“Dank je wel”

23

Dankbaarheid is een begrip waar in het zakendoen weinig over wordt nagedacht. Toch is het van fundamenteel belang om succesvol te zijn. Wat voel je als iemand je om hulp vraagt en uit het diepst van zijn hart “Dank je wel” zegt?

Een oprecht en welgemeend “Dank je wel” verandert je houding en het lijkt alsof je meer bereid bent om anderen van dienst te zijn. Dankbaarheid werkt aanstekelijk.

“Het is van groot belang steeds te werken aan een cultuur van dankbaarheid.”

Het woord dankbaarheid is in het Nederlands een abstract begrip maar in andere talen heeft het vaak een veelzeggende betekenis. In het Indonesisch zegt men “Terima kasih”, wat letterlijk betekent: “Ontvang liefde”.

Het antwoord op “Terima kasih” is “Kembali”, wat zo veel wil zeggen als: “Je krijgt het ook van mij terug”, want liefde is wederkerig. “Kasih” betekent liefde. In het Indonesisch wordt danken verwoord als een uitwisseling van liefde.

Tegen de achtergrond van wederkerige liefde krijgt dankbaarheid een spirituele diepgang. Zo komt onderlinge dankbaarheid de omgang met elkaar en de samenwerking tussen mensen ten goede.

In veel andere talen, zoals ook in het Nederlands, reageert men vaak heel anders. De mensen bedanken elkaar met “Geen dank!”. Wat feitelijk steeds opnieuw een gemiste kans is. Welgemeende dankbaarheid drukt immers altijd een niet te missen waardering uit voor de ander. Als dankbaarheid met liefde het hart ontspringt kan bovendien een vruchtbare wederzijdse dienstbaarheid ontstaan, soms zelfs een lange vriendschap.

Door de eeuwen heen blijkt dankbaarheid in de dagelijkse praktijk voor iedereen een belangrijke component te zijn voor een optimale samenwerking en een leven met meer plezier en waardering voor elkaar en jezelf.

Dankbaarheid is een concreet gebaar van waardering voor de ander dat verbindend en verdiepend uitwerkt op het samen-zijn van mensen. Het is daarom van groot belang steeds te werken aan een cultuur van dankbaarheid, in het gezinsleven, in organisaties of gewoon op straat, in winkels, tijdens het sporten of waar je elkaar nog meer tegenkomt.

Dank jullie wel

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

23 REACTIES

 1. Als iemand tegen mij zegt : “bedankt”. Dan zeg ik altijd, jij ook!
  En dat geeft bijna altijd verwarring, en dat is leuk!
  Dan is er dynamiek door bedanken en dan blijft die mooie energie langer hangen.

 2. Dankbaarheid is niet te koop . Dankbaarheid is een gebaar en gevoel van oprechtheid. Door dankjewel te geven en te ontvangen vergroot je het onderlinge respect en vertrouwen. Dankjewel en graag gedaan.

 3. Dankjewel Paul. Voor je manier waarop je me raakt. Het roept een dankbaarheid op voor alles wat op mijn pad komt. En ook besef ik me hoe ik, soms zo vanzelfsprekend, jouw blogs ontvang, doorlees en weer verder ga.
  Ik dankjewel voor alle moeite die je elke keer weer neemt om je visie, je verhaal en je levenskracht met mij en anderen te delen. Ik dankjewel.

 4. Lieve Paul, dankjewel…fijn dat het zo makkelijk was om het via FB te delen.
  Ooit las ik over een vrouw die leed onder depressie. Een non met wie ze hier vaak over sprak en die haar probeerde te bemoedigen, wist op een bepaald moment niets meer aan te reiken wat nog zou kunnen helpen. Haar laatste raad was: zoek elke dag iets in je bestaan om dankbaar voor te zijn. Het resulteerde in verdijnen van de depressie en, wat voor mij kenmerk van het ware was en is: ze wilde het delen…als proffesioneel fotografe besloot ze om foto’s te maken van datgene wat haar dankbaar stemde…elke dag één. Dat lukte al heel gauw niet meer…het werden er veel, veel, veel…ze heeft ze op een site gezet en zo anderen aangestoken…de naam ben ik kwijt…het was iets met 365..of gratefulness…ik weet niet of de site nog bestaat, maar het heeft me door heel wat moeilijke tijden heen getrokken…er is altijd wel iets wat je treft en waar je dankbaar voor kunt zijn. Ik heb geleerd om dat meteen te uiten in een stil dankwoord aan God die het ons geeft. Ook iets waar je toch anders door in het leven komt te staan. En dat is goed.

 5. Waarde Paul, ik moest glimlachen bij dit blog. Hoe vaak heb ik mezelf niet horen zeggen: ‘Geen dank, hoor!” om daarmee meteen een muur op te werpen en de uitwisseling van geven en nemen te doorbreken. Wat een mooie les geef je ons hier. In het vervolg ga ik er beter op letten en zal mijn reactie iets zijn in de trant van: ‘Graag gedaan, hoor!’

 6. Terima kasih Paul,
  Fijn dat u zo mooi betekenis geeft aan deze woorden en de culturele waarden die daar onder liggen. Het brengt me dichter bij bij mn moeder, opa en oma die mij deze waarden hebben meegegeven. ?

 7. Waarde Paul,

  Het is zelfs verbazingwekkend om te zien hoe mensen reageren wanneer je ze voor iets bedankt of een compliment geeft. Kennelijk zijn wij al zo gedeformeerd dat wij eerder verwachten dat iemand laat weten wanneer hij ontevreden is over iets dan wanneer die blij is met wat een ander heeft gedaan en daar dankbaar voor is. Het is inderdaad te hopen dat wij allemaal veel vaker ‘dank je wel’ gaan zeggen tegen elkaar.

 8. Vermoedelijk bedoelen mensen die “Geen dank” zeggen dat zij uit liefde of genegenheid toch iets voor de ander hebben gedaan.
  Het hoeft ook niet altijd wederkerig te zijn: je kunt ook iets doen “om niets”.
  Ook zijn er mensen die nooit dankjewel zeggen omdat zij alles vanzelfsprekend vinden.
  Wat meer bewustwording op dit gebied zou dus heel prettig zijn.
  Dus: dank u wel Paul voor deze column waar wij nog eens goed over kunnen nadenken.

  • Je hebt een punt, maar het is fijn om je dankbaarheid kwijt te kunnen. Mensen die mij een dienst bewijzen en die nauwelijks een blijk van waardering kunnen ontvangen…dat voelt niet fijn. De stroom is er uit en dát is nou juist wat het over en weer iets voor elkaar doen zo plezierig maakt. Misschien is de lijn maar dun tussen geven om het plezier en geven omdat je iets terug verwacht. Geven om niet is een loffelijk iets…maar ontvangen van oprechte dank is een blijk van evenwicht en gelijkwaardigheid. …dat denk ik .

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 21 = 27