Condoleanceregister

336

Diep bedroefd hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van onze dierbare vriend Paul de Blot.

Op zondag 15 december 2019 is Paul op 95e jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Amsterdam.

In het bijzijn van familie, mede-broeders en vrienden is Paul in beperkte kring op vrijdag 20 december 2019 begraven op de begraafplaats ‘Jonkerbos’ in Nijmegen.

Wij zullen Paul enorm missen.

Voor alle lezers van dit weblog bestaat hieronder de mogelijkheid een herinnering aan Paul, een steunbetuiging aan nabestaanden of een persoonlijke reactie te schrijven in het condoleanceregister.

Team pauldeblot.nl

Paul de Blot SJIn memoriam

Paul de Blot SJ (1924 ~ 2019)
Honorair Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

336 REACTIES

 1. Als vlaming te laat vernomen van het sterven van Paul. Ik zocht terug enkele gesprekken (you tube) en besef dat deze blijvend kunnen zijn. In dankbare herinnering aan Paul wil ik hier vanuit Vlaanderen reageren. Ik heb het woord van Paul, zijn denken en voelen zijn gesprekken hier vaak doorgegeven aan familie en vrienden.
  We zullen hem herinneren als de wijze, creatieve, lieve man die heel veel mensen heeft geholpen, gesteund, bevrijd, en vooral lief gehad.

 2. Toen ik nog bedrijfsadviseur was heb ik ooit het voorrecht gehad een mini-workshop te volgen van Paul de Blot. Zijn gave om vanuit zijn enorm beleerde achtergrond de vertaling te maken naar hoe het leven werkelijk is en waar het om draait in het leven heeft toen diepe indruk op mij gemaakt. Hij haalde alle illusies en denkbeelden weg en wist het terug te brengen tot de kern van het leven inclusief het zakelijke leven. Een paar jaar daarna heb ik het roer omgegooid en nog steeds breng ik een voorbeeld van wat hij toen vertelde onder de aandacht van mensen die ik in en met de natuur begeleid. Hij blijft een inspiratiebron, ook nu!

 3. In 1985 hielp Pater Paul mij op weg in Jakarta. Zijn wijsheid, geduld, onvoorwaardelijke vriendelijkheid waren ongelooflijk welkom, voor iemand die op dat moment niks wist. Ik heb deze lessen altijd met mij mee geprobeerd te dragen. Wat een prachtige man, prachtig leven! Dankjewel Paul

 4. zo vaak denk ik even een moment aan de eenvoud van woorden waar zoveel wijsheid in zit
  zo veel momenten pas ik toe waarvoor Paul de Blot mij de ogen heeft geopend
  zo vaak dankbaar dat ik hem op mijn levenspad heb mogen ontmoeten
  zo vaak de gedachte mmmm geen nieuwe nieuwsbrief…
  kortom bedankt voor al
  en warme groet voor je familie en vrienden die jou dierbaar zijn

  Jolanda vd Pas

 5. “Loslaten, daar draait het om” . Deze woorden zal ik nooit vergeten.
  De wereld heeft een zeer bijzondere man verloren.
  Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte toe.
  Marja Vlot

 6. Bedankt Paul, voor je inspirerende leven, je doorzettingsvermogen en je warme hart. Je werkcolleges en retraite die ik mee mocht maken en de talloze persoonlijke gesprekken hebben een wezenlijke verdieping voor mijn leven betekend. Dat je nu de rust en vrede mag ervaren waar je al vroeg in je leven een glimps van kreeg en waar je zoveel recht op hebt.

 7. Dag Paul,
  Ik koester onze dag samen, onze lunch en je inspiratie om het leven te omarmen zoals het is, zoals het komt, ik voelde een verwantschap in het zijn, ik neem je mee in mijn hart, de dood is nooit dood, de dood is nieuw leven.
  Beitske Bouwman

 8. Een markante persoonlijkheid en fijn mens is heen gegaan en ik kende hem niet eens persoonlijk! Door Jeff Gaspersz (dank!) ben ik meegenomen in het leven van Paul en ben ik hem sindsdien gaan volgen en genieten van zijn werk en levenshouding. Dank aan wie hij was, zijn familie en zijn team: sterkte met het verwerken van dit verlies. Ik kon niet altijd uit de voeten met de uitingen van Paul, meestal wel en hoe! Als het niet lukte dan zat dit bij mezelf. Blijkbaar nog veel te doen voor mij om zijn suggesties, gevoelens en ideeën te laten landen. Een heel bijzonder mens. Wat een gemis. En wat een rijkheid is er in hetgeen hij achtergelaten heeft. Hij wordt niet vergeten.

 9. Beste Paul,
  ergens aan het einde van 1977 was Verpleeghuis Groenelaan en Ziekenhuis Amstelland op zoek naar een katholieke voorganger. Aan de diensten in beide huizen worden hoge eisen gesteld. Toen je van mijn vraag hoorde, mocht ik je meteen inroosteren, ondanks je vele andere werkzaamheden. Tientallen diensten deed je per jaar in beide zorgcentra. In die bijna 40 jaar was je éénmaal niet aanwezig: je zat bij een stervende te waken en was jouw kerkdienst vergeten.
  Op 4 december 2016 hebben we samen jouw laatste kerkdienst in het Verpleeghuis verzorgd. Bijna 40 jaar was je een inspiratiebron voor vele duizenden patiënten en bewoners, maar ook voor de vrijwilligers. Je preken waren (gelukkig) kort en zeer inspirerend. Elke keer kwam je tot de kern van het evangelie: een mens leeft pas écht als hij dit voor anderen en mét anderen doet! Tijdens een doopdienst in het verpleeghuis had je een mosterdzaadje meegenomen om de kinderen duidelijk te maken dat elke verandering / elke groei met iets héél kleins begint. Vele mensen die jou via de kerkdiensten hebben leren kennen, denken in dankbaarheid aan jou terug.

  Als pastor heb ik veel van je mogen leren. Je schreef eens: ‘Niets is moeilijker dan loslaten…’ Dat blijkt ook nu weer. Het gevoel van dankbaarheid wie je was / bent blijft in mijn hart. Zo leef je verder. Ik hoop jouw wijsheid voort te leven. De hemel is met jouw komst een stuk mooier geworden. God zegene je.

 10. Bedroefd met het verlies en ook dankbaar voor de inspiratie die ik zo lang van Paul heb mogen krijgen. De ervaring en wijsheid van zijn boeken en artikelen en ook de enkele keer dat ik Paul heb mogen ontmoeten zijn voor mij zeer waardevol. Paul bedankt voor zoals je was, een mooi warm mens dat graag wilde delen en geven. Paul je mag er dan fysiek niet meer zijn, maar jouw herinneringen zullen altijd blijven. Paul geniet van de rust en leef voort in de mensen die je zo dierbaar zijn.
  Liefs, René

 11. Ik ken Paul meer dan 30 jaar en op vele momenten bood hij veel wijze hulp. Ik was lid van zijn promotiecommissie en was onder de indruk van zijn eruditie. Ze zeggen als iemand overleden is, dat hij of zij voortleeft in onze herinnering. Bij Paul zou ik zeggen: Hij leeft vooral voort in onze op zijn wijsheid geïnspireerde acties. Daarom heb ik de 7 levenslessen die ik van Paul heb geleerd verwoord in het In Memoriam dat ik voor hem schreef:
  7 levenslessen van Paul
  En gisteren heb ik een verslag van de bijzondere afscheidsdienst voor Paul gepost. Daarin kwam een betekenisvolle rol van Paul naar voren, die velen niet zullen kennen.
  Verslag van afscheidsdienst van Paul

  • Het was voor mij een schok toen ik vernam dat Paul was overleden. Ik voelde pijn en verdriet, maar ook dankbaarheid. Dankbaar voor de mens die hij was en dankbaar dat ik hem heb mogen ontmoeten op mijn pad. Paul was voor mij een heel bijzonder mens, een Voorbeeldmens, een liefdevol mens, die de kwaliteiten had van een Messias. Hij heeft zijn werk hier op aarde volbracht en is nu zijn laatste reis naar Het Licht begonnen. Ik zal zijn brieven/mails missen, maar zijn wijze woorden zal ik koesteren in mijn hart. Vooral ook de zaadjes van dankbaarheid, vriendschap, nieuwsgierigheid, blijven leren en vooral liefde en menselijkheid blijf ik voor altijd koesteren.
   Ik wens familie en vrienden sterkte, licht en liefde toe.

 12. De schrik van het bericht van je overlijden, maakt plaats voor de dankbaarheid die ik voel. Ik ben dankbaar dat ik je heb mogen ontmoeten. Ik heb warme herinneringen aan onze gesprekken en inzichten die je me hebt gebracht en de kansen die je me hebt geboden: boeken, de workshops businessspiritualiteit en een mooie retraite. Hartelijke dank Paul

  Ik wens de familie en vrienden veel sterkte met het verlies.

  Hartelijke groet, Caroline aan de Stegge

 13. Mijn condoleance.
  Zoals Paul ook zei over reïncarnatie , hij leeft voort ,ook voor in ons.
  Een ieder die hij heeft mogen verrijken met zijn mooie woorden en zijn verhaal.
  Wat een bijzonder mens?

 14. Tijdens een bijeenkomst met leidinggevenden heb ik Paul de Blot horen spreken. Wat een heftig persoonlijk verhaal en wat een inspirerende man! Veel bewondering voor hem. Het is verdrietig om te horen dat hij is overleden. Maar, zijn gedachten en ideeën zullen blijven voortleven in zijn boekjes, toespraken en blogs. Rust in vrede!

 15. Bewondering voor zijn kracht, moed en uitgedragen boodschap van liefde in de zakelijke wereld.
  Ik heb met veel genoegen zijn boeken en columns gelezen en eenmaal een bijeenkomst bezocht.

  Een bijzonder mooi en lief mens was Paul. Rust in vrede en kracht voor de nabestaanden.

  Ralph

 16. Ik heb Paul leren kennen als iemand die het leven een stukje mooier maakte en een bron van inspiratie is voor velen. Zijn rijke levenservaring, maar met name de levenslessen die hij hieruit wist te halen, hebben me hele mooie inzichten gegeven en zullen vast impact houden via iedereen die hieruit dingen heeft meegenomen. Veel sterkte met dit verlies.

