Burn-out epidemie

37

Er verschijnen verontrustende berichten over de toename van burn-out met alle negatieve gevolgen ervan. Gelukkig wordt er veel aandacht aan gegeven maar die blijft vaak beperkt tot de fysieke aanpak. We vergeten vaak dat er voor een effectieve therapie ook een spirituele kracht nodig is.

We hebben niet alleen een stoffelijke buitenkant maar ook een geestelijke binnenkant. Beide zijn bronnen van energie, maar de lichamelijke energie is beperkt en kan door te hard werken gemakkelijk uitgeput raken.

De zinvraag van het waarom stelt ons in staat de zinvolle activiteiten van ons werk te herkennen en het onbelangrijke werk te verschuiven.

Als onze lichamelijke energie opgebrand is, komt ons lichaam in ademnood en we ervaren we een burn-out. Alleen een aanvulling vanuit onze geestelijke kracht kan effectief zijn.

Als we proberen onze fysieke kracht weer op peil te brengen, merken we hoeveel inspanning ons dat kost. Het risico van terugval in een nieuwe burn-out is groot. Ook bij een goede lichamelijke conditie is ons lichaam niet in staat om langdurig zwaar werk te verrichten. Daarvoor is ook een sterke bezielende energie nodig, een spirituele krachtbron. Hierbij valt te denken aan bezigheden waar echt plezier aan wordt beleefd, zoals sport.

Een korte stilte in ons werk, om na te gaan waarom we doen waar we mee bezig zijn, kan ook helpen om de werkdruk te verlichten. Deze zinvraag van het waarom stelt ons in staat de zinvolle activiteiten van ons werk te herkennen en het onbelangrijke werk te verschuiven.

Wat we als zinvol ervaren geeft ons energie maar zinloos werk put ons uit. Dit regelmatig even stilstaan vraagt wel oefening, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

37 REACTIES

 1. Andere boosdoener is social media en onze digitale cultuur. We leven in twee werelden. Hierdoor ben je in geen van de twee ‘echt’ aanwezig. Vooral de jongere generaties hebben hier last van. Die zijn geboren in een digitale wereld en weten niet ‘hoe je echt moet communiceren’ in de echte wereld. Eea blijkt uit universitair onderzoek obv 30 jaar.

 2. Mooie, wijze, liefdevolle woorden Paul, dank dank,
  Ook ik ben door een enorme burnout heengegaan, waar ik jaren voor nodig had om op mijn plek uit te komen. Het was de hel in het begin omdat ik totaal mijzelf , wie ik was op dat moment, verloren had.Doordat ik niet voor mijzelf kon zorgen kwam ik terecht bij een energetisch arts die mij door mijn proces zou heen helpen. Ik zou 6 weken bij hem en zijn gezin verblijven en hij zou mij ondersteunen. Ik was zo blij hiermee en mijn toenmalige man zette mij af in Drenthe waar deze arts woonde. In het kort verteld ben ik er 3 weken gebleven, hij heeft mij 3 weken lang verteld dat ik een in en in slecht mens ben.Ik maakte hem door wie ik was heel boos en zijn schaduwkant kwam totaal naar buiten. Ik voelde aan dat dit wel eens helemaal mis kon gaan en heb mij na 3 weken laten ophalen door mijn toenmalige man, want ik wist niet waar ik was, had geen geld, geen auto en kon niet goed lopen.
  Ik heb toen diep vanbinnen begrepen dat ik niet geholpen kon worden door ergens buiten mij, want de buitenwereld die ik ontmoette hielp mij voor mijn gevoel nog dieper in de put.
  Ik ben werkelijk helemaal uit mijn toenmalig leven gestapt in een andere stad gaan wonen en alles achter mij gelaten.Ik was heel boos op het leven, ik die zo hard gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling, zo veel innerlijk werk had gedaan, zo verbonden met alles, stond ineens totaal alleen op deze wereld. Waar was God nu, waar waren alle mensen gebleven die altijd zo blij met mij waren. Ik kwam erachter dat ik mijn leven zo gecreëerd had, dat ik er voor iedereen was, behalve voor mijzelf. Niemand kon mij helpen, de buitenwereld snapte niets van mij ook hulpverleners niet en wilde mij laten opnemen in de psychiatrie. Ik voelde dat dat niet goed voor mij zou zijn, dat door medicijnen ik mijn vreselijke pijn niet meer zou voelen en ik niet zou snappen waarom het zo ver gekomen was met mij. Ik gooide alles weg, alle spirituele boeken, ik kon ze niet meer lezen, zo boos op alles was ik.Ik ging scheiden, verhuisde naar een andere stad en liet echt alles achter. Ik woog nog maar 45 kilo door dit killing diepgaand identiteitsproces.
  Ik zocht een huis, werk en hield mijn mond over hoe ik mij voelde, de mensen konden mijn pijn niet verdragen, dus kon het niet meer delen.Door het dagelijks leven te leven op mijn bibberbeentjes, kwam ik heel langzaam weer een beetje op de been, ik gebruikte al mijn innerlijke kracht, die enorm was, ik stond er versteld van hoe ik dit allemaal deed zonder te mopperen, zonder er een verhaal van te maken, want er wilde niemand luisteren. dat was mijn redding tenslotte.
  Het ging totaal niet meer om de buitenwereld ook geen input daarvan, het ging alleen maar over mijn binnenwereld.
  Door het dagelijks leven te leven mij nergens mee te bemoeien of iets van te vinden kwam ik heel langzaam uit de hel en ging op pad naar het werkelijke leven. Dit alles is 18 jaar gelden begonnen en ik kan nu zeggen dat ik echt op mijn werkelijk eigen plek ben aangekomen.. Ik ben de bodyworkopleiding bij Dirk Oeillibrand gaan doen en de nodige andere opleidingen om te leren eerst door diep in mijzelf af te dalen, door mijn trauma’s in de ogen te kijken en te doorvoelen.
  Ik leef mijn passies ik help mensen in zware processen, ik neem ze aan de hand mee en hoop dat ze mij los kunnen laten op het moment dat ze weer op hun eigen benen kunnen staan.
  Door zelf door zo’n diep proces te gaan kan ik nu als ervaringsdeskundige mensen aan de hand mee nemen.
  Ik doe dit zeker niet alleen, ik heb alle liefdevolle onvoorwaardelijke steun van het universum, mijn voorouders, verbonden met de oorspronkelijke kracht, ik ben zoooooo dankbaar dat ik met wie ik nu ben, mijn ‘taak’ waar ik voor gekomen ben, op aarde te kunnen leven. Ik hoef niets, ik moet niets, ik hoef nergens iets van te vinden, het leven voelt als gevend, stromend en ontvangend , eigenlijk doen alle woorden te kort met wat ik voel. Zo belangrijk Paul, dat je jouw licht laat schijnen en dat wij daar alles van meekrijgen. dank je wel wie je bent. Een lieve groet van Gerda Olgers

