Ons leven is onvoorspelbaar

72

Het is de realiteit van ons bestaan dat we nooit volledige greep hebben op ons leven. Vandaag ben ik jarig. Met dit artikel wil ik samen met jullie mijn 95e verjaardag vieren. In al die jaren dat ik nu al leef heb ik één duidelijke zekerheid ervaren: je hebt je leven nooit helemaal in de hand.

Heel wat perioden van ziekte, gebrek en onmacht heb ik overleefd. Maar als ik er op terugkijk, ben ik er ook rijker door geworden. Vaak blijkt de meest onmenselijke situatie in ons leven achteraf een rijke en leerzame levenservaring te zijn. Ondanks ondraaglijke pijn of onvergetelijk verdriet dat een leven lang kan terugkeren in onuitwisbare herinneringen.

De beste leerschool van ons leven is onze eigen levenservaring.

Vergeet nooit dat het leven door het wisselende contrast tussen licht en donker ook steeds weer nieuwe schoonheid schept.

Het verloop tussen donker en licht laat altijd ruimte voor nieuw leven. Dat is voor mij een belangrijke levenservaring geworden die ik vandaag met mijn lezers wil delen.

Zonder houvast van oprechte vrienden blijkt het onmogelijk om je met de dood voor ogen staande te houden. Maar zelfs in een dergelijke uitzichtloosheid, zoals ik zelf heb ervaren in mijn leven, kun je je gedragen voelen door een oersterke innerlijke kracht.

Haast als vanzelf komt de bewustwording van een innerlijke beleving waar je op dat moment geen naam voor hebt, maar die je als een Onbekende God kunt ervaren. Het voelt als een bron die ons aanmoedigd om er nieuwe kracht en moed uit te putten, om de schoonheid van het leven niet uit het oog te verliezen.

De binnenkant van ons geloof, dat is ieders persoonlijke ervaring van een Onbekende God. Wie dit beleeft, voelt zich er nooit helemaal alleen voor staan. De beste leerschool van ons leven is daarom onze eigen levenservaring. Van al het mooie, maar ook van al ons vallen en opstaan, van het licht en het donker en het verloop van het contrast daartussen in ons leven.

Wie open blijft staan voor de nieuwe schoonheid die ons leven kan scheppen uit het contrast tussen licht en donker, leeft een leven dat steeds tot nieuw leven kan komen.

Vandaag vier ik mijn 95e verjaardag. Meer dan tien jaar hebben jullie mij door de vele goede reacties geholpen mijn webartikelen te verbeteren. Door de vele persoonlijke aanvullingen is een rijke bron van inspiratie ontstaan voor nieuwe levenservaringen.

Dankzij jullie inbreng heeft ons weblog veel lezers geholpen aan een nieuw perspectief om bestaande tegenstellingen in persoonlijke of zakelijke kring uiteindelijk toch gezamenlijk te kunnen overbruggen.

Graag bedank ik alle lezers, donateurs, sponsors en mijn team heel hartelijk voor alle geboden hulp bij de ontwikkeling van ons weblog over Business Spiritualteit tot zo ver.

 

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

72 REACTIES

 1. Waarde Paul,
  Fijn dat uw 96e levensjaar al weer enige dagen op streek is. Hopelijk mag de rest er van u en daarmee ook ons weer veel goeds en wijsheid brengen. Prachtig dat u zo van uw verworven rijkdom wilt delen. Moge uw werk ons inspireren om op onze plaats zo mogelijk vergelijkbaar te handelen.
  Moge God u nog lang voor ons behouden. Alle goeds,
  Paul Stoele

 2. Beste Paul,

  Tikkie laat, maar toch van harte. Ik wil je danken voor het delen van je dankbaarheid. Mijn levenservaring heeft ook mij rijkdom gebracht. Een belangrijk stuk daarbinnen is dat ik mijn vader heb mogen vergeven voor het mishandelen van mij. Zonder inspiratie van mensen zoals jij komen dit soort boodschappen niet aan bij mensen die dat hard nodig hebben. Bevrijdt zijn van pijn is een geweldige ervaring, liefdevolle groet, Frans