 17. Zijn naam werd door verschillende mensen op diverse momenten genoemd en zo kwam lieve, wijze Paul op mijn pad. Onze eerste ontmoeting zal me altijd bij blijven. Het bleek dat zijn gedachtengoed over het leven en de zakelijke wereld overeenkwam met de boodschap in mijn ‘dagboek van bewust leiderschap’ en dus schreef Paul het voorwoord. Heel, heel dankbaar dat zijn mooie woorden de mijne mogen begeleiden. Bescheiden als Paul was, maakte hij een enorme indruk op mensen. Nu onzichtbaar maar nog wel waarneembaar, door zijn werk, energie en inspiratie. Rust zacht Paul. In dank en bewondering, Jos Claessens

 18. Dierbare herinneringen heb ik aan Paul. Ik zocht hem jaren geleden op in zijn gesprekskamertje op Nyenrode. Zijn menselijke en persoonlijke warmte naar mij, een volslagen onbekende, zijn diepgang zonder opsmuk, en zijn gedrevenheid voor spirituality in business raakten mij diep. Paul was vanaf het eerste moment een inspiratiebron voor mij en zal dat blijven. Mijn medeleven voor jullie, dierbaren van Paul.

 19. Dag lieve oude en wijze man. In onze osteopathie sessies hebben we mooie, inspirerende gesprekken gehad. Analogieën gelegd betreffende natuurlijke herstelfenomenen in het lijf en in organisaties.
  Je hebt mijn blik op het lichaam, de individuele persoon, grotere systemen en de wereld een extra kleur gegeven.
  Dank hiervoor.

  Het was een voorrecht je van dienst te zijn geweest de afgelopen 10 jaar.

  Eric Calsbeek

 20. Het is alweer bijna 2 weken na het overlijden van Paul. Langzaam daalt het besef in bij mij. Via deze weg wens ik iedereen, familie, vrienden, collega’s em naasten van Paul de Blot sterkte toe. Er is een vriend en wijs man uit ons leven heengegaan die nu verder voort mag leven in ieder van ons.
  Dankbaar voor al zijn inspiratie en levenslessen,
  naaste,
  Wendy Kouwenhoven

 21. Paul, bedankt voor alle mooie interessante spirituele gedachten, verhalen en levens lessen! De afgelopen 8 jaar heb ik vol interesse genoten van jouw wijze woorden, ik zal ze gaan missen.
  Veel sterkte voor al jouw dierbaren…

 22. Beste familie en vrienden,

  Paul leerde ik ik kennen tijdens mijn trainingen voor ontwikkelingswerkers in Kontakt der Kontinenten. 10 jaar werkten we samen (1987 – 1998) en steeds wist Paul mensen te boeien met zijn kijk op culturen, mensen en systemen, waarbij mensen en relaties bij Paul centraal stonden.
  Ik besefte dat ik Paul tijdens zijn lezingen niet kon onderbreken, ook al wist ik soms niet welke kant hij opging. Hij leerde me geduld te hebben en vertrouwen dat het goed zou komen, ook al loopt een pad niet altijd volgens mijn stippellijn.
  Paul was mijn eerste leermeester en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

 23. Dankjewel Paul voor je wijsheid en woorden die je gaf aan liefde, vriendschap en medemenselijkheid. Jouw spirit leeft door en je wijsheid wordt doorgegeven. Je hebt mij geinspireerd.
  Peter

 24. Dag Paul, ik zal je missen! Ik heb je vooral leren kennen op een lezing en door je mooie stukjes op je weblog. Zo recht uit je hart, wijs en liefdevol, ik moest er vaak om huilen omdat je voor mij zo de waarheid sprak. Je bent voor mij ook een voorbeeld hoe je op hoge leeftijd kunt blijven bijdragen aan de wereld. En ik denk dat je vanuit de spirituele dimensie daarmee door zult gaan. Je was en bent voor mij een prachtig mens! Heb het goed Paul, waar je ook bent. En bedankt voor alles wat je ons hebt gegeven.

 25. Lieve Paul, wat een gemis voor ons en voor deze wereld dat je er niet meer bent. En vooral ook wat een kado dat je zo lang wel bij ons was om ons de weg naar ons hart en naar elkaar te tonen en dit zelf voor te leven. Een maand geleden heb ik je nog ontmoet in Maarssen tijdens de terugkomdag van jouw retraites. Het was een magische ervaring en warm bad. Ik heb me gelaafd aan jouw wijze en liefdevolle woorden die al zo geleefd en gedragen worden door deze bijzondere groep mensen. Je leeft voort in ieder van ons! Dank voor jouw licht, jouw aanwezigheid, jouw verschijnen, jouw moed, jouw delen, jouw genereuze hart en jouw pret in het leven. Ik voel me geïnspireerd en gesterkt door jou om mijn pad van licht en liefde verder te kunnen vervolgen. Rust zacht.

  • Lieve familie,
   Ik wens jullie alle kracht en licht en liefde toe. Wat een enorm gemis..Paul was een parel op aarde en ik weet zeker dat hij op een mooie, goede plek is nu. Voor mij blijf ik hem herinneren als een wijze, dappere, waarachtige en liefdevolle man. Dankjewel dat je hier was, Paul, om alles wat je gedeeld hebt met ons op zo een fijne manier. Dankjewel
   Warme groet,
   Pragati Boerstra

 26. lieve lieve nabestaanden en vele vrienden van Paul,

  Tot grote verbazing las ik over het overlijden van Paul. Zijn boodschappen deden ons hartje steeds wakker springen van geluk. Zijn wijze woorden wezen ons de weg naar het goede. Steeds gaf hij ons raad over de mooie dingen des levens en welke weg we konden nemen om persoonlijk te groeien. Ik wens jullie allen heel veel warmte en kracht om alleen zonder Paul verder te gaan.
  heel veel liefs,
  Inge Esselen

 27. Beste nabestaanden van Paul,

  allereerst veel kracht voor jullie voor verwerken van het verlies van jullie dierbare en geliefde Paul.
  Wat ben ik Paul dankbaar dat hij zijn levenswijsheid met mij en vele anderen wilde delen.
  Hij leeft absoluut voort in mijn hart,

  hartelijke groet,
  Denise Kieboom

 28. Lieve Paul
  Dit is de laatste keer dat ik op je weblog kan reageren. Er komen nu geen onderwerpen meer van jou.
  Ook komen er geen colleges, retraites, recollecties, mails en gesprekken meer. Je zult ons nu op een andere manier nabij zijn! De maand voor je overlijden sprak je nog met ons over de onbekende God.
  Het was zo’n bijzondere dag! Je sprak aan het einde ook over vriendschap en de saamhorigheid die je voelde bij ons als groep. Wat heb je vriendschap voorgeleefd!
  Mij persoonlijk heb je vooral geleerd om los te laten wat niet beïnvloedbaar was. De wereld veranderen we niet. Onrecht en onmacht zijn er nu eenmaal onderdeel van. Onze houding ten opzichte daarvan kunnen we wel veranderen. We hebben geleerd om het leven te accepteren zoals het zich aandient, ook in de meest pijnlijke situaties. Uiteindelijk leidt dat tot geluk en dankbaarheid!
  Je was voor ons een groot leermeester Paul!
  A Dieu! Maria

 29. Een groot man is heengegaan. Ik hoop ten zeerste dat zijn voorbeeld nog lang zal worden doorgegeven en voortgezet, zodat zijn licht en wijsheid nog lang in ons midden mag voortbestaan. Zéker in de zakelijke wereld, waar zijn licht en wijsheid nog altijd zó hard nodig is. Paul veel dank en nabestaanden veel sterkte met zijn verlies.

 30. Beste nabestaanden,

  Bij deze wil ik jullie laten weten, dat ik in gedachten bij jullie ben. Ik heb Paul een paar jaar geleden mogen ontmoeten in de Boskapel; ik was diep geraakt en geïnspireerd door zijn wijze, uiterst liefdevolle en rijke harte-woorden! Vervolgens heb ik met hart en ziel zijn weblog gevolgd, telkens weer een cadeautje voor me.
  Ik voel me blij en vooral dankbaar, dat ik Paul heb mogen leren kennen; een gift voor me!

  Ik wens jullie van harte veel liefde en kracht toe om met dit grote verlies jullie weg te vinden!

  Een warme liefdevolle groet,

  Annemie

 31. Paul de Blot is de Mens om nooit te vergeten, in ons leven en in onze bestaan.
  Zijn spiritualteit was altijd zijn aandtijving kracht om zich te bewegen boven de horizoon en in de onderbewuste
  van de Mens.
  Hij zal altijd blijven in onze onderbewuste aanwezig.
  Zijn motto was : homo sum, hmani nihil a me alieni putto

  Dag lieve Paul George Czapiewski

 32. Beste Paul, veel meegemaakt en daardoor je leven verreikt. Een mooie levensles voor iedereen, ook voor mij.
  Vorige jaar mocht ik je nog interviewen en het boekje Dankbaarheid ontvangen.
  Dankbaar ben ik voor onze vriendschap. Het licht zij met jou. Johan

 33. Lieve Paul,

  ik voel met diep dankbaar en gelukkig dat ik van je heb mogen leren, dat ik je gekend heb. Je inspireert en verdiept me, door je woorden, je leven, je actie, je plezier en vitaliteit. Heel veel dank, ik zal altijd stukjes van je liefde meenemen en weer verdelen in mijn leven.

  een diepe buiging naar God, licht, leven, energie. En jij een mooie reis in het licht.

  Ynze

 34. Lieve Paul,

  Wijze woorden, mooie inzichten en inspirerende gesprekken. Je hebt me richting gegeven en door je woorden ben ik een mooier mens geworden. Heel veel sterkte voor alle dierbaren.
  Miranda

 35. Jaren lang las ik aandachtig de weblog van Paul de Blot. Ik miste de afgelopen maanden de boodschap van hem en vermoedde al een naderend eind. Het is geweldig dat hij tot in zijn 96e levensjaar regelmatig wijsheden deelde. Vooral de steun aan jongeren en het belang van ons persoonlijk en van de samenleving voor de jeugd, sprak mij het meeste aan. Paul dank voor alle die jaren ondersteuning bij mijn werkzaamheden en persoonlijk leven.

