De onzichtbare binnenkant van ons leven

18

Een ijsberg is maar voor een klein deel zichtbaar, het grootste deel ligt onder water. Bij de Titanic werd daar geen rekening mee gehouden en daardoor is het schip te gronde gegaan. Ook het leven van mensen en organisaties zijn maar voor een klein deel zichtbaar. Wie daar geen rekening mee houdt zal de prijs ervoor betalen.

Via onze zintuigen ervaren we de buitenkant – de hardware – van het leven. De software – de onzichtbare binnenkant van het leven – is heel moeilijk onder woorden te brengen. Die vormt wel een krachtige energiebron om iets moois van ons leven te maken.

Onze welvaart heeft de mens economisch verrijkt maar de menselijkheid verzwakt.

Als we verliefd worden kunnen we deze software van het leven op een intensieve manier ervaren: we fall in love. We kunnen er geen woorden voor vinden en ook geen notulen over maken.

Nederland is een rijk land met een groeiende economie en toenemende welvaart. Van de buitenkant gezien zijn we een sterk land, maar de binnenkant blijkt zeer verzwakt te zijn. De samenhang is zwak omdat de menselijke relaties geen aandacht meer krijgen. De sterke technische ontwikkeling van computer en telefoon hebben de communicatie in hoge mate versterkt, maar de menselijke relaties zijn daardoor verzwakt.

De elektronische communicatie blijft beperkt tot de harde buitenkant en de binnenkant van de mens komt niet tot zijn recht. De filosoof Levinas zegt: “In de ogen van de ander herken ik mijzelf in mijn verantwoordelijkheid voor de ander”.

De warmte en intimiteit van het menselijk contact is verloren geraakt. De mens wordt eenzamer en is minder in staat om samen te werken en om samen iets moois van het leven te maken. De langdurige onderhandelingen over het nieuwe kabinet is hier een duidelijk gevolg van, evenals het grote aantal echtscheidingen en zelfdodingen.

Onze welvaart heeft de mens economisch verrijkt maar de menselijkheid verzwakt. Het is niet de overheid die hieraan iets kan doen maar wij allen die dit beseffen. Een glimlach voor de mensen die je op straat ontmoet of in je werk tegenkomt, kan wonderen doen voor het gevoel van waardering en geluk.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

18 REACTIES

 1. Beste Paul,
  Dank voor de diepte die u deelt op het net.
  Klopt het dat de leeftijd van onze ‘binnenkant’ een rol speelt en ook een cultuur heeft en dat wij ons soms moeten leren afstemmen op datgene wat onze binnenkant voedt?
  De knuffel leeft als een intentie in het hart en voel je mijlenver verder leven in het hart van de ander, klopt dit een beetje?
  Ik hou ervan om mijn voel- en denkwijze in vraagvorm te delen, omdat de antwoorden van een man als u, die een beleefde binnenkant laat trillen in een breed netwerk van liefde en licht, belangrijk zijn om elk woord verder en dieper te laten neerdalen.
  Is de trilling van mijn liefdevolle intentie niet de start van het welzijn van een ander?
  Ik tracht om niet meer uit te stellen en de vreugde te genieten van wat er in me leeft, dit te delen en te geloven, te weten dat het goed komt …
  Ik hou van je …
  Bart Taveirne

 2. Beste mijnheer Paul de Blot,

  ik ben zeer onder de indruk van uw levenswijsheid. Een paar jaar geleden door een artikel in Trouw, en nu kom ik u opeens weer op het spoor via allerlei filmpjes op You Tube. Veel dank, dat u uw levenservaring wilt blijven delen, ook via uw weblog, zoals ik net ontdekt heb. Een aantal van uw artikelen las ik net en kan ik van harte onderschrijven. Kan er weer eens iets van uw hand in een krant geplaatst worden, dat kijkt mij zeer zinnig voor ‘het grote publiek’. Liefst een tweewekelijkse column, of welke maat u zelf wilt. Veel dank!

 3. Beste Paul,
  Ik deel uw mening en het belang om de onzichtbare binnenkant, je zelf te onderzoeken. Die visie en noodzaak vind ik ook sterk terug in ‘Zo boven zo beneden’ of in oosterse wijsbegeertes als Feng Shui, 5 elementen leer en Nine Star Ki (NSK)astrologie. Sterker nog, terugtreden en zelfkennis opdoen, reflecteren op #Jebestezelf is de aanbeveling voor dit zogenaamde energetische ‘water’jaar. Zonder voldoende aandacht voor innerlijke zelfkennis verliezen we als het ware de balans. Dan stromen en groeien de technologische en virtuele afhankelijkheden in business en maatschappelijke omgeving exponentieel ten koste van alle menswaardigheid.

  Yfke Laanstra auteur van Bits, Bytes & Bewustzijn gaat op dit onderwerp ook zeer helder en uitvoerig in. Zij weet daarin haar generale en detaillistische kijk aangenaam te mengen.