  • Beste Frans,
   Mag ik je vragen hoe dat vergeven is gegaan? Ik worstel al (teveel) jaren hiermee. Een moeder die mij de schuld heeft gegeven van misbruik en de dader altijd heeft beschermd. Ik heb nog contact met mijn ouders (eert uw vader en uw moeder), maar word daar soms ook letterlijk misselijk van. Ik wil het graag goed doen.
   Claudia

 3. beste Paul,
  Ik weet het, we zijn te laat, maar we willen je toch alsnog van harte feliciteren met je 95ste verjaardag en we hopen nog lang te
  kunnen genieten van je columns, die we ontzettend waarderen en met plezier lezen.
  hartelijke groeten, Hilde en Jildert de Rapper

 4. Beste Paul, proficiat. Ik lees je al geruime tijd en altijd is er iets te ontdekken in blogs wat roert. Ik heb je voorheen nog nooit officieel bedankt en nu dus wel. Met de schoonheid in je toekomst is scheppend bezig blijven kwaliteit in leven.

 5. Beste Paul,

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  Enorm bedankt voor jouw woorden die de ziel ontsluiten. Met diep respect en hartelijke groet, Patrick.

 6. beste Paul,

  ik lees uw mail een dag ná uw verjaardag. maar niet te laat, om u alsnog van harte te feliciteren met uw 95ste verjaardag! Dank voor alle wijsheid, die u met ons deelt. Ik vind dit bijzonder verrijkend en hoop, dat u er nog even mee kunt doorgaan!

  met hartelijke groet,
  Anja

 7. Beste Paul, alsnog van harte gefeliciteerd en nog veel levensvreugde en genieten toegewenst. Ik waardeer jouw blogs enorm en het blijft ook inspirerend, bedankt hiervoor en zie uit naar jouw volgend artikel; jouw levenswijsheid en energie geeft kracht en moed.

 8. Beste Paul, Van harte gefeliciteerd met je 95ste verjaardag. Bewondering voor je uithoudingsvermogen ons telkens weer van inspirerende artikelen te voorzien. Ik hoop dat je er nog jaren mee doorgaat en wens je daarmee tegelijkertijd nog vele jaren toe.
  Hartelijke groet, Manfred

 9. Beste Paul, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag en dank! voor weer een prachtige bijdrage. Elf jaar terug las ik voor het eerst een van jou inspirerende artikelen in een voor mij heel moeilijke tijd. Ik was mijn bezieling verloren. De herkenning van jouw woorden waren me tot grote steun. Nieuw vertrouwen ontstond wat het begin was van herstel. Een nieuw pad ontvouwde zich voor mij welke ik nog altijd met bevlogenheid volg! Dank je wel Paul. Ik wens je álle goeds. Hartelijks Willeke Hink

 10. Beste Paul, van harte gefeliciteerd met je 95e verjaardag. Uit jouw verhalen breng je op mij innerlijke kracht en positiviteit over. Dank voor al die jaren dat je vele mensen hebt geinspireerd met je verhalen en positiviteit. Ik wens je nog vele jaren toe in goede gezondheid.

 11. Het overleven door vriendschap waar je het over hebt Paul, is ook waar Victor Frankl overlever van Auschwitz over schrijft in zijn boek De zin van het bestaan. Het is een diep doorleefde gedeelde wijsheid dus. Dank daarvoor. En 95 jaar…je komt net kijken Paul. Van Harte en alle goeds en tot ziens.

 12. Geachte heer de Blot,
  95 jaar! een “gezegende” leeftijd. Ik wens u van harte nog een aantal gezonde jaren toe. Geweldig dat u tot op hoge leeftijd nog de energie kunt opbrengen om ons van tijd tot tijd te trakteren op behartigenswaardige artikelen, die je aan het denken zetten over hedendaagse problemen. Voor mij mag u nog even doorgaan.

