Groeiende verdeeldheid

9

Een moeilijke geboorte van een kabinet door groeiende verdeeldheid. Als we de media geloven is er ondanks de intensieve inspanningen een groeiende verdeeldheid en onrust, niet alleen in Nederland maar in heel de wereld. Naarmate de mensen zich sterker ontwikkelen zijn ze zich ook meer bewust van hun vrijheid en macht om voor hun belangen op te komen.

Het gevolg is een groeiende verdeeldheid in het beleid. Gelukkig ontwikkelt zich op kleinschalig niveau een heel ander proces die in de media niet altijd duidelijk tot hun recht komen.

Een jonge geest die blijft bijleren is essentieel om jong te blijven

Ons menselijk bestaan staat niet los van de natuur, die weliswaar geen leider heeft maar wel een heel duidelijk leiderschap. De natuur toont een alles omvattend netwerksysteem door een kleinschalig management.

Een boom houdt op met zijn bladgroenbedrijf zodra de temperatuur in zijn directe omgeving daalt en alles komt weer in werking als het weer gunstig is. Ook dieren maken hier zeer effectief gebruik van. De kracht van de natuur is haar intensieve aanpassing en samenwerking met de naaste omgeving.

Om niet in deze nauwe samenhang verstikt te raken en te bezwijken is het nodig zelf innerlijk sterk genoeg te staan. Daarvoor is vooral ook een innerlijke kracht nodig. Van de 14 jonge eendjes slagen er slechts vier om volwassen te worden. Van de duizenden zaadjes zijn er maar weinig die zich verder kunnen ontwikkelen. De grootschalige samenhang van het ecosysteem is het resultaat van dit intense kleinschalige beleid.

Een soortgelijk patroon is ook bij mensen herkenbaar. Mensen met een diep bewuste spirituele kracht en sterke sociale samenhang weten zich ondanks de grote moeilijkheden toch staande te houden.

Op het Japanse eiland Okinawa gingen tijdens de wereldoorlog wel 200.000 onschuldige levens verloren. Toch weten de bewoners er een buitengewoon hoge ouderdom te bereiken met een groot aantal honderdjarigen. Hun innerlijke kracht ligt in de ongewone vreugde die de bevolking uitstraalt. In plaats van wrok jegens de vijand behandelde men iedereen als je broeder. Vriendschappen koesteren, geen zware maaltijden gebruiken, voldoende rust nemen en matige intensieve oefeningen doen, dat is hun levensstijl.

Een jonge geest die blijft bijleren is essentieel om jong te blijven. Zonder haast te leven en steeds “kalm aan” tegen jezelf zeggen, altijd lachen en dankbaar zijn dat je leeft.
Uit het onderzoek van honderdjarigen blijkt dat dankbaarheid en plezier hebben de belangrijkste innerlijke krachten zijn en vriendschap en goede relaties de externe kracht.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

9 REACTIES

 1. …”dat dankbaarheid en plezier hebben de belangrijkste innerlijke krachten zijn en vriendschap en goede relaties de externe kracht.” – zijn dit geen uitingen van dezelfde kracht, waaruit ze voortkomen? De kracht van bewustzijn, van liefde en verbondenheid, oprechte waardering voor het leven – ieders leven…
  Dank voor het aanreiken van deze mooie gedachte, mijnheer de Blot! Overigens ligt een van uw boeken altijd bij mij in de winkel – het bedrijfsleven kan wel wat bewustzijn/spiritualiteit gebruiken…
  Geertje Kuipers, Culemborg

 2. Wat mooi weer.
  Wat u vertelt over Okinawa tijdens de gruwelijke oorlog, doet me denken aan het boek De novice van Thich Nhat Hanh. Voor iedereen aanbevolen!

 3. Hallo Paul,

  De woorden in je nieuwe blog doen me denken aan het verschil tussen diversiteit en verdeeldheid. Het volgende beeld komt bij me op:
  Verschillen in belangen en in manier van levensexpressie kunnen eruit zien als verdeeldheid. Dit is het gezichtspunt voor degene die kijkt door de lens van tegenstellingen, opinies en super-polarisatie.
  Wat ik zie in deze diversiteit zijn puzzelstukjes die samen een geheel vormen. Ieder mens is een uniek onderdeel van het geheel. Ons unieke puzzelstukje geeft persoonlijke structuur, het netwerk van puzzelstukjes geeft collectieve structuur. Dit onderling verbonden netwerk biedt tevens een vangnet voor het individuele in haar reactie op verandering. Samen weten we meer en kunnen we meer. Samen verbonden bewegen we mee in de golven van verandering. Soms soepel, soms minder soepel.
  De mate van verdeeldheid die ik waarneem hangt af van de lens waardoor ik kijk. Kijk ik met een loep naar de details dan zie ik verdeeldheid, kijk ik naar het grote geheel dan zie en voel ik verbondenheid.

  Een fijne Pinksteren gewenst in de Goddelijke verbondenheid die ons allen voedt.

  Marielle

 4. Beste Paul,

  Helemaal de waarheid en wij moeten hopen dat meer mensen die gaan leren en ondervinden.
  Mooie tekst die ik weer tot mij heb genomen en langzaam ook uitvoer.

  Kleinschaligheid is de grote troef voor ons voorbestaan en oplossing van een hoop problemen. Bijvoorbeeld: Waarom fossiele grondstoffen blijven gebruiken als slechts een klein deel van de Sahara ingericht kan worden met o.a. zonnepanelen. Deze kunnen dan de gehele wereld elke dag tot het oneindige van energie voorzien.
  Of we nou arm of rijk zijn. Zou o.a. de familie Rothschild eens in moeten investeren. Dat is mijn mooi droom die ooit hopelijk werkelijkheid wordt. Maar zolang Jantje meer macht wil hebben dan Truusje zal mijn droom een utopie blijven.

  Paul, bedank weer voor je mooie artikels

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


6 + 2 =