Over Paul

Biografie | Studies | Workexperience


Biografie

Paul de Chauvigny de Blot, verkort Paul de Blot, werd op 15 mei 1924 in Kutowinangun, Indonesië geboren waar hij werd grootgebracht en ook zijn middelbare school en een deel van zijn universitaire opleiding doorliep. Hij werkte er voor de oorlog als chemist op een suikerfabriek bij Madiun en kwam tijdens de wereldoorlog in het geallieerde leger. Na 5 jaar Japans concentratiekamp werkte hij aan de industriële opbouw van Indonesië, het Bureau Industrieel Herstel, in Bandung in de voedingsindustrie, keramiek en textiel.

In 1948 werd hij Jezuïet met bestemming Japan en hij bereidde zich voor op de opbouw van het door de oorlog en de atoombom geruïneerde Japan. Door politieke omstandigheden verliep alles anders. Er gingen in zijn plaats twee andere Jezuïeten naar Japan en hij werd bestemd voor de opbouw van het onderwijs in Indonesië.

Na zijn filosofie en fysicastudie in Indonesië zette hij zijn studies voort in Europa, theologie in Maastricht en fysica in Keulen. In zijn filosofiestudie specialiseerde hij in de eudaimonialeer van Plato, dat is zijn schoonheids- en geluksleer, en in de theologie verdiepte hij zich vooral op de evolutieleer van Teilhard de Chardin.

Na zijn studies en zijn praktische ervaring in Libanon en Israel, o.a. in het leven van de kibboets, werkte hij als docent aan de staatsuniversiteit in Yogyakarta in de filosofie, politieke staatsleer, godsdienstwetenschap en ecologische technologie. Daarnaast begeleidde hij ook de medische co-assistenten die hij medische ethiek gaf. Hij was ook als docent verbonden aan de opleiding van marineofficieren.

Na zijn specialisatie in de Indonesische staatspolitiek zette hij zich naast zijn universitaire taak vooral in voor de mensenrechten van de politieke slachtoffers van de mislukte communistische coupe van Suharto in 1965.

In 1978 vertrok hij eerst naar Duitsland en kwam later als student naar Nederland om aan de universiteit van Nijmegen spiritualiteit en psychologie studeren. Later specialiseerde hij zich in Amsterdam aan de VU in cultuurfilosofie en in het psychiatrisch instituut in Ermelo in de psychotherapie van de Transactionele Analyse. Hij was vooral geïnteresseerd in het kamp en oorlogssyndroom. Na zijn komst in Nederland werkte hij ook samen met de Gereformeerde Kerk van Amstelveen voor de opvang van politieke vluchtelingen en in den Haag voor de opvang van Indonesische technici die zich in Delft specialiseerden.

In 1979 begon hij zijn carrière op Nyenrode Business Universiteit waar hij campusmoderator werd voor de begeleiding van de studenten. Daarnaast studeerde hij mee in bedrijfskunde en gaf trainingen en lessen in diverse management vaardigheden. Tegelijkertijd heeft hij in Breda acht jaar lang aan de HEAO internationaal marketing gedoceerd en gaf trainingen aan FENEDEX (Federatie voor Nederlandse Export), met name over de culturele valkuilen van het internationale zakendoen. Hij was ook regelmatig in Indonesië als bedrijfsconsultant en als gastprofessor in bedrijfskunde en psychologie en gaf gastcolleges in India.

In 2004 promoveerde hij Nyenrode Business Universiteit in de bedrijfskunde op het onderwerp “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens”. In 2006 werd hij hoogleraar in organisatievernieuwing met de leerstoel Business Spiritualiteit en gaf zijn openbare les over de mystiek van het zakendoen. Vanuit deze specialiteit geeft hij werkcolleges, trainingen en workshops zowel aan studenten als aan bedrijven.

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten en bijdrage aan de business werkte hij sinds 1962 zowel in Indonesië als in Nederland ook in het pastoraat voor zieken en studenten en in Nederland ook voor allochtonen.

In Indonesië publiceerde hij over ecologische technologie, psychologie en bedrijfskunde, o.a. een driedelige serie psychologie vanuit het Indonesische denken. In Nederland schreef hij over de spanning tussen theologie en wetenschap, het bedrijfsleven, psychologie en pastoraat. Hij leverde bijdragen aan het handboek Export Management, het handboek over Internationaal talent, over zin van financiële controlesystemen en aan vijf boeken over Business Spiritualiteit.

