Leiding geven vanuit onze innerlijke kracht

14

Tijdens de rassenstrijd in Zuid-Afrika werd Mandela een gevaarlijke opstandeling en terrorist genoemd. Hij werd gearresteerd en kreeg levenslange gevangenisstraf. Nadat hij meer dan 20 jaar gevangen had gezeten werd hij president en hij ontwikkelde zich tot een eerste klas leider. Wat was zijn kracht?

Hij beleefde zijn gevangenschap als een hel. Telkens als een cipier hem het eten toesmeet met scheldwoorden als “hier heb je vreten!”, deed het hem telkens weer pijn. Hij zag hoe lotgenoten in opstand kwamen en dood geknuppeld werden. Hij beleefde de pijnlijkste vernederingen die hij nooit heeft vergeten.

Als leider probeerde hij zoveel mogelijk mensen dat gevoel van vreugde en dankbaarheid te laten ervaren.

Daarnaast waren er ook momenten van diepe vreugde. Hij herinnerde zich dat een cipier hem enkele keren een extraatje gaf met de vriendelijke woorden: “ik heb wat extra’s voor je “. Dan ervoer hij een gevoel van diepe dankbaarheid en geluk. Een lotgenoot gaf hem zijn portie omdat hij niet meer kon eten. Een dergelijk liefdevol gebaar van een celgenoot vergat hij ook nooit.

In die onmenselijke toestand deed hij de belangrijke ontdekking dat er gebeurtenissen waren die hem pijn deden, maar ook situaties, die hem een diep gevoel van vreugde en dankbaarheid gaven. Als leider probeerde hij zoveel mogelijk mensen dat gevoel van vreugde en dankbaarheid te laten ervaren.

Toen hij president was paste hij deze leerervaring van zijn innerlijke leiderschap toe met zijn verzoeningspolitiek. Die sloot aan op de Afrikaanse Ubuntu-cultuur die uitgaat van het WIJ. Hij probeerde hiermee het door de rassenstrijd verscheurde Zuid-Afrika tot een samenhang te brengen. Bij zijn dood kwamen 53 regeringsleiders hem hun waardering betuigen voor zijn menselijk beleid.

Deze leerschool van Mandela in de gevangeniscel is vooral in moeilijke momenten van het leven bewust te ervaren. Zijn leerschool voor innerlijk leiderschap komt in de kern neer op : “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.”

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

14 REACTIES

 1. Het artikel raakt me, niet nieuw wel waardevol. Voor mij een aanmoediging om juist nu vanuit mijn hart te leven, dicht bij mezelf te blijven en vooral te vertrouwen, niet vanuit naïviteit, maar vanuit mijn kern die graag energie geeft aan mijn en ieders positieve kwaliteiten. Net als Nelson Mandela wil ik graag leven vanuit vreugde en dankbaarheid. Ik ben onderweg….

 2. Dag Paul,

  Van harte proficiat met je hartverwarmende artikel in deze turbulente tijden…
  Net klaar met een boek over ‘Tijdloos Leiderschap’ en daarin wordt Mandela als inspirerend voorbeeld voor ons allen uiteraard ook vermeld…;-)
  Hartelijke groeten,

  Paul Meert

 3. Hoi Paul nice meeting you on line again
  Je leiden met je Ziel en boven je uit kunnen stijgen en alle belangen in de communicatie van jou en je medemens cq medemensen uit compassie en verzoening kunne bekijken .Als jij slecht behandeld wordt ,wil dat niet zeggen oog om oog tand om tand ,aktie geeft weer reactie Vergeef je tegen partij zijn slechte houding en gedrag en door een verzoenende houding aan te meten ,dwing bij de andere partij respect af De eerste in de geschiedenis ,die kwam met het gezegde” Wat U niet wilt ,dat U geschiedt,doe dat ook en ander niet” ,was Lao Tse 600 v Chr
  Dank voor je aandacht Paul and have a nice day en alvast een gelukkig 2017
  Theodore jc

 4. Geachte heer Paul,
  Wat n mooi en treffend artikel.
  De inauguratiespeech van Mandela heb ik zelf maanden als Screensaver op mijn pc staan.
  Onze grootste angst is niet dat we onbetekenend en klein zijn……
  Onze grootste angst is da we onmetelijk groots zijn…
  Deze bijzondere man is ook voor mij persoonlijk een belangrijk voorbeeld om elk moment ervoor te kiezen vanuit compassie mezelf en de ander te bezien en ook van hieruit te handelen.
  Dankjewel voor het delen van uw wijsheid en inzichten en voor het plavuizen van de weg voor spiritualiteit in de business wereld!
  U bunt u ?
  Baie dankie,
  Nathalie Slabbekoorn
  Roosendaal.

  • Net als Nathalie Slabbekoorn wil ik je ook bedanken voor je wijze inzichten in business spiritualiteit. En je artikel heeft mij weer geholpen met mij bewust te zijn van hoe belangrijk de zachte kant van de mens is. Als leiders zullen we vele mensen moeten begeleiden en ondersteunen in het ervaren van hun pijn. Dit lijkt zo tegenstrijdig tov de wens om materieel te groeien en in weelde te consumeren.

   bedankt voor het verbinden van harten Paul,
   Frans Beskers

 5. Ik heb vooral de laatste tijd het sterke gevoel gesteund te worden door positieve krachten. En als ik tracht te beseffen wie of wat die krachten zijn kom ik daar niet uit. Wel moet ik dan denken aan Mandela en onze jonge Malala. En wat krijg je dan aan een contrast met bv. Trump. Hij wordt onmiddellijk iemand die er eigenlijk niet toe doet.
  Overigens: bedankt voor je woorden.

 6. Dank je wel Paul,
  Heel mooi.
  Naar mijn idee als psycholoog zijn wij allen op zoek naar onze innerlijke Mandela, onze innerlijk mandala van ons unieke levensexpressie in zijn universele volheidspotentieel. Elk zandkorreltje in een zandmandala is belangrijk en vormt samen met de andere korreltjes een Eenheid, een Gestalt. De zandkorreltjes zijn ervaringen die ons kleuren en creëren samen contrasten en een prachtige compositie. Het is levenskunst om de gouden momenten te combineren met schrijnend rood, heftig blauw, helder wit, saai grijs, vlammend geel, helend turkoois, etc.. Een levensdans van kleuren. Dank je voor jouw bijzondere dans Paul,
  Marielle

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


20 + = 30