 36. Beste Paul,
  Vanaf je persoonlijke of spirituele aanwezigheid bij de Renaissance Groep in het eerste begin, in Nederland in Den Haag, heb ik je, eerst met Ton Plekkenpol samen en later alleen, gevolgd bij alle stappen die je deed. Ik heb dat ervaren als een bijzondere band. Zelfs als je er niet was, was je er. Onze uitwisseling en delen was er, zelfs in mijn werkruimte in Malta.
  Ik dank je vanuit mijn hart voor deze bijzondere blessing. Dank je, Paul, voor je “ZIJN”.
  Voor mij ben je nog steeds hier, en kijk je over mijn schouder…. net als onze oude vriend Ton.
  Zoals altijd, Paul, wens ik je veel Liefde, Vertrouwen en Wijsheid. ook nu je in die andere wereld bent.
  Ik kijk ernaar uit je weer te zien en je aanwezigheid to voelen, Paul, Tot Later….!

 37. Lieve Paul,

  Jouw hart, handen, wijsheden, woorden en inzichten waren voor mij de “tastbare verbinding” tot die oneindige bron, creator, God, liefde, het licht, … wat jij hebt nagelaten en het werk dat jij hebt verricht is onvoorstelbaar prachtig. En graag draag ik bij om jouw woorden en frequenties van liefde verder te delen… zoals jij het deed en zei.

  Dank je wel, lieve Paul, om mij dichter tot die bron te brengen. Dank je wel om jouw licht en liefde te hebben gedeeld. Dank je wel om ons te doen inzien hoe we aan de oorzaak van ons leed kunnen werken en kunnen bouwen aan ‘ver-lichting’ en duiken in de her-inneringen.

  Voor ALTIJD en OVERAL,
  dikke knuffel, dikke warme kus, allerliefste lach en liefdevolle DANK-U-WEL!
  Isabelle & Bart

 38. Lieve Paul,
  Dank, dat ik je heb mogen ontmoeten. Je bent en heel bijzonder mens. Moge je reis voorspoedig zijn, nu je niet meer tussen ons bent.
  Je enthousiasme was aanstekelijk en je voorbeeld voor mij en vele anderen echt een voorbeeld. Ook hoe je over de oorlog sprak, die je hebt meegemaakt en toch zo liefdevol bent geworden en gebleven. Het ga je goed.
  Dank voor je inzet en inbreng… je was de aanzet tot het schrijven van min boek
  Dank Elsedien

 39. Innige deelneming aan uw familie en al uw dierbaren. Zegen op uw weg, ook nu.
  U hebt zo veel zaadjes geplant, de wijsheid zal haar leven op haar beurt maken, de cirkel is rond.
  Dankbaar voor uw weblog, het was en blijft telkens een opsteker, een aanzet tot reflectie, een duwtje in de rug, een inspiratiebron naar actie.
  Ilse

 40. Beste Paul,

  Nu je je je lichaam hebt verlaten Ik wens je een gezegende reis naar het Licht, naar Huis. Dank je wel voor het delen van je wijsheid en voor je inspirerende woorden in je nieuwsbrieven. Die zal ik missen.

  De dierbaren van Paul wens ik heel veel sterkte toe. Afscheid nemen en iemand moeten missen in je leven is nooit gemakkelijk, maar de herinnering aan Paul zal u hopelijk doen glimlachen en uw harten verwarmen.

  In dankbaarheid een hartelijke groet,

  Marianne Lens

 41. Beste familie en vrienden van Paul,

  Mijn oprechte deelneming. En hoewel ik wellicht geen stipte lezer ben geweest van zijn stukken, zal ik zijn heengaan wel als een gemis ervaren.

  Sterkte…

  Ferdinand Refos

 42. Beste Paul en al jouw familie, vrienden, collega’s en volgers, ik wil heel graag delen hoezeer je mijn leven beïnvloedt. Mensen zou als jij leren mensen zoals ik hoe belangrijk het is om daadwerkelijk te geven, Tye schenken, te dienen, te faciliteren. Dankzij jou en deze houding leer ik elke dag een beetje meer om het geheel te zien. De goddelijke verbondenheid van alles. Jij hebt heel wat ego-stukjes weggepoetst bij velen, daarvan ben ik overtuigd. De troost is dat jij voort zal leven door heel je Legacy, maar zeker ook veel leden van jouw forum zullen met jou omgaan als ‘pay it forward’, ik ben er dankbaar voor dat ik je op mijn pad hebt mogen leren kennen Paul, ik wens nogmaals al je dierbaren troost toe in hun verdriet, want er is iets heel groots weg uit ons leven,.

 43. De kracht van kwetsbaarheid heb ik mogen ervaren in onze ontmoeting bij het NTI NLP.
  De verbinding van binnen en buiten. Van aards en het het spirituele.
  Onze ontmoeting heeft een diepe indruk achter gelaten. Dankjewel.
  Met harteliefs,
  Baukje

 44. Lieve Paul,
  Wat had je een mooie en welverdiende uitvaart als kerst op de taart van je prachtige leven, waarvan wij enorm hebben mogen genieten. Voor altijd in mijn hart
  Annelies

  • Lieve Paul,

   Wat heb je mensen veel gegeven! Je verscheen onvermoeibaar en altijd juist op die plekken en organisaties waar jouw woorden werkelijk nodig waren. Je kracht en je wijsheid is een groot geschenk geweest.

   -iebele

 45. Beste Paul,
  Jij hebt jouw lichtje laten schijnen in een wereld die soms donker kan schijn. Bedankt voor alle mooie, wijze en inspirerende woorden. En bijzonder dat je tot op zeer hoge leeftijd bezig bent gebleven met de thema’s die jou raakten en inspireerden: de woorden kwamen recht uit jouw hart.

 46. Een man die zijn tijd vooruit was en met veel inspiratie en inzicht op een goede plek zijn inzichten kon delen. Applaus. Moge zijn werk niet verloren gaan en volgende generaties de diepe inzichten op de juiste plekken naar buiten brengen zoals bijvoorbeeld Nijenrode en andere universiteiten.

 47. Lieve, wijze en markante Paul,

  Hartelijk dank voor het mooie zingevend kompas dat je hebt willen zijn en dat je hebt geboden….aan mij en aan vele anderen….je tomeloze inzet en passie om de wereld waarin we leven te verrijken met de taal van het hart: compassie.

  Hartelijk dank daarvoor….

  Evert van de Ven

 48. Lieve Paul,

  Ook voor mij was, ben en blijf je een grote bron. Van inspiratie, wijsheid en leven. Vooral toen je in de serie Zinvol Leiderschap sprak over het moment dat je in gevangenschap merkte dat je niet alleen was (het tikken op de verwarmingsbuis hield je in leven) heeft mij diep geraakt en is me altijd bijgebleven. We moeten het samen doen. Wij gaan hier door, dankzij jou sterk gemotiveerd, door onze eigen innerlijke vrede bereiken wij wereldvrede…ooit.. Dank Paul.
  p.s. de kopjes thee samen daarna waren zo niet nog meer motiverend om te doen wat ik nu doe…

  • Beste Familie en vrienden,

   Gecondoleerd met het overlijden van Paul.
   Lieve Paul bedankt voor de fijne ontmoeting die ik met je heb gehad waarbij je mij hebt gewezen om te leven vanuit het Hart. En dat probeer ik met verve.
   Rust zacht!
   Met vriendelijke groet,
   Karen

 49. Beste Paul,

  Jij leefde het voor, je hield het licht aan in jou wereld tot op hoge leeftijd en je hebt daarmee velen en ook mij geïnspireerd. Met jouw heengaan volgt de opdracht voor ons om dat wat je uitdroeg verder de wereld in te dragen. Je colleges waarin je de kosmos in drie pennenstreken naar het handelen en leven van het individu wist te brengen waren buitengewoon. Evenals je oproep tot vriendschap, het hebben van plezier, bewustzijn van je invloedssfeer in jou wereld. Lokaal een verschil maken. Persoonlijk en mens voor mens. Dat deed jij. Zo heb ik je op 93 jarige leeftijd leren kennen… Hartelijk dank Rienk.

 50. Dag Paul,
  Dankjewel voor jouw colleges.
  Je hebt me geinspireerd om spiritualiteit en zakendoendoen met elkaar te kunnen verbinden en uit te dragen.
  Daarnaast ben je voor mij een voorbeeld gewesst om vanuit passie en en mensgerichtheid te voelen, handelen en denken.
  Ik ben je dankbaar,
  Peter

 51. Lieve Paul, ik heb steeds kracht gehaald uit je columns. Ook heb ik jaren geleden een workshop mogen bijwonen.
  Je familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies. Hij is en blijft mijn spirituele gids.
  Het ga je goed daarboven!

 52. Lieve Paul,

  De ontmoetingen die ik met je heb gehad zijn verlichtend en je Inspirerende woorden en daden verhelderend.

  Verbinden, vergeven en mededogen zijn essentieel voor het leven, het bedrijfsleven en een duurzame toekomst. Voor mij ben jij hierin een voorbeeld en van onschatbare waarde op Nyenrode!

  Ik voel liefde, plezier en veiligheid als ik aan je denk!

  Dank lieve Paul

 53. Lieve familie mijn oprechte deelneming met het grote verlies van Paul. Hij heeft voor velen heel veel betekend, ook voor mij! Ik zal zijn berichten missen, maar ik grijp dan terug naar alle bestaande. Verdriet overheerst maar er is zoveel om dankbaar te zijn.

  Geboren in de Gordel van Smaragd en nu teruggegeven aan de eeuwigheid in Negri Belanda.

  Goede reis Paul, slamat djalan

 54. Wat een geweldige leraar was Paul, Ik ken hem vooral van zijn boek over duurzaamheid en van zijn vele blogs waarin hij bij actuele gebeurtenissen voor mij een baken was. Telkens weer liet hij zien hoe je er liefdevol naar kon kijken en je inspireerde om op deze manier in de samenleving te staan. Ik blijf me hem zo herinneren en wens zijn familie veel sterkte met dit verlies.
  Lieve groet,
  Ad de Regt

 55. Wat ben ik blij dat ik enkele maanden geleden een workshop heb kunnen mee maken van Paul bij het NTI-NLP in Limmen. Het belangrijke thema dankbaarheid heeft me diep geraakt. Ik ben dankbaar voor wat hij mij heeft geleerd. Dat zijn wijsheid nog lang veel mensen mag inspireren.

 56. Je hebt van die mensen waarvan je bijna denkt dat ze er altijd al waren en er altijd zullen zijn. En misschien is dat ook wel zo. Wat een wijs, vergevingsgezind en inspirerend mens was je! Ik voel mij bevoorrecht dat ik je live heb horen vertellen over het belang van verhalen delen, over liefde, geluk en dankbaarheid. Dank je wel! Sterkte voor iedereen die van deze bijzondere man hield en hem nu moet missen.

