Ik vier mijn verjaardag

131

Vandaag vier ik mijn verjaardag met grote dankbaarheid voor het grootse wonder van mijn leven, waar ik nog steeds met diepe verbazing op terugkijk. 

Negen maanden voor mijn geboorte was ik nog een heel kleine -met het blote oog nauwelijks zichtbare- eicel in het lichaam van mijn moeder. Daarin lag mijn hele leven besloten, inmiddels meer dan 94 jaar geleden.

Niemand is in staat dit mysterie verklaren. Waar kom ik vandaan en wie heeft me samengesteld? Het was zeker geen bestelling in een webshop. Mijn oorsprong is en blijft voor mij een mysterie waar ik me nog steeds over verwonder.

Iedereen kan spirituele rijkdom ervaren bij zijn eigen ‘Onbekende God’

Die verwondering is wel verminderd, want het is gewoonte geworden om mijn verjaardag te vieren, zonder de vraag naar mijn diepste afkomst te stellen. Van die vraag ben ik me bewust geworden tijdens de oorlog.

Zodra de kogels fluiten en de bommen vallen ervaart iedereen zijn machteloosheid en kleinheid. Dan gaat iedereen op zoek naar zijn eigen ‘Onbekende God’ om houvast te vinden.

Diep in mijn hart leefde er vaak onbewust nog heimwee naar mijn ‘Onbekende God’, waaraan ik mijn leven te danken heb. Zo ben ik in de oorlog diep gelovig geworden en mijn geloof is nog steeds mijn sterkste houvast. Ik werd na de oorlog Jezuïet en daardoor kreeg mijn geloof ook bewust een zichtbare buitenkant.

Niet iedereen komt tot een diepgaand religieus besef, maar kan wel de spirituele rijkdom ervaren bij zijn eigen ‘Onbekende God’, waar hij zijn geboorte aan te danken heeft.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

131 REACTIES

 1. Lieve Paul,
  Van proficiat met je 95e verjaardag! Ik hoop dat je een heel bijzondere dag hebt gehad. Dank je voor wie je bent en voor wat je deelt met de wereld. Dank je ook voor de mooie, ontroerende, wijze levenslessen die ik van je mocht ontvangen. Ik heb je voor eeuwig in mijn hart gesloten. Ontvang een warme groet en omhelzing vanuit Maastricht. Heel veel liefs, Noëlle

 2. Dag Eerwaarde Heer Blot,
  Van ❤️e Gefeliciteerd met uw gezegende leeftijd van 95 jaar ! Moge u nog vele jaren in goede gezondheid leven en uw wijsheden met ons delen, !
  Voor al uw reeds gedeelde wijsheden, mijn hartelijke dank !
  May the Buddha Bless you ! 🙏🏻💐
  Liefdevolle groet,
  Carla Burer

 3. Beste Paul,
  In de eerste plaats van harte gefeliciteerd.
  Jou wens ik graag nog een jarenlange voortzetting van je rijke van
  de Onbekende God doordrongen leven. De ook door Meister Eckehart genoemde ” Cloud of Unknowing” is ook vor mij een dagelijkse werkelijkheid, al van kind af aan, maar de laatste jaren – ik ben inmiddels 77 – voel ik de dagelijkse begeleiding en houvast van de Onbekende God. Ook ik zie terug met dankbaarheid op een rijk en subtiel leven, waarin de Onbekende God een ondeelbare aanwezigheid blijkt te zijn. Jou beschouw ik als een grote en stille Leidsman.
  Met warme en liefdevolle groeten,
  Emil Ludwig

 4. Beste Paul,
  Bedankt voor het schrijven over uw verjaardag, de onbekende god en de rijkdom van ons leven.
  Dat ik de rijkdom lang niet altijd ervaar is spijtig, het ontwarren ervan is een reis op zich.
  Dat het geloof vast hangt aan het al dan niet bewustzijn wie we ten diepste zijn nl bewustzijn en dit niet als zodanig ervaren dat is er spijtig aan, het wordt fijner om mensen zoals jij om te lezen te leren van deze informatie en te herkennen hoe het in elkaar steekt.
  Dat alles met alles samenhangt en een relatie heeft dat is ook weer een bewustwording en een proces, het is er al zo schijnt.
  Alle gegevens die voorwaarden schept voor en vreugdevol leven zitten in potentie in ons.
  Religie is bewustzijn, zo begrijp ik van mijn leermeester OSHO.

