De chaos op zijn dieptepunt en toch is er samenhang

15

De media tonen ons de ergste gevolgen van het oorlogsgeweld. De hel van Syrië waar de grote mogendheden elkaar bestrijden, de wanhopige situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland, de duizenden drenkelingen die de dood vinden in zee, de terreur in Afrika. Door dat oorlogsgeweld zijn er in Nederland veel kinderen zonder ouders met een uitzichtloze toekomst, waar de politiek geen raad mee weet. Voeg daarbij het aantal zelfdodingen dat in ons land onheilspellend toeneemt en het lijkt alsof het leven ons geen houvast meer biedt.

Innerlijke gastvrijheid leeft in ieder mens als iets goddelijks en kan in elke ontmoeting gestalte krijgen en houvast geven.

Gelukkig is de zinloosheid van ons bestaan slechts de buitenkant van ons leven, want in het diepst van ons hart is elk individu gericht op samenhang met alles wat bestaat. Dat is de kern van de ecologische spiritualiteit, waarin de natuur onze leermeester is. Dat is de zin van ons leven. In de natuur is alles gericht op samenhang. Alles heeft met alles te maken. Ieder individu vormt een onderdeel van een wereldomvattend ecologisch netwerk.

Het is door de kracht van deze innerlijke samenhang van ons bestaan dat er in Amsterdam een demonstratie van acht kilometer lang plaatsvond, de Ieder1-parade , een hoopvol contrast met de onmenselijke wereldsituatie. Het was een grootse demonstratie zonder incidenten.

Tienduizend mensen uit heel Nederland toonden hun behoefte aan samenhang tussen jong en oud, tussen man en vrouw, tussen culturen en rassen. Die innerlijke gastvrijheid voor elkaar krijgt gestalte in de demonstratie als een verlangen om samen te werken zonder enige discriminatie. Ze willen samen de diversiteit vieren want verschillen maken ons sterker. Deze innerlijke gastvrijheid leeft in ieder mens als iets goddelijks en kan in elke ontmoeting gestalte krijgen en houvast geven.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

15 REACTIES

 1. Lieve mensen, herkenbaar wat Paul schrijft. Wij komen zelf ook in actie en hebben ons ontfermd over een Gambiaanse homo-student die met de dood bedreigd wordt om wie hij is. Hij wil medicijnen gaan studeren. Na veel gepraat over en weer hebben we een plan bedacht. We laten hem naar Frankrijk – waar we wonen – komen en na enige tijd vraagt hij hier dan asiel aan. Hij blijft bij ons wonen – we adopteren hem als het ware. Kon het anders? NEEN, de president van Gambia heeft eigenhandig al enkele homo’s onthoofd als voorbeeld voor anderen.
  En dan gebeurt er dit: een vriend van ons stuurt de documentaire over mensensmokkelaars vanuit Gambia, Niger richting Tunesië en vraagt ons: “Zouden jullie het wel moeten willen, misschien is hij ook gewoon een gelukszoeker?”
  Ons hart huilde bij zoveel onbegrip. Wanneer je nog nooit rondom je identiteit bent veroordeeld (wij zijn beiden homo en leven al 42 jaar samen) kun je je niet inleven wat angst met je doet. Angst om verraden te worden, angst om gedood of gevangen gezet te worden.
  Wij geloven in onze actie en hebben inmiddels 815 euro op de speciale rekening voor hem. We hebben 3000 nodig zodat hij op een toeristenvisum naar ons kan komen. Inmiddels heeft zich een advocaat gemeld die gratis hem wil bijstaan zodat hij aan zijn toekomst kan gaan werken.
  Ik ben Paul de Blot elke keer dankbaar voor zijn oprechte en kritische beschouwingen: hij bemoedigt mij daar waar mijn vrienden me ontmoedigen.
  BRAVO PAUL, dank je wel.
  Een warme hartegroet,
  Loek Knippels
  zie ook: facebook Loek Knippels rondom deze actie.