 57. Als ik aan Paul denk, denk ik aan de inspirerende workshops met als thema “transculturele communicatie en therapie”. Altijd respectvol in communicatie en bereid de confrontatie aan te gaan in maatschappelijk relevante onderwerpen. Ik heb veel geleerd. Dank je wel,

 58. Winterzon

  Het sneeuwwitte winter landschap strekt zich uit
  landelijk in dromen die niet lang duren

  de buren snurken luidruchtig
  naast de slapende druif

  geen schone maagd zal
  vandaag de dag uit droom ontluiken

  schoonheid vliegt als een bejaarde duif
  en alles wat illusie is zal zich generen

  als de winterzon die schijnt over bevroren meren.

  • Gecondoleerd allen met het overlijden van deze zeer bijzondere man. Ik ben erg blij dat ik eens een college van hem heb mogen bijwonen. Als voorganger op de begrafenis van mijn neef Max in Rotterdam maakte Paul een diepe indruk op me. Ik was zeer vereerd dat hij samen met mij mijn film Buitenkampers in filmhuis Bussum ging zien. Goede reis Paul.

 59. Voor iedereen en de familie in het bijzonder, van harte gecondoleerd met het overlijden van het enorme spirituele wezen dat Paul 95 jaar was. Ik ben zeer vereerd hem gekend en ontmoet te hebben. Zijn wijsheden hebben ook mij enorm geïnspireerd. Hartelijk dank daarvoor!

 60. Beste Paul,
  Ofschoon ik je niet persoonlijk gekend heb, begrijp ik dat je voor velen een welsprekend boegbeeld was.
  Dat strekt je tot eer.
  Ik wens je een gezegende reis naar de sferen, waar je zeer waarschijnlijk al gearriveerd bent.
  Hartelijke groet van Ruud Bekkers

 61. Inspirerend, innoverend, betrokken. Onze ontmoeting was voor mij heel helend en hij zegde onmiddellijk toe een voorwoord te schrijven bij mijn boek De Nieuwe Stroming, Kunst als Medicijn van Zijn. ‘De droom komt tot leven’ Het Zijn daar gaat het om. In dankbaarheid.

 62. Lieve Paul, onvergetelijk jij voor het bord met je duiding van de verbondenheid van DOEN en ZIJN en je vraag aan gastsprekers op jouw moment en contactwijze naderend ‘En wanneer is het bij jou begonnen?’. Nu is een prachtige her-innering aan jou begonnen!

 63. Beste Paul, dank dat ik u mocht ontmoeten in mijn leven. Dank dat u tijd voor mij maakte en dat we inspirerende gesprekken voerden. Het gaf me energie en het volle vertrouwen dat ik op de juiste weg was. Duurzaam met mensen, vallen en opstaan, mijn ervaring delen met een ander. Ik neem dit voor de rest van mijn leven mee. Dank u wel.

 64. Dankbaar ben ik voor zijn levenslessen en wijsheid. Paul was een groot inspiratiebron, ik heb zo veel van hem geleerd, met name oog hebben en houden voor de menselijke maat.
  Veel sterkte en liefde voor zijn nabestaanden❤️

  • R.I.P. Paul de Blot. Hij was mijn leermeester en
   inspirator. De Nederlandse Nelson Mandela. Tijdens mijn retraite in 2011 bedacht ik “stop nooit met werken”. Ik gebruikte vaak zijn quote
   “toeval bestaat niet. Het valt je toe”. Ben ook dankbaar voor zijn mooie recensie van ons boek “authentieke leiders, échte leiders.

 65. Lieve Paul, dank voor wie je bent, wat je hebt gedeeld en achter gelaten in de wereld en bij mensen Mens zijn.. van Mens tot Mens..je hebt mij hierin voor een levenlang gevoed geinspireerd. Lieve zachte groet Kitty Brouwer

 66. Dank Paul dat je hier was en dat we van je mochten leren. Je aandacht, voordrachten en de boeken waarbij je altijd bleef geloven dat het menselijker kon! Ik herinner mij nog zo goed de dag dat ik een vraag had over het stagneren van menselijke verbindingen in de organisatie waar ik toen voor werkte, en je zonder meer tijd maakte in je agenda. Ik mocht naar je toe komen samen met mijn opdrachtgever. Je deelde met ons je wijsheid en je persoonlijke verhaal. Dat heeft ons gesteund om door te gaan op de ingeslagen weg.
  Paul je leeft voort in de innerlijke wereld van vele mensen.

 67. Dat is erg spijtig. Ik heb de afgelopen maanden met erg veel plezier zijn brieven gelezen over allerlei zaken. Met een heel open blik en wijsheid die velen zoals ik zullen gaan missen. Dank meneer Blot voor deze brieven vol met vertrouwen en wijze gedachten. Heel veel sterkte voor familie in de komende tijd.

 68. Wat zal ik de wijze blog’s van Paul missen.
  Zijn beeld van de vooral actuele onderwerpen van de maatschappij waren zijn manier om je te confronteren met de vaak schrijnende problemen waar je bij stil moet staan, aandacht aan moet besteden, meenemen in jouw dagelijkse leven, thuis en op je werk.

 69. Een bijzondere man met wijze inzichten. Slechts zijdelings volgde ik de artikelen van Paul, maar elke keer werd ik hier door geraakt. Het pure, menselijke en de eenvoud der dingen…In een wereld waar deze zaken ondergeschikt lijken te raken zal de stem van Paul zeer gemist worden. Ik wens familie en vrienden sterkte.
  Jos Pieterse

 70. Bedroefd maar ook dankbaar, dat ik Paul maar een korte tijd mocht kennen als een zeer hartelijke en bijzonder inspirerende man. We zullen hem missen, maar kunnen hem blijven eren door zijn gedachtegoed te blijven uitdragen. Allen veel sterkte.

 71. Beste familie en vrienden, heel veel sterkte toegewenst bij dit verlies. Zijn schrijven heeft mij altijd gesterkt omdat ik mijn eigen opa nooit gekend heb. Deze was in Indië overleden maar ik heb hem altijd zoveel willen vragen. In deze hoedanigheid heb ik altijd met veel interesse heer De Blot z’n stukken gelezen.
  Nogmaals heel veel sterkte toegewenst in dit zwaar verlies.

 72. Och…,
  maar wat zijn we bevoorrecht geweest om deze man in ons midden te hebben gehad. En wat is het troostrijk om al die getuigenissen van medeleven te lezen. Laten we zijn gedachtengoed koesteren en laten wij hem naleven. De wereld heeft het nodig.

 73. Wij kenden Pater Paul de Blot als een moderne toegankelijke man met open opvattingen, wars van protocol, gezond eigenzinnig. Hij heeft onze jongste dochter Lily gedoopt al weer bijna 20 jaar geleden. Hij was een veelvuldig voorganger bij de KKI o.a. in Amsterdam. Ook gaf hij business spiritualiteit colleges te Nijenrode, doorspekt met filosofie en natuurkundige principes. Hij was een mentor van velen en o.a. studenten in Indonesië in de jaren 50 en 60.
  Hij zal bij node worden gemist!

 74. 10 jaar geleden woonde ik een lezing bij van Paul de Blot, waardoor ik enorm geraakt en geïnspireerd was. Hij gaf woorden en praktische uiting aan iets wat ik voelde dat nodig was. Die lezing was voor mij het startpunt om spiritualiteit meer aan business te gaan verbinden. Dat hij met mooie herinneringen als deze in het hart van velen voort mag leven.

 75. Lieve Paul de Blot, Dankbaar voor wat u aan de wereld heeft mee gegeven aan veel Liefde en Zuivere Wijsheid.
  Rust Zacht. Ik brand een kaarsje en wens de nabestaanden veel Warmte, Licht en Liefde.

 76. Paul was een prachtig mens. Zijn toewijding om open te zijn voor iedereen, om zich uit te spreken wat er speelt, om het overstijgende altijd aanwezig te laten zijn heb ik mee kunnen bewonderen. Zijn aardse leven is nu gestopt, maar zijn leven liet al veel betrokkenheid en enthousiasme na, en zal dat blijven doen.

 77. Beste meneer Paul de Blot, mooi inspirerend persoon, krachtig in zachtheid….
  Ik bedacht onlangs dat ik al even geen nieuwsbrief van u had ontvangen.
  Nu de laatste met een verdrietig bericht.

  In alle eerdere reacties is het dankbare gedeelde gevoel helder dat in een ieder is die jou kende. Persoonlijk kende of net als ik alleen via jouw geschreven stukken en video’s.
  Een markante man, spiritueel, zeer intelligent, zeer wijs en ontzettend liefdevol, dat is mijn omschrijving van Paul de Blot.

  Ik hoop dat de nalatenschap in wijsheid nog velen zal blijven inspireren, en nog meer dan ooit, want de wereld heeft die sterke en eerlijke input hard nodig.
  Een helder, liefdevol en efficiënt effectief perspectief.

  Ik ga jouw mooie hoopgevende nieuwsbrieven bijzonder missen, lieve Paul de Blot.

  Bedankt.. met diepe liefdevolle buiging!

  Mary Prado

 78. Verdrietig bij het lezen van dit bericht.
  ?? Dankbaar voor het vele dat wordt nagelaten.
  Een nieuw leven gaat voort in een andere dimensie… ✨ In vele harten leeft Paul de Blot voort op aarde.
  Voor eenieder sterkte bij het verwerken ❤️
  Liefdevolle groet, Alice Koenen

 79. Ik ben dankbaar dat ik de laatste jaren de wijze teksten van Paul heb mogen lezen, met zijn visie op mens en maatschappij, en op business en spiritualiteit. Deze teksten hebben mij persoonlijk geïnspireerd.
  Het treft mij dat ik zijn mooie en ware woorden zal moeten missen, maar wellicht gaat hij toch verder met ons allen te inspireren.
  Veel sterkte en vertrouwen voor de familie en vrienden.

 80. Beste Paul,

  Ik wil u bedanken voor het delen, het mij aan het denken zetten, out of the box onderzoeken, maar vooral de wijsheden die ik meer dan eens gebruikte zonder er echt bij na te denken zoveel indruk en wegwijs zijn ze voor mij. Uw naam zal genoemd blijven, de inspiratie delend. Namasté en rust zacht.
  Voor de familie en nabije vrienden heel veel sterkte en kracht.

 81. Lieven nabestaande(n),

  Ik wil via deze wijze Paul bedanken voor alle mooie en humane zaken, die hij zo mooi kon verwoorden.
  Het is een groot gemis, dat hij niet meer met ons dit soort zaken meer kan delen.
  Het is nu aan ons om dit voort te zetten, ieder op zijn eigen wijze.