 4. Beste Paul, jouw passie voor passie, waar dan ook, is met dit stuk verbonden.
  In de zorg, waar ik werk, is passie vaak de drijfveer om er te gaan werken. Protocollen, kwalificaties, de verplichting je te onderscheiden, maar niet op gebied van passie, maakt de zorg kapot.
  Uiteindelijk gaat het om de wil de ander te helpen en de reflectie die je daarvan krijgt, voelt.
  Maar alleen als wij zelf vanuit onze werkelijkheid beginnen anderen te laten genieten van onze passie, zal ook die ander passie voelen en wensen. De ander moet daar wel voor open willen staan: de soft ware hebben en willen gebruiken om blij te worden van de passie van de ander. Zoals je dat deed toen je verliefd werd. Dank voor je scherpe observatie en eindeloos geduld.

 5. Prachtig Paul. Het is zo, maar er komt ook een volgende generatie. De jonge mensen evolueren. Het gaat heel snel. Er zitten parels tussen. Maar ook steeds meer mensen uit oudere generaties weten, voelen dat ‘met het hoofd’ niet alles komt zoals gewenst. De weg vooruit is naar binnen. Gevoel, intuitie, warmte, naar het hart. Veel mensen voelen dat het daarom gaat en kiezen andere paden. Ik zie het gebeuren om me heen.

 6. Hallo Paul, (mag ik u zo aanspreken?)
  Dank voor het delen van uw reflecties. Aandacht , verschillig zijn en menselijkheid kunnen de samenleving helen. Ik ben regelmatig aan de straat te vinden met een kan koffie en tijd voor een straotpraotje. Daar merk ik dat mensen het erg fijn vinden dat er dan een moment van echte aandacht en contact is. Juist als we elkaar niet kennen, maar er wel ruimte is om te luisteren en te delen. Bewust worden hangt voor mij samen met het nemen van verantwoordelijkheid. Jouw blogs dragen hier aan bij. Daar dank ik je voor. Hartegroet Claudia straotpraot.nl

  • Geweldig, Claudia! Ik neem aan, dat dit een privé-initiatief is?! Ikzelf ben ook erg gesteld, op zomaar even een praatje maken onderweg, op het station, in de trein, noem maar op, en ik vind het opvallend, dat zoveel mensen heel vriendelijk reageren en zo’n gesprekje bijzonder op prijs stellen. Ik word er zelf ook altijd blij van en voel me dan weer wat meer verbonden met ‘de wereld’. Eigenlijk is het heel simpel: gewoon doen. Maar zoals Paul ergens zegt: ons denken komt er teveel tussen! Worden als een kind, dus!

 7. Fysiologisch gezien wordt ons lichaam gestuurd via electronische signalen. Lichaam en geest zijn niet te scheiden, net zoals je zonder Software niets met Hardware kan en omgekeerd. In die zin zijn HW en SW onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een glimlach is mogelijk door combinatie van beiden. Ik ben positief en optimistisch over de veerkracht van de mens. We leven nu in een tijd dat iedereen makkelijk te bereiken is, dankzij telecommunicatie. We zien voor het eerst live wat oorlog doet, ver van ons vandaan, daardoor kunnen we leren. Het internet zorgt dat propaganda een wederwoord krijgt en daarmee in de kiem gesmoord kan worden. Het wordt duidelijk dat goede onderzoeksjournalistiek de democratie helpt. De beelden van geweld op het internet en de verspreiding van reactie van het volk op overmatige agressie door een overheid op een legaal recht (Catalaanse roep om democratisch referendum) geeft aan dat al in een vroeg stadium in een democratie mensen zich bewust zijn van het belang om te strijden voor rechtvaardigheid. De kracht van het internet geeft openingen voor opbouwende kritiek. Juist technologie kan worden ingezet om menselijke verbinding weer te vergroten. Het is niet alleen maar positief. Het is de kunst van het leven om om te gaan met teleurstellingen. Die horen erbij, die zijn er. Maar we krijgen er energie van als we niet alleen kijken naar nadelen, maar ook naar voordelen van nieuwe technologie. Vroeger of ergens anders, is alles beter doet afbreuk aan de mensen die willen verbeteren en van goede wil zijn.

 8. Beste Paul,
  Natuurlijk ben ik het met je eens dat in de maatschappij de menselijkheid (lijkt) te verzwakken. Toch lijkt het soms wat tegenstrijdig. Is het niet zo, dat juist door onze zintuigen waarmee we de buitenkant ervaren die binnenkant verwarmen en voeden. Is het ook niet zo dat door de technologie er juist ook menselijke banden blijven bestaan die anders zouden verwateren. Dit omdat het zo gemakkelijk is met elkaar in contact te blijven, hoewel dit soms vluchtig is. De banden worden onderhouden en soms misschien zelfs versterkt zodat bij een ontmoeting men niet als vreemden tegenover elkaar staat.
  In de dagelijkse praktijk lijkt het juist de laatste alinea in jouw stuk waar het op aan komt. Hierbij wil ik niet alleen de glimlach maar ook het aankijken benadrukken zoals de filosoof Levinas ook zegt (aangehaald in het stuk). Vaak zijn we bezig met onze handelingen en vergeten de ander. Door elkaar in de ogen te kijken, ontmoeten we de andere mens.
  L. Meijer, eyeopener zingeving. http://www.eyeopener.nu