  • Dank voor je uitvoerige verhaal waar ik uit concludeer dat je eigen leven je beste leermeester is. Je kunt je geluk enkel goed waarderen als je ooit diep ongelukkig bent geweest.Je hebt een rijke spirituele ervaring doorlopen waarmee ik je van harte geluk wens

 3. Eerwaarde Paul,
  Burn out kom voglens mij alleen voor bij de werkenden en die onder druk staan van de managers. Veel mensen ontslaan en het zelfde (hoeveelheid) werkpakket aframmelen maar nu met minder mensen. Productiecijfers worden niet gehaald en dat komt hard aan en de baas maar jagen, vergaderen en delegeren. Dan loopt de emmer helemaal over als daarbij problemen zijn in de privésfeer. Heb ondergronds gewerkt. De ploeg bestond uit een vast aantal en waren er met verlof, ziek of ongeval dan werden kompels van de reserveploeg ingeschakeld en de productie werd gehaald.
  Mijn conclusie is dat de burn-out van buitenaf toeslaat.

 4. Helemaal eens Paul.
  Mag ik er zelf wellicht nog een – wellicht wat eenvoudige – reflectie aan toevoegen?
  Het valt me namelijk op dat burn out & stress enorm in de belangstelling staan. Net als RSI een jaar of 15 geleden (ik was toen alg directeur Planet Internet). Wat mij altijd verbaasd heeft is, dat door die focus het probleem groter werd. Nu niemand het er meer over heeft is RSI plots geheel verdwenen, terwijl we meer achter de computer zitten dan ooit….
  De reden ligt natuurlijk voor de hand, alles wat je aandacht geeft groeit immers.
  Mijn conclusie is in elk geval dat één van de meest eenvoudige manieren om positieve energie in je werk te brengen is om je te focussen op wat WEL goed gaat en wat WEL mogelijk is. Daarmee creëer je de energie om de problemen (die er zeker ook zijn, ik heb het niet over negeren van het probleem!) aan te pakken.
  Omdat er niet iets heel eenvoudigs is om dit te doen (je dagelijks richten op het positieve) hebben we er iets voor ontwikkeld dat Aegon nu per 1 juli gaat gebruiken. In het OneGoodCompany Cafe deel je elke dag OneGoodThing – een moment dat jou positieve energie geeft – met elkaar in een klein groepje van 8 dat elke 3 dagen wisselt.
  Het zorgt voor een verfrissende dagelijkse positiviteit en verbondenheid in een organistie-setting die vaak wordt gekenmerkt door negativiteit en silo-denken.