  Sterkte met het verlies.

  Met hartelijke groet,

 82. Ik heb altijd de wijze woorden van Paul de Blot altijd als een grote en warme steun ervaren. En wat had ik groot respect voor hem! Hij heeft een respectabele leeftijd bereikt,maar toch is het gemis dat hij er niet meer is.

 83. Bij de gedachte en de liefde die Paul aan iedereen in zijn omgeving heeft gegeven, past maar één woord: DANKBAARHEID.

  Dank Lieve Paul voor alles wat je voor mij en voor zoveel andere mensen betekent hebt én zal blijven betekenen.

  Want… iemand is pas écht overleden als er niemand mee aan je denkt, en dat zal jóu Paul, niet gebeuren.

  Warme groet Rob

 84. Zojuist las ik dat Paul de Blot is overleden. Ik las zijn artikelen regelmatig en werd er door geraakt.
  Een bijzondere, warme en wijze man.
  Zijn overlijden laat hier een vacuum achter, maar ik hoop en geloof dat hij is thuisgekomen.
  Lieve Paul, dank je wel voor je inspirerende bespiegelingen.
  Jowan

 85. Een ware Engel in menselijke gedaante is van ons heengegaan, nadat zijn goedheid, wijsheid, en liefde onze harten al tientallen jaren heeft verwarmd.
  Hartelijk dank, Mijnheer Paul de Blot, voor al het Licht dat U in onze levens bracht, en nog steeds zal brengen!
  Want ik geloof vast en zeker, dat U in een volgende re-incarnatie terug zal keren, als een vernieuwde zegening van De Here voor Uw medezielen.
  God zegene U met Zijn rijkste Zegen!

 86. Paul…..Bedankt.

  Nooit meer zo’n indrukwekkende toespraak mogen aanhoren (en voelen) als die van jou. MKB krachtcentrale, Radio Kootwijk. Maargoed, je zult dit wel mogelijk niet lezen eh? 🙂

  ( en aan alle andere lezers… zoek maar op via youtube)

 87. Beste Paul,
  Dank je wel voor het delen van je zienswijzen. Het heeft me vaak tot nadenken gestemd en ik heb ook vaak je teksten doorgegeven aan collega’s om me heen.
  Ik denk met dankbaarheid aan je terug.
  Verbonden blijven we ondanks jouw heengaan.
  Met vriendelijke groet aan de mensen om je heen. Blijf samen herinneringen ophalen om elkaar nabij te zijn,
  Annelies

 88. Het ga je goed Paul aan gene zijde. Dank je wel voor al je bijdragen die voor een betere wereld staan. Ik, als kind van een vader die in het Jappenkamp heeft gezeten, heb mogen ervaren dat je met zachtmoedigheid, liefde en wijsheid jezelf kunt helen en deze ervaring kunt doorgeven.

 89. Goede Paul,
  in je bezieling was je kosmische levenswijsheid menigmaal een lichtend voorbeeld voor me. Zo praktisch, zo dichtbij. Diep, diep dankbaar dat ik je persoonlijk een aantal jaren heb mogen ‘beleven’ in nabijheid. Dank voor het helpen bouwen aan de brug-van-begrip tussen materie en kosmische bezieling; tussen ‘wetenschap’ en menselijke bezieling. Altijd: zó dichtbij en vaak zó ver te zoeken. Rust zacht mooi mens. Voor altijd zo dichtbij.

 90. Lieve Paul, ik ben ontzettend dankbaar dat ik jou in mijn leven heb mogen ontmoeten. Je wijsheid en zuiverheid inspireren me dagelijks. Je maandelijkse colleges op Nijenrode waren elke keer niet alleen een bijdrage aan mij, maar aan de hele mensheid. De wijze woorden in je blogs heb ik meerdere keren doorgegeven aan anderen. Rust zacht, lieve Paul, je bent weer thuis! Veel liefs, Daisha

 91. Paul, enorm bedankt voor al je wijze woorden, zo diep doorvoeld. Ik keek elke keer weer uit naar je mails.
  We wisten allemaal dat dit moment eens zou komen. Heel verdrietig voor wie achter blijven, met name voor je naasten. Mijn oprechte deelneming en veel sterkte gewenst.
  Paul, ik wens je een goede reis verder. De dood is niets anders dan een verandering. Je bent ‘daar’ vast enorm blij en hartelijk ontvangen. Dat hoop ik tenminste, dat het zo gaat. Het ga je goed.

 92. Vele jaren heb ik mij laten inspireren door Paul zijn teksten, inzichten en vergezichten. Dankbaar is het enige goede woord dat ik hierbij voel. Sterkte voor allen die dichtbij hem stonden.

  • Ach, wat kan ik mij bij deze woorden aansluiten! Wat een ontroerend, blij mens: een Godswonder gezien zijn lange. lange oorlogservaringen! Ik zal zijn schrijven missen. Telkens waren deze in feite uitnodigende oproepen in een seculiere wereld om je te bedenken en om je te wenden naar barmhartigheid en mededogen! God zij gedankt voor deze mens. Pien van den Boorn, Zutphen

 93. Dierbare Paul, Bedankt voor je Lach waarmee je Die Wijsheid gaf. Ik ben blij dat ik je heb leren kennen dit jaar.door de video’s die er op Youtube waren te bekijken Bedankt voor de deuren die je opent in de harten van vele mensen.
  Veel Sterkte toegewenst aan allen die hem zullen missem.

  Veel liefs van Surya Kanya.

 94. 8 jaar geleden heb ik enkele uren in de nabijheid van Paul de Blot doorgebracht. Het was voor mijn film over vriendschap waar Lucia Rijker hem interviewde. Paul opperde rake anecdotes uit zijn leven over de waarde van vriendschap. Paul zijn hele uitstraling raakte ons. Zijn weblog verhalen waren steeds vanuit het hart geschreven en stonden voor heldere eigenzinnige opvattingen. Paul’s leven was niet makkelijk maar rijk – een rijkdom die hij verwierf door zuiver denken.
  Rust in vrede Paul – dank voor de waardevolle inspiratie.

 95. Met verdriet lees ik het trieste bericht, maar denk met ontzag en bewondering terug aan die ene afspraak met Paul die een half uurtje zou duren. Bijna 4 uren later verliet ik uiteindelijk zijn kamer, boordevol inspiratie. Wat een bijzondere man!!
  Terima Kasih dan selamat jalan.

 96. Lieve Paul,

  Hartelijkheid en leven in balans met hoofd en hart is wat mij zo inspireerde in uw schrijven en spreken. U liet uw hart spreken met als bewijs dat dit prima te verbinden is met ‘business’. Daar hebben we nog een weg in te gaan met elkaar. Waarbij u een wegwijzer was op die weg. Want velen voelen deze weg wel maar we zijn nog wat bang en onwennig die weg te gaan. Bedankt voor al die inspiratie op die weg. Nu zelf verder gaan. Hartelijk dank.

 97. Dankbaar voor dat ik zijn thema’s heb mogen lezen. Het was altijd een plezier om te ontvangen. En zeker een inspiratie en een andere kijk op het leven, en de andere medemens. Wens alle nabestaanden veel sterkte bij het verlies van een bijzonder mens.
  Groet Dick Schoenmaker.

 98. Als lezer van zijn blogs schrik er behoorlijk van.
  Je was de ideale schrijver van het voorwoord van mijn nieuwe boek. En doet mij beseffen dat ideeen doorgaan en dat jij er niet meer bent om ze te voeden.
  Alsof Paul een soort eeuwig leven had. Maar voor mij leeft hij in geschrift en ideeen gewoon verder. Dank Paul.
  Ik zal je missen.

 99. Mijn condoleance aan familie, vrienden en anderen naasten.
  Zelf heb ik eenmaal een lezing van Paul de Blot mee mogen maken, alweer jaren geleden, maar onvergetelijk hoe intens en bezielend hij zijn persoonlijke ervaringen over kon brengen. Zeker over zijn afschuwelijke tijd in het concentratiekamp, waarmee hij zo duidelijk het belang van verbinding en vriendschappen uitlegde, door te vermelden dat mensen die geen verbinding maakte met anderen het meestal niet overleefden. Ook hoe hij sprak over (het gebrek aan) de ziel van een onderneming sprak mij zeer in. De heer De Blot blijft, samen met zijn wijsheid, spiritualiteit en bezieling, in velen voortleven!

 100. Lieve (oom) Paul. Ik ga je missen. Je wijze woorden. Je vriendschap. Je onvoorwaardelijke trouw. Je mooie blogs. Teveel goede eigenschappen om op te noemen. Maar vooral gaan we je missen tijdens de jaarlijkse familie reünies. Een goeie laatste reis goede vriend. Blijf ons inspireren vanuit de hemel. Want die stoel daar heb je dik verdiend. Dag Paul. Een saluut van je neef

 101. Mij nauwelijks realiserend wat dit onverwachte overlijden betekent, komt één woord direct op: uitzonderlijk. Paul was een uitzonderlijk mens met een uitzonderlijk leven en een uitzonderlijke wilskracht om niet alleen alle moeilijkheden te overwinnen maar vooral om steeds maar weer door te gaan. Wij die hem hoorden spreken of zijn geschriften lazen mochten van al zijn wijsheid genieten en ons voordeel er mee doen.
  Dankbaarheid is dan ook mij het meest passend in dezen, waar toch verder geen woorden voor zijn.

  Als voor iemand geldt, dat hij in vrede mag rusten, dan is dat zeker voor onze dierbare Paul.

 102. Mijn ontmoeting met Paul, kwam in een moeilijk moment in mijn Leven, meer dan 10 jaar geleden.
  We waren het niet altijd eens; over spirituele zaken; maar zijn aanwezigheid en zijn nieuwsbrieven;
  waren steeds een inspiratie voor mij.
  Ik hoop dat deze website ‘in de lucht blijft’ zodat ‘zijn woorden’ meer mensen kunnen blijven inspireren.
  Dankbare Groet; aan deze ‘Authentieke Mens’; Manu.

 103. Dank u Paul voor uw waardevolle wijsheid.,Als iedereen naar rechts keek ,deed u ons naar links kijken met uw verhelderende visie op de actuele problemen . Waar één bloem weer bloeien kan zullen op een dag terug duizend bloemen staan . Rust in vrede
  Hoogachtend
  Dirk C. RAES

 104. Alle nieuwsbrieven die Paul schreef raakten me diep. Hij wist altijd waarde en en normen met deze tijd te verbinden. Ik wens de familie, vrienden en kennissen veel sterkte met dit verlies. Put kracht uit de vele verhalen en herinneringen die hij achterlaat.