 2. Mijn reactie komt uit Kara Tepe, vluchtelingendorp op Lesbos. Er wonen bijna 1.000 mensen. Ze worden met respect behandeld maar zijn volledig afhankelijk. Op 8 km is het kamp Moria. Daar verblijven bijna 4.500 vluchtelingen terwijl er plek is voor 2000. Deze mensen worden niet met respect behandeld en krijgen van alle andere basisbehoeften onvoldoende.
  Gister was hier een demonstratie van de Gouden Dageraad die mensen oproept tot haat en vluchtelingen fysiek aanvalt.

  Eerst opgejaagd door is, gebombardeerd door Assad, gevlucht naar Turkije, leeggeroofd en na een traumatische boottocht nu uitzichtloos opgesloten.
  Spirit, hoop, vertrouwen in een toekomst……allemaal echt heel moeilijk. Alleen de warmte en liefde die alle vrijwilligers geven, is een klein vlammetje.

  Kijk voor mijn ervaringen op http://www.autonomica/lesbos/dagboek

 3. Dag Paul,
  Ik wil je graag deelgenoot maken van mijn waardering voor je artikelen, echter wil ik ook met je delen, dat de aandacht die je vestigt op misstanden en problemen, de neiging hebben, het mooie alledaagse, het leven zoals we dat zo graag beleven, in de schaduw zet, als zou het er niet zijn!?

  Ik heb gewandeld deze week in het Lage Bergsche bos in Rottterdam… en ik kwam alleen mensen tegen die ik heb gegroet en die mij ook groetten, met een vriendelijk gezicht. Ik heb in het Zoelense bos gewandeld, met exact dezelfde ervaringen. Ik was in Amsterdam, Tiel, Schijndel, Utrecht… en heb genoten van onze samenleving, zonder dat er iets speciaals was georganiseerd. Ik ben gisteravond uitgenodigd voor het bijwonen van een concert van Tommy Emanuel, een waarlijk Australisch gitaarvirtuoos… met een kleine 1350 mensen in één zaal, zonder dat er ook maar iets verkeerds gebeurd… en dat geburd elke avond in elk zichzelf respecterende stad… WAT GAAT HET OOK GOED MET ONS ALLEMAAL!

  In naar ik schat 95% van de gevallen gaat het heel erg goed in Nederland, als we het hebben over de manier waarop we samen leven en met elkaar om gaan… wat jammer, wat heel erg jammer, dat de media hier geen aandacht voor heeft… en ook Paul, dat jij hier geen aandacht voor hebt. Is het geen natuurwet, dat alles wat je aandacht geeft groter wordt? Mag ik dan de vrijheid nemen, om aandacht, bewuste aandacht te vragen voor alles wat er in ons land goed gaat en hier dankbaarheid voor te vragen?

  • Het is maar net hoe iemands perceptie gericht is. Wil men alleen het mooie en optimistische opmerken dan ziet men alleen de positieve en leuke dingen. Verlegd men het zwaartepunt naar de mindere dingen dan ziet men alles donker en pessimistisch. Bericht de media echter nooit over misstanden in de wereld dan bestaat de ellende in wereld ook nergens. Ook in dorpjes in Nederland waar de media niet zo’n dikke vinger in de pap heeft en zeker bij de oudere generatie bestaat er alleen pais en vree. Immers, wat niet weet wat niet deert, maar ook wat men niet WIL weten dat zal men ook niet deren want het is soms ook heerlijk om de kop in het zand te steken en kiekeboe te spelen. Sommige dingen gaan onze draagkracht te boven en kan men beter genieten van de goede momenten. Die zijn er gelukkig ook.

 4. Dank u voor uw artikel.
  Fantastisch inderdaad, dat er zoveel mensen hun behoefte aan verbinding met elkaar kenbaar maakten in Amsterdam, afgelopen zondag. Het raakte me dat zovelen de moeite hadden genomen om naar Amsterdam af te reizen.
  Mijn oproep is: Laten we het niet bij deze prachtige zondag houden. Laten we met elkaar in een open, waarderend gesprek blijven. Bijvoorbeeld in de Week van de Dialoog, die van 4 t/m 13 november in ongeveer 100 gemeenten in Nederland wordt gehouden. Dialogen waarin mensen in een prettige omgeving met elkaar kennismaken, ervaringen delen, dromen en actiestappen formuleren over een thema. Er is altijd een in de methodiek getrainde gespreksbegeleider bij. De dialoog creëert begrip, tolerantie, nieuwe verbindingen, magische momenten, veiligheid en ruimte. Op http://www.nederlandindialoog.nl staat een overzicht van de deelnemende gemeenten/ regio’s. Duizenden mensen doen al mee, en het zijn er wat ons betreft nooit genoeg!
  Nogmaals dank!