  Ik vergeet het onderweg en ik herinner het me tijdens het lezen van je blog.
  Bedankt daarvoor,

  Vriendelijke groet,

  Ashirda

 5. Hi Paul, dit stukje trof mij: Negen maanden voor mijn geboorte was ik nog een heel kleine -met het blote oog nauwelijks zichtbare- eicel in het lichaam van mijn moeder. Daarin lag mijn hele leven besloten.
  Een wijs nieuw levensjaar wens ik je toe met alles wat nodig voor je is.
  Hartelijke groet, Brigitte van Hengel, Alles is liefde Boutique Woerden.

 6. Lieve Paul,

  Een beetje laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd! 94 jaar. Het is al weer enige tijd geleden dat wij elkaar gesproken heb, maar ik vertel regelmatig over jou en wat ik van je geleerd heb. En verwijs naar deze site en naar jouw boeken. Veel dank voor al het moois, de wijsheid en vooral ook het directe persoonlijke contact dat ik met je heb mogen ervaren.

  Hartelijke groet en veel liefs,
  Jeannette.

 7. Lieve Paul,

  Een beetje laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd! 94 jaar. Het is al weer enige tijd geleden dat wij elkaar gesproken heb, maar ik vertel regelmatig over jou en wat ik van je geleerd heb. En verwijs naar deze site en naar jouw boeken. Veel dank voor al het moois, de wijsheid en vooral ook het directe persoonlijke contact dat ik met je heb mogen ervaren.

  Hartelijke groet en veel liefs,
  Jeannette van Uffelen.

 8. beste Paul, ik kom net terug van een reis en zie dat u uw 94ste verjaardag vorige week hebt mogen vieren. Mijn vrouw en ik willen u alsnog van harte feliciteren met uw verjaardag en hopen dat u nog een mooi aantal goede jaren te goed hebt. We genieten altijd van uw columns en denken met genoegen en respect terug aan de lezing die u een aantal jaren geleden nog gegeven hebt voor de Odd Fellows in Emmeloord en het gesprek dat we vooraf met u mochten hebben op Nijenrode. Hartelijke groeten van Hilde en Jildert de Rapper, emmeloord.

 9. Van harte gefeliciteerd Paul! Spiritueel voel ik me verbonden met uw moeder. Wij hebben allebei het voorrecht gehad om op 15 mei een zoon te baren. Ik mocht 73 jaar na haar (en wat is 73 jaar nu eigenlijk?) dit enorme geluk leren kennen. Ik hoop dat u nog vele jaren gezond en met plezier u verjaardag mag vieren… Hartelijke groet en hopelijk tot gauw bij uw colleges, Ivona Snijders Viskovic

 10. Geliefde Paul,
  VAN HARTE GEFELICITEERD MET UW 94E VERJAARDAG.
  Wat een voorrecht de door u geschreven artikelen te kunnen lezen, ze hebben directe invloed op mijn denkwijze en handelen. U bent gezegend met een lang leven en dan toch nog zo actief en een voorbeeld.
  Veel dank voor uw zijn.

 11. Dag Paul,

  Van harte gelukgewenst met je verjaardag en met zo’n rijk en spiritueel leven als jij al 94 jaar mag leven. Ik ben elke keer als ik een artikel van je lees weer geraakt door je volstrekte authenticiteit en oprechtheid. Dank daarvoor.

  Met hartelijke groet,
  Ton Liefaard

 12. Beste Paul,

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Alweer een jaar voorbij! En al weer wat wijzer door het voorbijgaande jaar! Er is altijd groei in en om ons heen en dat is fijn. Geniet ervan!