  Als je meer over ons pionierswerk wilt weten, je weer me te vinden.

  Je blijft altijd een inspiratiebron voor mij Paul,

  Fijne dag,

  Hartelijke groet,

  Bert

 5. Een mooi artikel. Zo belangrijk om burn-out ook in de context van zingeving en spiritualiteit te beschouwen en te beleven. Voor mij was dat dé factor die mij geholpen heeft er niet alleen uit te komen (door er ècht doorheen te durven gaan), maar ook om nieuwe zingeving en een nieuwe manier van in het leven staan te ontdekken en tot bloei te brengen. Ik heb het onderwerp daarom ook tot kern gemaakt van mijn eigen benadering in de begeleiding van lotgenoten. Graag wil ik verwijzen naar mijn artikel over het onderwerp (https://www.essentialwaves.nl/burn-out-als-spirituele-crisis/) – dat naar mijn gevoel niet geheel toevallig het meest bezochte is van alle artikelen die ik over het onderwerp burn-out geschreven heb. Blijkbaar resoneert dit perspectief sterk. Ik zou het fijn vinden om met de auteur, maar ook met anderen over dit onderwerp verder van gedachten te wisselen.

 6. Stilte in je dag brengen, gaat vaak niet zomaar merk ik in mijn workshops. Zaken die ertussen zitten zijn: Afleiding, belemmerende overtuigingen en het niet scherp hebben van wat er echt toe doet. Misschien goed te weten voor de lezers van deze blog dat ik hier een aanbod in heb, nl de workshop ‘Stilte in je dag brengen; bezield blijven in je leven’ in klooster Huissen. Op 6 oktober geef ik deze dag al weer voor de 4e keer #vraagnaar #burnoutpreventie https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/retraites/programma.php?programmaID=1348

 7. Uit bovenstaande reacties blijkt dat we de oplossing wel weten. En dat er ook steeds meer mensen werken aan het ontwikkelen van zelfinzicht en verdere bewustwording. Bewust wording in de verbondenheid met alles en iedereen. Oorzaak en gevolg helder in beeld te hebben.
  Maar wat mij zorgen baart is dat er steeds meer jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar tegen een burnout aanlopen. Jarenlang heb ik studenten op de Pabo begeleid. Soms al binnenkomend met eigen rugzakjes. En dan kunnen ze als ‘ervaringsdeskundige’ de hun toevertrouwde basisschoolkinderen helpen. Als ze de weg naar zelfbewustwording kunnen vinden.
  Het valt me op dat er hele hoge eisen gesteld lijken te worden aan deze groep jonge mensen waarbij ze moeilijk hun eigen grenzen kunnen stellen; mooi huis, goede baan, een gezin stichten met kinderen en een sociaal netwerk onderhouden. Daarbij meedoen aan alle sociale media. En dat liefst allemaal binnen een paar jaar. Dat vraagt om stress. Nooit geen rust. Een enorme druk van buitenaf waar ze moeilijk weerstand aan kunnen bieden.
  Nu ik zelf met pensioen ben vraag ik me af; wat hebben wij toch verkeerd gedaan?

 8. Er is nog een belangrijke trigger voor burn-out, welke vrijwel onbekend is voor het grote publiek en ook (medische en arbo) professionals: namelijk (langdurige) blootstelling aan sterke ElektroMagnetische Velden (EMV)/straling. Dat is straling vanwege draadloze communicatie, dus van zendmasten, smartphones, WiFi, DECT, smart apparatuur, etc. Ook door (laagfrequente) EMV van bijv. hoogspanningskabels. Het totaal van deze EMV kan een overbelasting geven, waardoor het menselijk lichaam allerlei reacties vertoont: energieverlies, concentratieprobleem, geheugenvermindering, stressreacties, slaapproblemen. Uiteindelijk kan een burnout het eindeffect zijn.
  Het goede is dat je eenvoudig kunt checken of gezondheidsklachten te maken hebben met een overbelasting door straling: zorg dat je blootstelling sterk wordt verminderd, te beginnen tijdens de nachtrust. Na een paar dagen al kun je vaststellen of straling inderdaad voor jouw situatie een trigger is (zie o.a. de websites via http://www.eerlijkoverstraling.nl).
  Inmiddels zijn ook in Nederland genoeg burn-outgevallen bekend, welke te wijten waren aan overdosis straling. En er is veel ondersteunend wetenschappelijk onderzoek, welke relatie straling en burnout bevestigt.