 105. Met grote regelmaat genoten van zijn wijsheid : wat een kwieke scherpe geest. Wat een inzicht. Wat een zegen dat hij zo lang geleefd heeft. Ze boffen “daar boven” maar met Paul in hun midden…

 106. Ik volg Paul al jaren op zijn weblog. Eigeljik gewoon omdat ik ook indo ben en de zachte lieve menselijke dingen zag die ik ook bij mijn lieve moeder indische moeder( Stella Kracht – Rojot) voelde.. Ik zie Paul als grote voorbeeld hoe je in de zakelijke ,meer en meer presteren cultuur je eigen lieve en zachte benadering kan behouden. Wat niet altijd de makkelijke weg is. Maar mijn motto is wie goed doet wie goed ontmoet.
  Rust zacht Lieve Paul.
  Jack Kracht

 107. Een aimabel, inspirerend en zeer fijn mens is niet meer. Zijn berichten waren altijd meer dan de moeite waard om te lezen, te begrijpen en te plaatsen. Eens zullen wij Paul weer mogen ontmoeten.
  Van harte gecondoleerd.

  Conjo Theunissen

 108. Stil bij het overlijden van een bijzonder mens, wijs, vergevingsgezind en vriendelijk, altijd ook iets wat voor de collega’s in de Topleergang voor raadsgriffiers, duidelijk leek, net in een iets andere en positieve context plaatsen. Mooi mens en zeer erudiet en begaan met deze wereld! Dank voor al je blogs!

 109. Een prachtig mens is niet meer.
  In zijn lange leven heeft hij veel mensen geinspireerd.
  Paul is niet meer tussen ons maar de inspiratie die hij aan vele mensen gegeven heeft blijft altijd voortbestaan.

 110. Dank je wel Paul voor al je inspirerende blogs. Ik zal dit erg gaan missen. Ik vond het altijd zo bijzonder dat je tot op hoge leeftijd betrokken bleef bij alles om je heen en zo veel wijsheid wist te verspreiden.Ik leef erg mee met alle nabestaanden.
  Rust in vrede Paul. Lieve groet, Mechelies

 111. Ik ben diep onder de indruk hoe Paul tot op hoge leeftijd betrokken bleef bij wat er in de wereld gebeurde. Het was fijn om zijn artikelen te lezen en kennis te nemen van zijn wijze woorden. Ik zal dit missen. Ik hoop dat zijn wijsheid nog lang herinnert mag worden. Paul, rust zacht. Sterkte voor alle mensen die hem dierbaar waren, dat waren er veel. Hartelijke groet, Maria

 112. Mijn dank is groot voor alle wijze woorden die Paul met ons met mij heeft gedeeld, zijn kijk op het leven zelf, zijn visie betreffende zijn spirituele inzichten. Dank Paul voor je Zijn. Blijf ons aub steunen wat betreft je inzichten. Mensen zoals jij zijn hier zo hard nodig. Iedereen sterkte en kracht met het verlies van deze bijzondere wijze man. Alle dierbaren van Paul gecondoleerd, sterkte en kracht. Harte groet Maria Hartjes

 113. Beste familie en nabestaanden,

  Mijn condoleance bij het verlies van deze bijzondere man.
  Me niet realiserend dat hij al 95 jaar was qua fysieke leeftijd ben ik toch verrast door dit bericht, want in zijn geest was hij jong, inspirerend, breed kijkend, mystiek, verbindend.

  Vanuit de andere wereld zal hij vast zijn aandeel nog geven.

  Dankbaar voor zijn bijdrage in dit leven.

 114. Wat een groot gemis voor de mensheid. Het overlijden van deze bijzondere man.

  Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe bij het verwerken van hun verlies. En steek een kaarsje op voor Paul.

  God hebbe zijn Ziel.

 115. Hier wordt ik even stil van….!

  Ik heb de artikelen van Paul altijd met veel bewondering gelezen.
  Zijn passie en bezieling waren hierin terug te vinden.
  Een bijzonder en inspirerend mens was hij.
  Ik zal zijn blogs en artikelen missen.
  Ik ben dankbaar dat hij zijn passie en bezieling in het omgaan met kinderen en volwassenen met ons heeft gedeeld.

  Ik wens familie en vrienden veel sterkte met dit gemis!!

  Harte groet,

  Elly Goossens – Mennen
  Integratiebeleid coach //Praktijk SpelenderWijs

 116. In 2007 mocht ik Paul samen brengen met uitgever Paul Quist en zij nodigden me uit als raad van advieslid van Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode dat een aantal jaren prachtige uitgaven bracht. Er vormde zich een mooie community waar kennis en ervaring werd gedeeld over het onderwerp. In die tijd werd ook helder dat hij veel kennis en ervaring had met jappentrauma en daardoor ging ik beter snappen wat dit (op toen nog onbewuste lagen) met me deed als 2e generatie.
  Het sparren met Paul en anderen maakte dat in de loop der jaren het concept om ons anders te gaan ontwikkelen en organiseren, helderder en concreter werd, dat we sinds 2018 onder de naam Collectief Ontwikkelen in de samenleving, organisaties en het onderwijs inrollen.
  En zo heeft Paul veel mooie zaadjes mede helpen ontkiemen, die verder groeien nu hij mag rusten na zijn niet aflatende inspanningen. Dank lieve, lieve Paul!
  Dank lieve vrienden van Paul voor deze digitale ‘samenkomst’ om onze aandacht en warme woorden met en elkaar Paul te delen.

 117. Allerbeste Paul,
  Ik wens je een goede reis en een rustplaats in vrede. Bedankt voor al je wijze woorden en voor de kracht die daaruit sprak. De hoop die je ons daarmee hebt willen geven en gegeven hebt. Rust in vrede!

  Adriaan

 118. Paul, je leven stond in het teken van steds geven en “voor” leven: je inspireerde en stimuleerde. ik ben dankbaar voor de ontmoetingen. Gelukkig leven je teksten voort en is er de herinnering. Rust zacht, “Paul.

 119. Lieve Paul, dank voor jouw zijn, jouw kracht, jouw voorbeeld hoe vanuit liefde we weer met elkaar kunnen leren verbinden. Ook al heb ik je nooit persoonlijk ontmoet, doordat je je hebt laten zien en horen via allerlei kanalen is jouw vehaal ook bij mij gekomen. En kan ik daarmee weer verder, anderen inspireren. Zo voelt het ook, met elkaar, de hele community die jij om je heen hebt verbonden….. Laten we met elkaar zorgen voor het doorgeven van dat mooie lichtje! Rust zacht, jouw taak hier is volbracht. Liefs Monique

 120. Lieve Paul, wat ben je een voorbeeld en een kracht en troost voor me geweest. Dat je reis een goede moge zijn. Dat je je plaats hebt mogen vinden in het grote vrederijk van God. Dankjewel voor wie je was. Ik wens ons allen toe dat we de kracht en inspiratie mogen ondervinden om verder te gaan in de geest die jij ons voor leefde. Liefs en rust zacht.

 121. Beste Paul, Het doet me pijn uw overlijdensbericht te lezen. U heeft veel voor mij persoonlijk betekend en nog steeds. Ik wens u het allerbeste toe in de Spirit. U heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Amelita

 122. Dank Paul, voor je boeken, je lezingen en blogs. Ik ben vooral dankbaar voor de inspirerende gesprekken en dankbaarheidsoefeningen waarmee je de natuur en de menselijke eenvoud naar grote hoogten kon tillen. Tot op het laatst was je actief om van onze wereld een betere plek te maken. Dank je wel Paul en rust zacht.

 123. Heel dankbaar ben ik voor alle wijsheid die Paul de Blot via internet heeft gedeeld. Een zeer wijs, liefdevol mens, vol vertrouwen in God, dragende Grond onder ons bestaan, heeft dit aardse bestaan verlaten en is nu helemaal opgenomen in de sfeer van Liefde.

  Ik wens familie en vrienden veel sterkte bij het grote gemis van deze lieve vriend. Dat goede herinneringen altijd jullie hart mag verwarmen en verlichten!

 124. Paul , hartelijk dank voor de inspirerende teksten die ik van je heb mogen ontvangen.
  Je mooie kijk op onze samenleving.Je laat veel achter.
  Ik wens familie en vrienden veel sterkte bij dit gemis.

 125. Dankbaar voor dat ene fijne gesprek met Paul heeft hij een onuitwisbare indruk gemaakt. Zijn aandacht en betrokkenheid blijven bij me. Dank je Paul. Ik gun je alle rust!
  Met een warme groet,
  Kitty Catharina Tenten

 126. Bedankt voor de mooie momenten. De retraite die ik bij je heb gevolgd na een kennismaking op Nyenrode was mooi en ware rijkdom. Ik heb genoten van je Zijn en je opgewektheid! Je gaf me nog mee dat kan een interessant boek worden. Het thema business spiritualiteit en je bezieling hiervoor hebben me geraakt. Ik weet nog dat ik begin met mijn eerste B.V. en bezieling in mens en organisatie als omschrijving op gaf en de notaris aangaf of dat niet te zweverig was. Jij bent de ware belichaming van bezieling in mens en organisatie en een lichtend voorbeeld voor mij. Bedankt en rust in vrede.

 127. Ooit zag ik Paul een toespraak houden voor een groep voorlieden van een schoonmaakbedrijf. Het kostte weinig energie om hem hiervoor bereid te vinden, hij had direct ja gezegd op ons verzoek.
  Het thema was leiderschap en verbinding. Uit eigen ervaring weet ik dat het een kunst is om voor deze groep een heldere boodschap te brengen, in pakweg 20 minuten, die ook nog echt iets toevoegt. Hij deed het en het was prachtig. Er werd bijzonder aandachtig geluisterd. De warmte en de wijsheid, zo mooi afgestemd op zijn luisteraars. Het is jaren geleden en ik kan me zijn woorden nog steeds herinneren. Ik ben hem hier bijzonder dankbaar voor. Hij zal gemist worden.
  Brigitte van Ham

 128. Ik heb Paul leren kennen op NIjenrode.
  Hij heeft mij geholpen met het vinden van CEO’s ivm mijn executive coaching praktijk.
  Ik heb hem leren kennen als iemand die veel geleden heeft in zijn leven en die een zachtaardig en spiritueel persoon is.
  Altijd bereid om iemand te helpen, zelfs als het hem (te)veel energie koste.
  Hij heeft nu rust en zal het licht zien waarover hij zo vaak heeft gesproken.

