Dankbaarheid

82

Dierbare lezers van mijn weblog, dit artikel is een persoonlijke brief aan jullie. Hiermee wil ik jullie nogmaals van harte bedanken voor de getoonde belangstelling. Tien jaar geleden begon ik op internet met mijn artikels over Business Spiritualiteit en daar hebben jullie rijkelijk op gereageerd.

Ik heb van jullie reacties genoten, maar zoals ik al zei, heb ik daar te weinig op in kunnen gaan door mijn drukke werkzaamheden. Dat wil ik veranderen. Voortaan zal ik proberen zoveel mogelijk op jullie vragen en opmerkingen te reageren. Hopelijk kan daarmee ons netwerk van vernieuwende inspiratie verder tot bloei komen. Ik hoop daardoor ook een beter contact met jullie te krijgen.

Deze maand wordt Hemelvaart gevierd, een christelijke feestdag, die velen van ons niet meer aanspreekt. Het is voor christenen een feest van dankbaarheid dat ons een hemels leven te wachten staat. Een hemels leven is geen exclusief voorrecht voor christenen. Dat kan iedereen ten deel kan vallen die leeft in een gemeenschap van vriendschap en liefde. Dat hoop ik ook met mijn weblog te kunnen bereiken.

Deze maand word ik 94 jaar. Dit jaar is het ook bijna 40 jaar geleden dat ik op de Nyenrode Business Universiteit kwam te werken, waar ik nog steeds aan verbonden ben. Daar komt nog bij, zoals vermeld, dat we nu al tien jaar met ons weblog aan een vernieuwende bezieling werken. Dat zijn allemaal redenen voor dankbaarheid. Daarom nogmaals dank en heel veel leesplezier.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

82 REACTIES

 1. Beste Paul,

  Heel mooi om te toon in je blog te zin.
  Dankbaarheid is de moeder aller geluk en kan nooit genoeg aandacht krijgen.
  Dank daarvoor 😀
  Samen met Chiel van der Linden hebben we challenge gestart om mensen op een heel eenvoudige manier dagelijks dankbaarheid te laten ervaren, voelen en doèn.
  Na een succes in Nederland nu ook internationaal per 1 juli aanstaande.
  Omdat je het moment van dankbaarheid – OneGoodThing – deelt met anderen is het “gratitude made social” en daarmee uniek in de wereld.
  Er zijn geen kosten aan verbonden. Onze missie is een wereld die dankbaar focust op het geluk van elke dag.
  Zie:
  https://collaction.org/Projects/Details/107

  Misschien wil je het delen in je internationale netwerk.

  Dat zou ons alleen nog maar meer dankbaar maken.

  Keep up the good work, je bent een grote inspiratie voor mij,

  Hartelijke groet,

  Bert van Dam

 2. Paul, Dank voor “Ik heb plezier”, dat ik met veel plezier gelezen heb. Er kwamen veel herinneringen op aan de tijd dat je in Maastricht theologie studeerde, aan Girisonta, waar ik veel later op bezoek was. Maar bovenal wil ik mijn hoge respect uitspreken voor de vele voetsporen die jij morgen, 15 mei, in je 94 levensjaren hebt achtergelaten. Van harte proficiat. Moge het je gegeven zijn met je ontembare energie nog door te gaan een beetje hemel op aarde te brengen. Groet, Joop Bender

 3. Beste Paul, GEFELICITEERD!!
  Hemelvaart, Christelijke feestdag.
  Fijn, om te horen, dat de hemel er ook is voor niet Christenen.
  Ik hoop van harte, dat je nog beleven mag, dat er 1 dag MET wereldvrede is.
  Ik ga dat visualiseren. Daar begint het mee.
  Groet Gerard

 4. Lieve Paul
  Ik word altijd blij van je blogs, kort en krachtig. Daar ben ik je dankbaar voor.
  Afgelopen zondag was ik jarig, ik heb erg genoten van het mooie weer, alle hartelijke vrienden en liefdevolle aandacht.
  Dat gun ik jou ook!
  Fijne (verjaar)dag!
  Marijke Rouhof

 5. Beste,
  Ik heb met plezier een retraite mee mogen ervaren waar ik vaak aan terug denk. Het ging om de bezielingde kracht en hoe je kon ervaren en of je op het juiste pad liep. Dit door de “waarom vraag” te stellen tot aan je gevoel. Door een zoektocht ben ik er achter wat ik zocht. Lag voor mijn voeten. Om de zoektocht voor anderen te verkorten help ik ze met dezelfde vragen. En meer tijd te steken in de relatie dan in het product.