 9. Ik ben het deels eens. Persoonlijk contact blijft belangrijk. Af en toe een knuffel is gewoon noodzakelijk. En ja, heel van van de elektronische communicatie is kil. Echter heb ik ook hele waardevolle diepgaande contacten met mensen via de elektronische weg. Contacten die ik buiten de elektronische weg niet gehad zou hebben. Contacten waarbij ik op een hele persoonlijke manier mensen kan ondersteunen. Dus de elektronische communicatie heeft ook zeker voordelen.

 10. Ik zit hier na een dag van 40 gr.warmte,de oude hond ligt in de schaduw van de olijfboom,zijn baas ziet hij niet terug,vorige week aan kanker doodgegaan.Twee paarden lopen loom en wat opgefokt door de warmte te Ginneken bij de roerbakken.Rondom liggen vijf poezen te wachten tot ze eten krijgen,maar het is nog zo warm,de sproeiinstallaties maken zo het gras nat,ik denk dat ik er maar onder ga staan….ik leef toch….

 11. Met schade en schande ervaar ik deze waarheid. Morgen voor de rechter na een conflict na een burnout. Ik merk dat ik vooral zoek naar de menselijke kant, het begrip. Mijn leven na de burnout is veranderd en ik geniet intens van kleine contacten in waardevol vrijwilligerswerk. Ik vind alleen dat ook de overheid hier debet aan is, zij kan wel degelijk iets doen. Onder het mom van participatie worden mensen buitengesloten, zorg geminimaliseerd en vanochtend las ik zelfs dat er op een bepaalde plek geen jeugdzorg meer wordt gegeven. …

 12. Ben ik het helemaal mee eens. He tzelfde merk ik ook in het onderwijs. Er is geen echte aandacht meer voor elkaar. Zijn te veel bezig met de processen, maar geen tijd meer voor persoonlijke aandacht. Wel zit daar de meeste uitdaging. Nadat ik een leergang ‘Servant Leadership’ heb gevolgd en deze ook in praktijk probeer te brengen, merk ik dat luisteren en persoonlijke aandacht geven er voor zorgt dat mensen

 13. Beste Paul, een column die mij helemaal past . Wat Levinas ooit heeft gezegd geldt nog steeds.
  We leven te veel vanuit aannames en veronderstellingen. Probeer eens met andere ogen naar je medemens te kijken of probeer je eens in te leven in hun situatie. Dan gaat er een wereld voor je open. Je open stellen voor de ander vergt nogal wat, maar het is de moeite waard.
  Dank weer voor uw wijze woorden.
  Stiltespinster

 14. Selamat pagi mijnheer Paul,
  Hier in het westen is eenzaamheid heel duidelijk zichtbaar. En gelukkig word ik dit door mijn tienerdochter van 15 herinnert. Blijf elkaar knuffelen, aan elkaars haren friemelen en ruiken. Veel lachen met elkaar. Het niet erg vinden als je een keer 3 maanden geen tv of telefoonverbinding hebt, omdat je achterstallige rekeningen moet betalen. Juist hieruit ontstaat het natafelen onder genot van een goed gesprek. Ja,.. Ook gsm-vrij!! Ik heb uw woorden goed in mij opgenomen en ik ben dankbaar dat ik aziatisch ben opgevoed waar het eten centraal in ons leven staat.

  • Selamat Pagi mevrouw Jordaan,

   Als het eten goed is , is de dag goed.
   Daar heeft u gelijk in.
   We zijn er streng op. Met een glimlach, maar desondanks streng.
   Bij ons is tijdens het eten de tv uit en de gsm ook!
   Mijn 3 tienerzoons hebben het er soms moeilijk mee.
   Net als aan tafel blijven zitten totdat iedereen zijn bord heeft leeggegeten.
   Daarna rennen ze weer verder …..
   Maar tijdens het eten hebben we contact.

 15. Beste Paul,

  Het zal je niet verbazen dat ik jouw column lees als een pleidooi voor creatieve wisselwerking (Creative Interchange). Ook in deze column spreekt u over Business (de buitenkant) en Spirituality (de binnenkant). Wat beiden verbindt noem ik dan creatieve wisselwerking (en jij ‘interactie tussen doen en zijn’). Inderdaad, door gebrek aan creatieve wisselwerking tussen mensen gaat de warmte en de intimiteit, de inspiratie, verloren. We verliezen ons dan in ‘transpiratie’ van het doen en zijn niet meer verbonden met ons zijn, wat je hier de onzichtbare binnenkant noemt.

  Bedankt om mij steeds wakker te houden (‘Wake Up’/Awareness van de spijtig genoeg te vroeg overleden medelid van de Sociatitis Jésus Anthony de Mello SJ).

  Creatively,
  Johan Roels

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 8 = 10