De spirituele kracht van verwondering

25

De verwondering is een belangrijke spirituele kracht waar we ons meestal niet bewust van zijn. We vinden iets vaak zo vanzelfsprekend dat we ons niet afvragen hoe dat kan gebeuren.

Galilei verwondert zich als hij een appel loodrecht op de grond ziet vallen en ontwikkelt zich vervolgens tot een groot sterrenkundige. Hij begrijpt waarom de planeten hun baan volgen. James Watt verwondert zich als de deksel van de overkokende pan af vliegt en bedenkt vervolgens de stoommachine.

Er ligt te vaak een eenzijdige nadruk op logisch verklaren en verstandelijke kennis.

Als kind kon ik met verwondering naar vogels kijken die omhoog kunnen vliegen. Als ik nu een vogel op zijn kleine pootjes op de grond zie dribbelen en naar een hoge boom zie vliegen verwonder ik me nog steeds.

Verstandelijk besef ik dat het mathematisch te berekenen is, maar toch blijf ik me erover verwonderen. Ik zie meer dan ik zie, maar kan het niet onder woorden brengen. Door verwondering ben ik in staat meer te zien dan ik met mijn eigen ogen kan zien.

Het is een spiritueel inzicht, met de ogen van ons hart, dat het verstand overstijgt en verstandelijk niet te begrijpen is. Niet door nadenken, maar door ‘trial and error’ stoot ik op nieuwe kansen die mijn hart raken en me plezier geven.

Helaas wordt in onze moderne opvoeding te weinig aandacht aan besteed aan dit spiritueel inzicht van ons hart. Er ligt te vaak een eenzijdige nadruk op logisch verklaren en verstandelijke kennis. De inzichten van ons hart zijn echter van het allergrootste belang om met plezier te kunnen leven.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

25 REACTIES

 1. Een helder inzicht dat tijdloos actueel is en zal blijven, Paul. ‘Happiness is the highest level of success’. Ook ‘the American dream’ behoeft in vele opzichten frisse impulsen vanuit oprechte verwondering.

  Miljardairs en miljonairs ontdekken immers vanzelf dat geld en macht geen solide garantie of perspectief biedt in relatie tot enig (inter)menselijk geluk. Zoals Phil Bosmans zich sinds 1957 vanuit zijn kwetsbaarheid en spirituele kracht heeft verwonderd. In vele Vlaamse theaters wordt dit komende najaar een inspirerende reeks eyeopeners luchtig gepresenteerd. | https://goo.gl/s97bQN

 2. Niets is toeval, het valt je toe als je er maar voor “open” staat.
  Ook voor “verwondering” kun je open blijven staan waardoor je de krachten van de natuur ontdekt.
  Prachtig artikel dat je aanzet om je blijven te verwonderen.
  Bedankt.

 3. Beste Paul,
  Niet te veel willen weten waarom dingen gaan zoals ze gaan…. en blijven verwonderen. Askew schreef hier een mooi gedicht over, dat ik hier graag deel:

  THE NEVER-ENDING WONDERING OF WHY

  A man, wealthy by most of
  the measures visible
  to a first glance,
  turned his attention
  to why.

  To why he did what he did.

  In the hope that it would
  benefit his quest
  for somewhere better.

  As he demanded
  a useful and
  conclusive answer,
  his soul would whisper
  of a very different
  possibility.

  That such an answer
  lay hidden in
  the electricity of
  the never-ending
  wondering of why.

 4. Verwondering, weer gaan kijken met de ogen van een kind, ‘worden als een kind, dan kun je het Koninkrijk van God binnengaan, zegt Jezus. Een universele spirituele waarheid,. Nu weer zo mooi via uw blog aangereikt. Dank!

 5. Mooi geschreven. Trial and error wordt in ons onderwijssysteem, waar elke verandering in een samenleving zou moeten beginnen, hardhandig de kop in gedrukt. Dat wordt er bij een kind professioneel uit geramd. Dat kan een kind zich in het reguliere schoolsysteem niet veroorloven. Trial and error wordt afgestraft in de toets- en afrekencultuur in het onderwijs. Er is door het verstikkende methode-onderwijs geen ruimte voor dagdromerij, verbeelding, verwondering. En het is juist trial and error waar de maatschappij zoveel behoefte aan heeft. Tijd dus om een lans te breken voor trial and error.

 6. Maria: dit is het ware inzicht van een Alchemist, het niet meer willen verklaren, maar aanvaarden dat het zo is en dat dit alles geschapen is door een Hogere Macht. Met dit inzicht mag je je hele dag verwonderen over de wonderen die zo zichtbaar zijn, maar waar men zo vaak of meestal niet naar kijkt. Ik verwonder mij met jou. Dank voor dit schrijven.

 7. Mooi hoe we ook een business case zouden kunnen beoordelen met ons hart, ons gevoel en intuïtie. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de echte groten der aarde, of het nu filosofen of goeroes zijn of het Bill Gates is, zij zijn uitgegaan van iets anders dan (alleen maar) cijfers uit hun business case. Hoe moedigen we de nieuwe leiders aan veel meer vanuit hart en ziel te besluiten? Ik doe mee!

  • Een zeer loffelijk streven, beste Marcel. Hoe kunnen deze leiders gaan zien, dat we in deze ene wereld leven, en dat we niet zónder elkaar, maar mét elkaar er iets moois van moeten maken. Tjaaa, ik weet het werkelijk niet. Misschien heeft Paul een goed antwoord?

   • Met een nieuwsgierige scherpzinnigheid kunnen we veel meer dingen bewonderen om te verwonderen. Wees de verandering die je in de wereld wilt zien, zie Gandhi.
    Zonder gelijkwaardig en onbaatzuchtige dienstbaarheid komen we er echt, tenzij we allemaal gaan zoeken naar de leider in onszelf in plaats te zoeken naar andere “reddende” leiders. Mandela zei toch: “We vragen onszelf af: Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend,
    begaafd, geweldig te achten. Maar waarom zou je dat niet zijn?

   • Dag Meneer de Blot

    Ja, als je gaat zoeken DAN vinft je. Ik wil graag een spirituele workshop bedenken, met als thema VERWONDERING. Loop er al een poos over na te denken hoe ik dat kan realiseren. Ineens dacht ik ,tik gewoon spiritualiteit en verwondering in en zie daar, ik kom bij u terecht. Heeft u voor mij misschien een tip hoe ik dit op een eerlijke manier op kinderen over kan brengen. Ik ga voor deze workshop materiaal uit de natuur gebruiken,
    ik ben blij met elk goed advies. Met vriendelijke groet, Hanni

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


71 + = 80