 9. Beste Paul, ik ben het met je eens dat je de kracht om een burn-out te voorkomen vooral in jezelf kunt vinden, maar soms lukt dat niet of niet op tijd. Ik denk dat de werkgever hier ook een belangrijke rol heeft door het juiste arbeidsklimaat te scheppen en daarmee ook voor zichzelf hoge kosten van uitval van personeel te voorkomen, een dubbelsnijdend mes. Ik heb hier pas over geschreven op managementsite: https://www.managementsite.nl/van-burn-out-naar-hogere-arbeidsproductiviteit
  Hiermee hoop ik dat het ‘probleem’ van burn-out niet alleen op het bordje van (potentiële) slachtoffers komt te liggen, maar dat het management gaat ontdekken dat zij er ook een groot belang bij hebben en ook een grote invloed op hebben.

 10. Iedereen staat en gaat, maar doet dit verschillend. Dit is afhankelijk van hoeveel waarde men zich zelf toekent. Bij weinig vertrouwen kunnen we ons gewicht ophouden, of zakken we in. Dit kan gecompenseerd worden door heel hard te werken. Het denken, doen en voelen staat dan niet meer in balans en de energie stroom raakt geblokkeerd. In mijn praktijk werk ik met mensen en laat ik ze eerst waarnemen hoe ze dagelijks staan, om vervolgens de ervaring te geven van 2 voeten waarin 52 botjes dragen. Vaak ademen mensen ook oppervlakkig. Het gaat om bewustzijn in WAT we doen. Maar dit wordt ook bepaald door hoe we als Ziel in ons lichaam huizen. Komen we toe aan wat ons bezield? Nu net heb ik weer met iemand een Zielenreis gemaakt: waarom ben ik op aarde gekomen? Vaak zit er al een trauma op die tijdens de zwangerschap is opgedaan. We raken daardoor van ons zielendoel af en doen wat anderen van ons verwachten. Toch gaat het om ons zelf, WIE zijn we WEZENLIJK? We zijn meer dan een lichaam, meer dan een ziel. Deze energetische ervaring kan een diepe verandering brengen in ons celgeheugen, waardoor ons zelfhelende vermogen wordt geactiveerd. Als we ons hele gewicht aan de aarde toe vertrouwen, krijgen we steun vandaaruit terug, nemen we een plek in om vandaaruit moeiteloos op te strekken naar het universum. dan stroomt energie en raken we niet opgebrand.

 11. Burnout ontstaat volgerns mijn ervaring dat de mens over zijn eigen grenzen gaat en te weinig zelfkennis omtrent zijn fysiek en spirituele vermogen heeft – psychologisch een weglopen voor de eigen waarheid. Dan strandt men en anderen moeten je dan weer uit die put halen.
  Mensen die te hard werken, vergeten vaak het leven – een van oorzaken van burnout.
  Je idee van spirituele kracht, die een ieder in zich draagt onderschrijf ik van harte.

 12. Sport is natuurlijk maar een voorbeeld hahaa ehh ik klus en verbouw mijn nieuwe huis; tegenslagen doen mij schrikken, een eigen bedrijf, een eigen radioprogramma, optredens en steeds vrees ik die dreiging die ik clienten hoor; de burn-out. Ik hoop hem op afstand te houden door goed naar mijn lichaam te luisteren, niet overdadig te zijn met drank en fast food.. en! vporal te luisteren naar de energie van het NU. Als iets niet lukt en me frustreert, dan adem ik in en uit.. en accepteer dat NU het moment er niet voor is.
  Ik probeer geen energie te verliezen op strijden met wat is.

 13. Beste Paul, het lijkt wel of we zich een nieuwe tweedeling lijkt aan te bieden. Mensen met spiritueel besef en mensen zonder. Ik ben het helemaal eens met de strekking van je artikel. Ik ben er van overtuigd dat ik mijn werkzaamheden alleen kan volhouden door aan mijn spirituele ontwikkeling te blijven werken. Door dagelijkse meditatie voed ik mijn energie. De vraag is hoe bereiken we de mensen die op het ravijn van burn-put afstevenen? Ze voelen zich vaak gedwongen en onmisbaar en lijken ongevoelig en doof te zijn voor de enorme waarde van “stilte” en er echt voor jezelf te mogen zijn. Ik ben rijk gezegend met de vele mensen om mij heen die mij steeds weer laten zien en merken hoe belangrijk dit is. Laten we het maar allemaal van de daken blijven roepen dat het om innerlijke rust en stilte gaat, en jij Paul wederom weer bedankt voor je inspanningen voor ons allemaal.

 14. Mijn ervaring is dat een burnout niet zozeer door hard werken wordt veroorzaakt, maar door een veelheid aan energievretende emoties, waaronder ook werkomstandigheden. Al ruim vier jaar herstellende van een burnout, niet meer in staat zijn te werken, veel fysieke beperkingen, maar ook veel ervaring rijker en groei doorgemaakt ben ik. dankbaar voor de wegwijzer van hoe het anders kan. Inmiddels twee dichtbundels geschreven hierover, Achter de deur en Flow.. En mijn eigen creativiteit ontdekt!

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 17 = 26