 129. Paul, je verhaal gaat verder……in onze harten en herinnering. Spiritualiteit was je business en de dodencel had je al overleeft en dus (?) vol levenslust. Op jou leeftijd nog een verhaal voor de wereld. Als gelovig man neem ik aan dat alleen de hemelpoort is open gegaan. Ter gedachtenis, in letterlijke betekenis..
  Jan Swagerman, Zwolle

 130. Zijn boodschap zou verplicht kost moeten worden voor leiders. Ondanks dat ik mij niet in alles stellingen kon vinden, zetten ze wel altijd aan het denken. In een snel groeiende, niet persoonlijke communicate samenleving is juist het besef van empathie en menselijkheid een waardevol goed. Hoe mooi is het om iets achter te laten op de wereld wat mensen aanzet te verbeteren en oog voor elkaar en anderen te hebben. Paul is niet meer, maar dat zijn gedachtegoed nog in lengte van jaren door mag klinken.

 131. Een Parel, zo zie ik Paul. Ooit mocht ik ergens spreken. Voor het eerst voor een grote groep. En Paul was er ook. En sprak ook. Iedere aanwezige (in de corporate wereld) hing aan z’n lippen en was geraakt. En na afloop sprak ik met hem, 1 op 1 en hij was zo scherp, persoonlijk, werkelijk aandachtig en warm. En drukte me op het hart toch eens naar zijn lezingen op Nijenrode te komen. En ik ging nooit, er was altijd weer wat. En nu kan het niet meer. En heb ik spijt. Maar denk ook: hoe zou Paul hierop reageren? En dan denk ik: met dankbaarheid voor wat is, dankbaarheid die groter is dan gemis over wat niet is en ook niet meer gaat komen. En zo wil ik dit ook zien: dankbaar voor onze eenmalige ontmoeting, de mens die hij was en is en zijn nalatenschap in vele vormen. Rust zacht, mooi mens!

 132. Lieve, wijze Paul,

  Dankbaar voor de colleges die ik van je heb mogen volgen. Nog nooit had ik zo’n authentieke, bevlogen spreker vanuit het hart mogen aanschouwen. Ook de belevingen die je over wist te brengen in samenspel met anderen (zoals de kracht van intuïtief pianospel) waren heel inspirerend.

  Deze bijzondere ervaringen, je boodschap en wie je was neem ik voor altijd mee in mijn hart.

  Eigenlijk wilde ik zeggen: rust zacht.
  Maar iets in mij zegt/gelooft dat je dat helemaal niet kan en jij je zielswerk op een ander niveau voort zal mogen zetten???

 133. Beste Paul bedankt voor je inspiratie en bevlogenheid hier op aarde en dat je vanuit daarboven nog verder mag gaan met het delen van inspiratie in de geest. Ik wens de familie veel inspiratie en liefde toe.

 134. Prachtige wijze man, inspirator. Deze wereld heeft mensen als Paul de Blot zo nodig. Voor het pleiten voor liefde warmte en ruimte maken voor wat echt belangrijk is in het leven. Een groot gemis, dat hij zijn spirituele erfgoed maar aan velen heeft mogen overdragen!

 135. Wat een ongelooflij verlies!
  Paul heeft mij geinspireerd en heeft mij geholpen het verlies van zeer dierbaren te verwerken.
  Na het aanhoren van een lezing van Paul, gingen bij mij alle traanregisters open en heb ik het verdriet met watervallen tegelijk kunnen verwerken.
  Diep respect voor Paul!

 136. Lieve Paul. Dank je voor je wijsheid, humor, gedrevenheid en liefde. Je hebt mij gestimuleerd tijdens het project ‘Andarlucia’ en nam vol overtuiging zitting in het comité van aanbeveling. Op weg naar wereldvrede! Je werkt vast verder in de dimensie waar je nu verblijft. Rust zacht lieve Paul. Veel sterkte voor de familie en nabije vrienden om Paul’s overgang een plek te geven.

 137. Ik heb Paul mogen ontmoeten tijdens mijn Nyenrode tijd. Wat een bijzonder mens. Vol wijsheid en liefde. Ik heb jaren lang zijn blogs gevolgd en voelde mij steeds weer getroffen door de scherpte zijn waarnemingen.
  Ik wens zijn familie en vrienden sterkte bij dit verlies.

  Bas Groen

 138. Lieve Paul, nu heb je ons dan eindelijk verlaten en begin je aan je nieuwe grote reis. Ik wens je een mooie thuiskomst, daar boven, en hoop dat je ons van daaruit nog met je spirituele en meelevende woorden kunt begeleiden. Helaas moet ik je nu dan ook schrappen uit mijn contactenlijst voor het versturen van mijn kerstwensen en het jaarlijkse verslag, waar jij altijd zo trouw op reageerde.
  Dank voor die vele jaren van gesprekken en wijze woorden. In eerste instantie als collega op Nyenrode gedurende de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw, en later via je inspirerende blogs en onze mailwisseling.
  Goede reis, Paul, en met diep respect en warme liefde voor je neem ik hierbij afscheid. Rust zacht!

 139. Paul heeft bij ons op de Schokland loge van de Odd Fellows in Emmeloord op 85 jarige leeftijd een onvergetelijke lezing
  gehouden. Mijn vrouw Hilde en ik hadden op Nijenrode een voorgesprek met hem gehad. Ook de vader van Hilde heeft drie jaar in het Jappenkamp doorgebracht en is er als oorlogsinvalide uitgekomen. Dus wij voelden al meteen een grote verbondenheid met Paul. Zijn toespraak was indrukwekkend, zijn verhaal over vriendschap, over zijn ervaringen. We hebben daarna al zijn columns met zeer veel waardering gevold. Nu, tien jaar later, praten we erop de loge nog over. Een heel bijzondere en inspirerende man, we zullen hem missen.
  Hilde en Jildert de Rapper

 140. Over de fysieke grenzen heen, voor al-tijd dankbaar voor de manier waarop je de wereld een stukje mooier en lichter achterlaat via je gedeelde wijsheid, je manier van zijn, Paul. In munay, Karolien

 141. Beste Paul,
  Bedankt voor alles. Ik heb je nooit mogen ontmoeten, maar ben blij dat iemand me ooit op jouw blog tipte. Wat je ons allen gaf aan wijsheid en inzicht zal ik altijd bij me hebben. Omdat het voor ieder mens van waarde is en niet vergeten mag worden.

  Rust zacht Paul, met grote dank – Frieder Wallis

 142. Dank Paul voor je lessen en je coaching.
  Jij hebt me geholpen mijn gedachtengoed op te schrijven in het artikel ‘managing change, de uitdaging in deze tijd’ dat je vervolgens voor me publiceerde in je tijdschrift. Je hebt het vertrouwen
  In mij wakker gemaakt dat ik in woorden kon opschrijven wat ik bedoelde.
  Jij was een mens die leefde zoals je sprak congruent liefdevol dienstbaar.
  Ik blijf jouw gedachtengoed uitdragen.
  Heb veel van je geleerd dank met heel mijn hart.

 143. Dank je wel Paul voor jouw wijsheid die je zo graag uitreikte. Mag het licht en de vrede je vergezellen naar het hemels licht, waarvan je zo graag getuigde op een hele aardse, humorvolle wijze.
  Dank! Wendela

 144. – Wijsheid is eindeloos door datgene wat je hier achterlaat.
  – Wijsheid is grenzeloos door wat je meeneemt naar een ander bestaan
  – Wijsheid heeft een naam erbij gekregen ” Paul de Blot. ‘

  Een aantal keer kwamen we bijeen met een groep mensen voornamelijk met een dansachtergrond.
  Daar zag ik u vriendelijkheid, het juist met de voeten op de grond staan en de natuurlijke wijsheid.
  Dank voor dat ik iets van dat licht mocht zien.
  Mijn condoleances aan uw naasten en dierbaren.

 145. Een wijs man, daarvan hebben we er veel meer van nodig in Nederland. Zijn tijd was gekomen, ik hoop dat hij kon terugkijken op rijk leven. Ik dank Paul voor zijn mooie collums. Voor de nabestaanden; familie,vrienden en medewerkers: sterkte.
  Tineke

 146. Een hele wijze man is van ons heen gegaan. <3
  Diep respect voor de wijsheden en voorbeelden die hij ons heeft gegeven.
  Met tranen in mijn ogen schrijf ik dit bericht.
  Lieve Paul je bent een lichtend voorbeeld voor mij geweest.
  Ik weet dat je nu in de lichtwereld wordt ontvangen met diep, diep respect voor alles wat je gedaan hebt. Jij was en bent een wereldveranderaar.
  Jij was een lichtwerker van een bijzondere orde.
  Zeker gezien de tijd waarin jij naar de aarde bent gekomen.
  Je daadkracht en inzet zijn heel bijzonder geweest.
  Wij wensen je veel licht en rust.
  Wij missen je, maar laten je in vrede gaan.
  Lieve groet Martha Krul

 147. Ik heb Paul een keer mogen ontmoeten, op straat in Nijmegen. We kenden elkaar niet, maar ik volgde sinds kort zijn blog. Ik vertelde hem dat ik zijn blogberichten graag lees en respect heb voor zijn ziens- en levenswijze. Hij keek me aan met die open, vriendelijke, zachte ogen en we spraken kort met elkaar. Hij heeft veel voor mensen betekent, dat voel je in zijn nabijheid. Een prachtig, liefdevol mens. Rust zacht, Paul.

 148. Mijn deelneming in het onverwachte verlies. Authentiek probeerde Paul door de tijd heen te kijken. Hij besefte dat zinervaring vanuit een ‘vierde dimensie’ doet leven en samenleven

 149. Paul was een heel belangrijke mentor van mij die mij heeft getoond hoe je werk en spiritualiteit kunt verbinden zonder soft te worden maar hoe je er aan kracht mee wint. Dank voor alle wijsheid en hoe je hebt laten zien hoe je levensvreugde kunt opwekken in jezelf en in anderen. Wat er ook op je pad komt. Rust in vrede, Paul…

 150. Wat hebben wij genoten van zijn scherpe teksten, van zijn inlevingsvermogen en de gave om steeds vanuit de actualiteit thema’s vanuit de ‘vergeten menselijkheid’ neer te zetten.
  Geert

 151. Eén van de meest bijzondere mensen die ik ooit ontmoet heb. Wat een levensverhaal, wat een inzichten en wat een ongelooflijke inspiratiebron voor velen. Om zo mens te kunnen zijn.

