Plezier schept energie – angst werkt verlammend

15

Wie de media volgt kan niet veel vertrouwen hebben in de toekomst. Oorlog en geweld worden steeds dreigender, armoede neemt toe en de politieke vooruitzichten worden steeds minder voorspelbaar. De vluchtelingen vormen een groot probleem en de religieuze spanningen zijn vaak angstwekkend. Deze factoren werken verlammend op nieuwe initiatieven.

Toch gebeuren er ook veel goede en mooie dingen, vaak kleinschalig en onopvallend. Die vinden we niet in de media, want het is geen nieuws. Het zijn vaak heel ontroerende verhalen van diepe menselijkheid en zorg, waar je stil van wordt en die je energie geven.

“Het gaat erom het leven plezierig te maken voor elkaar. Daar zijn vooral kinderen gevoelig voor, want plezier hebben in het leven is voor een kind de belangrijkste spirituele kracht om te overleven.”

Dat liefdevolle werk doen allerlei mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. Grootschalige zorg vervalt gemakkelijk in abstracties die niet werkbaar zijn, maar persoonlijke aandacht is voor iedereen weggelegd. Onderwijskrachten die met liefde hulpeloze kinderen verzorgen, kinderen die gehandicapte kinderen helpen, gezinnen die een vluchteling op sleeptouw nemen, vrijwilligers die zich inzetten voor voedselpakketten.

Angst werkt verlammend maar plezier schept energie. Het gaat erom het leven plezierig te maken voor elkaar. Daar zijn vooral kinderen gevoelig voor, want plezier hebben in het leven is voor een kind de belangrijkste spirituele kracht om te overleven.

Kinderen die door vechtscheidingen, als vluchtelingen of door terreur mensonvriendelijke opgroeien, hebben geen plezier meer in het leven en raken gemakkelijk getraumatiseerd. Ze ontwikkelen haatdragende karakters en kunnen zelfs terroristen worden.

Iedereen is in staat om een kind plezier te geven. Dat is de rijkste spirituele ervaring waar iedereen, ongeacht diens religieuze achtergrond, aan kan bijdragen. Kinderen die plezier hebben in hun leven vormen de rijkdom van onze toekomst.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

15 REACTIES

 1. Kinderen kunnen niet alleen maar plezier hebben..ze moeten vooral langzaam klaargestoomd worden voor het leven van een volwassene anno nu..natuuelijk aangepast aan hun leeftijd en belevingswereld ze alleen maar de leuke kanten laten zien is bedrog en zal ze niet weerbaar genoeg maken. Dat ligt een beetje in de lijn van de ‘positiviteitsgoeroes’ wiens ideeen de westerse wereld heeft overgenomen.maw:alleen 1 kant van de aardse realiteit willen zien omdat de andere ongemakkelijk voelt.ik denk dat plezier van het geootste belang is voor ieder mens maar werkwlijk plezier is vooral alles accepteren wat ia..leuk of niet leuk en daar je les uitalen terwijl je vrolijk doorgaat met waar je je fijn vij voelt. Kinderen snappen zoveel meer dan wij denken !

 2. Laten de verantwoordelijke personen. die makers zijn van toneel, film, TV-programma’s beginnen om niet aan de
  opbrengsten daarvan te denken, maar aan de impact op de jeugd! Willen we de wereld verbeteren, laten wij dan
  beginnen met de jeugd een goede en veilige toekomst te geven!
  De uitzendingen van de laatste tijden duiden helaas op het tegenover gestelde!
  Laten wij het beste ervan hopen!
  Leo Hoestlandt

  • Beste Bari,

   De informatie die u zoekt staat bij de copyright informatie.
   https://pauldeblot.nl/copyright/

   Alle artikels van Paul de Blot van dit weblog https://www.pauldeblot.nl, mogen zonder voorafgaande toestemming integraal, zonder inhoudelijke aanpassingen, worden gepubliceerd op het internet, mits wordt voldaan aan de voorwaarde van duidelijke vermelding van de auteur Paul de Blot, en een directe hyperlink naar het betreffende artikel op het weblog van Paul de Blot, of bij offline media onder vermelding van de bron: https://www.pauldeblot.nl

   Wij hebben u ook een persoonlijke email gestuurd betreffende uw specifieke vraag over vertalingen. Dank voor uw belangstelling.

   Met vriendelijke groet,
   Team pauldeblot.nl

 3. Beste Paul, ik ben het met u eens dat media heel veel angst creëert bij zowel ouderen van dagen en eveneens jeugd waardoor onnodig veel misstanden ontstaan. We bevinden ons in een sneltrein van veranderingen zonder te weten welk effect dit heeft in voortbestaan van moedertje natuur. Met name de allerrijkste medemensen bouwen rondom hun hart een hele grote muur en maken het leven extreem duur. Ik ben het met u eens dat het leven veel aangenamer is indien men werkzaamheden met plezier verricht ten dienste van welzijn alom.