 5. Dank voor uw wijze woorden. Natuur is ook mijn leermeester, het diepere weten, en daar put ik altijd kracht uit, wat er ook gebeurt. Conflicten: het gevolg van onbegrip, disrespect, machtwellust, geldzucht. Zolang er mensen geboren worden die hun diepere zijn en samenhang niet herkennen of erkennen, zullen er brandhaarden zijn. Misschien toch een pleidooi door de wereldleiders om de groei van de wereldbevolking eens te gaan temperen?

 6. Persoonlijk put ik ook altijd hoop uit de vele sociale acties die mensen in hun directe omgeving opzetten zoals de Kledingbank in Nijmegen die voor de vluchtelingen op Heumensoord afgelopen jaar meer dan 4000 kledingpakket konden maken omdat er zoveel Nijmegenaren met compassie bijdroegen aan het lenigen van nood. Laten we vooral als burgers in beweging komen en doen wat in ons vermogen ligt! Er zijn zoveel grote en kleine kiemcellen van sociale spiritualiteit die ons moed kunnen geven, tegen de stroom van de ellende in de wereld in.

 7. Onze wereld heeft al grotere brandhaarden gekend….ja, dus?

  Het komt omdat wij denken in contrasten. Tegenstellingen. Zodat de ander zich superieur kan voelen.

  Praten over ‘dat’ is zinloos. Een dwaaltocht.
  Praten over ‘dit’ is waardevol. Een zoektocht.

  En over de oorlogen…..

  Die worden gemaakt!
  En om aan te tonen hoe wij gebrainwashed zijn het volgende voorbeeld.

  Je moet vechten om vrede….het komt niet zomaar.

  FOUT! Vrede is vanzelfsprekend. Oorlog niet.
  Maar voordat we dat snappen is de vierde al geweest!

  • Het dualisme van de natuur of het leven is vertaald naar tegenstellingen, verschillen.

   Een mens wordt nooit verschillend geboren. Het is altijd hetzelfde. Een mens. Dát is het ras.
   De mens onderscheidt zichzelf door een dualistisch iets. Dualistisch is bijna zoiets als 1+1=3. We snappen dat het niet kan, maar begrijpen doen we het wel. Of andersom?

   Verschillend is onderscheidend. Dat is iets anders, het pakt enkel anders uit.
   Onderscheidend is verschillend.

   Maar nooit afgescheiden van het ge_schiedde. Of ge_scheidene. Nooit.

   Je bent altijd.
   Al geweest en gewezen.

   Om te zijn en er dus altijd(eeuwig) te zijn hoef je maar één dingetje te worden, wezen en je was het al(tijd) AL.

   Just Be Born to live. Just the B(ee)!

   • A Bee who knows…is A (Q)B. A cuby. Kubus. Een vrouwelijke C. Becomes Queen(bee).
    Een darretje die zichzelf kent een Koning….maar die stelt niets voor.

    Mannen hebben ontelbare zaadjes. Er zijn maar weinig eitjes.

    Wat wordt een man…..de vader van de koning of de koningin? Een zoon of dochter.
    Maar wat is de zoon waard? Koning?
    Dochter…Koningin?

    Of een prins of prinses?

    Alles is hetzlefde…..maar anders.

    1+1=3.

 8. Uiteindelijk zorgt de natuurljk altijd voor balans, hoe uitzichtloos de mens het soms doet lijken.
  De wereld heeft al grotere brandhaarden gekend in onze nabije geschiedenis en is er beter uitgekomen.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


68 + = 75