Een tegenstrijdige economische ontwikkeling

7

Nederland is geen arm land, want het aantal rijke mensen groeit. Tegelijkertijd stijgt ook de armoede want de vraag naar voedselpakketten neemt eveneens toe. Wie over voldoende geld en kapitaal beschikt hoeft niets te vrezen, want het geld brengt meer geld op en kan blijven groeien.

Heel anders is het verloop voor gezinnen die niet over genoeg kapitaal beschikken om van de opbrengsten te kunnen leven. De inkomsten stijgen al tien jaar nauwelijks, terwijl de kosten van het levensonderhoud jaarlijks omhoog gaan.

De jeugd wordt buitengesloten maar bepaalt wel de toekomst

Een leven lang hard werken is veelal niet meer genoeg om ook op latere leeftijd verzekerd te zijn van een pensioen dat een menswaardige oude dag mogelijk maakt. Bij tegenslagen in het leven drogen de financiële middelen snel op. Inkomsten vallen snel weg zodra het werk te zwaar wordt. Heel wat eenoudergezinnen vervallen dan ook in diepe armoede.

Het is een tegenstrijdige ontwikkeling dat een land, dat zich financieel welvarend ontwikkelt, toch verborgen armoede kent. Het politieke beleid is vooral gericht op de ontwikkeling van het bedrijfsleven en verliest steeds meer aansluiting met de behoeften van de mensen zonder kapitaal.

De stakingen in het onderwijs wijzen er duidelijk op dat er ook voor de jeugd te weinig aandacht is. Die is te zwak en kan zonder stemrecht geen politieke eisen stellen. De jeugd wordt buitengesloten maar bepaalt wel de toekomst van Nederland. En daarmee ook de zorg voor de sterk verouderende bevolking in ons land.

Een degelijke vorming van onze jonge mensen is niet alleen voor hen van vitaal belang, maar ook een garantie van goede zorg voor alle toekomstige ouderen.

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

7 REACTIES

 1. Beste Paul,
  Heel goed dat je dit onderwerp aanroert. De afgelopen 20 jaar heb ik het financiële en politieke systeem zien veranderen. De grote ongelijkheid in onze samenlevingen ( wereldwijd) is ontstaan door de ongebreidelde marktwerking, die nu niet meer beheersbaar lijkt te zijn. Het Neo liberalisme is in alle vezels van de samemleving doorgedrongen. En hoe gek ook klinkt, het gedrag van mensen wordt grotendeels bepaald door het systeem waarin zij leven. De vraag is hoeveel van ons zijn zich daarvan bewust? Zo langzamerhand groeit de onvrede onder de mensen met de minste kansen en dat zijn er nogal wat. Wat staat ons te wachten in de nabije toekomst als deze onvrede zich gaat manifesteren in geweld en hang naar revolutie? Wat nodig is een discussie onder alle lagen van de bevolking wat voor samenleving wij nu willen en wat voor wereld wij willen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. De mensheid heeft nu zoveel invloed op ons milieu dat nooit eerder is vertoond in de menselijke geschiedenis. Bedankt voor je bijdrage in discussie.

 2. Het wordt hier steeds meer als in Amerika. Er zijn hebbers en niet hebbers. Als je hebt is het mooi leven in Nederland. Als je niet hebt is het ellende en ergernis. Ook veel huisdieren zijn in Amerika zeer slecht af. De schatting is dat daar 70 miljoen zwerfdieren zijn. Ik zelf heb niet veel hoop op de toekomst.

 3. Ik denk da we zo anders over geld en comfort zullen moeten gaan denken. Het leven is een kostbare gift. Als we vanuit dat perspectief ons leven en ons doen en laten weer eens gaan beschouwen zou het zomaar kunnen dat we andere prioriteiten gaan stellen. Respect voor wat ons gegeven is …..onvermijdelijk komt dan ook liefde om de hoek kijken. Dat zou wel eens hetgene kunnen zijn wat alles weer in het juiste perspectief en de juiste verhoudingen trekt. Een mens die lief heeft, gunt zijn naast zoveel als zichzelf.

 4. Monseigneur Paul Blot,
  Een prachtig artikel. Ik denk dat wij niet de politiek overal de schuld in de schoenen moeten schuiven maar in het gezin begint de samenleving..Niet alle ouders hebben hun kinderen meer in hun macht. Het onderwijs is niet de organisatie die moet opvoeden. Maar thuis. Onderwijzers hebben een zwaar beroep.
  Ik ben in 1941 geboren, 15 jaren ondergronds gewerkt en daarna nog dertig jaar. Van huis uit het goede voorbeeld mee gekregen. Avondcursussen gevolgd zonder studiefinanciering. Er was orde en tucht. Geen bijverdiensten zoals vakkenvuller Terdege opleiding Mulo en Avond HBS, mijnbouwdiploma’s. Geen feestpakketten, wis en natuurkunde twaalfde machtswortel trekken met potlood pen en papier. In.15 vakken werden wij geëxamineerd. Berekeningen controleren met de negenproef. Tegenwoordig is de leerling in de klas de baas..
  Ook geven onze machthebbers geen goed voorbeeld. Fraude, lekken enzovoorts..
  Dan de commissies milieu. Zadel Nederland maar op met andere energie. Lachertje. Wij leven nu in een interglaciaal tijdperk en de natuur bepaalt wel wat met de aarde gebeurt.
  De steenkolenmijnen werden gesloten. Aardgas kwam en olievaten werden in de tuin geplaatst. Moesten weer worden uitgegraven. Nu het aardgas van de baan. Teletubbiemolens worden geplaatst en de landbouwgronden worden opgeofferd om zonnepanelen te plaatsen.
  Och Paul ik sla de plank misschien mis en denk cliché “Na mij de zondvloed” en dit voorspellen de pseudo-milieuheiligen.
  Wij worden arm gemaakt.