  Een mooie thuisreis gewenst,
  Caroline

 152. Als ik alleen al de blog in herinnering roep, terwijl ik Paul de Blot verder helaas niet meegemaakt heb, dan realiseer ik me wat een bijzondere persoon nu afscheid heeft genomen. De wereld heeft meer van deze mentaliteit nodig. Aan ons allen de fakkel over te nemen!? Heel veel dank hooggeleerde en wijze heer Paul de Blot!

 153. Heel veel sterkte voor de familie en vrienden van Paul.
  Paul, bedankt voor alle wijsheden die altijd inspireerde en motiveerde.
  Petje af voor je nimmer aflatende energie om weer input aan nieuwe levensthema’s te geven

 154. Dankbaar voor alle wijsheid die Paul de Blot met ons gedeeld heeft. Dankbaar voor zijn intelligente hart. Ik zie in Samuel Lee een levende erfgenaam en voortzetter van deze traditie van liefde en wijsheid verspreiden opdat mensen hun waardigheid en zingeving hervinden. Dankbaar en geïnspireerd .

 155. Geachte heer de Blot, beste Paul, ontzettend bedankt voor alle steun, gesprekken, adviezen maar ook de spontane alledaagse praatjes die ontstonden als wij elkaar tegenkwamen op Nyenrode. U was en bent een voorbeeld en inspirator voor velen en zeker ook voor mij. Ik zal uw wijsheden en uw visie op de eenvoud van het leven trachten over te brengen op onze kleine meid Livia waar u zeer mee begaan was in het kader van haar “ontstaan”. Ik ga uw “aankomsten” op Nyenrode missen, vaarwel en wie weet tot ooit… Dankbare groet, Roger Kurvers

 156. Lieve en goede vriend PAUL is verder gereisd na een zwaar en prachtig leven,wat in dienst stond van zijn medemens!!!.35 jaar geleden heb ik jou leren kennen op een yogaweekend,mijn lieve pieter,15 mnd oud was net heengegaan.Mijn man al een tijd zwaar depressief. Je zei,ik kan je helpen en dat deed je! Sinds die tijd was je er voor mij,vele gesprekken,brieven die we wisselden,als het slecht met me ging,belde je,zomaar!
  Ook was je er samen met een dominee bij m,n tweede huwelijk,heel speciaal!Mijn hart loopt over van dankbaarheid dat jij 35 jaar geleden in mijn leven verscheen,het heeft het draagbaar gemaakt,bedankt daarvoor!! Lieve PAUL leef verder in het aangezicht van GODS heerlijkheid,dat heb je verdiend,liefs Joke

 157. Lieve Paul, ik heb je niet persoonlijk gekend maar zal je nieuwsbrieven missen, hartelijk bedankt voor je altijd weer inspirerende woorden die zoveel wijsheid en liefde bevatten, wat een groot hart. Voel jezelf omarmd en geliefd door vele mensen.
  Vera

 158. Wat een geweldige persoonlijkheid laat ons achter.
  Ik sluit hem op in mijn hart zodat hij bij mij blijft.
  Hij blijft in mij voort leven
  en dat maakt het afscheid
  tot een welkom in mijn hart.

 159. Lieve Paul, vele jaren heb ik je colleges op maandagavond gevolgd en ik heb vele retraites mogen bijwonen. De laatste was 6 november 2019. Ik kon toen niet bevroeden dat het de laatste ontmoeting met jou zou zijn. Wat ik altijd in je heb bewonderd is je grenzeloos optimisme. “Vriendschap” was een van je sleutelwoorden en verbond je met de ervaring van de onbekende God. Je boodschap 6 november was de mooie dingen in ons hart te bewaren, want deze brengen dankbaarheid. De pijnlijke dingen kunnen we beter in ons hoofd achterlaten, want deze kunnen we vergeten. Dank je wel voor deze wijsheid.
  Lieve Paul, afgelopen maandag 16 december was ik in Rome en bezocht het huis van Sint Ignatius van Loyola. Ik dacht aan jou en wist toen niet dat je de dag daarvoor was overleden. Dag lieve vriend, Alida Noordermeer

 160. Wij zullen hem nooit vergeten. Zo’n vriendelijke neef. Als hij bij ons in het restaurant langs kwam kon hij iedereen amuseren. Helaas kunnen wij niet op zijn begravenis komen . Trudy en Ramaon de Chauvigny de Blot, Sneek.

 161. Ja even had ik een korte snik maar daarna een groter gevoel van dankbaarheid dat mij overkwam bij dit bericht. Dankbaar voor zijn persoonlijke en vriendschappelijke aandacht voor ons allen en mijzelf dus ook. Uniek in zijn wezen, op het zijnsniveau. Laten we hem zo her-inneren.

 162. Dag Paul,
  Ik ben dankbaar voor je inspiratie die je met gulle hand schonk. Je hebt me vaak met je woorden geholpen om de juiste keuzes te maken. Nu je er niet meer bent zal ik dat zelf moeten doen, indachtig jouw woorden zullen de keuzes gaan over liefde boven haat en mededogen boven hebberigheid en vooral schenken heb ik van je geleerd
  Dank Paul en goede reis
  Ernest van den Boezem

 163. … met tranen in mijn ogen lees ik vanmorgen op Linkedin dat Paul van ons is heen gegaan….wat ik daar spontaan heb opgeschreven, deel ik nu ook hier.
  Zoveel van deze lieve man geleerd. Jarenlang heb ik zijn maandelijkse colleges op Nijenrode mogen volgen en telkens weer ging ik met een verrijkt, gevuld en vrolijk hart naar huis. Ik was er ook de avond – ca 2 jaar geleden schat ik – dat hij voor het eerst opeens onwel werd… de zaal was in shock. Het leek even of hij ons zomaar ontglipte. Maar zijn veerkracht was groot, als immer. Daarna ging hij het wel rustig(er) aan doen en zijn de colleges geleidelijk aan gestopt. Wat zal ik – en velen met mij – je missen Paul. Maar je wijze levenslessen, je prachtige blogs en je vurige pleidooien voor meer #businessspiritualiteit leven voort in een ieder die je hebt geraakt. Ik weet zeker dat we allemaal jouw positieve energiegolf blijven verspreiden.
  Ga ook zeker tijdens de X-mas dagen mijn vele notitieboekjes van al die fijne avondcolleges opsnorren en her-inneringen ophalen van je mooie verhalen en van wat je ons allemaal geleerd hebt.
  #Dankbaar dat je een van mijn gidsen op mijn levenspad mocht zijn.
  Vaar-wel Paul

 164. ‘Het goed hanteren van je herinneringen creëert een gelukkig leven. Medicijn: plezier hebben in je leven! ….én de kracht van vriendschap. Leef!”, waren de laatste woorden die ik van je heb opgeschreven waarbij je verwees naar je boek ‘Dankbaarheid’. Het is nog heel vaak dat ik anderen vertel dat we alles krijgen maar niet alles leuk vinden. De kunst is het leuke leidend te laten zijn en altijd dankbaar te zijn. Dank voor de wijze lessen!

  “Nu komt een einde aan de nacht,
  nu, Heer, uw dag ons tegenlacht;
  hernieuw Uw schepping in Uw licht
  vlekkeloos vóór Uw aangezicht.”

  Uit: Lied in afwachting van de Heer, tekst P. Penning de Vries SJ.

  Rust in vrede!

 165. Lieve Paul, wat ben je van grote betekenis geweest voor veel mensen en voor veel mensen zul je dat ook blijven. Je was erg betrokken bij mij toen mijn dochtertje was overleden, toen mijn zoon werd geboren en later toen mijn zus overleed. Je hebt haar als pater nog de zegening gegeven. Nu ben je zelf heengegaan. Maar je zult altijd blijven voortleven in mijn hart. Met diep respect voor jou en het leven dat je geleefd hebt. Met zoveel liefde voor je medemens. Ik zal je missen. Rust zacht lieve Paul ?♥️?
  Ina

 166. Lieve Paul, ik ben je dankbaar dat je de Nyenrode promotor was bij mijn proefschrift. Je hebt me heel veel geleerd. Je wijze woorden, de eenvoud en diepgang ervan sterken mij in mijn leven. Je hebt me diep geraakt. Rust zacht.

 167. Inderdaad, ‘dank je’ en nog eens ‘dank je’ Paul! ‘Waardeer elkaar’, als voortdurende uitnodiging. In mijn laatste mailwisseling met Paul in oktober reageerde hij met de aanhef ‘Dierbare André’, … . Altijd die (ook fysieke) ‘warme handdruk’ met de uitdrukking dat we er beiden toe doen. Ik ben dankbaar dat de contacten met hem mij bij zullen blijven!

 168. Middels deze mail wil ik graag stilstaan bij het overlijden van Paul. Ik ben er stil van en in gedachten dicht bij hem en bij wat hij heeft betekend. Dan rest er niets anders dan dankbaarheid. Ik kan vrijdag helaas niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Ik wens jullie een mooi en betekenisvol afscheid.
  Hartelijke groet, John Schapendonk

 169. Enerzijds verdrietig door zijn heengaan en anderzijds dankbaar voor zijn Zijn in mijn leven en blij dat hij nu Thuis is wil ik jullie laten weten dat ik helaas niet bij zijn uitvaart kan zijn omdat ik om 11 uur een lezing moet geven in Deventer.
  Ik ben in gedachten bij jullie en wens jullie sterkte.
  Lieve groet, Arlette

  • Paul was en blijft aanwezig onder ons. Hij was liefde en hij gaf liefde.
   Moge hij rusten in de vrede van Het Eeuwig Zijn.
   Zijn familie en vrienden wens ik goede moed en de kracht om zijn aardse verlies te dragen en te overkomen, ook door zijn hulp,

   Met warme groet en dankbare herinneringen,

   Emil Ludwig Samuels

"Wat is uw reactie? Mede namens de andere lezers bedankt voor het toevoegen van uw bijdrage. Laat een reactie achter, of reageer op elkaar. Bedankt aan alle lezers die dit weblog verrijken met een persoonlijke reactie." - Team pauldeblot.nl

NB: Uw emailadres wordt nooit gepubliceerd. Reacties met meer dan één link worden eerst gecontroleerd. Link alleen naar relevante websites. Gebruik uw reactie niet voor commercie.


+ 28 = 36