Nieuwjaar, de dag van de gemeenschap

15

Nieuwjaar is de dag van de Gemeenschap. De verdeeldheid is in de wereld en ook in Nederland sterk toegenomen. Het nieuwe jaar biedt mogelijkheden om de stand van zaken te inventariseren en na te gaan hoe we de samenhang weer tot stand kunnen brengen.

Ons Nieuwjaar op 1 januari is een christelijke viering. In andere culturen en religies wordt het nieuwe jaar op een andere manier gevierd. Voor de christenen begint het nieuwe jaar met de besnijdenis van Jezus. Op die dag krijgt het kind een naam en daarmee ook zijn identiteit in de gemeenschap. Het is een feest van de verbondenheid met de gemeenschap. Het nieuwjaarsfeest is de viering van de Dag van de Gemeenschap.

Ons leven voltrekt zich altijd als een relatie die gemeenschapsvormend is.

Een kleinschalig begin is het meest effectief om de verzwakte gemeenschapservaring weer tot leven te brengen. De Franse filosoof Levinas geeft ons hiervoor een mooi filosofisch uitgangspunt: in de ogen van de ander herken ik mijzelf in mijn verantwoordelijkheid voor de ander. Het gaat om onze verantwoordelijkheid voor elkaar die enkel tot stand komt door de ontmoeting.

De gemeenschap wordt gedragen door de ontmoeting van mensen die elkaar in de ogen kijken. Elektronische communicatie, ook in familieverband en tussen geliefden blijft beperkt tot verbale communicatie en komt niet tot een diepere ontmoeting vanuit het hart.

De filosoof Martin Buber werkt hetzelfde onderwerp uit vanuit zijn visie dat IK niet bestaat zonder het JIJ. Ons leven voltrekt zich altijd als een relatie die gemeenschapsvormend is. De Kerstboom is daar een mooi symbool van om samen te genieten van het samenzijn in gemeenschap.

Ik wens jullie een heel mooi nieuw jaar toe. Jammer dat ik jullie niet persoonlijk kan ontmoeten. Heel veel geluk en veel plezier in 2017.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

15 REACTIES

 1. Dag Paul,

  Ik wens je een waardevol, verbindend en licht 2017. Dank voor jouw mooie en ware woorden, ik mis steeds meer de ontmoeting vanuit het hart in een steeds digitaler wordende wereld.

  Hartelijke groet, Vanessa Viva Koomen

 2. Lieve Paul,

  Ook voor jou een mooi, liefdevol en gezegend 2017!
  Sinds enkele maanden volg ik weer je colleges op Nijenrode, wat ben ik hier blij mee!
  Je verhalen/colleges brengen mij dichter bij mijn hart, bij Jezus , dichter bij mensen om me heen.
  Met veel energie bereid ik mij nu voor op mijn nieuwjaarsconcertje op zondag 22 januari in Utrecht.
  Mocht je in de mogelijkheid zijn om hierbij te zijn, wees welkom.

  Groet Willy Nap
  Vivalavoce.nl > agenda.

  Tot maandag 9 januari 🙂

 3. Beste Paul,
  Dank voor je wijze en inspirerende uitspraken in het afgelopen jaar. Ik wens jou ook een mooi 2017 en hoop dat we met z’n allen in dit komende jaar tot nog meer verdieping en verbroedering / verzustering mogen komen. Alle goeds.
  John Schapendonk

 4. Waarde Paul en alle anderen die dit lezen,
  Na een in alle opzichten Gezegend Nieuwjaar te hebben toegewenst, spreek ik graag de hoop uit dat er in 2017 wat meer gemeenschap en wat minder individualiteit mag ontstaan. Het zou inderdaad mooi zijn wanneer we weer wat meer geïnteresseerd zouden zijn in de ander, in onze medemens.
  Hartelijke groet,
  Paul Stoele

 5. Beste Paul, ik wil je bedanken voor een leerzaam, intrigrerend, filosofisch en spiritueel 2016. Jou artikelen hebben mij “gedwongen” mijn ideeën, gedachtes en aannames te relativeren en in mijn eigen wijsheid te plaatsen zodat ik er iets positiefs mee kon doen binnen mijn werkzaamheden waar mogelijk.

  Ik wens je een mooi, positief en interactief 2017 toe.

 6. Hartelijk Dank voor deze kleine overweging op Zondag , de eerste dag van het nieuwe jaar 2017 –: Dat we ondanks terrorisme en Geweld , Geloof mogen blijven houden in de kracht van ontmoeting van persoon tot persoon en Delen van wat ons overkomt — Alle goeds voor u in het komende jaar.

 7. Dank Paul voor het naar boven halen van deze betekenis. En ja voor velen is dat een onbestemd gemeenschappelijk gevoel, als een vibe op een party dat we hier samen doorgaan in het komend jaar van dit leven. De westerse Levinas en Buber zitten eigenlijk in hetzelfde spoor als het Afrikaans ubuntu. Een mooi en enegiegevend ritueel dat goed is om steeds weer te vieren. Opdat wij niet vergeten dat ik ben in jij.
  Jij en allen hier een gelukkig en gezond Nieuw Jaar 2017 gewenst!

 8. Beste Paul,
  Van mijn kant ook voor Uzelf de beste wensen – in alle opzichten -voor het Nieuwe Jaar 2017!
  Vooral ook dank voor het mooie artikel! Inderdaad, ontmoeting en dialoog, moeten het begin zijn van een vredevolle
  gemeenschap! Echter, even belangrijk is ons vertrouwen in de toekomst. De wapenspreuk van de befaamde bisschop
  van Batavia/Jakarta, Mgr. P.J. Willekens, S.J. luidde destijds: “Scio Cui Credidi!”
  Laten we nooit de hoop verliezen en blijven vertrouwen dat God alles ten goede keert!

 9. Heel erg bedankt Paul . Ik ben weliswaar nog niet besneden maar ik vind het toch een goede gedachte dat het nieuwe jaar weer begint met een heilvol woord. Een gezegend 2017
  Erg bedankt voor je tekst

  Vriendelijke groeten
  Folkert Johannes.

 10. Beste Paul, Jij ook een heel goed jaar toegewenst en dank voor je mooie overwegingen.

  In deze tijd, waarin populisme de overhand gekregen lijkt te hebben, zouden we inderdaad allemaal eens stil moeten staan dat “ik” niet zonder “jij” kan bestaan. Of dit nu op privé, zakelijk of politiek niveau is maakt daarbij niet uit. Interessant om daarbij na te denken hoe je nu door je “ik” slechts een klein beetje aan te passen door “jij” ineens anders zult worden gezien en benaderd.

  Zou wel eens nog betere situaties prive, meer business en klanten zakelijk of betere politieke verhoudingen tussen landen kunnen opleveren…

  Wellicht spreken we elkaar nog op Nyenrode.

  Gr. Erik Versteeg

 11. Lieve Paul, bedankt voor je mooie zienswijze . We zijn tot elkaar veroordeeld op deze wereld dus ontmoet en hou van de mens. Zie jezelf in de ander met al zijn/haar mogelijkheden en moeilijkheden. Moge er vrede zijn in jezelf en op de wereld.
  Alle goeds voor de toekomst gewenst.

  Stiltespinster

 12. Lieve Paul, dank weer voor je wijze woorden. Mooi hoe je elke keer weer in een kort stukje tekst de spijker op de kop weet te slaan!
  Jij ook veel geluk en voldoening in het nieuwe jaar toegewenst!

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


3 + 2 =