 13. Beste Paul,

  Hartelijk gefeliciteerd met uw 95ste geboortedag.
  dank voor uw bemoedigende woorden van dit artikel; juist dat had ik even nodig vandaag om te lezen, het zet alles weer even
  in perspectief voor me.
  U bent een wijs mens en ik hoop dat we nog lang van uw ervaring en visie op het leven mogen leren .

  hartengroet,
  Denise

 14. Lieve Paul, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele gezonde jaren en dat je een licht mogen zijn voor een velen! 35 geleden heb ik jouw voor het eerst ontmoet.Jij was dat licht in de donkerste tijd van mijn leven.Door jouw kon ik ook bij mijn eigen licht komen en dat heeft me een rijker mens gemaakt.
  Nog steeds ben je een grote inspiratie bron voor mij,dank je wel,heel veel liefs Joke van den Berg

 15. Paul, proficiat! 95 lentes…, 95 zomers… Licht en donker in elkaars afwisseling. Mens worden en mens blijven op basis van betrokkenheid ‘ondanks’. Wat schrijf je toch telkens weer wijze, inspirerende woorden. Dank, Mart.

 16. Van harte gefeliciteerd Paul. Je hebt mijn leven 10 jaar geleden verrijkt tijdens de boekpresentatie van Theo Buijsrogge. Jou te horen spreken over business spiritualiteit heeft mij veel vertrouwen en moed gegeven om door te gaan met mijn missie. Ik voelde mij voor het eerst in mijn leven begrepen en dat zal ik nooit meer vergeten. Ik wens je nog mooie jaren toe.

 17. Lieve Paul,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Na 95 jaar zou je de tel kwijt raken.
  Gister op een zonnig terras spraken we een jongeman die vertelde overspannen te zijn van zijn werk in de jeugdzorg op een school. Verderop hoorden we de jonge ober zeggen tegen een van de andere gasten: “licht waardeer je alleen doordat je ook donker kan ervaren. Het ene kan niet zonder het andere”
  We putten geluk uit ons ongeluk. We hoeven de wijsheid slechts door te geven. En ik weet als geen ander welke kracht daarin schuilt.
  Dank Paul, voor al je wijsheid en inspiratie, ook als voorwoord in mijn boek!
  Alle liefs en goeds!
  Esther

 18. Een mooi dag Paul!
  Fijn dat zo te delen.
  Ik neem een zin uit jouw blog: ‘Wie open blijft staan voor de nieuwe schoonheid die ons leven kan scheppen uit het contrast tussen licht en donker, leeft een leven dat steeds tot nieuw leven kan komen.’
  Ik ervaar het in het leven als ongekend bemoedigend hoe leven vanuit donkerte en machteloosheid toch weer naar het licht en schoonheid beweegt. Vriendschap is daar deel aan. Zoals overledenen ‘in je gaan zitten’ doen vrienden dat ook. Zo jij, gisteren in een gesprek nog deed ik een goed woord voor jou met attentie voor je blog.
  Even schoonheid en licht delen en vrolijk weer verder!
  André

 19. VAN HARTE GEFELICITEERD met uw 95ste!! verjaardag. Wat een inspiratie zaait u om u heen en wij, de lezers mogen oogsten, geweldig. Hoop dat u nog lang uw boodschappen mag uitzaaien. Fijne dag.

 20. Gefeliciteerd Paul. Je bent geen docent meer die business spiritualiteit uitlegt. Je levenswijsheid IS je verhaal geworden, je ZIJN. Jouw woord werd vlees. Daar wordt ik stil van. Oud en wijs worden is jouw business, daar valt veel van te leren. Jij bent nog steeds een goede woordvoerder van het verhaal van de overlevenden. Onvergetelijk! Ik wens je dus nog vele jaren, maar mochten die er niet zo veel meer zouden zijn, weet dan dat jouw verhaal toch nog steeds verder blijft gaan. Spiritualiteit gaat over leeftijden en generaties heen.
  Kortom, leef nog lang en gelukkig. Op naar het happy end -maar ook als je 95 bent kun je dat toch nog wel even uitstellen, toch..Hou het maar spannend- Fijne dag! -Jan Swagerman

