik zag/voelde voor mezelf afgelopen dagen wel ineens een connectie met het collectieve bewustzijn rondom misstanden in de Nederlandse koloniën…
  Een gedenkwaardige dag. Vorig jaar vierden we mijn moeders 90ste en tevens laatste verjaardag. Ik ga vandaag naar mijn tante, mede om over het verleden te praten zolang ze er nog is. Mijn hart gaat uit naar alle onzichtbare, stille en onverwoordde pijn van ons allen. Laten we gehelen wat mogelijk is door ons innerlijke zelf zichtbaar te maken en tegelijkertijd luisterende oren en ziende ogen te bieden. Deze reactie van mijn kant is bedoeld als zodanig. Ik ben op de bevrijdingsdag van Eindhoven geboren, 18 september en ben, niet vreemd misschien, geinteresseerd in hoe innerlijke vrede uit te nodigen om uiterlijke vrede te vergroten. Als daar een collectieve actie voor nodig is, nodig me uit zou ik zeggen. Thomas Buehl organiseert 2 dinsdagavonden per maand een wereldomvattende meditatie, ik ga dinsdag voor het eerst meedoen (voor info zie http://www.thomasbuehl.com). Mogelijk is zijn uitnodiging via mij enigszins helend.
  Ik zend je een omarmende groet op deze pijnlijk prachtige dag. Ik ga een kaarsje aansteken in de Mariakapel voor jou Paul en voor mijn moeder en tantes en iedereen die wat extra licht kan gebruiken. Wij allemaal dus. Hartegroet, Marielle

 4. Beste Paul,

  Hoe waar is je verhaal en hoezeer hoop ik dat wat we in eerste instantie als zinloos waarnemen en ervaren, vervolgens de stap (durven te) zetten om ‘ zin vol ‘ verder te kunnen leven en te acteren daar waar o.a. ook ik en de anderen waarde kunnen blijven evoegen.

  IK heb zelf na 11 operaties tgv een eerste mislukte knie operatie weer de moed gevat om in deze zinloosheid, waarin de medische wereld zich verschuilt als er zaken mis gaan, zelf de zinvolheid van deze ervaring om te zetten in het zetten van constructieve stappen.
  Ik begeleid nu mensen die vanuit een dergelijke ervaring zelf de regie weer nemen en de zinvolheid van het leven weer durven te nemen.

  Dank voor je inspiratie, Roos

 5. Op zich heeft het leven geen zin, maar je kunt er zin aan geven door bewustwording hiervan en door je medemens bij te staan in moeilijke tijden. Die, de moeilijke tijden en oorlogen, zijn er altijd geweest en zullen altijd blijven.
  Ik ben het met Maria eens dat alléén Liefde ons kan “redden”.
  Dank je wel Paul voor deze mooie column.

 6. Goedemorgen Paul, een mooie tekst die absoluut zinvol is. Niets in ons leven is zinloos, als men maar de diepere betekenis er achter wil gaan zien. En de diepere betekenis er van is dat men bewust gaat worden dat er maar een religie is en dat is de religie van LIEFDE!
  Maria

 7. Beste Paul.
  Niets is zinloos daar ben ik ook van overtuigd. Vanuit de chaos zal uiteindelijk rust ontstaan. Velen zijn daar mee bezig.dit wordt ook via mijn channelingen verteld.
  Ik ben transmedium en ik krijg ook mijn portie ellende over mij heen niets wordt mij bespaard. Ik ben mij er allang van bewust dat alles wat je mee maakt een doel heeft en zie ook wat voor doel. Als men zo kan denken leefd het een stuk gemakkelijker

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


11 + = 12