 4. Beste Paul,
  Aan de ene kant ben ik het hartgrondig eens met je pleidooi. Tegelijkertijd bekruipt me een zeker onbehagen. Gaan we onze kinderen, jongeren, studenten (ik werk als in het HBO) niet teveel met fluwelen handschoenen benaderen? Mag het ook schuren en wringen soms? Mogen kinderen die leren lopen, ook struikelen en hun knieën open halen? Laten we alsjeblieft deze, soms pijnlijke, kant van groeien niet vergeten. Hoe kunnen zij anders later bestaan in een wereld die echt niet alleen maar vol is van plezier. Daarom: plezier: ja, angst: waar mogelijk niet, maar ook de voldoening van doorstane moeite, onzekerheid en frictie. (Zie ook het artikel over Claire Fox van het London Institute of Ideas in Trouw van 15 oktober j.l.: http://iturl.nl/snACy).
  Met een betrokken groet,
  Reinhard Schulte

  • Ik denk dat je gelijk hebt. Eigenlijk helemaal mee eens. De meeste kinderen hebben het heel goed en worden veel te veel gepamperd…Om leren gaan met teleurstellingen, ergens je best voor moeten doen, soms vallen en weer opstaan hoort bij groot worden. Maar kinderen die in negatieve situaties zitten waar ze zelf niets aan kunnen doen of veranderen, hebben juist dat veilige plezier nodig! Even iemand die hen vertrouwen geeft, naar hen luistert met een positieve insteek.
   Ach dat hebben we allemaal toch nodig: veiligheid, plezier, vertrouwen en gehoord en gezien worden….Daar groeien we van!

   • Worden kinderen veel gepamperd? Wat is dat dan. Ja, je ziet inderdaad dat hier kinderen veel te lang in “pampers” lopen. Materieel gezien hebben ze het dan goed. Geen natte billen. Maar zijn ze ook gelukkiger omdat ze langer pampers dragen?Natuurlijk niet, dus de vergelijking geluk=pampers gaat mank.
    Waarom lopen ze te lang in pampers? Omdat aandacht nodig is om ze uit de luiers te krijgen. Ze hebben geen luiers nodig. Het is het gemak van verzorgers.
    Materieel gezien misschien te veel “pampers”, maar ik zie vaak dat volwassenen verzaken te zorgen voor de immateriele behoeften. Organisatie, structuur, rust, hulp om te leren(bv. naar de wc gaan in plaats van in je pamper plassen).
    Maar vaak gaat ” de eigen ik” boven de enorme hoeveelheid tijd die nodig is om een kind op te voeden. Ambitie lijkt alleen voor de eigen carrière te zijn. Ik hoor vaak: Ik ben ambiteus, dus kan ik niet minder werken. Maar hoe kan je alleen ambitieus in je werk zijn? Ben je dan in balans? Zou het misschien goed zijn om ook net zo ambitieus in je gezin/relatie/familie/vrienden te zijn? Want we willen toch allemaal kinderen opvoeden die gelukkig zijn, niet omdat ze veel spullen hebben, maar omdat ze geleerd hebben het leven te leiden vol geluk en wijsheid.

  • Ik ben het helemaal eens met Reinhard Schulte. Zonder het doorstaan en overwinnen van lastige kwesties en periodes in je leven word je soms ook geen prettiger mens. Juist mensen die zelf de nodige moeiten hebben doorstaan zijn vaak begripvol liefdevoller en respectvoller.

  • Ik denk niet dat Paul pamperen bedoelt. Zelf denk ik dat, wanneer je betrokken met kinderen bezig bent, dat wringen en schuren vanzelf aan de orde komen. Het één sluit het andere niet uit. Kinderen de mogelijkheid geven zich ook eens ergens aan te stoten, wil nog niet zeggen dat je ze plezier onthoudt. Een veilige context waarbinnen een kind op kan groeien en vreugde kan ondervinden sluit een valpartij af en toe echt niet uit. Veilig betekent niet: afgeschermd van alles. Veilig betekent: niet in de rug aangevallen worden. Veilig betekent: een levende relatie met je opvoeders hebben en op ze kunnen vertrouwen. Veilig betekent dat er niet zomaar over jouw hoofd iets over je beslist wordt omdat dat in het belang van je opvoeders is. Veilig is: je verdriet en frustraties kwijt kunnen aan je opvoeders. Veilig is de voortdurende bevestiging dat jij mag zijn wie je bent en dat jouw bestaan er toe doet. Binnen het kader van zulke veiligheid is ruimte voor plezier, geluk en groeikracht. En ik denk dat Paul dàt bedoelt.

 5. Er bestaat een gezegde: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
  Als we nu met ons allen ervoor zorgen (in alle opzichten) dat onze hedendaagse jeugd alleen maar blijheid en geluk
  kent, dat hebben wij meegewerkt ook aan hun gelukkige toekomst!

 6. Beste Paul, ook nu weer ben ik blij met jouw oproep, jouw inzet om de wereld leefbaar te houden en elkaar het beste te geven. De race om de beste te zijn, de focus op de top, is dat wat we willen? Gaat het niet om plezierig leven? Als we alles kunnen bereiken wat we willen, als we alles (natuurlijk niet onbegrensd) al hebben en over bijna alles kunnen beschikken, is het dan niet juist de tijd om het leven plezierig te maken voor allemaal? In plaats van meer voor onszelf, een menswaardiger en plezieriger leven voor anderen. Juist omdat ik al zoveel heb, kan ik geven.
  Vanmorgen las ik ook dat de 8 rijksten net zoveel bezitten als de helft van de wereldbevolking. In die 3,5 miljard zitten heel veel kinderen die ik vertrouwen en plezier gun. Een veilig thuis en een veilige omgeving. Daar is nog veel te doen. Met dank aan alle frontlinie-mensen die zich daar al voor inzetten. Zoals leraren, hulporganisaties en alle anderen die zich inspannen om onze kinderen een waardevolle toekomst te geven.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


35 + = 40