 21. Lieve Paul, heel hartelijk gefeliciteerd vadaag met deze prachtige mijlpaal. Respect voor alles wat je doet en bent. Heel veel liefs en een hele fijne zonnige dag, lieve groet Kitty Brouwer

  • İk ben op zoek naar een Kitty Brouwer, rond de 60 jaar oud en afkomstig uit Arnhem. Zij had vroeger een relatie met İemke Wakkers, ook uit Apeldoorn. İk maakte toen een serie portret- modefoto’s van deze Kitty en ben naar haar op zoek.

 22. Lieve Paul, van harte gefeliciteerd met je 95e verjaardag! Wat heerlijk dat je zoveel van je ervaring met ons wilt delen en daarmee ons optilt tot het waarlijk beleven van het leven. Ieder op onze eigen manier. Veel dank daarvoor en ik wens je een prachtige dag en een gezegend nieuw levensjaar!

 23. Lieve meneer De Blot,
  Hartelijk gefeliciteerd met uw verjaardag.
  Ik wens u veel blijdschap en geluk toe voor vandaag en verder ook voor alle volgende dagen in uw leven.
  Ik ben dankbaar u via uw prachtige artikelen te hebben mogen ontmoeten. Lees altijd met diepe bewondering en dankbaarheid alles wat u schtijft. Uw wijsheid en inzichten ontroeren mij ten diepste.
  U bent voor mij een gezegend en begenadigd mens.
  Alle goeds en liefs toegewenst,
  een dankbare bewonderaarster

 24. Beste Paul, van harte gefeliciteerd met deze schitterende mijlpaal! Het is werkelijk een zegen om deze leeftijd te mogen bereiken. Ik ken die wisselende contrasten waarover je schrijft, en ook herken ik veel in wat je zegt over een bron die ons aanmoedigt om er nieuwe kracht en moed uit te halen. Ik ben blij voor je dat je er veel aan gehad hebt in jouw rijke leven, je leeftijd is daar getuige van. Ik wens je een prachtige dag – het weer is je goed gezind – en ook een heel mooi en inspirerend nieuw levensjaar!

 25. Lieve Paul, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik wens je een prachtige dag en nog vele jaren in gezondheid toe.
  Dank voor jouw tijd en de inzichten die je me hebt gegeven. Ze hebben mijn leven veranderd op een manier die ik niet voor mogelijk hield. Het best verjaardagscadeau om je hier met deze woorden te geven is misschien dit: Je leeft voort in mijn kijk op de natuur en de ervaringen van verbinding en plezier met mijn gezin en mijn vrienden. De onbekende God openbaart zich op wonderlijke momenten, omdat ik het nu kan zien denk ik. Het vertrouwen dat de woorden ” De beste leerschool voor is mijn eigen levenservaring” me geven is een bron die ik dankzij jou heb mogen vinden. In dankbaarheid en met heel veel liefs, Bianca

 26. Gefeliciteerd met je jaardag, lieve, wijze Paul.
  Het is een geschenk voor ons allemaal dat jij deelt met ons allemaal. Zo bestaan we samen , in diepte verbonden, dank je wel..
  Veel plezier, gezondheid en moed in koude tijden…
  Een hartelijke warme verjaarsknuffel,
  Pragati

 27. Van harte gefeliciteerd, u zet mij regelmatig weer met beide benen op de grond. Soms ben ik wat ontevreden terwijl ik alles heb wat mijn hart begeert. Incl. een prachtige kleindochter.
  Een van de mooiste ervaringen in m’n leven.
  Ik hoop dat u nog heel lang de blog mag volhouden.