  Petra

 13. Van harte gefeliciteerd met zo een gezegende verjaardag. U moet wel geboren zijn uit een hele bijzondere en sterke eicel om met zoveel kracht en inspiratie door het leven te mogen gaan. Ik wens U nog heel veel mooie levensjaren in goede gezondheid .

 14. Zeer geachte heer De Blot, beste Paul. Wat een eer is het om uw artikelen te mogen lezen. Uw wijsheid en levenskracht moet een inspiratie voor velen zijn. Ik wens u nog vele mooie jaren, waarin u mij en vele anderen tot inzichten en steun zal zijn. Met het diepste respect, Ruud.

 15. Mijn hartelijke gelukwensen voor deze bijzondere dag. Wens u een heel gelukkige en blijde verjaardag. En voor alle volgende dagen in dit nieuw levensjaar wens ik u veel liefs en liefde en vooral ook nog veel wijsheid en dankbaarheid.
  Wat ben ik ook heel bij met uw blocs. En ook dankbaar. Ik word telkens weer geroerd en ten diepste geraakt door uw wijsheid en inzicht in het leven. Dank u wel.

  Zou u graag wilen ontmoeten. Mag ik meedoen aan uw retraites? Waar kan ik over de data lezen?
  In dankbaarheid en in verbondenheid,
  Alan

 16. Lieve Paul, van harte gefeliciteerd! En heel veel dank voor al jouw wijsheid. Met heel veel plezier neem ik deel asn de werkcolleges, lees ik jouw boeken en laat ik jouw woorden binnenkomen. Zo fijn!
  Hartelijke groet,
  Patrick van Beek

 17. Beste Paul,
  GEFELICITEERD met uw geboortedag!
  Een geboorte is idd een prachtig WONDER en er ligt alles al in ons wezen besloten.
  Het ont-vouwt zich gedurende ons LEVEN, een ware ontdekkingsreis, waarin we onze verborgen schatten ontdekken…
  We mogen iedere dag onze geboortedag vieren…Dat we er ZIJN!
  Ik wens u nog een heerlijke avond!
  Harte-groet, Angelique

 18. Beste Paul,
  Allereerst wil ik je nog een hele mooie, inspirerende dag wensen. Ik ben je dankbaar dat ik je heb mogen leren kennen omdat ik zo ontzettend veel geleerd heb en geïnspireerd ben van en door je blogs.

  Een hartverwarmende groet, Leone

 19. Beste Paul,

  van harte proficiat! Dank voor de inspirerende wijsheid die u tot op zo’n hoge leeftijd met ons deelt. Dat u daar nog een tijd mee mag voortgaan.

  Met hartelijke groet,
  Anja

 20. Geachte professor de Blot,
  Onvoorstelbaar, ik voelde mij vandaag al oud. Maar u bent 36 jaar ouder dan ik. Een heel leven. Het maakt dat ik met nog meer achting kijk naar u en uw onbekende God. Van harte gefeliciteerd dan ook met deze dag.

  Vriendelijke groet,

  Herman

 21. Gefeliciteerd met je verjaardag Paul! Ik reageer zelden maar zou je artikelen niet willen missen.
  Ja het leven is een wonder, er zijn geen woorden voor, daarom complimentem voor hoe jij dat hebt gedaan.
  Mijn “Onbekende God” had ik al ontmoet, en toen ik in 2015 te horen kreeg dat ik longkanker had heeft Hij mij er doorheen geholpen, zonder mankeren – ik heb me echt geen moment alleen of verlaten gevoeld – hoe apart is dat – als je de Bijbel leest kende Jezus dat gevoel wel.
  Ik wens je een heerlike verjaardag en nog veel mooie momenten in dit wonderbaarlijk leven.
  Groeten en liefs uit Maastricht.

 22. Beste Paul, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en weer een prachtig nieuw levensjaar gewenst. Prachtig zijn je stukjes die me steeds weer raken. En me steeds weer naar mijn hart brengen. Heb het geluk gehad je eenmaal te ontmoeten en je te horen en vooral zien vertellen over wat je bezighoud. Dat staat nu vele jaren later nog helder op mijn netvlies. Dank je wel voor zoveel inspiratie. Harte groet Peter.

