Het leven is zinvol

17

Nederland heeft zich na de Tweede Wereldoorlog weten op te werken tot een rijk welvarend land. Daar is hard voor gewerkt. Dat is de buitenkant. Er is ook een binnenkant. Het gevoel dat het leven zinloos is groeit eveneens. Het grote aantal echtscheidingen, zelfdodingen en burn-outs nemen niet af.

De bekende psychiater Viktor Frankl die verschillende Duitse concentratiekampen overleefde hield vol dat ook die kampen potentieel zinvol waren, want daar had hij vriendschap leren waarderen.

Door het leren kiezen van onze herinneringen kunnen we ons gedrag zo sturen dat we plezier hebben in ons leven.

In zijn therapie ging hij uit van het besef van zingeving. Als iemand zonder enige levensverwachting bij hem kwam werd hem of haar de vraag gesteld: “Waarom maak je dan geen eind aan je leven?” Ja, waarom eigenlijk niet? In het gesprek hierover werd de patiënt zich dan bewust dat er nog veel dingen in zijn leven zinvol zijn. Er komen herinneringen op die zinvol zijn en die zijn leven toch ook waardevol maken.

We maken verkeerd gebruik van onze vrijheid om te kiezen. Als we nu eens vooral aan de leuke dingen in ons leven denken en daarvan weer innerlijk genieten, dan kunnen we een leven van plezier opbouwen. Die leuke dingen verdringen de vervelende situaties uit onze gedachten.

In onze herinneringen kunnen we zinvolle gebeurtenissen steeds weer opnieuw beleven. We hebben alle vrijheid om die weer op te roepen. Maar meestal zijn het de onwelkome gebeurtenissen die telkens weer onze rust verstoren, zoals: “daar heb je die rotvent weer!”. Deze ergernissen versterken ook het gevoel van de zinloosheid van ons leven.

Zo herinner ik me niets meer van de gebeurtenissen in het concentratiekamp, maar ik geniet nog steeds van de vriendschappen die ik genoten heb en van de kameraden die ik nooit zal vergeten.

Het beleven van leuke zaken geeft ons energie om met plezier te werken. Door het leren kiezen van onze herinneringen kunnen we ons gedrag zo sturen dat we plezier hebben in ons leven.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

17 REACTIES

 1. Ik volg met plezier, verwachting en dankbaarheid jouw artikels. Ik interpreteer, laat bezinken en geef er door aan familie en vrienden. Ik vertaal ze voor mijn 15 kleinkinderen. Ik laat me er door inspireren voor mijn lezingen als vrijwilliger in Emmaüs Aalst, en laagdrempelige plek waar iedereen zich thuis kan vinden. Een warme plek.
  Ik geef er volgende maand een workshop omtrent “ouder worden en het toch niet zijn” (boek Westendorp o.a. en Marcoen en Van De Ven Als de schaduwen langer worden.
  Ik verlang naar inspiratie van jou omtrent “hoe oud worden met kwaliteit… bvb” dan zal ik dit ook de vlamingen meedelen. Oprechte dank

 2. Lieve Paul
  Wat een prachtig artikel weer en wat een wijsheid. Je boek ” ik heb plezier ” geeft goed aan dat we zelf keuzes kunnen maken, wat situaties ook met ons doen!
  Ik heb een Frans boek gelezen : “de herinnering aan geluk brengt opnieuw geluk”. Als we onze zegeningen blijven tellen, zullen ze dus alle tegenslagen laten vervagen. Daar mogen we op rekenen. Maria Scholts

 3. het is nu nog vroeg op een maandagochtend. best lastig op gang te komen. MAAR na het lezen van een artikel van jou krijg je weer een extra impuls, een stukje wijsheid waarmee ik deze dag allicht (hopelijk) iets kan doen. Dankjewel Paul – ik geniet van je artikelen. Chapeau!
  Peter Vis

 4. Lieve wijze Paul, recht uit het hart!

  Energy flows where attention/intention goes. Laten we ons meer op het mooie en goeie richten!
  Er is veel meer Liefde in onze wereld dan haat en geweld, tenzij je het leven door de TV bekijkt…

  Harte groet,
  Harry

 5. We verloren alles wat we in 40 jaar harde arbeid hadden opgebouwd. “Wie zijn gatje brandt moet op de blaren zitten” zeiden sommige mensen. Ons perspectief was weg, depressie volgde toen de bank tenslotte alles openbaar verkocht. Was ons leven dan zinloos geweest, nee! We kijken juist terug op zeer rijke (zinvolle) jaren en op ons dieptepunt stond een engel op de stoep met de mededeling: “Dit verdienen jullie niet, ik ga jullie helpen!” En nu enkele jaren later durf ik te zeggen dat we sterker uit dit verlies zijn gekomen en beginnen we zondag aan onze eerste training in de Dordogne “Groeien door verlies”
  We zijn ervaringsdeskundigen maar vooral geleerd om de (soms kleine) positieve momenten te koesteren en de échte vriendschap te voelen in ons hart. Zij kwamen niet met one-liners, zij kwamen met een pan soep of een schouderklopje.
  Dank lieve Paul voor je wijze woorden, ze raken me diep, keer op keer.
  Hartegroet
  Loek Knippels
  counselor/oprichter Internationaal Holistisch Centrum en
  Centre l ‘Art de Vivre.

