Benoeming honorair hoogleraar

Per 1 juli 2010 is prof. dr. Paul de Chauvigny de Blot SJ, Lic.Ph., hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit, benoemd tot honorair hoogleraar. De titel honorair hoogleraar wordt in principe voor het leven verleend aan (emeritus) hoogleraren van Nyenrode, die zich op maatschappelijk en/of wetenschappelijk gebied zeer onderscheiden hebben. Paul de Blot (1924) is de eerste hoogleraar die zo’n aanstelling bij Nyenrode krijgt. Als honorair hoogleraar zal hij op regelmatige basis gastcolleges en lezingen blijven verzorgen.

De Blot is sinds 1979 aan Nyenrode verbonden, eerst als begeleider van studenten in de rol van campusmoderator. In 2004 promoveerde hij in de bedrijfskunde op het onderwerp “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens”. In 2006 werd hij hoogleraar in de organisatievernieuwing met als leerstoel Business Spiritualiteit. Sinds 2009 is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Prof. dr. Jaap van Muijen, hoofd van Nyenrodes Human-cluster en faculteitsvoorzitter: “Paul de Blot is een fenomeen, als mens maar ook als wetenschapper. Hij  heeft het begrip business spiritualiteit op de kaart gezet, inzichtelijk gemaakt en enthousiast uitgedragen, zowel als een ‘manier van zijn’ als een ‘manier van denken en doen’. Onze studenten liepen altijd al met hem weg, maar in de huidige crisis is dat helemaal het geval. Zijn hoge leeftijd en vitaliteit vormen daarin een bevestiging voor zijn zienswijze. Paul is een rolmodel van de hoogste kwaliteit.”

Prof. dr. René Tissen, initiator van de leerstoel Business Spiritualiteit, over De Blot: “Zelden kom je in in je leven iemand tegen die geheel authentiek is in zijn denken en werken. Paul de Blot is zo iemand. Zijn leven was en is kleurrijk op het diepste niveau dat mensen te bieden kunnen hebben. Zijn denken is rijk geschakeerd, zoals ook blijkt uit zijn proefschrift. Dat schreef hij op 80-jarige leeftijd over de organisatievisie van Ignatius van Loyola. Paul staat voor spiritualiteit zonder dat mensen altijd spiritueel hoeven te zijn. Bij hem gaat het niet om uiterlijke spiritualiteit, maar om bereikbare spiritualiteit. Zijn spiritualiteit is voor iedereen binnen bereik, simpelweg omdat mensen in staat blijken te zijn om zich telkens weer te vernieuwen. Dat is in deze chaotische tijd hard nodig en daarom is Paul zo belangrijk. Zijn benoeming tot hoogleraar voor het leven is niet alleen verdiend, maar ook bijzonder wenselijk, zelfs noodzakelijk.”