 23. wederom een prachtig inspirerend verhaal Paul, en vooral ook erg gefeliciteerd met je verjaardag. Vandaag is mijn oudste zoon vader geworden van een prachtige dochter Evi genaamd, op jouw verjaardag geboren maar 94 jaar later..dat ze ooit zo’n wijze dame mag worden en anderen inspireren…ik wens je een fijne verjaardag Paul, vriendelijks Rik

 24. Lieve Paul, van harte gefeliciteerd. Wat een fijne gedachtes, rotsvast vertrouwen en spirituele rijkdom deel je met mij/ons. Ik lees altijd met veel enthousiasme jouw verhalen en put daar altijd wel kracht en vertrouwen uit. Fijn dat je jouw wijsheid, reflecties en positiviteit met ons deelt; ik ben er heel blij mee en het geeft ruimte om te ontvangen. Een mooie overdenking geef je op jouw verjaardag en dat op de dag dat ik zelf ook jarig ben. Paul nog veel warmte en dankbaarheid, groetjes. René

 25. Beste Paul,
  Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.
  Dank u voor alle spiritualiteit die u ons aanreikt en ik wens u nog vele jaren de vrijheid om dansend door het leven te kunnen.

  Lieve groet, Camilla Brouwer

 26. Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Ik wens u een prachtige, liefdevolle viering en een gezond en geïnspireerd nieuw levensjaar. En ik wil u bedanken voor uw inspirerende voorbeeld, als iemand die tot op hoge leeftijd blijft werken, inspireren, leren en zoveel geven!! Dank voor het delen van uw rijkdom aan wijsheid en levenservaring.
  Warme groet, Josephine

 27. Van Harte Paul! Chapeau!

  Dank voor wat jij aan spirituele inzichten hebt aangereikt aan allen die in onze samenleving op zoek zijn naar de werkelijke zin van zaken doen: producenten handelsmensen bankmensen en consumenten. Niet alleen vanuit de basisgedachten van de economie maar ook vanuit de sustainable development goals en zelfs vanuit hogere inzichten op het perspectief van de gehele mensheidsontwikkeling met name dankzij jouw inzet als hoogleraar voor business spiritualiteit!

  Dankjewel namens 7.000.000.001 consumenten!
  En namens hen allen een hele fijne verjaardag!

  Peter Daub

  Consumer360Academy
  http://www.consumer360.org

 28. Van Harte Paul! Chapeau!

  Dank voor wat jij aan spirituele inzichten hebt aangereikt aan allen die in onze samenleving op zoek zijn naar de werkelijke zin van zaken doen: producenten handelsmensen bankmensen en consumenten. Niet alleen vanuit de basisgedachten van de economie maar ook vanuit de sustainable development goals en zelfs vanuit hogere inzichten op het perspectief van de gehele mensheidsontwikkeling met name dankzij jouw inzet als hoogleraar voor business spiritualiteit!

  Dankjewel namens 7.000.000.001 consumenten!
  En namens hen allen een hele fijne verjaardag!

  Peter Daub

  Consumer360Academy
  http://www.consumer360.org

 29. Van harte geluk gewenst met deze mooie dag. Wat fantastisch om in goede gezondheid en nog volop in het leven staand uw 94ste jaardag mag vieren. Ik geniet steeds weer van uw artikelen en hoop dat u nog vele goede jaren mag meemaken.
  Roos

 30. Lieve Paul,

  Van harte proficiat!

  Dank voor het delen van de spirituele rijkdom van mijn eigen ‘Onbekende God’. U weet me steeds weer te ontroeren.

  Ik wens u een zonnige gelukkige dag én jaar!

  Dansante groet,
  ook namens Fermin,
  Karin Elich

 31. Dag mooi mens.
  Van harte gefeliciteerd! Mooie dag en een heel gelukkig nieuw levensjaar gewenst.
  Dankbaar voor de wijsheid, die jij ons geeft en doet herinneren.