 6. Het is eigenlijk zo sterk en bijzonder dat we deze eigenschap hebben: het vergeten van nare dingen. Ooit maakte ik het mee met ongelofelijke angst, maar ook met pijn: je weet dat je angstig was…je weet dat iets ongelofelijke pijn heeft gedaan, maar de herinnering/ de beleving kun je niet meer terug halen. Soms wordt die beleving getriggerd door wat anders en komt ineens alles weer vol bij ons terug. Maar dan toch in een situatie waarin we beter in staat zijn om er mee om te gaan en ook in een toestand waar ons de gelegenheid wordt geschonken het geledene te verwerken. Een prachtig fenomeen vind ik dat. Bemoedigend ook, want het moment dat we ernstig verdriet of leed moeten doorstaan, kunnen we weten dat we het dragen kunnen. We zijn ertoe uitgerust.
  Vaak is de lege zinloosheid en kleurloosheid die we kunnen voelen en beleven de keerzijde van het leed wat verwerkt en ‘vergeten’ wil worden.
  Dat dit geen goedkope dooddoener is, bewijzen de getuigenissen van o.a. u en Viktoe Frankl.
  Bedankt voor uw column en hartelijke groet.

 7. Wat mooi, wat u beschrijft. Er zijn jaren in mijn leven geweest, waarin ik heel nare situaties heb meegemaakt. Nu op 72jarige leeftijd ben ik na 2 mislukte huwelijken gelukkig met mijn 3e echtgenoot. Het valt mij op, dat de nare en verdrietige herinneringen veel zachter worden en de leuke dingen, die daarin ook waren een plekje krijgen, waarin ik met dankbaarheid terug kijk..
  Hartelijk dank voor uw artikel.
  Vr.groet,
  Irene Verrij-Brand

 8. Geachte Paul, ben het wel eens met de strekking van dit artikel. Terugvallen op fijne herinneringen. Niet voor mezelf, maar ik leef mee met een persoon die echt geen leuke herinneringen kan ophalen. Sinds (en door) zijn jeugd erg (mis)gevormd. O.a. een feitje: kinderen die op zn verjaardag komen met presentjes en weggestuurd worden door de ouders. Een van de vele slechte herinneringen voor hem.

  • Geachte Toine van Moorsel, is inderdaad niet fijn als geen mooie of fijne herinnering kan ophalen aan je kinderjaren. Ik neem aan dat de persoon waarmee je leeft nu volwassen is en en keus heeft om dat inzicht om te zetten naar iets positiefs voor hem of haar. Het gemis aan fijn herinneringen zou omgezet kunnen worden in geven van mooie herinneringen aan je medemens. Daarmee draagt deze persoon bij een een mooiere wereld om ons heeen…. hoe krachtig is dat!

 9. Dank beste Paul.
  Het leven is inderdaad mooi, zelfs als we minder leuke dingen als bevroeving hebben. Het gaat om ons energie – positief dan wel negatief – innerlijke kracht en ook zonder egoisme van onsZelf houden.
  Een negatief mensbeeld hebben al of niet in de jeugd met verdrongen schaduwen ontstaan, is een zichzelf-versterkend proces. Dat kan leiden tot zelfafwijzing. Alles wat je aandacht geeft voed jeimmers. Vanuit het hart leven met dankbaarheid voor het leven, wat je kunt affirmeren – na het wakker worden bijv ipv klagen zeggen :ik ben dankbaar, helpt enorm om een postief in het leven te staan en een blije uitstraling te hebben. laten we svp niet een cynische negativo worden maar de liefde in ons ontsluieren. dr Hans Feddema (Als antropoloog was ik veel in Afrika en er altijd gelukkig, Afrikanen leven meer vanuit hun hart dan wij)

 10. Oprechte DANK voor deze zin-volle gedachte. Graag deze aanvulling om het niet alleen bij de vaststelling te houden maar ook handvatten aan te reiken op het gevaar af dat deze goed zijn voor mij.. en misschien minder raken voor een andere . Toch een voorzetje:
  deze week heb ik het klein actueel boekje gelezen met als titel: ‘Vrede kun je leren’ van David van Reybrouck en Thomas DÁnsembourg. Een boekje heilzaam voor elk uniek mens-en-kind en voor een gezond sociaal weefsel. Veel leesplezier.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 27 = 33