 6. Dierbare Paul,
  Dank voor je wijze woorden. Ik ben dankbaar dat ik je de afgelopen vijf jaar heb leren kennen, en je mijn wereld met je gedachtegoed en mooie inzichten en wijsheid hebt verrijkt, bij de colleges en met je blogs. En voor velen ben je een inspiratiebron. Je bent bovendien het levende voorbeeld van een leven lang leren door te blijven vernieuwen.
  De retraite die ik een paar jaar geleden bij je volgde over keuzes maken op grond van je innerlijk kompas, werkt nog steeds bij me door. Waarde Paul, ik hoop dat je nog een tijdje door mag gaan met wat je wilt en graag doet, in je eigen tempo.
  Hartelijke groet, Nanke Kramer

 7. Beste Paul,
  Dank voor de inspiratie afgelopen jaren. Bezieling is een woord wat ik in de blogs en boeken van u veel ben tegen gekomen maar wordt in ons bedrijf niet veel gebruikt. De term bevlogenheid wordt makkelijker begrepen al is het niet hetzelfde. Als leidinggevende hecht ik eraan dat de mensen met bezieling hun werk doen. Zeker omdat het bij ons gaat om een optimale ontwikkeling van kinderen. Dankbaar kunnen zijn is niet vanzelfsprekend. Wrok en teleurstelling kunnen het gevoel van dankbaarheid belemmeren. Een prachtig boek is ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen. Het schilderij van Rembrandt over de verloren zoon wordt beschreven en de dankbaarheid is in het boek een belangrijk thema. Ik wens u alle goeds met veel bezieling voor de dingen die u doet en een steeds groter wordende dankbaarheid.

 8. Beste Paul,
  Dankbaarheid is inderdaad een groot goed!
  Vaak de basis voor inspiratie en (co-)creatie in het NU om leven en dood lichtvoetig tegemoet te treden.
  Alle goeds voor een onbekommerd nieuw levensjaar!
  Hartelijke groet, Tinka van Holthe

 9. 94 jaar alweer en nog steeds met zoveel levensvreugde. Ik ben blij je ontmoet te hebben en me elke keer weer door je te laten inspireren. Dus daar ook mijn dankjewel voor naar jou toe en de mensen waarmee je dit allemaal doet. Tot in mei bij de volgende retraite.
  Alex

 10. Beste Paul, onze eerste kennismaking gaat zo’n 8jaar terug. Een paar jaar heb ik trouw de werk college’s van Business Spiritualiteit gevolgd en inmiddels drie retraites gedaan op de nog ‘oude’ locatie. Voor mij bent u een anker in mijn persoonlijke en spirituele groei geweest en bent u dat nog steeds. Ik hoop net als u dat de tijd is aangebroken dat degenen die willen (co)-creeeren (naast consumeren) elkaar kunnen vinden. Alvast van harte met uw verjaardag en hopelijk tot gauw. Lieve Groet Kitty Brouwer

 11. Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag Paul,

  ik ken je nog maar kort persoonlijk, maar de ontmoeting was zeer fijn. Ik heb je boek “Ik heb plezier” inmiddels uit gelezen en ben onder de indruk van je levensreis. “Ik heb plezier” dekt ook precies de lading van het gevoel dat je uitstraalde tijdens onze ontmoeting.

  Tot snel bij de retraite!

  Vincent

 12. Dierbare Paul
  Dankbaarheid, liefdevolle verbondenheid en loslaten zijn thema’s die we vandaag samen met jou hebben mogen delen. Jouw visie op vernieuwen geeft ons vertrouwen dat dit de ingrediënten zijn voor een volgende fase. 1 mei 2018 zullen we ons blijven herinneren als een dag van vriendschap en verbondenheid.
  Maria en Paul