  Liefdevolle groet,
  Wilma Broeseliske

 32. Beste Paul, Van harte gefeliciteerd met je 94e verjaardag. Dat het maar een mooi en gezond jaar mag worden. Ik ben je nog steeds dankbaar voor je inspiratie en wijze lessen tijdens de eerste Change in Business Dag op 12-12-2012. Je hebt mij dat laatste duwtje gegeven om mijn hart echt te volgen en te doen waar ik goed in ben en gelukkig van word. Mijn bedrijf Wij houden van… is mede daardoor ontstaan. Nogmaals dank en alle goeds. Hartelijke groet, Aad

 33. GEFELICITEERD! Oud en wijs geworden. Leef nog lang en gelukkig! Op naar het happy end -maar stel dat nog maar even uit, hou het spannend-. Het verhaal gaat verder, ook als wij, dienaren van Het Woord, er op een dag niet meer zijn. Wordt vervolgd..

 34. Van harte gefeliciteerd Paul met jouw 94 lentes. Lente omdat jij vief en actief bent in het speelveld waar jouw hart ligt. Nog steeds waardeer ik en vele anderen jouw persoonlijke noten die je via de nieuwsbrief, maar ook op andere wijzen, debiteert. Ga nog lang zo door, warme groet, Manfred

 35. Lieve Paul,

  Van harte gefeliciteerd net je inmiddels 94ste verjaardag!! Je heb in 2016 bijgedragen aan een fantastisch Event ING Talks.
  We vergeten je nooit! Hopelijk tot snel en een hele Warme Liefevolle dag toegewenst. Sascha Feijen

 36. Geachte heer De Blot, beste Paul,
  Hartelijk gefeliciteerd met uw 94e verjaardag. Dank voor de vele wijze lessen. U verwoord uw dankbaarheid met liefde voor God zoals Psalm 103 het kernachtig aangeeft:
  Prijs de Heer, mijn ziel….. vergeet niet één van zijn weldaden…”

  Moge Hij u nog vele jaren geven. om uw wijsheid met ons te delen.

  Met vriendelijke groet,
  Bert Markerink

 37. Een bijzonder moment. Het idee van oorlog en dat jij dat aan den lijve hebt ervaren vind ik soms onvoorstelbaar. Een oorlog is zo ver verwijderd en door alle vluchtelingen in Nederland en berichten ook zo dichtbij. Ook dat vergeten we soms in het theater van alledag. Fijn dat je zo lang en zo helder bent en blijft! Proficiat, zeker en wel.

 38. Beste Paul,
  Van harte gefeliciteerd met je 94 ste verjaardag. Je bent in dezelfde tijd jarig als ik, dat voelt verbonden. je hebt voor mij veel betekent sinds je in 2009 mijn mailbox in kwam met een reactie op mijn artikel over ‘managing change, de uitdaging voor deze tijd’. Een vriend had de conceptversie naar je toegestuurd en voor mij was je mail een volkomen verrassing. De weken daarna hadden we intensief contact met als resultaat het publiceren van mijn eerste artikel. Een mijlpaal! Ik ben je sindsdien altijd blijven volgen en kom ook regelmatig naar je colleges. Je raakt de Kern!
  Ik herken wat je schrijft. Op mijn 23ste kwam ik voor het eerst weer in contact met spiritualiteit na een geïndoctrineerde katholieke opvoeding. Het begon met het boek ‘Inwijding’ van Elisabeth Haich. Hierna volgde vele anderen…..
  Hoop je nog jaren te mogen meemaken en ik wens je een prachtige verjaardag.
  Hartelijke groet, Myriam

 39. Mooi wonder, lieve Paul, proficiat met het bereiken van deze gezegende leeftijd.
  Een hele mooie, fijne dag toegewenst met al je dierbaren om je heen.

