Het succes zoekt mij

21

Met Nieuwjaar maken we vaak grootse plannen waar meestal niets van terecht komt. We willen het beste bereiken op de beste manier. Maar we vergeten dat de omstandigheden sterk kunnen veranderen. Dan lopen al onze plannen mis.

Persoonlijk moet ik eerlijk bekennen dat alle grootse plannen in mijn leven mislukt zijn. Het succes heb ik vooral te danken aan wat mij toeviel, niet als een lot uit de loterij, maar door een samenhang van omstandigheden en relaties. Het succes kwam als het ware op me af, ik herkende het en maakte er gebruik van.

Ons verstand is op zichzelf niet zaligmakend voor het realiseren van onze plannen.

Van geslaagde ondernemers hoor ik vaak dat we te weinig rekening houden met wat ons toevalt en dat we meestal te verstandelijk te werk gaan. Zo sprak ik laatst een grote scheepvaartondernemer en vroeg hem hoe hij erin geslaagd was een dergelijk bedrijf op te zetten. Het antwoord was simpel. Hij hoorde iemand iets vertellen en luisterde met belangstelling. Hij kreeg een ingeving, sprak erover en werd enthousiast. Het werd een succes.

Ik weet dat succesvolle plannen heel vaak door toeval tot stand komen, maar dan moeten we daarvoor openstaan en ons niet laten beperken door het rationele denken. Ons verstand is op zichzelf niet zaligmakend voor het realiseren van onze plannen. Ons leven is als een ijsberg waarvan we maar 10% kunnen zien, 30% vaag zichtbaar is en 60% zelfs volledig onzichtbaar. De Titanic hield geen rekening met deze onderkant van de ijsberg en ging ten onder.

Grootse plannen, die geen rekening houden met de onzichtbare binnenkant van ons leven, blijken het niet te halen. De zintuiglijke buitenkant van ons leven samen met ons verstandelijk inzicht geven maar een beperkt zicht op de mogelijkheden die het leven ons te bieden heeft.

Onze spirituele kracht blijft zintuiglijk en verstandelijk onzichtbaar maar blijkt wel effectief te werken. Het is het gebied van onze diepste verlangens en verwondering voor nieuwe inzichten dat ons in beweging brengt. Dat wens ik onze lezers toe; een mooi, zinvol en spiritueel 2018.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

21 REACTIES

 1. Selamat pagi mijnheer De Blot,

  Succes zit ‘m in het geloof van loslaten. Niets aan het toeval overlaten, want die bestaat niet. Alles wordt al universeel gestuurd. En daar is niets zweverigs aan. Het blijkt toch wel dat als je je overgeeft aan het goddelijke, de wensen op de juiste moment uitkomen. Ik heb het in dec. 2017 zelf ondervonden. Ik hielp als vrijwilliger bij het project ” Kasteel van Sinterklaas”. Ik nam pauze, werd gevraagd of ik nasi goreng kon maken, ik heb voor de 1e keer voor 90 personen gekookt, durfde met kruiden te “gooien ” in alle vertrouwen ( ja zelfs met trassie) toegepast. En omdat het blijkbaar met zoveel lof werd ontvangen, mag ik dit jaar december het stokje langzaam overnemen.
  Zoals ik het nu schrijf, ben ik er nog steeds van onder de indruk. Hoe kan mij dit nu volgen?? Ik? werken in de kasteelkeuken? Werkelijk.
  De titel” Succes zoekt mij” is een ware kerstcadeau.

  Terima kasi banyak bapah de Blot.

 2. Mooie observatie over het jezelf laten toevallen. Als improvisatieacteur en trainer probeer ik altijd op zoek te gaan naar dit moment. De ander waar je mee speelt, geeft altijd inspiratie. Als je maar durft te luisteren. En dat is vooral een kwestie van lef. Lef, als enkelvoud van Leven. Fijn om dit vanuit jouw perspectief te lezen, Paul. Fijn 2018 gewenst!

 3. Bedankt voor de inspirerende woorden van de universele wet van de aantrekkingskracht. Omdat het al geschreven staat ik, sta ik het toe in mijn leven en omarm het met liefde. Om de krachtwoorden weer door te geven en een ander zijn innerlijke kracht te doen vinden om zijn levensdoel in het vizier te houden. Een heel fijn en zinvol jaar toegewenst

 4. Inderdaad, het punt waar iemand staat is zelden het resultaat van alle plannen die ooit gemaakt zijn. Ook als we het hebben over het behaalde of verkregen succes. De spirituele kracht is onzichtbaar, maar in hoeverre blijkt die effectief te werken in relatie tot een werelds succes? Wat is het succes van Frans van der Lucht, de monnik die in Syrië vermoord werd, van Ghandi die door de politiek gedood werd, van Bonhoeffer die gefusilleerd werd door de SS? Is het hun succes dat ze ons hart ergens hebben weten te raken, opdat we gewekt worden voor iets meer dan een maatschappelijk succes? In hoeverre vormen het verstand en de zintuigen niet de oppositie van wat ons hart ons ingeeft? De Titanic gebruik ik als een metafoor voor de gezondheidszorg. Hoe verblindend mooi ook sommige staaltjes van medisch kunnen, hoe heilzaam en succesvol is de organisatie voor de mens in het algemeen die aan dergelijke successen bijdraagt? http://www.ziekvanzorg.nl is geen succes maar ik hoop daar wel een hart en dus ook uw hart mee te raken.

 5. Dankjewel voor je inspirerende woorden op deze eerste dag van het mooie, kansrijke 2018, Paul (pater De Blot)!
  Ook namens mijn moeder Paula wensen wij jou een gezegend, gezond en fantastisch Nieuwjaar toe!

 6. Bestaat Toeval? Of kan het ons toevallen? Is een ingeving hetzelfde als intuïtie? Ik ben er achter dat daar duidelijk verschil in zit. Het denken hebben we zeker nodig om te ervaren te erkennen en te herkennen. Maar het luisteren naar je eerste gevoel je ingeving of intuïtie dat is toch het zuivere gevoel van wie jij bent. Dank Paul voor je heldere uit een zetting. Maria

 7. Inderdaad moeten we gebruik maken van wat ons toevalt, maar dan moet men er wel voor open staan.
  Weer een mooie column Paul.
  Alle goeds en veel inspiratie voor de toekomst gewenst!
  Stiltespinster

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


62 + = 71