 13. Lieve Paul,
  Wat een prachtige mijlpalen heb je al bereikt! Alles wat je is toegevallen heb je met de wereld gedeeld. Ook ik leef in dankbaarheid, elke dag weer. Deze zomer bezoek ik het prachtige Santa Casa van Ignatius van Loyola in Azpeitia, Baskenland. Dan zal ik in het bijzonder aan je denken, in dankbaarheid voor je wijsheid en adviezen, je oprechte, persoonlijke benadering in alles wat je vol overgave en liefde voor je medemens doet. Ik ben dankbaar dat onze levenspaden mochten kruisen en voel me een zeer bevoorrecht mens. Op naar de volgende 10 jaar, ik verheug me erop! Heel veel liefs, en alvast een heel bijzondere verjaardag gewenst, ook al vier je die doorgaans niet. Mijn gedachten zullen bij je zijn. Een warme omhelzing vanuit zonnig Maastricht, en lieve groet, Noëlle XXX

 14. Veel dank voor je bijdrage aan de bezieling van werkend Nederland. Het lukt je iedere keer opnieuw om in kernachtige overdenkingen en met respect voor de menselijke zwakheden de spirituele spijker op de kop te slaan. En dan blijkt telkens weer dat met gezond verstand, respect en waardering voor elkaar de verbinding dichtbij is. Ga zo door, al zou ik het gezien je leeftijd best kunnen begrijpen als je een stapje terug deed.

 15. Lieve Paul,

  Met Hemelvaart in aantocht: het feest van dankbaarheid, ben ik jou dankbaar voor:
   > de geschreven boeken, waardoor ik met jou in contact kwam
   > de gastvrijheid voor de maandelijkse BS colleges, waarbij je de uitdagingen van het (bedrijfsleven) op een creatieve wijze aan ons probeer te doen begrijpen: door de balans in Zijn & Doen
   > de uitnodiging voor de retreats, met jouw aanwezigheid
   > de lach, veerkrachtige houding t.a.v. de beproevingen in jouw leven( die je al verhalend met ons deelde). Je bent voor mij hierin een voorbeeld van vitaal ouder worden.
   > de dankbaarheid, dromen & verwondering voor het leven : door de ogen van een kind. Deze dankbaarheid verrijkt mijn leven.
  Met een dankbare groet en wens jou een fijn verjaardag toe, Grace Zonneveld

 16. Waarde Paul,

  Ontzag en dankbaarheid strijden om de voorrang bij het tot uitdrukking brengen van hetgeen ik steeds weer mag ervaren door de blogs en ook de enkele inleidingen door jou die ik in de loop der jaren heb mogen bijwonen. Wij mogen allemaal ons gezegend weten met iemand zoals jij in ons midden. Hopelijk mag het jou en ons gegeven zijn dat je nog jaren bij ons mag zijn en ons kunt blijven inspireren. In die zin wens ik je alvast een goede verjaardag en een goed begin van het nieuwe levensjaar.

  Hartelijke groet,
  Paul Stoele

 17. Hallo Paul,
  Naar goed “indisch gebruik” mag ik je nog niet feliciteren met je verjaardag omdat je pas later in mei jarig bent. Maar ik kan en wil je veel plezier, geluk en gezondheid wensen in de komende jaren, dat je mag blijven genieten van de momenten die langs komen. Ik ben jou heel dankbar voor wat je al die jaren heb willen delen met ons via jouw blogs, boeken, artikelen en videos. Je bent voor mij een inspiratiebron en een voorbeeld van kracht en moed om te delen wat je bezig houdt en om ons te laten nadenken over wat we zelf kunnen bijdragen aan een betere omgeving om ons heen; jij laat dat ons ook steeds zien. Ik ben erg blij dat ik je ca. 10 jaar geleden mocht spreken en dat je me het belang van elkaar echt ontmoeten en het gebruik van de taal liet zien. Nogmaals bedankt voor jouw inspirerende woorden, blogs en de eenvoud hoe je onderwerpen in de kern kan beschrijven; het blijft me raken en ik kijk uit naar jouw volgende blogs. Dankbaarheid met liefde, warme groet René W.D.

 18. Beste Paul
  Van harte met je verjaardag. Dank voir de inspirerende, liefdevolle blogs. Je teksten raken me en geven me veel inspiratie.
  Zie uit naar nog veel.
  Jan Stuijver adviseur/trainer.

 19. Beste Paul de Blot, alvast een hele fijne verjaardag toegewenst en van harte gefeliciteerd. Dank u wel voor uw mooie inspirerende artikelen op uw weblog. Ik kijk uit naar de volgende.