 5. Ja kippenvel, wij mijn man en ik bijna 75 en bijna 70 jaar en werken nog, deels omdat wij het zelf graag willen, deels omdat het moet, want een aow en een klein pensioentje kun je niet van rondkomen! Hou me te goede ik klaag niet want wij mogen fantastisch werk doen, en dat doen wij met onze hele ziel en zaligheid. Maar helaas ken ik ook ouderen die bv op hun 75 ste nog moeten schoonmaken, ook niets mis mee, maar is wel zwaar en vele anderen die moeten bij klussen om zo toch ook n keer op vakantie kunnen. Dan heb je gewerkt en dat was in die tijd nog, vanaf je 15e levensjaar huis, tuin, keukenschilder niets mis mee, want je het een beroep die t.z.t. zal uitsterven. Je werkt vanaf je 15e levensjaar tot je pensioen leeftijd en wat krijg je aan pensioen het is gewoon een fooi schandalig! Ja wij worden ouden, maar zijn wij niet van de generatie die hebben geholpen om Nederland weer sterk en krachtig te maken. Hoe gaan ze nu met de ouderen om, oh ben je de 70 geweest dan opereren we niet meer, u bent te oud, als ze het woordje u nog kennen! Ik ben zelf gelukkig positief ingesteld en maak van elke situatie het beste, maar dit moet van mijn hart, omdat dit teveel mensen betreft die keihard voor deze maatschappij hebben gewerkt. Ook ben ik een voorstander dat het tijd wordt dat ook wij gaan om denken, niet meer zoals het vroeger was, maar naar de realiteit van zoals het nu IS! Wij als ouderen hebben nog zeker een grote stem uit te brengen, daarom is het goed, om eens na te denken of het niet eens tijd wordt dat het roer omgegooid gaat worden en hiermee bedoel ik het hele politieke stelsel! Ja de jeugd heeft de toekomst, maar men moet niet vergeten aan wie zij deze toekomst te danken hebben.

  • lieve mevrouw Hartjes, ik lees uw bericht, en het moet mij toch eigenlijk van het hart.. dat we met z’n allen -samen- werken.
   Het opbouwen van het land?
   Dat is hetzelfde als het laten gebeuren van de oorlog.. dat zijn van die frases in mijn beleving waar wij 3 crisis-dips verder geen snars aan hebben. Wat heeft u opgebouwd? Wat heeft de generatie die de ‘oorlog’ hebben meegemaakt nou zo anders gedaan met het inzicht van de ervaring oorlog.
   Is men liefdevoller, zorgvuldiger, meer saamhorig geworden?

   Een toekomst is een onzekere ding. Zeker aangezien de politiek en andersgezinden daar een enorme inbreng in kunnen hebben. Laat staan de natuur, die bovenalles uit regeert.
   Ik werk ook heel hard, heb mij afgekeerd van de bijstand, waardoor ik helemaal nergens aan mag kloppen voor een opgebouwd (?) sociaal systeem. En ik probeer met wat ik heb rond te komen. Een leven constant in onderhandeling wat wel en wat niet. En dat al voor heel wat jaar.
   Ook ik dacht opgebouwd te hebben, een gezin, een huis etc. Helaas alles liep anders, maar mij moet van het hart.. dat ik dankbaar ben, mijzelf niets toeschrijf als waar ik recht op zou behoren te hebben. U heeft en aow, en (een klein) pensioen, en u werkt samen. U ben een van de aller allerlaatste die in mijn ogen mag klagen, u heeft geen kinderen meer die u voor hoeft te laten gaan, u mag het helemaal heerlijk zelf bepalen. Geniet van uw vakantie, maar bedenk dat u met en uw toch wat zure reactie over ‘wie het land heeft opgebouwd’, dat daar net zo’n keihard werkende generatie achtbaan is gekomen. Ook de jongeren die mij weer nakomen, werken keihard, en zien geen mooi sociaal opgebouwd land waar zij zich zeker weten over een toekomst. U zegt dat u niet wilt klagen, maar dat doet U wel. Met uw werken houdt u bovendien werk aan dat misschien door iemand met kinderen harder nodig is, heeft u enig idee hoeveel midedelbaren met schoolgaande kinderen, niet mee kunnen doen. ?
   Wij hebben met z’n allen evenveel toekomst als u., het leven is namelijk het leven, en dat kan goed of fout verlopen, het kan lang en kort duren. Wees dankbaar dat u gezond bent, in een land zonder oorlog. En daar is uw generatie echt niet bijzonderder in dan diegene die na u kwamen.

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


5 + 4 =