  Stiltespinster

 40. Lieve Paul,
  Van harte gefeliciteerd met je 94e verjaardag! Wat een schitterende leeftijd, en wat een ongekende wijsheid blijf je delen met de wereld. Dank je voor de bijzondere, persoonlijke ontmoetingen en de prachtige levenslessen. Ik wens je een heel leuke en speciale dag toe! Heel veel liefs vanuit Maastricht, Noëlle XXX

 41. Waarde Paul,

  Op de eerste plaats uiteraard van harte gefeliciteerd met uw al weer 94e verjaardag. Hopelijk mogen er nog vele volgen!
  Vervolgens wil ik er namelijk aan toe voegen, dat ook ik – met u – vol verwondering blijf over (eigenlijk) elk nieuw leven. Juist in onze directe omgeving gaan wij daar als alles goed mag gaan weer eens getuige van mogen zijn. Anderzijds, door het mooie werk van mijn echtgenote in een hospice, worden wij geregeld geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Dit laatste brengt ons steeds meer tot de overtuiging van elke dag op zich te genieten. Nogmaals, het is te hopen dat u nog vele dagen bij ons gegeven mogen zijn (mee om dan ook steeds weer van uw wijze woorden te kunnen genieten).

  Hartelijke groet,
  Paul Stoele

 42. Gefeliciteerd! Oud en wijs dus! Leef nog lang en gelukkig! Op naar het happy end – maar stel dat nog maar even uit, hou je verhaal spannend! Verhaal gaat verder (ook als je er op een dag niet meer zou zijn)….

 43. Lieve Paul, proficiat!
  we zijn met ongelooflijk veel oude mensen op onze planeet momenteel maar weinigen zijn , wat men in het Amerikaans ‘elder’ noemt.
  een waardige titel voor jou. liefde stuur ik je om met vreugde te genieten van wat jij hebt gemaakt van je leven, in afstemming met die goddelijkheid in jou.
  Ik houd van je.
  dank lieve Paul en een warme zonovergoten feestelijke dag gewenst.

 44. Van Harte Gefeliciteerd met uw verjaardag en wens u alle goeds van de wereld toe!
  Ik lees met veel plezier iedere keer uw blogs.
  Wat is uw geheim/spirit om zo mooi oud te worden?
  U bent een gezegend mens.

  Warme groeten van,
  Jane Nankoe

 45. Lieve Paul
  Dankjewel voor je wijsheid en je liefde waarin je ons keer op keer laat delen. Ik hoop dat je nog veel mensen mag inspireren en wens je een prachtige verjaardag toe samen met al je geliefden.

 46. Beste Paul,

  Gefeliciteerd met jouw geboortedag!

  Hoewel heel wat minder jaren op de teller, sta ook ik nog regelmatig stil bij het wonder dat wij beiden met allen delen: het leven. Bedankt ook dat jij mij na een zware depressie terug ‘goesting’ in het/mijn leven gaf. Dit door mij duidelijk te maken dat ik verder diende te gaan in m’n queeste naar, wat jij noemt, m’n “onbekende God”. Ik noem jou van toen af aan m’n vierde ‘vader’. Uiteraard heb ik zoals eenieder maar één biologische vader. Wel heb ik het geluk drie ‘geestelijke’ vaders te hebben ontmoet. Elke vader was overigens verantwoordelijk om mij na een ‘tegenslag’ terug op de rails te zetten en daardoor ook voor een van m’n ‘levens’.

  Ik ben opgevoed door gelovige ouders die mij onder meer bijbrachten, wat in Vlaanderen toen sloganesk, “God in ons”, werd genoemd. Eigenlijk verstond ik dit niet heel goed, laat staan dat ik op zoek ging naar m’n onbekende God. Dit totdat ik door m’n leven verplicht werd door een paar ‘dalen’ te trekken. Een van de zaken die mij deden inzien wat de diepe betekenis van die ‘tegenslagen’ waren, was jouw scriptie: “Renewal of organizations in a chaotic environment by renewing people”.

  Dit herbronnen van mezelf werd een constante. Door dit alles hernam ik ook m’n studie in verband met het levensproces dat ik ontdekt had via m’n derde ‘vader’, Charles Leroy ‘Charlie’ Palmgren. Charlie Palmgren bestudeert dit proces reeds meer dan een halve eeuw en had de basisinzichten meegekregen van zijn mentor Henry Nelson Wieman, die terecht de ontdekker van dit proces “Creatieve wisselwerking” (Creative Interchange) genoemd wordt. Charlie ontdekte op z’n beurt de vertaling van de basiscondities voor dit proces in een ‘moderne’ terminologie en distilleerde ook de tools en vaardigheden om Creatieve wisselwerking een levende werkelijkheid te maken.