 20. Waarde Paul,

  Een leven vol passie,
  Een verbinder, die veel heeft moeten loslaten
  Een creatieve geest, die van aanpakken weet
  Als iedereen op de juiste plek staat, voel je je senang
  Vol zelfvertrouwen laat je je aan de wereld zien
  Je bent loyaal aan je eigen waarden en naar je omgeving
  In je verbinding met de hemel ben je speels en transparant
  Je bent in balans als je je eigen ding kan doen
  Moedig overschrijd je grenzen
  Je manifesteert je als een ware sjamaan
  Je trekt je terug om je visie te ontwikkelen en herijken
  Je volgt je innerlijke leiding
  en geeft je over aan dat wat op je pad komt

  Ik wens je een prachtig nieuw levensjaar waarin je moeiteloos je pad zult vervolgen en wij nog lang van je prachtige blogs en inspiratie mogen genieten.

  Met oprechte dank,
  Ineke Vosman

 21. Dag Paul, dag lief medemens,

  Van HARTe gefeliciteerd alvast met je verjaardag.
  Dank je wel voor je inspiratie.
  Dank je wel je te ontmoeten via je blogs.
  Dank je wel voor wie JIj bent.

  Dank je wel dat alles wat je schrijft omarmt en optilt in Liefde!
  Dank je wel voor passie en bezieling.
  Dank je wel voor je ZIJN!

  HARTe groet,

  Elly Goossens – Mennen

 22. Lieve Paul,

  Ook ik ben dankbaar jou te hebben leren kennen. Ik verbaas me dat je al weer 94 jaar wordt deze maand. Wat ben je een voorbeeld voor ons/ mij. Een voorbeeld in het onbaatzuchtig inspireren van mensen, zodat we hier op aarde bezield leven en er iets concreets en constructiefs van maken. Hartelijk gefeliciteerd en hartelijk dank. Maak er een heerlijke dag en weer een fijn jaar van.
  Warme groeten van Margot Groot

 23. Goede Paul,
  toen je begon met je leerstoel aan Nyenrode, was ik in mijn nopjes. Eindelijk gingen commercie en creativiteit hun huwelijk verdiepen. Eindelijk zou de mens centraal komen staan in bedrijfsprocessen. Er is veel gebeurd, door jouw tomeloze inzet. Ik dank je van mijn kant voor je diep-bezielde inzet voor ‘business-spiritualiteit’. Je was en bent een voorbeeld voor me. Dappere menselijkheid in combinatie met doorwrochte intelligentie. Het ga je goed. Maak er een machtig krachtig ‘nieuwjaar’ van!
  All the best,

 24. Dag Paul, ik wens je alvast een goede verjaardag en een inspirerend en gezond levensjaar. Hartelijk dank voor de bezielende en hartverwarmende blogs.
  Ik tracht zelf steeds meer vanuit dankbaarheid te leven. Iedere avond neem ik tijd om voor mezelf enkele momenten te benoemen waarvoor ik die dag dankbaar ben. Er is altijd wel iets te vinden – hoe ogenschijnlijk klein ook. Deze gewoonte heeft mijn leven verrijkt.
  Hartelijke groeten – Anna Lammers

 25. Hartelijk gefeliciteerd met uw 10 jarige weblog! Heel veel dank voor al uw boeiende onderwerpen en hoop
  nog lang van U en uw schrijven te mogen genieten ! Hartelijke groet ! ? Carla Burer

 26. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn in ons leven en hier in Nederland.
  Bijvoorbeeld dat je op 94-jarige leeftijd nog zoveel kunt betekenen voor anderen.
  Ik kijk uit naar je volgende blog.
  hartelijke groet Elisabeth

 27. Alvast een heel mooie verjaardag gewenst en hartelijk dank voor de vele inspirerende blogs.
  Dankbaarheid, inderdaad een mooi thema. Dagelijks sta ik ‘s morgens en ‘s avonds neem ik vaak een moment om 3 dingen te zien waar ik die dag dankbaar voor ben. Voor mij mooi om een dag te evalueren en blij te zijn met de ogenschijnlijk kleine (geluks)momentjes.
  Een prachtige dag iedereen.

 28. Beste Paul,
  Bedankt voor je artikel en voor alle vorige.
  Het is prachtig dat je op jouw leeftijd nog zo gedreven bent om dit allemaal te doen en het ook nog kunt. Ik heb enkele jaren geleden in België eens een college van je bijgewoond en heb daar nog goede herinneringen aan.
  vriendelijke groet
  gerrit

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


4 + = 11