Sinds 2008 schrijft Paul elke twee weken een artikel over Business Spiritualiteit op zijn weblog www.pauldeblot.nl.

In 2009 publiceerde hij zijn boek over het crisismanagement van Ignatius van Loyola. Daarnaast was hij hoofdredacteur van het driemaandelijkse tijdschrift Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode.

Paul de Blot is nog steeds actief in zijn professoraat Business Spiritualiteit en in het pastoraat voor zieken, studenten en Indonesiërs.

In november 2009 werd Paul de Blot in Breukelen op de dies natalis van de Nyenrode Business Universiteit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Per 1 juli 2010 is Paul de Blot benoemd tot honorair hoogleraar. De titel honorair hoogleraar wordt in principe voor het leven verleend aan (emeritus) hoogleraren van Business Universiteit Nyenrode, die zich op maatschappelijk en/of wetenschappelijk gebied zeer onderscheiden hebben. Paul de Blot is de eerste hoogleraar die zo’n aanstelling bij Nyenrode krijgt. Als honorair hoogleraar zal hij op regelmatige basis gastcolleges en lezingen blijven verzorgen.

Studies

 • 1947: after liberation, he studied chemical technology at the Technisch Hogeschool in Bandung
 • 1948-1962 Jesuit training Indonesia, the Netherlands and Germany, consisting of studies and practical experience in addition to teaching
 • 1948-1950, 1961-1962 in Indonesia: spirituality, study and practice and in-depth study of Eastern culture
 • 1950-1955 in Indonesia and 1957 in Nijmegen : philosophy (thesis: “Plato’s eudemonia”)
 • 1957-1961 in Maastricht: theology (theological thesis: “The theory of evolution of Teilhard de Chardin in the area of tension between natural sciences and theology”)
 • 1955-1957 in Indonesia and 1957-1960 in Cologne: physics (alongside theology, specialization in school physics, didactics in teaching physics)
 • 1969-1974 political sciences /Indonesian State Theory and State Philosophy at the State University of Yogyakarta
 • 1979-1985 psychology and spirituality at the Universiteit van Nijmegen.
 • 1979-1983 psychology training in Transactional Analysis at the Psychiatric Institute in Ermelo
 • 1980-1984 science and cultural philosophy at the VU in Amsterdam
 • 2004 dissertation at Business Universiteit Nyenrode (thesis :“renewal of organizations in a chaotic environment by renewing people”.)

Work experience

 • After the HBS training:
 • 1940-1942: chemical technician at the sugar factory on Java (Madiun) in chemical-technical operation
 • 1942 soldier in the allied army, followed by 5 years’ concentration camp.
 • 1947-1948 technician for the reconstruction of industry in Bandung, Java
 • 1950-1952: teacher at the elementary school in Semarang on Java
 • 1955-1957: teacher in secondary school for mathematics and physics in Magelang on Java
 • 1962-1978 teacher at the State University Gadjah Mada and Higher Institute for Education in Yogyakarta, Indonesia as chief lecturer/professor in theology, philosophy, political science and ecological technology
 • 1963-1975 marine chaplain and teacher at the Marine Officers training in Indonesia
 • 1979-1993 Nyenrode Business Universiteit as campus moderator and training in communicative skills and intercultural issues; guest lectures and training in export management.
 • 1985-now business consultant and guest lecturer (business and psychology) in Jakarta-Semarang, Indonesia
 • 1962- now (in Indonesia 1962-1978, in the Netherlands 1978-now, in Germany 1978-now): part-time student chaplain for Indonesian students
 • 1962- now (in Indonesia 1962-1978, in the Netherlands 1978-now): part-time hospital chaplain
 • 1978- now: part-time immigrant chaplain in Noord Holland
 • 2006 Professor of Business Spirituality at Nyenrode Business Universiteit
 • 2010 Honorary Professor at Nyenrode Business Universiteit

BOEKEN

boekomslag Paul de Blot SJ - Dankbaarheid, de spirituele kracht in het zakendoen
Boek omslag Paul de Blot SJ - Duurzaam zakendoen, met liefde voor de natuur. Een gesprek met Pierre Teilhard de Chardin.
paul de blot boek omslag business spiritualiteit een vernieuwingsmodel voor organisaties in crisis
paul de blot boek omslag de mystiek van het zakendoen
paul de blot boek omslag ik heb plezier
paul de blot boek omslag ik heb een droom
webdevelopment by wise-internet