  Het zal u niet verbazen dat Henry Nelson Wieman een theologisch filosoof was. Wieman realizeerde zich uiteindelijk dat wat “God” wordt genoemd het Creative Interchange proces zelf is. Dus ‘God in ons” werd voor mij het beleven, met vallen en opstaan, van dit levensproces. Wat jij de ‘onbekende God in ons” noem, noem ik nu het van binnen uit beleven van Creative Interchange.

  Nogmaals proficiat en hartelijk bedankt voor de blijvende inspiratie op m’n levenszoektocht, want hoewel ik intelectueel weet wat m’n ‘onbekende God’ is; blijft het dagdagelijks beleven van Creative Interchange andere koek. En het feit dat ik daar, na onze eerste ontmoeting, een boek over schreef heeft niets veranderd aan de waarheid: het is en blijft een oefening in wat men soms ‘continuous improvement’ noemt, met vallen en opstaan…

  Creatively,
  Johan

  Als iemand die dit leest meer wil weten over m’n vier levens en Creatieve wisselwerking verwijs ik graag naar m’n webstek: http://www.creativeinterchange.be

 47. Geachte heer De Blot, beste Paul,
  wat een eer is het om u zo te mogen volgen op uw levenspad. Ik wens u een gezegende verjaardag toe en vele hierna in goede gezondheid.
  Ik dank u voor al deze wijze boodschappen die ik altijd met zoveel plezier lees.
  Nog vele jaren en met een warme groet,
  Jeanine Pronk

 48. Beste Paul,
  van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.
  En ik ben ook dankbaar, dat u deze leeftijd heeft behaald en uw wijsheid met ons deelt!
  Ik wens u een gezegende dag,

 49. Dierbare Paul, ja zo ervaar ik je in alles wat je geeft. Vorig jaar maakte je tijd vrij voor een persoonlijke ontmoeting, die mij als een dierbare herinnering bij blijft. Ik wens je een gezegende dag, elke dag opnieuw.

  Hartelijke groet,
  Rijna Witte

 50. Waarde Paul, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een prachtige leeftijd en wat heerlijk dat je ons nog steeds meeneemt in je wijsheid en spiritualiteit! Ik wens je een prachtige dag met veel lieve mensen om je heen en een heel mooi, gelukkig, inspirerend en energiek nieuw levensjaar. Hartelijke groet, Ineke Vosman

 51. Dag Paul.

  Ik wil je graag feliciteren met je 94e (!) verjaardag.
  Wat een rijk leven ligt er achter je én je verstaat de kunst om naar voren te blijven kijken.

  Van jou heb ik geleerd dat je kunt geven zonder zelf leeg te geraken.
  Ik denk dat dat ook wel delen wordt genoemd.
  Mede dankzij je colleges kom ik er steeds meer achter dat je, aangesloten op een persoonlijke bron, nooit leeg kunt raken.
  Steeds vaker ervaar ik momenten waar alles in besloten ligt en die mijn hart (en de harten van de mensen om mij heen) overvloedig vervullen.

  Ik zie, ervaar en her-inner me steeds weer dat je erg veel mensen inspireert door je levenswandel, je levensinstelling, je sterke geest-kracht en je spirituele geest-drift.
  Dat wilde ik op je verjaardag graag met je delen.

  Paul, ik dank je. En die dankbaarheid is onuitwisbaar en onontvreemdbaar.

  Hartelijks, Guido

 52. Beste Paul, van harte gefeliciteerd. Van alle berichtjes /updates/ weblogs in mijn mailbox -en dat zijn er niet heel veel want ik sluit al veel uit- lees ik iedere keer juist jouw bijdrage in zijn geheel. Altijd inspirerend en uitnodigend voor een mooi reflectie moment. Ook kijk ik steeds of ik er iets van kan uitdragen in werk en prive. Dank! En ik hoop dat je je weblog nog lang voortzet.