 28. ik wil je graag feliciteren met de gedenkwaardige leeftijd van 95 en de bijdrage die je nog steeds levert. Ik weet niet of ik nou het meeste heb geleverd van vallen en opstaan of door gewoon te doen en me te verbazen dat heet ook gewoon lukt. Al is de uitkomst vaak heel anders dan van te voren bedacht. Mijn leven is net de wind, soms word ik neergesabeld en dan weer geaaid. Heb me wel vaak afgevraagd waardoor ik steeds weer opsta en verder ga. Dat is waarschijnlijk de magie van het leven dank paul

 29. Van harte gefeliciteerd met uw 95e verjaardag, meneer Blot. Ik wens u een mooie dag toe.
  Al jarenlang ontvang ik uw mails. Het zijn de enige die ik vrijwel direct en in ieder geval àltijd open en lees. Hartelijk dank voor uw inspiratie.

 30. Beste Paul,

  Van harte gefeliciteerd! 95 jaar wijsheid, ervaring en levensenergie. Een hele mooie verjaardag en nog heel veel gezonde jaren erbij toegewenst!

  Dank voor de inspiratie!

 31. Van harte gefeliciteerd beste Paul.
  Dank voor het delen van het rijk en gevuld leven, voor mij inspirerend waardoor ik ook weer groei . Ik wens je een hele fijne verjaardag

 32. Ik kan alleen U goede reis wensen, jalan jalan, uw levensloop in handen van uw innerlijke God.
  Paul de Blot, doe de groeten aan een oude vriend Leo, mijn oom.
  Michèle Segond von Banchet.

 33. Geachte heer de Blot,
  Allereerst van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik hoop dat er nog vele mooie jaren mogen volgen voor u.
  Sinds kort heb ik me geabonneerd op uw website.
  Dank voor de mooie bijdragen die mij steeds weer raken en inspireren.
  Hartelijke groet,
  Carina

 34. Lieve Paul, van Hart-e gefeliciteerd met je 95e geboortedag! Ik wens je een nieuw levensjaar toe in een overvloed aan Liefde, Vreugde, innerlijke Wijsheid en Vrede!
  Dank je wel voor je inspirerende blogs en fijn dat je schrijft dat ook onze reacties weer een inspiratiebron voor jou zijn.
  Zo ervaar ik dat ook op mijn 72e jaar, dat er een wederkerigheid is in dat wat ik geef ( Biodanza) en wat ik van de dansers ontvang.
  Warme omhelzing.

 35. Lieve Paul,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je 95e verjaardag en wat een cadeau geef je ons weer met deze blog.Ruim 10 jaar geleden heb ik jou ontmoet en ik mocht bijna al je colleges volgen en veel van je retraites.Het is door mij ervaren als een enorme verrijking in mijn leven. Je hebt mij inderdaad geleerd alle aspecten van het leven te omarmen,dus zowel de lichte als de donkere kanten en daar vooral de rijkdom van te gaan inzien.Wat een kracht heb je daarmee aangereikt.Ook de inzichten over vrijheid in denken zijn zeer waardevol geweest en geven mij de nodige rust bij het maken van keuzes.Tenslotte nog de kracht ervaren van de stilte en de natuur maken voor mij het leven een prachtig proces.Al met al Paul mijn grote dank dat je ooit in mijn leven gestapt ben en ik draag graag jouw gedachtegoed vanuit de Business Spiritualiteit verder uit in mijn ondernemerschap.Ik wens je een liefdevolle dag en een gezond nieuw levensjaar toe en hopelijk tot ziens.

 36. Beste Paul,
  Van harte gefeliciteerd op deze vreugdevolle dag! Wat fijn dat je steeds weer je inspiratie, je vertrouwen en je vitaliteit met ons deelt, ik word er altijd blij van.
  Ik wens je een prachtige dag en een blij jaar toe.
  Jan

 37. Beste Paul,
  Van Harte Gefeliciteerd met deze mijlpaal! 95 Jaar en al meer dan 10 jaar een inspiratiebron voor velen via dit blog. Heel veel dank hiervoor!
  Ik wens u een prachtig jaar toe…..

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


9 + 1 =