Dienstbaarheid

2

De langdurige warmte stelt ons voor grote problemen, waarbij vooral de ouderen en zwakkeren veel te lijden hebben. Daar komt bij dat het ook nog vakantietijd is waardoor er minder mensen zijn om te helpen. Het is echter een noodsituatie die ook zijn voordelen kent.

We zijn nog sterk ingesteld op ons werk om succesvol vooruit te komen, maar in deze noodsituatie valt dit perspectief weg. Er valt niets meer goed te organiseren en nog minder met zekerheid te voorspellen.

Droogte en hitte is een ramp maar kan ook een kostbare leerschool zijn

De aandacht is verschoven naar de medemens in nood en de zorg die ze nodig hebben. Zelfs onbevoegden worden nu gerekruteerd om zorg te verlenen.

De droogte maakt ons niet alleen bewust van onze sociale verantwoordelijkheid maar ook van onze kosmische afhankelijkheid. De natuur is onberekenbaar en nog minder beheersbaar.

Droogte en hitte is een ramp maar kan ook een kostbare leerschool zijn. We zijn beter opgewassen tegen de grillen van de natuur als we bereid zijn elkaar te helpen in tijden van nood.

 

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

2 REACTIES

 1. Weer heeft u een indrukwekkend artikel geschreven. Waar u het over heeft lijkt mij een probleem voor de westerse mens met al zijn voordelen. Wij hebben geen gebrek aan water, stroom, aanlevering van voedingsniddelen. Dan in de tropen heb ik nooit iemand horen klagen. Dan buiten de vakantietid heeft men ook de zorg uitgekleed. Gelukkig kan ik mij nog redden. Dan ontzettend veel bejaarden en andere gezinnen zijn de kindern uitgevlogen die vanaf die afstand onmogelij khulp kunnen bieden. Helaas kan ik voor de door u geschilderde moeilijkheden geen oplossing aan dragen. Drinkwater is volgens mij genoeg te krijgen. Wij wonen aan zee en in heel veel landen maakt men gebruik van ontzilting. Dan komt men met alternatieven voor schone energie. Ben een oud mijbwerker en wij dolven kolen. Aardgas kwam, sluiten die handel. Olievaten moesten uit de tuinen worden verwijderd en nu aflsluiting van het gas.. Teletubby-windturbines, vruchtbare velden met zonnecollectoren en waar is het einde. ik maak mij er niet meer druk om en ik neem maar zoals het komt. Wij Nederlanders durven geen vuist te maken maar klagen en doen niets.

 2. Ik schrijf net dit blog, hoe mooi deze synchroniciteit! Goedemorgen allemaal, 1 augustus ‘n nieuwe maand ligt weer voor ons. nog 3 maanden en we zitten al weer in december aan de pepernoten en de speculaas! Voor nu is het prachtig weer, de nachten koel, ‘gelukkig’. De ijsjes overdag met veel water drinken, lijkt me dat erg als er geen water meer zou zijn op de aarde! Als dat zo zou zijn dan heeft de mens geen overlevingskansen meer op aarde en is de aarde klaar met ons als mens. Mogen we ons toch wel eens gaan afvragen en nadenken waar komt dit vandaan? Op veel vragen kunnen we zo al antwoorden geven, de mens neemt maar van Moeder Aarde, maar verzorgt haar niet, kijk maar eens na 1 dag strand of bos hoeveel zwerfvuil er ligt, kijk een naar het water wat er allemaal in ronddrijft of op de bodem van het water ligt! De vervuiling van de chemische fabrieken, de lucht door de gifstoffen de vele chemtrails, waar veel mensen behoorlijk ziek van zijn. Het is echt schandalig zoals wij zelf hiermee omgaan, geen wonder dat de natuur zich gaat terugtrekken. We krijgen immers dat wat we zelf veroorzaken! Als er geen respect is voor alles wat groeit en bloeit dan zal er ook geen respect meer zijn voor ons mensen. Gisteren op tv weer zoveel varkens levend verbrand, het is te triest voor woorden, zoals er met de natuur en de dieren wordt omgegaan.
  Het wordt tijd dat men eens nadenkt hoe kan ik bijdragen aan een betere en een schonere aarde, als er weer respect gaat komen, voor alles wat leeft groeit en bloeit dan zal de mens ook zijn ware aard kunnen ontplooien, De ware aard van de mens is een Spirituele aard, en d.w.z. men heeft weer respect voor elkaar men heeft respect voor de dieren, voor de natuur.
  Het is aan ons als mens wat willen we? Een aarde om vreedzaam op te leven, of een aarde waar we allemaal langzaam een dood tegemoet gaan van honger, dorst en vervuiling!
  Begin bij jezelf dan is er al 1 iemand die bewust is van dit grote probleem, wat velen van ons nog niet kunnen of willen zien!
  Deze luchtbel kan zomaar uit elkaar spatten.
  Ik ben altijd positief, maar nu vind ik dat we onze ogen moeten openen voor de vernieling van Moeder Aarde.
  Maria Hartjes

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


54 + = 60