 53. Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag heer de Blot Chauvigny! Ik hoop dat we nog veel van uw inzichten mogen lezen. Zij zijn voor mij in ieder geval een motivatie om mijn leven in te richten gebaseerd op de goddelijke energie die in ons ieder huist. Los van welke religie of geloof. Aanspraak maken op de puurste vorm van energie waarmee wij ieder zijn ontsproten en vanuit de moederenergie het aardse met het goddelijke mogen verbinden. In dit verband denk ik altijd graag aan Teilhard Chardin die eens zei: ‘we zijn geen aardse wezens met af en toe een spirituele ervaring. We zijn spirituele wezens met een aardse ervaring’.

 54. Beste Paul,

  Uit mijn traditie ken ik zo’n mooi vers (andere tradities zullen ongetwijfeld ook prachtige teksten hierover hebben): ‘U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.’ Bedankt voor uw artikel hierover en een hele fijne dag gewenst!

 55. Lieve Paul, bedankt dat je er bent en nog altijd weet velen te inspireren. Ik denk bijna wel wekelijks aan je. Toen ik je ooit ontmoette in Eindhoven deden we een soort spel en tijdens dat spel zei je dat luisteren, echt luisteren erg belangrijk is, of mss zei je zelfs wel het allerbelangrijkste. Anyway … de ontmoeting heb ik als bijzonder ervaren en dit advies heb ik vanaf dat moment in mijn ‘rugzak’ gestopt.

  94! Van harte gefeliciteerd lieve Paul! Een prachtige dag gewenst, een mooi nieuw levensjaar toegewenst en dank voor alles wat je bent en met ons deelt! XMarlous

 56. Van harte gefeliciteerd met uw vierennegentigste verjaardag.
  Wat mooi dat u in dankbaarheid leeft en terugblikt op het leven. Ik voel de energie van uw woorden.
  Mijn moeder is ook oud geworden en zei ook vaker dat ze zo dankbaar was. Zo’n mooie en positieve levensinstelling wens ik iedereen.

 57. Beste Paul,
  Van harte gefeliciteerd met je 94-ste verjaardag. Wat een prachtige leeftijd als je nog zo in de wereld kunt staan zoals jij. Dank voor al je levenswijsheden die je doorgeeft via je email service en anderszins.. Ik wens je een fijne, gezellige dag toe. Hartelijke groet, Gea

 58. Lieve Paul,

  Van harte gefeliciteerd met deze prachtige leeftijd en je enorme levenskracht waarmee je veel mensen inspiratie geeft om ook dankbaar te zijn voor het eigen gekregen leven. Ook neem je mij persoonlijk al lang mee in de vraag welke betekenis ik aan mijn leven mag geven en de aankomende retraite zal hieraan vast weer een prachtige bijdrage leveren. Dank je wel ben dat je er al zo lang bent en zoveel wil delen. Ik wens je een jaar in goede gezondheid en veel liefde toe.

  Lieve groet,

  Marja Beumer

 59. Dag Paul,

  Ik wil je heel graag van harte feliciteren met je verjaardag en ik hoop dat ik nog vele jaren van je weblog mag blijven genieten.

  Hartegroet,

  Kitty Catharina Tenten

 60. Lieve Paul, Van harte gelukgewenst met je geboortedag. Niet een jaar er bij telt, maar de verwondering terig zien naar dat wat gebeurt. Daarbij was je geboorte zeker de meest spectaculaire.

  Een fijne dag -en- hartelijke groeten van Folkert Johannes Poort

 61. Beste mijnheer De Blot,
  Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik lees al vanaf het prille begin uw verhalen en ze dragen op hun beurt bij aan mijn spiritualiteit, Dat er nog vele mogen volgen.
  Met hartelijke groet,
  Jacqueline Segers

 62. Hartelijk gefeliciteerd Paul! Ik vind het zeker ook erg prettig dat je er bent. Blijf ook vooral nog even ?.
  Ik wens je een mooie dag temidden van wie je lief is.
  Hartelijke groet,

  Louis

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 26 = 27